Αμυντικοί μέσοι: Τα «βαρόμετρα» στην Πρέμιερ Λιγκ

Αμυντικοί μέσοι: Τα «βαρόμετρα» στην Πρέμιερ Λιγκ

bet365

Ο πρώτος γύρος της Πρέμιερ Λιγκ ολοκληρώθηκε και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει με αριθμούς πόσο σημαντική ήταν η παρουσία καθαρόαιμων αμυντικών χαφ στα ρόστερ των ομάδων.

Αμυντικό χαφ. Μια θέση, η οποία με το πέρασμα των χρόνων εξελίσσεται στην πλέον σημαντική για τους προπονητές, στον καταρτισμό της ενδεκάδας. Πρόκειται για το «κλειδί», αφού ένας αμυντικός μέσος κλάσης μπορεί όχι μόνο να θωρακίσει την ομάδα μπροστά από την άμυνα, αλλά και ταυτόχρονα να δημιουργήσει μεσοεπιθετικά.

Το πρώτο μισό της Πρέμιερ Λιγκ ήδη ολοκληρώθηκε. Η Τσέλσι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια χειμώνα, με τον Ντιέγκο Κόστα να οδηγεί στο σκοράρισμα με 13 γκολ, ενώ η έτερη μεταγραφή του Ζοζέ Μουρίνιο, Σεσκ Φάμπρεγας, μετρά 13 ασίστ. Ο Εντέν Αζάρ ακολουθεί με 7 γκολ και 7 τελικές πάσες, ενώ σταθερός είναι και ο Κουρτουά κάτω από τα δοκάρια. Η «Αγία-Τριάδα» της άμυνας (Τέρι, Κέιχιλ και Ιβάνοβιτς) δεν έχει χάσει ούτε ματς, όπως και το «πουλέν» του Special One, Εντέν Αζάρ. Τι γίνεται από ‘κει και πέρα όμως;

Ο «στυλοβάτης» στη μεσαία γραμμή είναι ο Νεμάνια Μάτιτς, ο οποίος έχει αγωνιστεί σε 18 ενενηντάλεπτα (από τα 19 ματς) στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ. Τι κι αν στην πρώτη του θητεία δεν... έπεισε και στη συνέχεια έφυγε για την Μπενφίκα. Τον περασμένο Ιανουάριο η Τσέλσι τα... έσκασε για να επιστρέψει στο Στάμφορντ Μπριτζ και τη φετινή σεζόν ο Σέρβος βγάζει μάτια.

Μπορεί να μη διαθέτει τη δημιουργικότητα του Φάμπρεγας, τη φαντασία του Αζάρ, την εκτελεστική δεινότητα του Ντιέγκο Κόστα ή την απήχηση του Τέρι, όμως για τον Μουρίνιο η χρησιμότητά του είναι πολύ μεγαλύτερη. Πρόκειται για τον ορισμό του «αθόρυβου» εργάτη, που θα κόψει αποτελεσματικά και θα μοιράσει γρήγορα την μπάλα.

Η παρουσία του δε φαίνεται με γκολ ή ασίστ, όμως στη μια και μοναδική απουσία του από τη φετινή Πρέμιερ Λιγκ η Τσέλσι γνώρισε την ήττα. Ούτε στο Όλντ Τράφορντ, ούτε στο Ετιχάντ, ούτε στο Άνφιλντ (σε όλα αυτά τα παιχνίδια ο Ματιτς ήταν βασικός). Στο ένα και μοναδικό ματς που έλειψε λόγω τιμωρίας, οι «μπλε» ηττήθηκαν στο Σεντ Τζέιμς Παρκ από τη Νιούκαστλ με 2-1. Τυχαίο; Ίσως. Οι αριθμοί, όμως, πολλές φορές λένε την αλήθεια.

Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση του Μόργκαν Σνάιντερλιν με τη Σαουθάμπτον. Οι «Άγιοι» φιγουράρουν στην 4η θέση της βαθμολογίας μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, με τον Γάλλο αμυντικό μέσο να μετρά 15 συμμετοχές. Σε αυτά τα ματς, η ομάδα του είχε 9 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες. Τι έκανε η Σαουθάμπτον στα τέσσερα ματς που απουσίασε ο Σνάιντερλιν, λόγω τραυματισμού; Είχε τρεις ήττες.

Ο 25χρονος Γάλλος δεν κάνει τη διαφορά μόνο στη Σαουθάμπτον (είναι μάλιστα και ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας του με τρία γκολ, πίσω από τον Πελέ που έχει οκτώ), αλλά θα μπορούσε να είναι παίκτης-κλειδί σε ομάδες με πιο βαριά... φανέλα. Ούτε ο Αρσέν Βενγκέρ έχει τέτοιο παίκτη στην Άρσεναλ, ούτε ο Λουίς Φαν Χάαλ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τόσο οι «κανονιέρηδες», όσο και οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν πληρώσει μέχρι στιγμής την απουσία ενός καθαρόαιμου αμυντικού μέσου στο ρόστερ τους. Ο Φαν Χάαλ επιστράτευσε μέχρι και τον Μίκαελ Κάρικ για να καλύψει την τρύπα, ενώ ο Βενγκέρ θα κινηθεί για απόκτηση αμυντικού μέσου τον Ιανουάριο. Γιατί μπορεί η «λάμψη» των επιθετικών και των επιτελικών μέσων να... θαμπώνει, όμως κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει 11 «Μάτιτς» ή 11 «Σνάιντερλιν» στην ενδεκάδα του.

 

Τελευταία Νέα