Ριάντ Μαχρέζ: Μια «Αλεπού» κόντρα στους μπακ της Πρέμιερ Λιγκ

Gazzetta team
Ριάντ Μαχρέζ: Μια «Αλεπού» κόντρα στους μπακ της Πρέμιερ Λιγκ

bet365

O Tζο Μπρούιν σκιαγραφεί το προφίλ του εξτρέμ της Λέστερ, ο οποίος με τη ραγδαία άνοδό του από τις μη επαγγελματικές κατηγορίες στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχει κερδίσει τους οπαδούς των «Αλεπούδων».

Μια ιστορία 60 δευτερολέπτων

Σε ηλικία 18 ετών, δεν ήταν καν σίγουρο ότι ο Ριάντ Μαχρέζ θα υπέγραφε συμβόλαιο με την γαλλική ερασιτεχνική ομάδα Κιμπέρ. Σε μια δοκιμή πριν από πέντε χρόνια ο πιτσιρικάς δεν είχε τις ελπίδες με το μέρος του ανάμεσα σε μία ακόμα ντουζίνα παιδιών που δοκιμάζονταν, ελπίζοντας να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Ο τότε προπονητής Ρονάν Σαλόν, θυμάται έναν ποδοσφαιριστή “creve l’ecran”, που κυριολεκτικά σημαίνει "να κάψεις την οθόνη". Ήταν δηλαδή πολύ καλός, αν και λίγο εύθραστος. Αλλά η έλλειψη χρημάτων σήμαινε ότι ο σύλλογος, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, δεν είχε τη δυνατότητα να του προσφέρει συμβόλαιο.

Ο Σαλόν του μετέφερε τα νέα. Ο Μαχρέζ ξέσπασε σε δάκρυα. Ελάχιστοι ήξεραν ότι αυτά τα δάκρυα θα τον βοηθούσαν να φτάσει στην Πρέμιερ Λιγκ και το Μουντιάλ, μέσω 3.5 χρόνων στη Ligue 2. «Με άγγιξε», είπε ο Σαλόν στην L' Equipe. «Ήταν ένα παιδί που πραγματικά ήθελε να επιτύχει».

Η δύναμη αυτή τους έπεισε να προσφέρουν συμβόλαιο στο ταλέντο που έκλαιγε και η απόφασή τους αποδείχθηκε σωστή. Μετά από ένα χρόνο έφυγε για τη Χάβρη, αν και θα μπορούσε εύκολα να καταλήξει αλλού. Αν και η Λανς τον απέρριψε επειδή ήταν αδύναμος, η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μαρσέιγ έδειξαν διάθεση να τον εντάξουν στη δεύτερη ομάδα τους. Παρότι η δεύτερη ήταν η αγαπημένη του ομάδα, η επιθυμία για να παίξει περισσότερο ως βασικός τελικά υπερνίκησε.

Δύο χρόνια μετά ήταν βασικός στην πρώτη ομάδα της Λε Χαβρ, βασανίζοντας τα μπακ της δεύτερης κατηγορίας με τις προσπάθειές του να τραβήξει το ενδιαφέρον των ομάδων της Ligue 1. Και τη χώρα που του άφησε κληρονομιά ο πατέρας του. «Αν παίξω στη Ligue 1 θα είναι πιο εύκολο», παραδέχθηκε.

Τελικά, ο Μαχρέζ κέντρισε το ενδιαφέρον της Λέστερ τον Ιανουάριο, με τις "Αλεπούδες" να δυναμώνουν για να επιστρέψουν στην Πρέμιερ Λιγκ. Οι οπαδοί γρήγορα κατάλαβαν ότι είχαν ένα διαμάντι στα χέρι τους. Όπως και η Αλγερία, που έδωσε του έδωσε θέση στην 23άδα για τη Βραζιλία, μετά από ένα τρομερό φιλικό ματς με την Αρμενία, στο οποίο και έκανε ντεμπούτο.

Γιατί πρέπει να τον ξέρετε

Αν η Τσάμπιονσιπ της προηγούμενης χρονιάς μετράει, οι θεατές του Match of the Day θα έβλεπαν συχνά τον 23χρονο στην τηλεόρασή τους. Ο Αλγερινός διεθνής είχε αυτοπεποίθηση παίζοντας και στα δύο "φτερά" στο δεύτερο μισό της χρονιάς στο Kings Power Stadium, δείχνοντας ότι δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής, όπως αρκετές νέες μεταγραφές. Αντίθετα, μετά από πέντε συμμετοχές ως αναπληρωματικός, ο Νάιτζελ Πίρσον δεν είχε άλλη επιλογή, από το να τον καθιερώσει στη μεσαία γραμμή των "Αλεπούδων".

Βοήθησε ότι το πρώτο του γκολ ήρθε στο ματς με την αντίπαλο των Ανατολικών Μίντλαντς, Νότιγχαμ Φόρεστ, στην τέταρτη εμφάνισή του. Δεν ήταν κάτι σπουδαίο, ένα τελείωμα στο 82' μετά από χαμένο πέναλτι του Κέβιν Φίλιπς, αλλά ήταν κρίσιμο για το τελικό 2-2 στο City Ground, με τη Λέστερ να επεκτείνει το αήττητο σερί της στα 12 ματς. Δεν έχασαν στα επόμενα 10.

Η ομάδα σκάουτινγκ του Πίρσον είχε επιτυχία και την προηγούμενη χρονιά, με μια ακόμα γαλλική εισαγωγή. Τον Άντονι Νοκέρτ. Αλλά παρότι ο πρώην διεθνής με τη Γαλλία Κ21 ήταν εκρηκτικός στη μέρα του, δεν ήταν σε καμία περίπτωση τόσο σταθερός όσο ο νέος συμπαίκτης του.

Σίγουρα ο Μεχρέζ άργησε να κάνει το "μπαμ". Ακόμα και στη Χάβρη ήταν απλά ένας καλός παίκτης σε μια ομάδα δεύτερης κατηγορίας για λίγο καιρό. Αλλά η γρήγορη εξέλιξή του δείχνει ότι δεν είναι πυροτέχνημα. Έκανε ελάχιστα λάθη στην κατοχή και ήταν επίσης αλτρουιστής, στοιχεία που δένουν καλά με το επερχόμενο ντεμπούτο του στην Πρέμιερ Λιγκ.

Έκανε την πρώτη συμμετοχή με την εθνική Αλγερίας μόλις δύο βδομάδες πριν την έναρξη του Μουντιάλ, αλλά ήταν τόσο καλός στο ντεμπούτο του, το οποίο συνοδεύτηκε από δύο ασίστ, στο 3-1 επί της Αρμενίας, που ο προπονητής Βαχίντ Χαλίλχοντζιτς δεν φοβήθηκε να τον ρίξει στα βαθιά, "Όταν η Αλγερία θέλει να με καλέσει, θα το κάνει", είπε ο Μαχρέζ τον Νοέμβριο, όταν ακόμα ήταν στη Χάβρη. "Δεν θα απογοητευτεί".

Όπως φάνηκε όντως δεν απογοητεύτηκε, αν και η διοργάνωση δεν πήγε όπως την περίμενε ο 23χρονος. Ξεκίνησε βασικός στο πρώτο ματς με το Βέλγιο, αλλά δεν αγωνίστηκε ξανά στην πορεία για τους "16", όπου η Αλγερία έβαλε δύσκολα στην πρωταθλήτρια Γερμανία.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει κάτι για έναν παίκτη σε άνοδο. Η Λέστερ σωστά έχει μεγάλες ελπίδες για την "Αλεπού της Ερήμου", που μπορεί να προκαλέσει αρκετές εκπλήξεις.

Πλεονεκτήματα

Οι δυσκίνητοι μπακ ηττήθηκαν από την επιδεξιότητα και την ταχύτητά του πολλές φορές πέρυσι, αλλά το πιο σημαντικό ήταν η συχνή συμβολή του στην τελική έκβαση των αγώνων. Βρήκε δίχτυα τρεις φορές και έκανε 4 ασίστ σε 19 εμφανίσεις με τη Λέστερ πέρυσι, συμπεριλαμβανομένου και του κρίσιμου αγώνα με τη Μπλάκπουλ.

Βοηθάει το ότι είναι επαρκής και με τα δύο πόδια. Αν και κυρίως παίζει στα δεξιά, ο Μαχρέζ είναι αριστεροπόδαρος και συνήθως συγκλίνει για να δημιουργήσει απειλές από τον άξονα. Αλλά η απρόβλεπτη ντρίπλα του σπάνια επιτρέπει στους αμυντικούς να είναι ήρεμοι. "Μαθαίνει γρήγορα. Είναι ένας νεαρός με μεγάλη αυτοπεποίθηση", τόνισε ο προπονητής Πίρσον μόλις ένα μήνα μετά την απόκτησή του.

Μειονεκτήματα

Η έλλειψη εμπειρίας δεν βοηθάει τον Μαχρέζ στην προετοιμασία του για την πρώτη του χρονιά σε top επίπεδο, ενώ πρέπει να δουλέψει πολύ και σωματικά. Κατάφερε να ανταποκριθεί στην Τσάμπιονσιπ, παρά την έλλειψη δύναμης, αλλά πρέπει να διαβεβαιώσει ότι τα επίπεδα φυσικής του κατάστασης θα είναι υψηλά, αν θέλει να είναι βασικός τη νέα σεζόν.

Είπαν...

"Ο Μαχρέζ έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά ακόμα και χωρίς τη μπάλα", είπε ο προπονητής της Αλγερίας, Βαχίντ Χαλίλχοντζις μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο του νεαρού. "Έχει τεχνική, αλλά επίσης και έχει και δύναμη".

Μετά την ήττα από το Βέλγιο, ωστόσο, ο Βόσνιος παραδέχθηκε ότι βασίστηκε υπερβολικά πολύ στους νεαρούς του, συμπεριλαμβανομένου και του Ναμπίλ Μπενταλέμπ της Τότεναμ. "Δεν μπορείς να ζητήσεις από τον Μαχρέζ ή τον Μπενταλέμπ να κάνουν παραπάνω πράγματα", παραδέχθηκε. "Είναι πολύ καλοί παίκτες, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούν να διατηρήσουν το ρυθμό τους σε τέτοια ματς μέχρι το τέλος. Δεν μπορούν να ολοκληρώσουν το ματς". Μαθαίνουν από αυτά...

Ξέρετε ότι...

Η Λέστερ πρέπει να ευχαριστεί έναν παίκτη για το ότι συμφώνησε ο Μαχρέζ να υπογράψει. Οι "Αλεπούδες" κέρδισαν τη μάχη με την Τορίνο, ενώ ο παίκτης είχε πρώτο στόχο να βρει ομάδα από τη Ligue 1 της Γαλλίας. Ένα τηλεφώνημα από τον Τζαμέλ Αμπντούν, ωστόσο, τον έπεισε να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό!

Τι θα γίνει στη συνέχεια

Σίγουρα όχι μια μεγάλη μεταγραφή, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Πρώτα ο 23χρονος πρέπει να αποδείξει την αξία του στην Πρέμιερ Λιγκ, βοηθώντας τη Λέστερ να σωθεί. Με τρία χρόνια να απομένουν στη συμβόλαιο του, δεν πρόκειται να αποχωρήσει σύντομα...

 

Τελευταία Νέα