Ψυχολογική προετοιμασία ενός ντέρμπι!

Gazzetta team
Ψυχολογική προετοιμασία ενός ντέρμπι!

bet365

Με τόσο επιβαρημένο πρόγραμμα χρειάζεσαι βοήθεια για να επιζήσεις σε αυτά τα άγρια παιχνίδια. Μην πανικοβάλλεσαι όμως, το FFT είναι εδώ για να σε βγάλει από το αδιέξοδο με ασφάλεια.

Να σκέφτεσαι θετικά

Αυτά τα παιχνίδια δεν είναι μόνο μια δοκιμασία για το σώμα αλλά είναι επίσης και μια πνευματική δοκιμασία, λεει ο προπονητής της West Bromwich , Tom Bates και συνεχίζει: «Εάν αρχίσεις να σκέφτεσαι ότι θα είναι ένας πόλεμος τότε θα το βιώσεις σαν πόλεμο. Πρέπει να το δεις μόνο θετικά».

Σκέψου πόσο ωραία θα είναι η γεύση της μπύρας.

«Πιαστήκανε τα πόδια σου; Κουράστηκε το μυαλό σου; Συγκεντρώσου μόνο στην ανταμοιβή που θα πάρεις μετά όπως ένα ωραίο γεύμα ή τη στιγμή που θα είσαι με τους δικούς σου. Αλλά να ξέρεις ότι για να είναι ωραία η γεύση της μπύρας μετά το τέλος της προσπάθειας θα πρέπει να δουλέψεις σκληρά γι’ αυτό», αυτά συμβουλεύει ο ψυχολόγος Bates.

Την παραμονή του αγώνα προπονήσου ελαφρά

Πράγματι την παραμονή ενός δύσκολου αγώνα πρέπει να είναι χαμηλών τόνων. Αυτό σύμφωνα με τη γνώμη του σύμβουλου προπονητικής υψηλής στάθμης Karl Halabi ο οποίος επίσης συμβουλεύει ελαφρό τροχάδην για την τόνωση των ινών των ισχυρών μυώνων που σχετίζονται με την ταχύτητα του αθλητή.

Μεγάλες μπαλιές = μεγάλη κούραση

Ο πρώην προπονητής της Εθνικής Σκωτίας Alex Mc Leish λεει: «Δε θα συμβούλευα μεγάλες περιόδους προπόνησης χωρίς κατοχή μπάλας και εάν παίζεις πολύ με μακρινές μπαλιές αυτό θα συμβεί τελικά. Είναι σημαντικό να έχεις παίκτες οι οποίοι μπορούν να κρατούν τη μπάλα το οποίο σημαίνει λιγότερο τρέξιμο και περισσότερες ανάσες στο παιχνίδι»

Υγρά, υγρά, υγρά

«Εάν δεν καταναλώνεις αρκετά υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και ενδιάμεσα στους αγώνες η θερμοκρασία του σώματος σου ανεβαίνει γρήγορα για να μεταφέρει το αίμα γύρω από το σώμα. Τα ισοτονικά υγρά είναι καλά και συνιστώνται τις μεσημεριανές ώρες διότι μεταφέρουν γλυκόζη στους μύες και ηλεκτρολύτες για την καλή λειτουργία των μυών και των νευρώνων», εξηγεί ο πρώην διευθυντής του επιστημονικού τομέα της Reading , Halabi.

Μια αλλαγή είναι εξίσου καλή με ξεκούραση

Μισή ώρα στο παιχνίδι δε σε κάνει πιο φρέσκο αλλά μπορείς να φρεσκάρεις τα ποδοσφαιρικά σου παπούτσια. Έχε ένα δεύτερο ζευγάρι με καλακούς πάτους. Όχι όμως ολοκαίνουριο διότι θα κάνεις φουσκάλες. Αυτές οι συμβουλές έρχονται από τον Peter Stappen ειδικό από την Puma.

Το παγωμένο ωφελεί

Η παγωμένη μπύρα μπορεί να περιμένει εάν θέλεις να μπορείς να περπατήσεις μέχρι το μπαρ. Γι’ αυτό ο Halabi, ο οποίος έχει δουλέψει επίσης στην Chelsea, συμβουλεύει ένα κρύο μπάνιο 10 λεπτών καθώς η θερμοκρασία των 15 βαθμών θα στείλει το αίμα πίσω στην καρδιά και στους πνεύμονες όπου θα αντικατασταθεί με φρέσκο αίμα.

Μην κάνεις rotation

«Πολλές φορές θέλεις να έχεις όλους τους παίκτες ευτυχισμένους και γι’ αυτό κάνεις το rotation», λεει ο πρώην ισχυρός προπονητής των Rangers και της Birmingham City, Mc Leish και συνεχίζει, «όμως είναι απίστευτο πόσο αποδιοργανώνεται η ομάδα εάν οι παίκτες δεν το εμπεδώσουν. Τα φρέσκα πόδια δεν είναι το παν».

Βάλε τα πόδια σου ψηλά

«Προσπάθησε να ξεκουράζεις τα πόδια σου στα ενδιάμεσα των αγώνων», συμβουλεύει ο Halabi και συνεχίζει,»έχοντας τα πόδια σου σε οριζόντια θέση εμποδίζεις τη συσσώρευση του αίματος και αυτό θα τα διατηρήσει φρέσκα».

Διάλεξε ένα σωστό μενού

«Την παραμονή το βράδυ ενός αγώνα και τρεις ώρες πριν το εναρκτήριο λάκτισμα πρέπει να φας υδατάνθρακες όπως μακαρόνια ολικής αλέσεως ή γλυκοπατάτα , στήθος κοτόπουλου ή φιλέτο σολομού τα οποία περιέχουν χαμηλά κορεσμένα λιπαρά και έχουν πολλές πρωτείνες και έτσι προστατεύονται οι μύες». Αυτά συμβουλεύει ο διατροφολόγος Drew Price, συγγραφέα του DODO Diet , ο οποίος εργάστηκε στην Chelsea, και συνεχίζει: «Σέρβιρε με πράσινα λαχανικά όπως φασολάκια για να ενισχύσεις τη δύναμη των οστών και την καλή λειτουργία των μυών. Κατόπιν μια ώρα πριν τον αγώνα φάε μια μπανάνα, η οποία θα σου δώσει μια γρήγορη δόση υδατανθράκων, μαζί με ένα γιαούρτι πλούσιο σε πρωτείνες και χαμηλά λιπαρά. Μπορείς να ακολουθήσεις την ίδια δίαιτα και στις προπονήσεις αλλά παίρνοντας μόνο τη μισή ποσότητα».

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σταύρου
Juventus Athens Soccer school Head Coach

 

Τελευταία Νέα