Δικαίωμα στη φαντασία

Δικαίωμα στη φαντασία

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το ντέρμπι κορυφής ανάμεσα σε Γκλάντμπαχ και Μπάγερν και την... ελπίδα που αναγεννήθηκε.

Το να είναι ο Νόιερ ο κορυφαίος της Μπάγερν, το να της κόβεις βαθμούς και οι Βαυαροί να μένουν και ικανοποιημένοι δεν είναι απλά σπάνιο φαινόμενο. Είναι μοναδικό. «Ο βαθμός είναι πολύ ικανοποιητικός», σχολίασε ο Γκουαρδιόλα, που για ακόμη μία φορά δήλωσε περήφανος για την ομάδα του. «Είναι καλό αποτέλεσμα», τόνισε ο Λαμ, με τους πρωταθλητές να κρατάνε τη διαφορά στην κορυφή στο +4.

Πριν τον αγώνα είχαν ήδη αρχίσει οι παραλληλισμοί του ντέρμπι κορυφής ανάμεσα στις αήττητες Γκλάντμπαχ και Μπάγερν με τα μεγάλα ματς της δεκαετίας του '70. Μετά το τελευταίο σφύριγμα, όμως, ήταν εμφανές ότι η διαφορά δυναμικότητας μπορεί να μην είναι χαώδης, όμως είναι ακόμη τεράστια, έστω και αν στο τέλος εκείνοι που ίσως άξιζαν περισσότερα ήταν οι γηπεδούχοι. «Αν δεν είχαν τον Νόιερ, θα είχαν δεχθεί 1 ή 2 γκολ», είπε ο Κράμερ, που αγωνιστική με αγωνιστική δείχνει ότι είναι – πλέον - μέσος παγκόσμιας κλάσης.

Ο Λουσιέν Φαβρ έχει πάρει τον δρόμο για τα αποδυτήρια, όταν στην κάμερα του Sky μοιάζει απλά να... βγάζει επιφωνήματα. Δεν ήταν μόνο τα «ουάου» και «πφφφφφ», αλλά και η γλώσσα του σώματός του που πρόδιδε την ένταση που είχε το ματς. Κι ας έμεινε στο 0-0. «Ο αγώνας που κάνει την Λίγκα να ελπίζει», έγραψε η Welt. Το πλάνο του Ελβετού μπορεί να μην ήταν τέλειο, ήταν όμως εξαιρετικό.

Ο τρόπος που οι παίκτες του έπαιξαν στην άμυνα, ο τρόπος που αναπτύχθηκαν από τα άκρα, το πως απέφυγαν την ανάπτυξη από τον άξονα, που είναι και ο χώρος που ασκεί την περισσότερη πίεση η Μπάγερν, η κάλυψη των Χαν και Χέρμαν στην άμυνα, ο χώρος που κινήθηκαν Κρούζε και Ράφαελ έδειξαν τη δουλειά που προηγήθηκε. Φυσικά, για να πάρεις το αποτέλεσμα πρέπει και οι Βαυαροί να δείξουν τις αδυναμίες τους, με την έλλειψη του Ρόμπεν να αφαιρεί από την επίθεση το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

*Η πλειοψηφία των μεταβιβάσεων του Ζόμερ ήταν προς τα πλάγια ή μετά τη μεσαία γραμμή (πηγή Squawka)

*Στο γράφημα ο χώρος που κινήθηκαν Χαν (από δεξιά) και Χέρμαν (από αριστερά). (πηγή: Squawka)

*Στο γράφημα οι πάσες των παικτών της Γκλάντμπαχ προς την επίθεση. Έγιναν ελάχιστες στο κέντρο του γηπέδου (πηγή Bundesliga)

«Με την Μπάγερν δεν μπορείς να κάνεις το παραμικρό λάθος», σχολίασε ο Κράμερ.Τα πουλάρια «χτύπησαν» στην αντεπίθεση, με τους ταχύτατους επιθετικούς τους και ο Νόιερ χρειάστηκε να κάνει 5 επεμβάσεις, κάποιες από τις οποίες ήταν παγκόσμιας κλάσης, τις περισσότερες φέτος, για να κρατήσει το μηδέν. Όλες οι τελικές προσπάθειες της Γκλάντμπαχ, που έκανε εξαιρετική εμφάνιση στο δεύτερο 45λεπτο, ήταν υπό καλές προϋποθέσεις.

Πέρυσι η Γκλάντμπαχ είχε τους «Fantastischen Vier», τους «Fantastic Four» (Κρούζε, Ράφαελ, Χέρμαν, Αράνγκο). Φέτος, ξεκινήσαμε με το «Traum-Trio», το «Ονειρικό Τρίο» (Χαν, Κρούζε, Ράφαελ), για να καταλήξουμε στο «Atemberaubenden Achtzehn», όρο που χρησιμοποίησε η Rheinische Post. «Οι εκπληκτικοί 18».

Η ομαδική δουλειά έκανε τη διαφορά με την Μπάγερν, με την Μπορούσια να κάνει νέο ρεκόρ με 4 γκολ παθητικό μετά από 9 αγωνιστικές. Από τον Φαβρ, που διάβασε πολύ σωστά την Μπάγερν, μέχρι και τον τελευταίο αναπληρωματικό, που βοήθησε στην προετοιμασία. Η εικόνα στο τέλος με τον Τραορέ, που είχε περάσει ως αλλαγή, να κάνει κούρσες πάνω-κάτω, για να κόβει και στην άμυνα τα λέει όλα.

«Αυτή τη στιγμή το 0-0 με την Μπάγερν είναι κάτι σαν επίτευγμα», τόνισε ο Μαξ Κρούζε. Οι συμπαίκτες του και εκείνος έδειξαν ότι οι Βαυαροί σε σχέση με το ξεκίνημα της σεζόν, όταν ακόμα αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα, έχουν πλέον ελάχιστα τρωτά σημεία. Όμως έχουν. Από πέρυσι ο Γκουαρδιόλα έχει βρει όνομα για τη νέα του ποδοσφαιρική πατρίδα. «Konterland», «χώρα της αντεπίθεσης».

Με την προσθήκη του Τσάμπι Αλόνσο ο Γκουαρδιόλα βρήκε το... γιατρικό, έχοντας ακόμη περισσότερο έλεγχο στη μεσαία γραμμή. Απέναντι στην Γκλάντμπαχ, όμως, παραλίγο να βρει – σε ένα και μοναδικό ματς - τον... μάστορά του. Εκείνο που τελικά μένει σε όλους τους αντιπάλους της Μπάγερν είναι το δικαίωμα στη φαντασία για το πως μπορείς να την κερδίσεις...

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης