Γίνε... Roberto Carlos!

Gazzetta team
Γίνε... Roberto Carlos!

bet365

Ο θρύλος της Real και της Selecao συμβουλεύει πως μπορείς να γίνεις μια φοβερή επιθετική απειλή.

Να είσαι έτοιμος να γυρίσεις σε οποιαδήποτε θέση

Να επιτίθεσαι με ταχύτητα και όταν χάνεις τη μπάλα ξανακέρδισέ την

Κάνε την κίνηση στη σωστή στιγμή

Προσπάθησε να μαντεύεις τις πιθανές εξελίξεις

Ανάπτυξη μια αλληλοκατανόηση με τον κουμανταδόρο της ομάδας

Παίξε το ένα-δύο με τρόπο που θα καταλήξει υπέρ σου

Αιφνιδίασε τον αντίπαλο

Οι ομάδες που παίζουν με οπισθοφύλακες του δικού μου στυλ έχουν πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Μπορείς να αιφνιδιάσεις τον αντίπλαο επιτιθέμενος με ταχύτητα και έτσι να δημιουργήσεις ευκαιρίες με τελικές πάσες οι οποίες μπορούν να καταλήξουν σε γκολ. Ο κίνδυνος όμως που υπάρχει είναι οτι αφήνεις πίσω ανοικτό χώρο τον οποίο μπορεί να εκμεταλλευτεί ο αντίπαλος. Όταν επιτίθεσαι πρέπει να ολοκληρώσεις την προσπάθεια γιατί εάν χάσεις τη μπάλα στα μισά της διαδρομής ο κίνδυνος για την ομάδα σου είναι μεγάλος. Εάν όμως παρά ταύττα αυτό συμβεί, τότε πρέπει να πιέσεις πολύ δυνατά για να την ξναλεδρίσεις για να μη μπορέσει ο αντίπαλος να σε χτυπήσει.

Διάλεξε τις στιγμές

Το πιο σπουδαίο πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι να έχεις τη μεγαλύτερη συγκέντρωση όλη την ώρα έτσι η ομάδα σου να κυριαρχεί στο γήπεδο. Εάν χάσεις τη μπάλα πήγαινε να την ξαναπάρεις πίσω. όταν βγαίνεις μαζί με την ομάδα σου στην επίθεση να ξέρεις οτι το στοιχείο του αιφνιδιασμού είναι σημαντικό. Αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να αιφνιδιάζεις εσύ τους δικούς σου συμπαίκτες στην άμυνα! όταν η μπάλα φεύγει μπροστά τότε να επιτίθεσαι.

Πρόλαβε τους συμπάικτες σου στο σωστό χρόνο έτσι που να αποτελέσεις και ε΄συ έναν ακόμα παράγοντα της αντεπίθεσης.

Να είσαι πάντοτε ένα βήμα μπροστά

Ακόμα πριν πάρω τη μπάλα αρχίζω να σκέφτομαι: ¨Εάν κόψω τη μπάλα στα δεξιά θα πρέπει να κάνω κίνηση αριστερά για να δημιουργηθούν οι προυποθέσεις να την ξαναπάρω αμέσως¨

Δεν είναι πάντοτε εύκολο να παίζεις ποδόσφαιρο. το γήπεδο είναι μεγάλο και η μπάλα μικρή. Όταν παίρνεις τη μπάλα θα πρέπει να σκεφτείς πόσο πιο γρήγορα μπορείς να βγείς εμπρός για να τελειώσεις την κίνηση με ένα γκολ. Εκείνη τη στιγμή μπορώ να έχω πέντε επιλογές στο μυαλό μου και πρέπει να πάρω απόφαση αμέσως ποια είναι η καλύτερη. Πάντοτε να σκέφτεσαι τι μπορεί να συμβεί λίγα βήματα πίσω απο τη γραμμλη του κέντρου.

Πρέπει να γνωρίζεις το παιχνίδι του ακραίου συμπαίκτη σου που παίζει μπροστά από εσένα.

Μου άρεσε τρομερά να παίζω με τον Zinedine Zidane διότι ήταν ένα δεκάρι που έπαιζε στις άκρες. Έτσι, η πρώτη του κίνηση είναι το τέλειο γιατί κόβεις μέσα τη μπάλα και συνεχίζεις να τρέχεις μπροστά περιμένοντας να την ξαναπάρεις. Ακόμα και να μη σου τη δώσουν αμέσως εσύ συνεχίζεις και προσπαθείς να βγεις πίσω από την άμυνα για να σου τη στείλουν με λόμπα. Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να παίζει ένα πλάγιο μπακ. Πάντως ο Zidane ήταν ένας κυρίαρχος του παιχνιδιού και άρεσε και στους δυο μας να παίζουμε μαζί στην ίδια ομάδα.

Απομόνωσε τον αντίπλαο πλάγιο μπακ.

Όταν επιτίθεσαι μαζί με έναν από τους μέσους της ομάδας σου ψάξε την περίπτωση του δυο εναντίον ενός. Βγές μπροστά με ταχύτητα και αυτό ακριβώς είναι που κάνει δύσκολη τη ζωή των αντιπάλων. Εάν τους υποχρεώσεις να σε μαρκάρουν αυτοί και όχι το αντίθετο, τότε, είναι σχεδόν βέβαιαο , οτι θα κερδίσει τη μάχη στις πτέρυγες ασχέτως εαν παίζει εντός ή εκτός έδρας. Την ίδια στιγμή;αυτό θα κάνει και τη ζωή σου σαν οπισθοφύλακα πολύ πιο εύκολη γιατί ο αντίπαλος φοβούμενος τις επιθετικές σου ενέργειες δεν θα βγαίνει μπροστά εύκολα.

Συμπλήρωσε τα κενά που δημιουργείς

Είναι αναπόφευκτο οτι θα δημιουργηθούν καταστάσεις εις βάρος της ομάδας σου εάν ξεμείνεις μπροστα. Έτσι ένας οπισθφύλακας πρέπει να ξερει τι ακριβώς κάνουν οι μέσοι. Είναι φυσικό οτι θα γυρίσουν πίσω να καλύψουν το χώρο σου έτι εσύ θα ΄ρέπει να ακλύψεις το κενό το δικό τους. Είνια αδύνατο σε οποιονδήποτε οπισθοφύλακα να τρέξει περίπου 70 μέτρα για να γυρίσει πίσω στην άμυνα αλλά είναι πιο εύκολο να καλύψει το κενό στο κέντρο του γηπέσου τρέχοντας 40 μέτρα περίπου μέχρι να λήξει η φάση. Αυτή η κίνηση θα σε γλιτώσει από το μεγάλο λάθος.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σταύρου
Juventus Athens Soccer school Head Coach

 

Τελευταία Νέα