Ο Γούντμπερν βρίσκεται στα καλύτερα χέρια

Κώστας Ζάλιαρης
Ο Γούντμπερν βρίσκεται στα καλύτερα χέρια

bet365

Πριν καν ενηλικιωθεί, ο Μπεν Γούντμπερν έκανε τρομερό... μπάσιμο στην εθνική ομάδα Ανδρών της Ουαλίας. Οι Κλοπ και Κόουλμαν ξέρουν πως να τον χειριστούν και τον προστατεύσουν. Το FourFourTwo του gazzetta.gr δηλώνει εντυπωσιασμένο από τον... επόμενο Ράμσεϊ, για τον οποίο γράφει ο Κώστας Ζάλιαρης.

Η αλήθεια είναι ότι από τα τέλη του 2016 μέχρι και τον φετινό Σεπτέμβρη, ο 17χρονος χαφ είχε χαθεί από το προσκήνιο και ήταν απλά ένας ποδοσφαιριστής της δεύτερης ομάδας της Λίβερπουλ.

Τον περασμένο Νοέμβρη και συγκεκριμένα την 29η μέρα του μήνα, σε ματς του Λιγκ Καπ Αγγλίας, ο Γιούργκεν Κλοπ τον εμπιστεύθηκε για να βοηθήσει κόντρα στη Λιντς και ο μικρός τα κατάφερε περίφημα. Έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα στη νίκη με σκορ 2-0 των «κόκκινων» στο «Άνφιλντ» και έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Λίβερπου, ξεπερνώντας την επίδοση του Μάικλ Όουεν από τον Μάιο του 1997!

Ο Γούντμπερν σκόραρε με τον σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ σε ηλικία 17 ετών και 45 ημερών, ενώ, ο Άγγλος θρύλος της Λίβερπουλ είχε καταφέρει να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα σε ηλικία 17 ετών και 143 ημερών, σε ήττα από τη Γουίμπλεντον με σκορ 2-1...

Τον φετινό Σεπτέμβρη, ο Ουαλός μέσος επανήλθε για τα καλά στην ποδοσφαιρική επικαιρότητα, χάρη στις δύο πρώτες του εμφανίσεις με την εθνική ομάδα Ανδρών της πατρίδας του. Ο Κρις Κόουλμαν τον εμπιστεύθηκε στα δύσκολα κι εκείνος, σαν να τον ευλόγησε κάποιος Θεός του ποδοσφαίρου για να γράψει ακόμα μια όμορφη ιστορία στη μέχρι στιγμής καριέρα του, ήταν ο άνθρωπος που καθόρισε υπέρ των «δράκων» τις αναμετρήσεις με τις Αυστρία και Μοδαβία στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 στη Ρωσία.

Δίχως να έχει συμπληρώσει ούτε μια ώρα αγωνιστικού χρόνου με τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας του, ο Μπεν Γούντμπερν έπαιξε ρόλο στα δύο από τα τρία τέρματα που πέτυχε η Ουαλία στα δύο πρόσφατα ματς των προκριματικών, φανερώνοντας τις αρετές του και δικαιώνοντας τον ομοσπονδιακό του προπονητή που σκέφτηκε ότι ο μικρός θα μπορούσε με τον ενθουσιασμό του να δώσει κάτι διαφορετικό στο αγωνιστικό πλάνο.

«Δεν τον κάλεσα απλά για να εμποδίσω το σενάριο της συμμετοχής του στην εθνική ομάδα της Αγγλίας. Τον πήρα μαζί στην αποστολή κι αν κρίνω ότι πρέπει να μπει και να βοηθήσει, θα το κάνει. Εμείς θεωρούμε τον Μπεν διεθνή ποδοσφαιριστή της Ουαλίας και δεν με απασχολεί τι κάνουν οι άλλοι που τον παρακολουθούν» είχε δηλώσει ο Κρις Κόουλμαν τον Μάρτιο του 2017, όταν είχε πάρει την απόφαση να συμπεριλάβει στην αποστολή της εθνικής ομάδας τον 17χρονο άσο της Λίβερπουλ.

Σ' εκείνο το ματς, βέβαια, ο μικρός δεν πήρε χρόνο και έμεινε στον πάγκο, όμως η στιγμή του έφτασε και φαίνεται ότι ήταν το σωστό timing για να κάνει τη διαφορά. Σε 21 λεπτά (με διαφορά 261 δευτερολέπτων από την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο μέχρι και την κατάληξη της μπάλας στο βάθος της αντίπαλης εστίας) σκόραρε απέναντι στους Αυστριακούς, το περασμένο Σάββατο, ενώ, το βράδυ της Δευτέρας, ο ο Κόουλμαν τον πετάει ξανά στο γήπεδο στο εκτός έδρας ματς με τους Μολδαβούς και προλαβαίνει να βγάλει ασίστ για τον Ρόμπσον – Κανού και να κάνει τη διαφορά για το τελικό 2-0 που διαμορφώθηκε από τον Άαρον Ράμσεϊ...

