Σακίρι έτοιμος για... Μέσι

Gazzetta team
Σακίρι έτοιμος για... Μέσι

bet365

Ο Joe Brewin χρησιμοποιεί το Stats Zone για να αναλύσει τη νίκη που πέτυχε η Ελβετία κόντρα στις Ονδούρες (0-3) χάρη στο χατ τρικ του Σέρντραν Σακίρι.

Πριν δύο μέρες ο Σακίρι επέμενε ότι η Ελβετία δεν εξαρτάται από το δικό του ταλέντο. «Δεν μπορώ να κάνω ντρίμπλες από την άμυνα μέχρι την επίθεση» είχε δηλώσει. «Είμαστε η Ελβετία, όχι η Ισπανία, ούτε η Βραζιλία. Η Ελβετία οφείλει να είναι επιτυχημένη σαν ομάδα».

Μπορεί να μην έχει την ικανότητα να τους περάσει όλους, όμως είχε τη δυνατότητα να κάνει ζημιά όποτε το θέλει. Κόντρα στις Ονδούρες ο 22χρονος έκανε χατ τρικ, έβαλε δύο γκολ πριν το ημίχρονο και σκόραρε ξανά 20 λεπτά πριν το τέλος. Φέτος ήταν βασικός μόλις σε 10 αγώνες με την Μπάγερν Μονάχου στην Bundesliga, όμως όπως φάνηκε αυτό δεν το επηρέασε καθόλου αρνητικά. Το πρώτο του γκολ ήταν εκπληκτικό, πήρε τη μπάλα κοντά στην πλάγια γραμμή, συνέκλινε και έπιασε ένα εξαιρετικό σουτ που κατέληξε στο παραθυράκι του Βαγιαδάρες.

Στα πρώτα 15 λεπτά οι Ονδούρες είχαν την κατοχή κάνοντας τρεις φορές τις πάσες της Ελβετίας

Ομως στη συνέχεια ήταν πολύ απρόσεκτοι (η Ελβετία τελείωσε το ματς 17 κοψίματα κόντρα σε 7 που έκαναν οι Ονδούρες) χάνοντας πολλές μπάλες στο αντίπαλο μισό. Στο πρώτο μισάωρο δοκίμασαν 4 σουτ και κανένα από αυτά δεν ήταν on-target. Το δεύτερο γκολ του Σακίρι ήρθε με όμορφο τελείωμα μετά από ασίστ του Ντρμιτς σε μία φάση στην οποία η άμυνα των Λατινοαμερικάνων δεν τα πήγε καλά.

Στο ημίχρονο η Ελβετία ήταν μπροστά με δύο γκολ όμως η κατοχή που είχαν οι Ονδούρες ανάγκαζαν τους παίκτες που έπαιζαν στα πλάγια να γυρίζουν πολύ πίσω. Ο Αντμίρ Μεχμέντι, ένας επιθετικός με έφεση στο σκοράρισμα, έκανε περισσότερη δουλειά έξω από τη δική του περιοχή παρά στην άλλη άκρη του γηπέδου. Οταν όμως η Ελβετία μπόρεσε να βγει στην κόντρα ήταν πολύ χρήσιμος, με τις Ονδούρες να έχουν άσχημο positioning στην άμυνα.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι Ονδούρες έκαναν φάουλ στους αντιπάλους τους πριν ξεκινήσουν επίθεση. Τα πιο πολλά έγιναν στο μισό της Ελβετίας.

Εκτός από τον Σακίρι και ο νέος άσος της Λεβερκούζεν, Ντρίμιτς, έκανε καλή εμφάνιση. Πήρε μόλις 10 πάσες σε ένα πρώτο μέρος στο οποίο πολλές φορές αναγκάστηκε να τραβηχτεί στα πλάγια (παρότι πέτυχε 19 γκολ στην Bundesliga με την Νυρεμβέργη πέρυσι) όμως δημιούργησε 3 ευκαιρίες και τέσταρε δύο φορές τα αντανακλαστικά του Βαγιαδάρες.

Εκτός από τον Σακίρι και ο νέος άσος της Λεβερκούζεν, Ντρίμιτς, έκανε καλή εμφάνιση. Πήρε μόλις 10 πάσες σε ένα πρώτο μέρος στο οποίο πολλές φορές αναγκάστηκε να τραβηχτεί στα πλάγια (παρότι πέτυχε 19 γκολ στην Bundesliga με την Νυρεμβέργη πέρυσι) όμως δημιούργησε 3 ευκαιρίες και τέσταρε δύο φορές τα αντανακλαστικά του Βαγιαδάρες.

