Γκατούζο στον ΟΦΗ: Γιατί δεν έπρεπε να γίνει

Γκατούζο στον ΟΦΗ: Γιατί δεν έπρεπε να γίνει

bet365

Ο Τζενάρο Γκατούζο αποδέχθηκε την πρόταση του ΟΦΗ και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει γιατί ο θρυλος της Εθνικής Ιταλίας και της Μίλαν δεν έπρεπε να πει το «ναι».

Πρόκειται για ένα από τα πιο δυνατά ονόματα που έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα για να δουλέψουν γύρω από το ποδόσφαιρο και από τους ελάχιστους Παγκόσμιους Πρωταθλητές που το κάνει. Οντας χωρίς δουλειά από τις αρχές της σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, ο «Ρίνο» δέχθηκε κρούση από την ελληνική ομάδα και παρότι κάποιοι Ιταλοί υποστήριζαν ότι θα απορρίψει το ενδεχόμενο να έρθει στη χώρα μας, εκείνος δέχθηκε και από την 1η Ιουλίου ξεκινάει τη νέα περιπέτεια στην καριέρα του αναλαμβάνοντας τα ηνία του κρητικού συλλόγου.

Για τον ΟΦΗ η πρόσληψη ενός θρύλου της Μίλαν και της Εθνικής Ιταλίας μόνο θετικό γεγονός μπορεί να αποτελεί. Το όνομα του συλλόγου έγινε πρώτο θέμα σε όλο τον κόσμο όταν έσκασε η ανακοίνωση και όπως και να 'χει θα παίρνει μεγαλύτερη δημοσιότητα ακόμα και εντός Ελλάδας από τη στιγμή που στον πάγκο θα βρίσκεται ένα τόσο μεγάλο μέγεθος. Είναι όμως και για τον ίδιο τον Γκατούζο καλή η προοπτική της δουλειάς στον ΟΦΗ; Εχει να κερδίσει πράγματα αναλαμβάνοντας το πρότζεκτ στους Κρητικούς;

Τον Φεβρουάριο του 2013 ενώ ήταν παίκτης της ελβετικής, Σιόν, ανέλαβε ξαφνικά χρέη προπονητή μετά τη 'μετάθεση' του τότε τεχνικού, Βίκτορ Μουνιόθ, στο τμήμα scouting. Μόλις τρεις μήνες μετά απολύθηκε χωρίς να έχει προλάβει να παρουσιάσει κάποιο θετικό δείγμα. Μερικές εβδομάδες αργότερα στον Γκατούζο παρουσιάστηκε μία σαφώς καλύτερη περίπτωση, σε ένα κλαμπ που του προσέφερε τις συνθήκες για να βελτιωθεί αλλά και την προοπτική να αφήσει μελλοντικά το σημάδι του στα σαλόνια του calcio.

Η Παλέρμο, που μόλις είχε υποβιβαστει στην Serie B, ενδιαφέρθηκε και τον Ιούνιο το deal επισημοποιήθηκε από τον ίσως πιο διάσημο προπονητοφάγο, Μαουρίτσιο Τζαμπαρινι. Οπως πολλοί θα μπορούσαν να προβλέψουν, η συνεργασία δεν κράτησε για πολύ. Τον Σεπτέμβριο μετά τις δύο διαδοχικές εκτός έδρας ήττες από Σπέτσια (1-0) και Μπάρι (2-1) σε διάστημα τεσσάρων ημερών, ο Γκατούζο απολύθηκε μετά από μόλις έξι αγώνες στον πάγκο τον Ροζανέρι.

Με το σακούλι να έχει τότε μέσα επτά βαθμούς, ο διάδοχός του, Μπέπε Ιακίνι, έκανε ρεκόρ συγκομιδής πόντων στην Serie B σε πρωτάθλημα 22 ομάδων (86) και εξασφάλισε την άνοδο επτά αγωνιστικές πριν το φινάλε. Ο Ιταλός δεν ξαναδούλεψε πουθενά από τότε και σχεδόν μία αγωνιστική περίοδο αργότερα, εμφανίστηκε η πρόταση από τον ΟΦΗ, με τη συνέχεια να είναι γνωστή.

Βιογραφικό - επιστροφή
Η πορεία του Γκατούζο στο ελληνικό πρωτάθλημα και τα αποτελέσματα που θα έχει μπορεί να απασχολουν σε ένα γενικότερο πλαίσιο τον Τύπο της Ιταλίας, όμως μάλλον δεν θα συμβαίνει το ίδιο με συλλόγους και παράγοντες. Οσο καλά και να τα πάει στην Super League ο 36χρονος, είναι απίθανο η όποια επιτυχία να εκληφθεί ως 'παράσημο' στο βιογραφικό του. Το συμβόλαιο που έχει υπογράψει είναι για έναν χρόνο και ακόμα και αν προσελκύσει ενδιαφέρον με τη δουλειά του, πολύ δύσκολα κάποιο κλαμπ από την Ιταλία θα θελήσει να τον πάρει έχοντας ως δείγμα τα όσα πέτυχε στο πρωτάθλημα Ελλάδας με τον ΟΦΗ.

