Ο Σαλάχ είναι έτοιμος για τη δεύτερη θητεία στην Premier League

Gazzetta team
Ο Σαλάχ είναι έτοιμος για τη δεύτερη θητεία στην Premier League

bet365

O Blair Newman γράφει για τον Μοχάμεντ Σαλάχ που ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Premier League όντας πλέον πολύ καλύτερος παίκτης απ' ότι ήταν στην Τσέλσι.

Πριν δύο χρόνια, ο Μοχάμεντ Σαλάχ αποχώρησε από την Τσέλσι. Ο χρόνος του στην Premier League τελείωσε ύστερα από μόλις μία σεζόν, περνώντας μάλιστα το μεγαλύτερο διάστημα σαν αλλαγή στις ρεζέρβες. Λίγοι θα θυμούνται τις 7 φορές που ξεκίνησε βασικός για τους Μπλε. Δύο χρόνια μετά, ετοιμάζεται για την επιστροφή στο αγγλικό πρωτάθλημα. Αυτή τη φορά θα πιάσει σίγουρα διψήφιο αριθμό σε συμμετοχές. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η Λίβερπουλ ίσως δώσει ακόμα και 35 εκατ. λίρες για να πάρει τον Αιγύπτιο εξτρέμ από την Ρόμα. Ο Σαλάχ μπορεί να πει 'ευχαριστώ' στο ιταλικό ποδόσφαιρο, το οποίο πρόσφατα έχει αναστήσει καριέρες.

Mohamed Salah, Danny Rose

Σε δύο καταπληκτικές σεζόν, ο εξτρέμ αναστήθηκε επίσης αντικαθιστώντας τις κρύες αναμνήσεις του Stamford Bridge με πολύ ζεστά πράγματα στο Olimpico, στο οποίο δεν θα είχε βρεθεί αν πρώτα δεν είχε δεχθεί να παίξει δανεικός στην Φιορεντίνα. Αρχικά είχε πάρει τον τίτλο του 'Αιγύπτιου Μέσι' και στους Viola έδειξε εξαιρετικά στοιχεία δημιουργώντας τρομερά προβλήματα στις σούπερ οργανωμένες άμυνες της Serie A. Ο Μουράτ Γιακίν, ο πρώην προπονητής του στην Ελβετία, είπε κάποτε ότι «θα μπορούσε να κοντράρει στο τρέξιμο» τον Ουσέιν Μπολτ. Σίγουρα υπερβολή αλλά τον Μάιο του 2015 οι παίκτες της Γιουβέντους... παρακολούθησαν τι μπορεί να κάνει πριν σκοράρει.

Ηταν στο 11' εκείνου του ημιτελικού του Coppa Italia όταν η μπάλα έπεσε στα πόδια του Σαλάχ ύστερα από κόρνερ της Γιουβέντους. Στο δικό του μισό και ενώ είχε πάνω του δύο αντιπάλους, ο Σαλάχ... χάθηκε και αφού έκανε όλη τη διαδρομή, με ένα εξαιρετικό πλασέ τελείωσε τη φάση με πλασέ στον ουρανό των δικτύων. Εχοντας αφήσει το σημάδι του στο κορμί των πρωταθλητών, ήταν θέμα χρόνου κάποιο από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ιταλίας να εκδηλώσει ενδιαφέρον. Υστερα από έξι μήνες στην Φιορεντίνα ο αριστεροπόδαρος άσος αποκτήθηκε ως δανεικός με option αγοράς από την Ρόμα. Στο Olimpico, δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να προσαρμοστεί καθώς η κινητικότητα και η ταχύτητά του έκαναν άμεσα πιο επικίνδυνη την επίθεση των Giallorossi.