Το δεύτερο μέρος παίχτηκε στο ίδιο μοτίβο σε μεγάλο βαθμό αν και αυτή τη φορά η απειλή από τις Ονδούρες ήταν πραγματική. Προσπάθησαν κυρίως από τη μία πλευρά του τερέν, με τον Γουίλσον Παλάσιος να γίνεται αριστερός εξτρέμ και δεν τους δόθηκε πέναλτι στην ανατροπή του Τζέρι Παλάσιος με το σκορ στο 2-0. Επίσης έχασαν δύο καλές ευκαιρίες με τον Τζέρι Μπένγκστον.

Είκοσι λεπτά πριν το τέλος το ματς τελείωσε, με τον Σακίρι να ολοκληρώνει το χατ τρικ. Μετά από μπαλιά στον Ντρμιτς, ο τελευταίος έκανε πολύ ωραία ντρίμπλά στον Μπερνάρντες και σέρβιρε στο πιάτο του άσου της Μπάγερν. Ηταν η δεύτερη ασίστ του Ντρμιτς.

Ο αγώνας πάντως είχε έναν πρωταγωνιστή. Δεν θα έχει 7 ευκαιρίες για να σκοράρει όταν θα βρει απέναντί του την Αργεντινή, όμως πρέπει να δείξει το ίδιο ένστικτο κόντρα στην παρέα του Μέσι και των υπόλοιπων παικταράδων. Οι παίκτες του Οτμαρ Χίτσφελντ θα έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν την Αλμπισελέστε εκεί που πονάει. Αν ο Σακίρι έχει κάτι να αποδείξει στον Πεπ Γκουαρδιόλα, τώρα είναι η ώρα...

Η Ελβετία δεν έχει χάσει ποτέ από ομάδα της ζώνης της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής σε Mundial (2 νίκες, 2 ισοπαλίες)

Οι Ονδούρες δεν έχουν νικήσει ποτέ ομάδα από την Ευρώπη σε Mundial (3 ισοπαλίες, 4 ήττες)

Οι Ονδούρες έχουν κρατήσει μόλις μία φορά ανέπαφη την εστία τους σε 9 παιχνίδια Παγκοσμίου Κυπέλλου (Ελβετία, 2010)

Ο Σέρνταν Σακίρι πέτυχε το χατ τρικ Νο50 στην ιστορία των Mundial

Ο Σακίρι έγινε ο πρώτος παίκτης από την Ελβετία που πετυχαίνει χατ τρικ σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά τον Ζόσεφ Χούτζι που το είχε κάνει το κόντρα στην Αυστρία το 1954 στα γήπεδα της Ελβετίας

Οι Ονδούρες έχουν δεχθεί 2+ γκολ στα 4 από τα τελευταία 5 παιχνίδια τους στο Mundial

Το πρώτο γκολ του Σακίρι ήταν το δεύτερο πιο γρήγορο της Ελβετίας σε Mundial μετά από αυτό που είχε βάλει στο 5' ο Βίτριχ κόντρα στην Χιλή το 1962

Οι Ονδούρες δεν κατάφεραν να σκοράρουν στα τελευταία 5 παιχνίδια κόντρα σε αντίπαλο από την Ευρώπη σε Παγκόσμιο Κύπελλο

Η Ελβετία σκόραρε και στα 3 παιχνίδια του ομίλου σε Mundial για πρώτη φορά στην ιστορία της

Οι Ονδούρες έχουν παίξει πλέον 9 αγώνες σε Mundial (3 ισοπαλίες, 6 ήττες). Εχουν τα περισσότερα ματς σε Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς να έχουν κάνει νίκη (Νέα Ζηλανδία, Ελ Σαλβαδόρ, Βολιβία, όλες 6 παιχνίδια)

Ο Γιόζιπ Ντρίμιτς είναι μόλις ο δεύτερος Ελβετός που δίνει δύο ασίστ σε ένα ματς Mundial μετά τον Ροδρίγες στο πρώτο ματς της ίδιας διοργάνωσης

 

Τελευταία Νέα