Southgate: Φτιάξε την τέλεια παγίδα του οφσάιντ

Gazzetta team
Southgate: Φτιάξε την τέλεια παγίδα του οφσάιντ

bet365

Βγάλε οφσάιντ τον αντίπαλο επιθετικό με μια καλοδουλεμένη παγίδα χάρη στις συμβουλές τακτικής του Gareth Southgate.

Ερώτηση μέσω e-mail:

Οι αντίπαλοι επιθετικοί σχεδόν πάντοτε βγαίνουν πίσω από την άμυνα μας. Μπορείς να μας συμβουλεύσεις πώς να τους βγάλουμε οφσάιντ;

Ο Southgate απαντά:

Σαν παίκτης αλλά και σαν προπονητής δεν συμβούλευσα ποτέ κανένα να παίξει την παγίδα του οφσάιντ. Αυτό που έκανα ήταν όταν έβλεπα έναν επιθετικό να κάνει ένα ανόητο μπάσιμο μπορούσα να το διαβάζω, αλλά το σημαντικό όμως είναι να πιέσεις το μέσο ο οποίος έχει τη μπάλα εκείνη τη στιγμή. Εάν αυτός έχει χρόνο να βάλει το πόδι του στη μπάλα και να ρίξει βλέμμα τριγύρω του, τότε έχεις πρόβλημα. Εάν δεις έναν επιθετικό να κάνει μια ανόητη κίνηση προς την περιοχή σου λες άστον να την κάνει, αλλά όμως καθώς δε μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος με το συμπαίκτη του λάινσμαν θα προτιμούσα πάντοτε να καθορίσω τη φάση.

Στις περισσότερες ομάδες στις οποίες έπαιζα είτε ήμουν αρχηγός είτε όχι, πάντοτε καθοδηγούσα τους συμπαίκτες μου της αμυντικής τετράδας στο συγχρονισμό της αμυντικής τους λειτουργίας. Για μένα και στην περίπτωση ενός μέσου ο οποίος παίζει ψηλά και στην περίπτωση ενός επιθετικού που παίζει με μπασίματα θα πρέπει να τους έχεις υπό πίεση.

Εάν ο μέσος έχει το κεφάλι κάτω τότε δε μπορεί να δει την κούρσα του επιθετικού αλλά εάν έχει χρόνο να κοιτάξει ψηλά θα μπορέσει να πάρει μια καλύτερη απόφαση και με μια πιο προσεκτική μπαλιά να κρατήσει τον επιθετικό «εντός παιδιάς». Θα πρέπει επίσης να γνωρίζεις που βρίσκονται και οι αμυντικοί σου. Εάν είσαι ο κεντρικός οπισθοφύλακας θα πρέπει να παίζεις λίγο πίσω από τους δυο πλάγιους μπακ αλλιώς θα έχεις πρόβλημα. Στην άμυνα ο παίκτης που είναι πιο βαθιά από όλους στην περίπτωση του τεχνικού οφσάιντ θα πρέπει να φωνάζει και να ειδοποιεί τους άλλους αμυντικούς αλλιώς το σύστημα δε θα δουλέψει και θα υπάρχει πρόβλημα.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σταύρου
Juventus Athens Soccer school Head Coach

 

Τελευταία Νέα