Η Πρέμιερ Λιγκ βλέπει... Φαν Γκάαλ!

Gazzetta team
Η Πρέμιερ Λιγκ βλέπει... Φαν Γκάαλ!

bet365

Μετά το Μουντιάλ τι; Ο Λουίς Φαν Γκάαλ αφήνει την Ολλανδία και η Πρέμιερ Λιγκ με τη... Γιουνάιτεντ είναι έτοιμες να τον υποδεχθούν. Ο Ελκο Μπορν αναλύει για το Four Four Two.

Στη σεβαστή ηλικία των 62 πλέον και κοιτάζοντας πίσω βλέπουμε ένα εντυπωσιακό βιογραφικό! Αφού ανέλαβε μεγάλες ομάδες όπως Αγιαξ, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, κατάφερε να γεμίσει την τροπαιοθήκη του, ενώ κέρδισε τη φήμη ως ένας από τους πιο σπουδαίους καινοτόμους προπονητές.

Ωστόσο, πριν φτιάξει βαλίτσες για την Πορτογαλία, εκεί όπου θα χαρεί την συνταξιοδότησή του, θέλει μετά το Μουντιάλ να αναλάβει ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ.

Πάντως, τον Δεκέμβριο όταν και ο Βίλας Μπόας απολύθηκε από την Τότεναμ, φέρεται να... σνόμπαρε τον Ντάνιελ Λέβι, όταν ο πρόεδρος των Λονδρέζων τον επισκέφθηκε στην Ολλανδία. Το Μουντιάλ ήταν προτεραιότητά του, αυτό αποκάλυψε ο Φαν Γκάαλ τονίζοντας παράλληλα πως δεν υπήρχε χρόνος για κάτι άλλο.

Αλλά με το Παγκόσμιο Κύπελλο να πλησιάζει, αυτό που κάνει αρκετούς να αναρωτιούνται είναι τι θα συμβεί μετά το καλοκαίρι. Είναι γεγονός πως ό,τι βάζει στο μυαλό του ο Ολλανδός το πραγματοποιεί, άρα το όνειρο της Πρέμιερ Λιγκ δεν πρέπει να είναι μακριά...

Αλλωστε, πριν λίγο καιρό ο ίδιος μιλώντας στη «Bild» τόνισε πως θέλει να αναλάβει έναν μεγάλο σύλλογο της Αγγλίας. «Η φιλοδοξία μου είναι να γίνω προπονητής σε κορυφαία ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Θέλω να κερδίσω πρωτάθλημα σε μια τέταρτη χώρα. Αυτός είναι ο στόχος μου και θέλω να τον εκπληρώσω» τόνισε ο Φαν Γκάαλ.

Ευτυχώς για τον Ολλανδό, το καλοκαίρι αδειάζουν θέσεις στην Πρέμιερ Λιγκ, και η Γιουνάιτεντ είναι πανέτοιμη να τον... υποδεχθεί. Ο Μόγιες κούνησε μαντήλι, ο Γκιγκς δεν έχει αποφασίσει για το μέλλον του, με τον Φαν Γκάαλ να φέρνει στο πλευρό του τον Πάτρικ Κλάιφερτ. Φυσικά και η Μάντσεστερ είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για τον έμπειρο προπονητή, όπως άλλωστε και οι «κόκκινοι διάβολοι» μοιάζουν ιδανική επιλογή! Ο λόγος; Πολύ καλός με τους νέους. Αήττητος το 1995 με τον Αγιαξ, κατέκτησε το πρωτάθλημα, ωστόσο το... απίστευτο ήρθε με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ενα χρόνο αργότερα σχεδόν ακολούθησε το ίδιο μονοπάτι, αλλά ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Γιουβέντους.

Πως όμως τα κατάφερε; Κοιτάζοντας την ομάδα του διαπιστώνει πως είχε παίκτες που είχαν λίγες παραστάσεις από τη στιγμή που... αποφοίτησαν από την ακαδημία της ομάδας, όπως Ντάβιντς, Ζέεντορφ, Φαν ντερ Σαρ, ενώ ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, ο Πάτρικ Κλάιφερτ ήταν μόλις 18 ετών! Ποιος θα ξεχάσει το γκολ του 18χρονου στον τελικό με τη Μίλαν...

Celebrating young Patrick Kluivert's European Cup-winning goal

Κατά τη διάρκεια της σούπερ ευρωπαϊκής σεζόν στον Αγιαξ ο Φαν Γκάαλ δεν βασίστηκε μόνο στα ταλέντα. Ο ίδιος φρόντισε να προσθέσει εμπειρία στο μείγμα και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που έφερε στην ομάδα τον αστέρα της Μίλαν, Φρανκ Ράικαρντ. Τυχαίο; Ο Ράικαρντ ήταν αυτός που έδωσε την ασίστ στον Κλάιφερτ και ήρθε η ευρωπαϊκή κούπα. Ηταν ένα παράδειγμα συνεργασίας έμπειρων και νέων παικτών.

Ωστόσο, η συνταγή δεν πέτυχε παντού... Στη Μπαρτσελόνα η σχέση με το Ριβάλντο δεν ήταν καλή, αφού τον πίεζε να παίξει ως πλέι μέκερ και όχι ως εξτρέμ. Αυτή η σχέση τελείωσε με... δάκρυ, όταν ο Ριβάλντο πλέον δεν... βλεπόταν. Τα ίδια και στη Μπάγερν με τον Ριμπερί...

Πρόσφατα, ο Ρόμπι Φαν Πέρσι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για κάποιους συμπαίκτες. Η ήττα από τον Ολυμπιακό έβγαλε από τα ρούχα του τον Ολλανδό! Με τον Φαν Γκάαλ όμως δεν θα γινόταν αυτό, αφού δεν θα επέτρεπε σε κανέναν παίκτη να βγάλει στη φόρα τα άπλυτα των αποδυτηρίων.

Ο 62χρονος προπονητής έχει μανατζάρει Αγιαξ, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, την Εθνική Ολλανδίας. Εχει πρωταθλήματα με όλες τις ομάδες, όπως και ένα Τσάμπιονς Λιγκ. Μπορεί ο καθένας να κρίνει το όραμά του,τη φιλοσοφία του και την τακτική του, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εμπειρία του, την τεράστια προσωπικότητά του και πόσο έχει πετύχει στον χώρο. Ολοι τον σέβονται, παίκτες, συνάδελφοι, αλλά και οι οπαδοί!

Ως ένας από τους κορυφαίους τεχνικούς, υπάρχουν μόνο μερικά ονόματα που μπορούν να συγκριθούν μαζί του. Συνεπώς αυτό το καλοκαίρι προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ: Ο Φαν Γκάαλ είναι διαθέσιμος και έτοιμος να αναλάβει! Η Γιουνάιτεντ είναι ο πιθανότερος προορισμός του και όλοι ανυπομονούν να δουν ξανά τον Ολλανδό σε δράση, μα περισσότερο οι φίλοι της Μάντσεστερ που θέλουν να αφήσουν πίσω τους την εφιαλτική φετινή σεζόν!

 

Τελευταία Νέα