Ο επιθετικός πλάγιος οπισθοφύλακας (vid)

Gazzetta team
Ο επιθετικός πλάγιος οπισθοφύλακας (vid)

bet365

Από το να ξέρεις τη στιγμή που ξεκινάς την κούρσα μέχρι να γνωρίζεις καλά τους συμπαίκτες σου περιλαμβάνονται στις συμβουλές των έξη σημείων για το πώς επιτίθεσαι από πίσω που δίνει ο δεξιός οπισθοφύλακας της Liverpool και της Εθνικής Αγγλίας γνωστός για τις ζημιές που κάνει στις αντίπαλες άμυνες.

Απόλαυσε τη θέση σου

Ποιο παιδί θέλει να παίξει μπακ; Εγώ δεν ήθελα. Ήμουν επιθετικός από παιδί και χαιρόμουν για τη δόξα που συνοδεύει τον σκόρερ. Έπαιξα επιθετικός μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Δε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ που θα έπαιζα αργότερα σαν μεγάλος αλλά τώρα μου αρέσει ο ρόλος του πλάγιου οπισθοφύλακα. Το μοντέρνο μπακ είναι πλέον ένα επιθετικό όπλο. Καθώς ο μεσαίος χώρος γίνεται διαρκώς στενότερος εναπόκειται σε εμάς τους οπισθοφύλακες να τρέξουμε όλο το μήκος της πλευράς και να προσφέρουμε χώρο. Αυτό να το ενστερνιστείς καλά γιατί είσαι ο άνθρωπος της δράσης.

Γνώρισε τους συμπαίκτες σου

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως παίζουν οι μεσαίοι της ομάδας σου. Εάν παίζω με τον Maxi Rodriguez και τον Dirk Kuyt γνωρίζω καλά ότι μπορώ συνέχεια να βομβαρδίζω διότι τρέχουν πολύ και συγκλίνουν προς τα μέσα δημιουργώντας έτσι χώρο σε μένα. Εάν παίζω με τον Ryan Babel ξέρω ότι του αρέσει να τριπλάρει και να χρησιμοποιεί τους ακραίους έτσι η δουλειά μου είναι να του δίνω βοήθειες. Βέβαια εάν παρουσιαστεί ελεύθερος χώρος θα τον εκμεταλλευτώ και εναπόκειται στους συμπαίκτες μου να με καλύψουν από πίσω.

Χρειάζεσαι δυο γερά πόδια

Σαν αμυντικός ξέρω πόσο δύσκολα είναι να αντιμετωπίζεις έναν επιθετικό ο οποίος μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση. Εάν πιέζεις μπροστά είναι εύκολο να δείξεις στον αμυντικό την αδύναμη πλευρά του και να τον προβληματίσεις. Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου ότι μπορώ να μπω και να σεντράρω ή να σουτάρω με το αριστερό και αυτά είναι σημαντικά εάν θέλεις περισσότερες επιθετικές λύσεις. Ο παππούς μου, μου έκανε βίωμα από τότε που ήμουν παιδί. Μου τις έβρεχε όταν χρησιμοποιούσα συνεχώς το δεξί μου πόδι και αυτό μου έκανε καλό.

Η καλή φυσική κατάσταση είναι το παν

Το αν έχεις καλή φυσική κατάσταση σημαίνει να μπορείς στο 85 λεπτό να κάνεις κούρσα από τη μια πλευρά στην άλλη και να μην το αισθάνεσαι καθόλου. Οι κούρσες των πλαγίων αμυντικών είναι μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη θέση. Στην ουσία είναι κούρσες από τη μια μικρή περιοχή στην άλλη, οι Άγγλοι το λένε «Box to box», και το σώμα σου πρέπει να είναι εξοικειωμένο σε αυτό. Αν είναι τότε δεν υπάρχει πρόβλημα και μπορείς να συγκεντρωθείς στο παιχνίδι σου. Είναι άσχημο όταν επιστρέφεις μετά από τραυματισμό καθώς πρέπει να δουλέψεις στα σπριντ. Γυμνάσου τρέχοντας από τη σημασία του κόρνερ στην απέναντι σημαία και όταν έρθει η ώρα του αγώνα δε θα έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Υπολόγισε τις κούρσες σου

Χρειάζεσαι να προβλέπεις τι σκοπεύουν να κάνουν οι συμπαίκτες σου. Δεν έχει νόημα να τρέχω εμπρός και να μην παίρνω τη μπάλα. Όταν αυτή φτάνει στα πόδια του Stevie Gerrard ξέρω ότι θα κάνει μια επαφή και να κινηθεί αμέσως εμπρός. Μόλις φτάσει σε αυτόν η μπάλα αρχίζω να τρέχω καθώς ξέρω ότι αυτός δε θα καθυστερήσει. Με κάποιους άλλους συμπαίκτες μου μπορεί να περιμένω πρώτα να δω τι θα κάνουν καθώς τους αρέσει να καθυστερούν λίγο πριν δώσουν τη μπάλα.

Να είσαι πάντοτε διαθέσιμος

Σαν πλάγιος οπισθοφύλακας είσαι μια φυσική διέξοδος ειδικά απέναντι σε μια ομάδα που παίζει 4-4-2 γιατί έρχεσαι από πίσω. Έτσι, να είσαι πανέτοιμος ούτως ώστε ο κάθε ο παίκτης, από τον τερματοφύλακα μέχρι τον προωθημένο, να μπορεί να σε χρησιμοποιήσει και να εκμεταλλευτεί το χώρο στον όποιο τρέχεις. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να κάνεις πολύ «ανιδιοτελές τρέξιμο» για να τραβήξεις τον αντίπαλο σου εκτός θέσεως και έτσι να φτιάξεις χώρο. Μπορεί να μην πάρεις τη μπάλα αλλά θα έχεις φτιάξει χώρο για τον ακραίο σου να εισχωρήσει και να επιτευχθεί το γκολ.

 

Τελευταία Νέα