Πλήγμα στο πρεστίζ
Αν και ο Γκατούζο δεν έχει -τουλάχιστον ακόμα- να παρουσιάσει κάτι σημαντικό στην προπονητική του καριέρα, για την Ελλάδα είναι καλό το ότι ένα τέτοιο όνομα θα βρίσκεται στην Super League. Αυτή είναι όμως η πλευρά από την οποία το βλέπουμε εμείς από εδώ, γιατί στην Ιταλία, οι δημοσιογράφοι δεν το πήραν ακριβώς έτσι. Λίγο αφού η συμφωνία έγινε οριστική, οι Ιταλοί δημοσιογράφοι έδειχναν έκπληκτοι με την απόφαση του «Ρίνο» και είχαν απορία για το αν όντως ανέλαβε μία ομάδα στην Ελλάδα που δεν γνώριζαν καν. Ενδεικτικό του γεγονότος αυτού είναι ότι σε κάποια ρεπορτάζ ο ΟΦΗ αναφερόταν σαν ομάδα δεύτερης κατηγορίας.

Την ίδια στιγμή που κάποιοι από τους συμπαίκτες του το 2006 θα διεκδικήσουν το δεύτερο Mundial της καριέρας τους, ο Γκατούζο θα πιάσει δουλειά στο κλαμπ της Κρήτης, επιλογή η οποία δεν έχει γίνει αποδεκτή με καλό μάτι από τον ιταλικό κόσμο. Οσο και αν είμαστε Ελληνες, το πρεστίζ του Γκατούζο έχει εκ των προτέρων δεχθεί πλήγμα με τον ερχομό του σε ένα πρωτάθλημα τόσο χαμηλής δυναμικότητας και κακής ποιότητας.

Κίνδυνος να απαξιωθεί
Εκτός των άλλων, υπάρχει πάντα η μεγάλη πιθανότητα να απαξιωθεί στην Ελλάδα. Δεν έχει να κάνει με τον ίδιο, αλλά με οποιονδήποτε έρχεται να δουλέψει στη χώρα μας. Το σενάριο να φθείρει το όνομά του με την παρουσία στον πάγκο του ΟΦΗ παίζει πολύ δυνατά και ενώ έχουν υπάρξει παρόμοια περιστατικά με θρύλους που βρέθηκαν σε όχι κορυφαίους συλλόγους και άκουσαν τα απίστευτα, όπως ο Ζαϊρζίνιο στην Καλαμάτα. Το ενδεχόμενο ενισχύεται από το ότι η ομάδα του τον πήρε για να κάνει φέτος την υπέρβαση, οπότε αν αυτή δεν έρθει με έξοδο στην Ευρώπη δεν θα είναι έκπληξη αν γίνουν όλα… ίσωμα.

Αντίλογος
Στον αντίλογο όλων των παραπάνω θα μπορούσε να αντιπαρατάξει κάποιος ότι ο Ιταλός έχει ήδη 2x2 απολύσεις σαν προπονητής και ότι ο ΟΦΗ αποτελεί μία εκλυστική περίπτωση για να κάνει το επόμενο βήμα σαν τεχνικός. Αν όμως το δούμε ψυχρά, εύκολα γίνεται κατανοητό ότι από αυτή τη… σχέση, η ομάδα είναι αυτή που έχει να κερδίσει περισσότερα πράγματα και όχι ο προπονητής, για τον οποίο το πέρασμα από την Κρήτη θα είναι ένα πολύ σκληρό αγροτικό.

Αν και οι ομάδες στις οποίες δούλεψε τον απομάκρυναν πολύ νωρίς, πρέπει σημειωθεί ότι ο «Ρίνο» έπεσε δύο φορές πάνω σε… τρομερή περίπτωση. Την πρώτη με τον πρόεδρο της Σιόν, ο οποίος είναι σίγουρα ο πιο ιδιόρυθμος στην Ευρώπη (7 προπονητές σε μία σεζόν, κόντρα με UEFA, οπαδούς) και τη δεύτερη με τον Τζαμπαρίνι της Παλέρμο του οποίου η φήμη για τις απολύσεις ξεπερνάει τους πάντες στην Ιταλία.

Προσωπικά, έχω έναν φόβο για το ότι ο Γκατούζο δεν θα μπορέσει να αφήσει έργο στον ΟΦΗ, όμως ελπίζω να διαψευστώ όσο πιο γρήγορα γίνεται...

Follow me: Giorgio_Oddo

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης