Οι παίκτες κάνουν το σύστημα και όχι το σύστημα την ομάδα

Οι παίκτες κάνουν το σύστημα και όχι το σύστημα την ομάδα

Οι παίκτες κάνουν το σύστημα και όχι το σύστημα την ομάδα

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει το δόγμα του Λουίς Φαν Χάαλ, προκειμένου να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό το φετινό ρόστερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Με 3-5-2 ή πιο... αναλυτικά με 3-4-1-2 σκοπεύει να παρατάξει φέτος την Μάντστεστερ Γιουνάιτεντ ο Λουίς Φαν Χάαλ. Πιστή αντιγραφή του σχηματισμού της εθνικής Ολλανδίας στο πρόσφατο Μουντιάλ; Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι.

Γιατί όπως με τους «οράνιε» βρήκε τον τρόπο να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες και κυρίως τα πλεονεκτήματα που του έδιναν συγκεκριμένοι παίκτες, έτσι ακριβώς σκοπεύει να κάνει και φέτος με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Λουίς Φαν Χάαλ. Όχι όμως επειδή απλά πέτυχε η «συνταγή» με την εθνική Ολλανδίας, αλλά γιατί έτσι θα... κρύψει τις αδυναμίες των «μπέμπηδων» και θα δώσει έμφαση στα δυνατά σημεία της ομάδας.

Πολλοί πέρσι είπαν πως μόνο ο Γουέιν Ρούνει ήταν αυτός που έπαιζε για τον Ντέιβιντ Μόγιες. Ίσως ναι, όμως σίγουρα ο σκωτσέζος τεχνικός ήταν αυτός που σχεδόν προσπάθησε... να εξαφανίσει τον Άγγλο επιθετικό από το παιχνίδι της ομάδας. Τι παραπάνω διέθετε λοιπόν πέρσι (που διαθέτει και φέτος φυσικά) η Γιουνάιτεντ έναντι των υπολοίπων; Δύο ισάξιους κεντρικούς επιθετικούς παγκόσμιας κλάσης.

Ο Μόγιες, λοιπόν, είχε αποφασίσει πως Ρόμπιν Φαν Πέρσι και Γουέιν Ρούνει δε χωρούσαν μαζί στην επιθετική γραμμή της ομάδας. Κι επειδή... απαγορευόταν να βγάλει κάποιον από την ενδεκάδα, είπε να κάνει τον Ρούνει 10άρι και να κινείται κάπου μεταξύ της μεσαίας γραμμής και της επίθεσης. Κοινώς... να χαραμίζεται. Τι έρχεται λοιπόν να κάνει φέτος ο Φαν Χάαλ; Το αυτονόητο. Αποφασίζει, αρχικά, να βάλει Ρούνει και Φαν Πέρσι μαζί στην ΕΠΙΘΕΣΗ.

Επειδή όμως δε διαθέτει μόνο δύο κορυφαίους σέντερ φορ, αλλά και ένα εξαιρετικό 10άρι, τον Χουάν Μάτα, βάζει και τον Ισπανό να παίξει στη θέση του. Ούτε 8άρι, ούτε εξτρέμ, ούτε τίποτα. Ακριβώς πίσω από Ρούνει και Φαν Πέρσι θα παίξει ο Μάτα. Φαντάζεται κανείς φίλος της Γιουνάιτεντ κάτι καλύτερο για φέτος; Με το μέχρι στιγμής ρόστερ φυσικά. Ακριβώς το ίδιο έκανε και στην Ολλανδία με τους Σνάιντερ-Ρόμπεν-Φαν Πέρσι. Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και στη Γιουνάιτεντ με Μάτα-Ρούνει-Φαν Πέρσι.

Αν και λίγο οξύμωρο για Φαν Χάαλ, ο Ολλανδός εμφανίζεται ευέλικτος αναφορικά με το φετινό σχηματισμό της Γιουνάιτεντ. «Αν δε λειτουργήσει καλά το 3-4-1-2, θα αλλάξουμε στην πορεία το σύστημα», είπε μετά το φιλικό με τους Λος Άντζελες Γκάλαξι ο νέος τεχνικός της ομάδας.

Κάτι τέτοιο είχε κάνει και ο Κάρλος Μπιλάρδο το 1986 με την εθνική Αργεντινής στο Μουντιάλ του Μεξικού. Αξιοποίησε στο έπακρο το μεγάλο πλεονέκτημα που του έδινε η παρουσία του Ντιέγκο Μαραντόνα στην ομάδα. Ενώ μέχρι τους «16» αγωνιζόταν με 4-4-2, εν μια νυκτί άλλαξε το σχήμα της «αλμπισελέστε» σε 3-5-2, ώστε να απελευθερώσει τον Μαραντόνα. Και το αποτέλεσμα; Ο «Ντιεγκίτο» έκανε... τα πάντα στον προημιτελικό με την Αγγλία, η Αργεντινή συνέχισε με τον ίδιο σχηματισμό σε ημιτελικό και τελικό, κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τι θα γίνει φέτος στη Γιουνάιτεντ; Ακόμη είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Όταν ολοκληρωθούν οι μεταγραφές και ξεκινήσουν τα επίσημα παιχνίδια, θα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως ο Λουίς Φαν Χάαλ θα πάει στη δική του πεπατημένη, χωρίς να έχει κανέναν ενδοιασμό να επιλέξει το «παλαιομοδίτικο» 3-5-2 έναντι των... μοντέρνων σχηματισμών. Θέλει με το δικό του τρόπο να επαναφέρει τους «μπέμπηδες» στο δρόμο των επιτυχιών. Αυτός είναι ο Λουίς Φαν Χάαλ.

 

Τελευταία Νέα