Ο κόουτς των Ουαλών, τόνισε πως ο ρόλος που έδωσε στον Γούντμπερν σε αυτά τα δύο ματς της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2018, ήταν αυτό ακριβώς που είχε ο ίδιος στο μυαλό του και δεν έλαβε υπόψιν του την εισήγηση του Γιούργκεν Κλοπ. Ο Γερμανός προπονητής είχε τους ενδοιασμούς του όσον αφορά τη συμμετοχή του 17χρονου χαφ στα παιχνίδια της εθνικής ομάδας της πατρίδας του, κυρίως λόγω του νεαρού της ηλικίας του και της κρισιμότητας των αναμετρήσεων για την πρόκριση στην τελική φάση της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

«Αισθανόταν ότι ήταν πολύ νωρίς για εκείνον. Εγώ, από τη στιγμή που τον είδα να παίζει στο “Άνφιλντ” και να σκοράρει μπροστά στο Kop, κατάλαβα ότι ήταν έτοιμος. Δεν επρόκειτο να τον βάλω από την αρχή στα δύο ματς που τον χρησιμοποίησα, αλλά όλοι έχουν αντιληφθεί ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό ταλέντο» ήταν τα λόγια του Κόουλμαν.

Βέβαια, φρόντισε αμέσως μετά το γκολ του Γούντμπερν κόντρα στους Αυστριακούς, να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και να μην αποθεώσει τον νεαρό άσο, δείχνοντας πως από ένα ντεμπούτο δεν κρίθηκε και δεν πρέπει να κρίνεται κανείς, ούτε με διθυράμβους, ούτε με δριμεία κριτική σε περίπτωση κακής εικόνας. «Έκανε εξαιρετικό παιχνίδι ο μικρός και τον βοήθησε το γεγονός πως το παιχνίδι ήταν αρκετά σκληρό και κλήθηκε ν' αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα πιεστική κατάσταση. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος για εκείνον γιατί έδειξε πόσο συγκροτημένο και προσηλωμένο παιδί είναι» είχε αναφέρει.

Ο Ουαλός άσος, έφτασε σε σημείο να θεωρείται ως ο ... διάδοχος του Άαρον Ράμσεϊ, λόγω και της θέσης στην οποία αγωνίζεται, όμως, στις ακαδημίες του συλλόγου του Μέρσεϊσαϊντ έχουν να λένε για την επαφή του με τη μπάλα και την άμεση σχέση που έχει με τη δημιουργία ευκαιριών και την απειλητική του παρουσία γύρω από την αντίπαλη περιοχή. Το απέδειξε, άλλωστε, στα πρόσφατα ματς των «δράκων»...

«Δείχνει να έχει διαβάσει καλά και να έχει προσπαθήσει να βάλει στο παιχνίδι του, στοιχεία από τον Στίβεν Τζέραρντ. Τον παρακολουθούσε προσεκτικά όλα τα προηγούμενα χρόνια που τον έβλεπε στο Μέλγουντ και προσπάθησε πολύ για να πάρει μαθήματα από εκείνον» αναφέρει ο επί σειρά ετών, πολύπειρος κόουτς των ακαδημιών της Λίβερπουλ Χιου ΜακΌλεϊ.

Σε εθνικό επίπεδο, έγινε ο δεύτερος νεότερος σκόρερ για την Ουαλία, σε ηλικία 17 ετών και 322 ημερών, αφού ο Γκάρεθ Μπέιλ στο συγκεκριμένο κομμάτι διατηρεί τα σκήπτρα, έχοντας βρει το δρόμο για τα δίχτυα σε ηλικία 17 ετών και 35 ημερών, την 7η Οκτωβρίου του 2006, σε ματς κόντρα στη Σλοβακία για τα προκριματικά του Euro 2008.

Πλέον, στη Λίβερπουλ εμφανίζονται έτοιμοι να του προσφέρουν νέο πενταετές συμβόλαιο, μόλις έναν χρόνο έπειτα από την υπογραφή του ισχύοντος συμφωνητικού που δεσμεύει τον παίκτη με το κλαμπ! Μόλις ο ποδοσφαιριστής κλείσει τα 18 του χρόνια, στις 15 Οκτώβρη, θα κληθεί να υπογράψει για να συνεχίσει ν' αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Λίβερπουλ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με τους ανθρώπους του συλλόγου και τον Γιούργκεν Κλοπ να έχουν συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό τους για τη διαχείριση και βελτίωσή του.

«Δεν θεωρώ ότι σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να πάρει περισσότερο χρόνο στην πρώτη ομάδα ο Γούντμπερν. Είμαι σίγουρος ότι είναι σε καλά χέρια και αυτή η ηλικία για έναν ποδοσφαιριστή μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο για τη συνέχεια, οπότε θέλει προσοχή και όχι υπερβολική έκθεση. Δεν θα πρέπει να βιαστούν με τον μικρό» ήταν η δήλωση του άλλοτε στράικερ των «κόκκινων», Κρεγκ Μπέλαμι.

Το γεγονός, δε, πως δεν υπήρξε ούτε για μια στιγμή η σκέψη να παραχωρηθεί δανεικός το φετινό καλοκαίρι ώστε να πάρει παιχνίδια, αποδεικνύει ότι ο Κλοπ τον θεωρεί κομμάτι των πλάνων του και τον θέλει μαζί του για να του δώσει τις ευκαιρίες και τις εμπειρίες του στο «Άνφιλντ». Τον θέλει κοντά του ώστε να τον δουλέψει κι όχι να τον στείλει σε άλλη ομάδα δίχως να γνωρίζει τις λεπτομέρειες της εξέλιξής του.

 

Τελευταία Νέα