Πυρηνικός αφοπλισμός της μπάλας

Πυρηνικός αφοπλισμός της μπάλας

Gazzetta team
Πυρηνικός αφοπλισμός της μπάλας

bet365

Οι απεσταλμένοι του Ιράν διέκοψαν τις συζητήσεις με τον Ο.Η.Ε., για να δουν Μουντιάλ και ο θρησκευτικός ηγέτης τους εμφανίστηκε με φόρμα. Οι γυναίκες όμως απαγορεύεται να πάνε στο γήπεδο. Γράφει ο Γιώργος Καραμάνος.

Τόνοι μελανιού έχουν χυθεί στην προσπάθεια να εξηγηθεί το πως και το πόσο το ποδόσφαιρο μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τις μάζες, αλλά και τους ίδιους τους πολιτικούς. Το παιχνίδι έχει τόση δύναμη που από ένα σημείο και έπειτα έχει πάψει να αποτελεί απλά το «όπιο του λαού» και έχει εξελιχτεί σε... αρρώστια και των ηγετών. Κάπως έτσι λοιπόν σύσσωμη η κυβέρνηση του Ιράν στήθηκε μπροστά στις οθόνες για το πρώτο μουντιαλικό ραντεβού του ομοσπονδιακού συγκροτήματος της στη Βραζιλία.

Η φωτογραφία από τη Βιέννη που τραβήχτηκε τη Δευτέρα το βράδυ, ήταν ό,τι πιο ενδεικτικό για το πως όταν η μπάλα κυλάει, μπορούν να παύσουν τα πάντα. Ακόμα και εάν πρόκειται για τεράστιας σημασίας κουβέντα για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν. Στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ μαζί με το επιτελείο του, έκανε ένα διάλειμμα από τις διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς, τους Ρώσους, τους Ισραηλινούς και τον Ο.Η.Ε. ολόκληρο, ώστε να παρακολουθήσει το ματς της χώρας του με τη Νιγηρία. Η συγκεκριμένη εικόνα έχει αναμφίβολα δύναμη μεγαλύτερη των 1.000 λέξεων.

Την ίδια ακριβώς στιγμή, πίσω στην πατρίδα ο ίδιος ο επικεφαλής της Ισλαμικής Δημοκρατίας έκανε επίσης διάλειμμα για τον ίδιο λόγο. Ο πρόεδρος μάλιστα φρόντισε να κοινωνήσει αυτό το ενδιαφέρον του για το παιχνίδι, κάνοντας κάτι πρωτοποριακό. Ο ίδιος ανέβασε φωτογραφία του στο twitter, στην οποία απεικονίζεται να κάνει κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και που δεν συνάδει με τη γενικότερη κουλτούρα και νοοτροπία της εν λόγω χώρας. Ο Χασάν Ροχανί φορώντας αθλητική περιβολή στήθηκε στον καναπέ του και πανηγύρισε την ισοπαλία του Ιράν. «Είμαι υπερήφανος για τα παιδιά μας και πιστεύω ότι αυτός ο βαθμός δεν ήταν ο μοναδικός, αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλοι», ήταν η συνέχεια που έδωσε σε «τιτίβισμα» του μετά το ματς.

Το φοβερό λοιπόν με την περίπτωση του Ροχανί ήταν ότι έγινε ο πρώτος κληρικός ηγέτης της χώρας που εμφανίστηκε χωρίς την θρησκευτική ενδυμασία του. Στο παρελθόν, από την επανάσταση και τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, κανείς δεν είχε τολμήσει κάτι ανάλογο. «Οφείλουμε να γίνουμε πιο ανοιχτόμυαλοι», ήταν η αιτιολόγηση του προέδρου, ο οποίος έκανε την καινοτομία με τη χρήση social media, ώστε να παρουσιάσει αυτή την άποψη του για το κάτι καινούργιο.

Βέβαια την ίδια στιγμή, η αστυνομία στην Τεχεράνη και τις άλλες μεγάλες πόλεις του Ιράν περιπολούσε σε καφετέριες και εστιατόρια. Από καιρό είχε απαγορεύσει να μην τοποθετήσουν γιγαντοοθόνες, ώστε να μην μαζευτεί κόσμος, υπό τον φόβο διατάραξης της τάξης και τυχόν εστία αντιδράσεων κατά του καθεστώτος. Σίγουρα λοιπόν είναι θετικό ότι κοτζάμ κληρικός πρόεδρος εμφανίστηκε με φόρμα και αυτό από μόνο του αποτελεί μία θετική συμβολική κίνηση, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στην πατρίδα του εξακολουθεί να υφίσταται η απαγόρευση στις γυναίκες να πηγαίνουν στο γήπεδο...

Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα