Η Στόουκ και τα ''αστέρια'' της

Η Στόουκ και τα ''αστέρια'' της

bet365

Αν και θεωρείται από τις μικρομεσαίες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, η Στόουκ έχει τους περισσότερους παίκτες από κάθε άλλη ομάδα, που έχουν κατακτήσει στην καριέρα τους το Τσάμπιονς Λιγκ. Γράφει ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος.

Στο φετινό πρωτάθλημα έχει ξεκινήσει με μία νίκη (επί της Άρσεναλ) και μία ισοπαλία στους τρεις πρώτους αγώνες της. Η υψηλότερη θέση που έχει κατακτήσει ποτέ στην Πρέμιερ Λιγκ είναι η 9η, όμως υπάρχει μία κατηγορία που η Στόουκ βρίσκεται πάνω από όλα τα μεγαθήρια του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μπορεί να μη διαθέτει το μπάτζετ της Γιουνάιτεντ, της Σίτι, της Τσέλσι και της Λίβερπουλ, όμως το ρόστερ της έχει περισσότερο... Τσάμπιονς Λιγκ από τις προαναφερθείσες. Γιατί πολύ απλά στην Στόουκ ανήκουν 4+2 ποδοσφαιριστές, που έχουν στεφθεί πρωταθλητές Ευρώπης. Την ώρα που η Τσέλσι έχει τέσσερις, η Σίτι τρεις, η Γιουνάιτεντ δύο και η Λίβερπουλ έναν.

Σερντάν Σακίρι
Πριν από δύο χρόνια, η Στόουκ είχε δώσει 12 εκατομμύρια λίρες στην Ίντερ για να αποκτήσει τον «Μέσι των Άλπεων», σε μία μεταγραφή που εξέπληξε τους πάντες, καθώς πριν τους «νερατζούρι», ο Σακίρι είχε μία τριετή παρουσία στην Μπάγερν Μονάχου. Ο Ελβετός είχε, τότε, την ατυχία να πέσει πάνω στους Ρόμπεν και Ριμπερί, οι οποίοι μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον και ήταν αναντικατάστατοι στους Βαυαρούς. Παρόλα αυτά, ο Σακίρι είχε αξιοπρόσεκτη συνεισφορά στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 2013 από την Μπάγερν.

Ιμπραήμ Αφελάι
Ο γνώριμός μας Ολλανδός, από τη θητεία του στον Ολυμπιακό τη σεζόν 2014-15, δεν επέστρεψε στην Μπαρτσελόνα, αφού οι «μπλαουγκράνα» τον άφησαν ελεύθερο. Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2011 (είχε αγωνιστεί ως αλλαγή στον τελικό απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Στόουκ. Μετά από μία γεμάτη πρώτη σεζόν, στη συνέχεια τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο και από τότε οι συμμετοχές του είναι ελάχιστες.

Ντάρεν Φλέτσερ
Μόλις στα 11 πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και έφυγε 20 χρόνια μετά, στα 31 του. Ο Σκωτσέζος χαφ δεν ήταν ποτέ ο ποδοσφαιριστής-ορόσημο στους «μπέμπηδες», ούτε η ενδεκάδα ξεκινούσε από αυτόν. Ήταν, όμως, πάντοτε σταθερός στην απόδοσή του και μία αξιόπιστη λύση στα χέρια του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Μετά από πέντε κατακτήσεις Πρέμιερ Λιγκ, ενός κυπέλλου, δύο Λιγκ Καπ και ενός Τσάμπιονς Λιγκ (2008), ο Φλέτσερ αποχώρησε το 2015 από το Ολντ Τράφορντ. Μετά από δύο χρόνια στην Γουέστ Μπρομ, φέτος το καλοκαίρι πήρε μεταγραφή για την Στόουκ και στα 33 του έχει πάρει φανέλα βασικού στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος.

Χεσέ
«Προϊόν» των ακαδημιών της Ρεάλ Μαδρίτης που προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα το 2011 και άρχισε να παίρνει αρκετές συμμετοχές τη σεζόν 2013-14. Το τέλος εκείνης της χρονιάς τον βρήκε πρωταθλητή Ευρώπης, απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, όπως και δύο χρόνια μετά, ξανά κόντρα στους «ροχιμπλάνκος». Μετά από δύο κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ισπανός επιθετικός, που αναζητούσε περισσότερες συμμετοχές, είπε το «ναι» στην πρόταση της Παρί Σεν Ζερμέν. Ωστόσο, ούτε στην Παρί κατάφερε να καθιερωθεί. Δόθηκε δανεικός τον Ιανουάριο στην Λας Πάλμας και από το καλοκαίρι είναι – ξανά ως δανεικός – παίκτης της Στόουκ. Ήδη, πέτυχε το γκολ της νίκης, απέναντι στην Άρσεναλ.

Μπόγιαν Κρκιτς
Στο ξεκίνημα της καριέρας του θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Μασία, κάνοντας ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα σε ηλικία 17 ετών και 19 ημερών, σπάζοντας το ρεκόρ του Λιονέλ Μέσι. Έμεινε στους «μπλαουγκράνα» μέχρι το 2011, κατακτώντας δύο φορές το Τσάμπιονς Λιγκ. Στη συνέχεια, η καριέρα του Ισπανού ακολούθησε πτωτική πορεία και το 2014 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Στόουκ. Στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν δόθηκε δανεικός στη γερμανική Μάιντζ και πριν από λίγες μέρες επέστρεψε στην πατρίδα του, για λογαριασμό της Αλαβές. Και εκεί είναι δανεικός, αφού ανήκει ακόμα στην Στόουκ.

Μαρκ Μουνιέσα
Μία ακόμη περίπτωση ποδοσφαιριστή, που ανήκει στην Στόουκ, όμως αγωνίζεται αλλού ως δανεικός. Ο Ισπανός αμυντικός δόθηκε το καλοκαίρι στην Χιρόνα, μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Στόουκ. Στην αγγλική ομάδα είχε πάει το 2013 από την Μπαρτσελόνα. Κι αυτός «προϊόν» της Μασία, που προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα το 2009 και κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ με τους «μπλαουγκράνα» το 2011.

Υ.Γ. Η συγκεκριμένη λίστα θα μεγάλωνε, αν η Στόουκ δεν παραχωρούσε φέτος το καλοκαίρι τον Μάρκο Αρναούτοβιτς στην Γουέστ Χαμ. Ο Αυστριακός ήταν παίκτης της Ίντερ τη σεζόν 2009-10 (με ελάχιστες συμμετοχές), όταν οι «νερατζούρι» κατέκτησαν το Τσάμπιονς Λιγκ.

 

Τελευταία Νέα