Mohamed Salah

Οταν ο Τζέκο δεν ήταν καλά, ο Σαλάχ ήταν αυτός που έπαιρνε την κατάσταση πάνω του. Και όταν ο Βόσνιος έμενε εκτός 11άδας από τον Λουτσιάνο Σπαλέτι για να παίξει με false-9, υπήρχε μια σούπερ επικίνδυνη επιθετική γραμμή. Τα τελειώματα της Ρόμα ήταν καλύτερα, αν και η νίκη σε βάρος της Ρεάλ Μαδρίτης δεν ήρθε ποτέ αφού χάθηκαν πολλές μεγάλες ευκαιρίες. Η Ρόμα ολοκλήρωσε τη σεζόν 2015-16 με 83 γκολ, αριθμός που ήταν ο μεγαλύτερος στην Serie A, μεγαλύτερος ακόμα και από της ειδικής στην επίθεση, Νάπολι. Ο Σαλάχ είχε 14 γκολ και 6 ασίστ και ήταν καθοριστικός σε αυτή την επιτυχία. Ο Σπαλέτι δεν θα μπορούσε να μην μιλήσει με καλά λόγια. «Εχοντας δουλέψει με τον Σαλάχ, μπορώ να πω ότι θα ήθελα να έχω ακόμα 4-5 τέτοιους παίκτες στην ομάδα μου».

Για ακόμα μία φορά, τη σεζόν 2016-17 το Scudetto αποδείχθηκε άπιαστο όνειρο για την Ρόμα αλλά ο Σαλάχ ανέβασε ακόμα περισσότερο το επίπεδό του παιχνιδιού και τις επιδόσεις του. Δεν ήταν μόνο ότι σκόραρε τακτικά, αφού έβαλε 15 στην Serie A αλλά έδωσε και 11 ασίστ, επίδοση που ήταν η 2η καλύτερη στο Campionato. Επτά από αυτές πήγαν στον Τζέκο, με τον οποίο ο Αιγύπτιος είχε εξαιρετική συνεργασία.

Mohamed Salah, Edin Dzeko

Αν δεν ήταν στη μέση ο Ζοσέ Μουρίνιο, που κοίταξε το συμφέρον της Τσέλσι, ο Σαλάχ μπορεί να είχε καταλήξει το 2014 στην Λίβερπουλ αντί ενός πολύ μικρότερου ποσού. Ομως μετά τα 2.5 εξαιρετικά χρόνια του στην Ιταλία, οι Reds θα αποκτήσουν έναν πολύ πιο έτοιμο και ώριμο παίκτη από αυτόν που θα αγόραζαν τρία χρόνια πριν. Στην Serie A, ο Αιγύπτιος είχε την εμπειρία να παίξει ακόμα και ως wing-back έχοντας στη διάθεσή του όλη την πλευρά. Αγωνίστηκε σαν εξτρέμ και σαν δεύτερος επιθετικός, έφαγε κλωτσιές και δέχθηκε μαρκαρίσματα από τις πιο σκληρές άμυνες μαθαίνοντας πως να εκμεταλλεύται τα αθλητικά προσόντα του.

Από πλευράς στιλ, είναι δύσκολο να σκεφτείς για κάποιον παίκτη που να ταιριάζει καλύτερα στο σύστημα του Γίργκεν Κλοπ. Φυσικά, με δεδομένο ότι του αρέσει να παίζει στα δεξιά και να συγκλίνει φέρνοντας την μπάλα στο αριστερό, ο Σαλάχ θα αναγκάσει τον Σαντιό Μανέ να αλλάξει πλευρά. Το δίδυμο αυτό θα είναι τρομακτικό για τους αντίπαλους αμυντικούς, ενώ σε αυτή την 11άδα θα υπάρχει και ο Φελίπε Κουτίνιο σε κεντρικό ρόλο. Ο Σαλάχ μπορεί να μην έχει τις κινήσεις του Μανέ ούτε την τεχνική των Κουτίνιο-Φιρμίνο, όμως έχει τρομερή ενέργεια που θα προσφέρει πολλά στο counter-pressing της νέας Λίβερπουλ...

Jurgen Klopp

 

Τελευταία Νέα