Μάρκος Αλόνσο, ο μεγαλύτερος winner της Τσέλσι

Μάρκος Αλόνσο, ο μεγαλύτερος winner της Τσέλσι

Gazzetta team
Μάρκος Αλόνσο, ο μεγαλύτερος winner της Τσέλσι

bet365

Ο Κρις Φλάναγκαν παρακολούθησε το τελευταίο ματς του Ισπανού μπακ και γράφει για τον άνθρωπο με το καλύτερο ποσοστό νικών.

Ο Μάρκος Αλόνσο πήγαινε πάνω κάτω στη γραμμή του άουτ, όμως ο προπονητής ποτέ δεν τον φώναξε. Η Μπόλτον έχανε 5-4 στην Πιτέρμπορο, η άμυνά της ήταν μία από τις χειρότερες της δεύτερης κατηγορίας αλλά ο ίδιος δεν μπορούσε ούτε να κλωτσήσει την μπάλα. Ο Αλόνσο παρέμεινε για 90 λεπτά στον πάγκο για ακόμα μία φορά. Τα πρώτα βήματα της καριέρας του στην ακαδημία της Ρεάλ Μαδρίτης είχαν αφήσει υποσχέσεις αλλά φαινόταν ότι ποτέ δεν θα έφτανε εκεί που πραγματικά μπορούσε. Η μετακόμισή του στην Αγγλία φαινόταν μια λάθος επιλογή. Αυτό όμως ήταν τέσσερα χρόνια πριν. Για τον Αλόνσο αυτό θα έμοιαζε σαν μια ζωή πριν το βράδυ της Δευτέρας όταν η Τσέλσι νίκησε την Μίντλεσμπρο στο Stamford Bridge και πήρε ξανά το στέμμα της πρωταθλήτριας. Μπορεί να μην ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα των Μπλε , όμως σίγουρα ήταν από τα πιο σημαντικά στον δρόμο προς τον τίτλο.

Marcos Alonso

Το γεγονός ότι η Τσέλσι έδωσε τις τελευταίες μέρες της μεταγραφικής 27 εκατ. ευρώ για να τον πάρει από την Φιορεντίνα προκάλεσε εντύπωση παρότι οι Λονδρέζοι είχαν συνηθίσει να δίνουν πολλά χρήματα για αριστερά μπακ, όπως με τους Μπαμπά Ραχμάν και Φιλίπε Λουίς. Ο Αλόνσο αποκτήθηκε σαν back-up του Θέσαρ Αθπιλικουέτα, όμως τα πράγματα στη συνέχεια άλλαξαν. Ο Ισπανός είχε ξεκινήσει μόλις σε 8 αγώνες στα δύο χρόνια του στην Μπόλτον, η οποία τελικά υποβιβάστηκε. Εμοιαζε αδύναμος αμυντικά, έχανε μονομαχίες και δεν είχε αυτοπεποίθηση. Σε μία ήττα στο Κύπελλο από την Μπέρνλι δεν μπορούσε να κάνει σωστά ούτε το πλάγιο άουτ και έδειχνε ανήμπορος να προσφέρει το παραμικρό.

Ομως όλα άλλαξαν. Μια εβδομάδα μετά την ήττα στο London Road τον Δεκέμβριο του 2012, ο Αλόνσο πήρε φανέλα βασικού κόντρα στην Μπέρμιγχαμ και χρειάστηκε μισή ώρα για να σκοράρει. Στο υπόλοιπο της σεζόν, ξεκίνησε σε όλα τα παιχνίδια και τα πήγε εξαιρετικά. Ο αριστερός μπακ που δεν μπορούσε να κόψει έγινε ο κορυφαίος επιθετικός μπακ στην Premier League βγαίνοντας μπροστά σε κάθε ευκαιρία. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν λίγη αυτοπεποίθηση. Αν και πριν τα Χριστούγεννα δεν είχε παίξει σχεδόν καθόλου, οι οπαδοί τον ψήφισαν σε τοπική εφημερίδα παίκτη της σεζόν. Εκείνο το καλοκαίρι το συμβόλαιό του έληγε και αν δεν είχε κάνει εκείνο το φανταστικό 6μηνο ποιος ξέρει που θα βρισκόταν τώρα; Η Φιορεντίνα είχε μάθει για τη φόρμα του και αποφάσισε να ποντάρει πάνω του.

Και στις πρώτες μέρες του ως Viola, έπαιζε σπάνια και βρέθηκε δανεικός στην Σάντερλαντ, η οποία προσπάθησε να τον αποκτήσει με κανονική μεταγραφή προσφέροντας 2 εκατ. λίρες και τον Μοντίμπο Ντιακιτέ. Οι Black Cats έδειχναν πεπεισμένοι ότι θα κάνουν το deal όμως η Φιορεντίνα έδωσε στον Αλόνσο πολύ περισσότερο χρόνο και τη δυνατότητα να δείξει το πραγματικό ταλέντο του. Οταν έγινε παίκτης της Τσέλσι, το ερώτημα παρέμενε. Ηταν όντως τόσο καλός για το κλαμπ του Λονδίνου; Ισως ήταν ένας ακόμα Μπαμπά Ραχμάν, ένας Φιλίπε Λουίς, όλα αυτά, αν δεν υπήρχε εκείνη η ήττα με 3-0 από την Αρσεναλ.

Αυτό δεν ήταν μόνο το turning point στη σεζόν της Τσέλσι αλλά και σε αυτή του Μάρκος Αλόνσο. Εκανε το ντεμπούτο του ως αλλαγή εκείνη την ημέρα με την ομάδα του Αντόνιο Κόντε να βρίσκεται πίσω στο σκορ με τρία γκολ. Οταν ο Ιταλός αποφάσισε να κάνει τη ριζική αλλαγή στον επόμενο αγώνα με την Χαλ παίζοντας με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, ο Αλόνσο πήρε φανέλα βασικού. Το ακόμα καλύτερο για τον Ισπανό ήταν ότι χρησιμοποιήθηκε ως μπακ-χαφ, σε έναν ρόλο που ταιριάζει πολύ περισσότερο στο επιθετικό στιλ του. Ο Αλόνσο τα πήγε καταπληκτικά και η Τσέλσι έφτασε τις 13 σερί νίκες.

Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς αυτό το σύστημα να δουλεύει τόσο καλά χωρίς την παρουσία του Αλόνσο και χωρίς την εκπληκτική φόρμα του. Οι Μπλε δεν έχουν άλλες επιλογές στη θέση του. Οταν ο Αλόνσο έμεινε εκτός εξαιτίας ασθένειας κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Αθπιλικουέτα πήρε τη θέση του. Ηταν η 3η ήττα της Τσέλσι σε 27 αγώνες. Ο Ισπανός ξεκίνησε σε 28 αγώνες πρωταθλήματος φέτος και οι Λονδρέζοι έχασαν μόλις τα 2 από αυτά, είχα 2 ισοπαλίες και 24 νίκες, με ποσοστό 86%, το οποίο είναι το κορυφαίο ever για το κλαμπ.

Κόντρα στην Μίντλεσμπρο ήταν ξεκάθαρο το γιατί ο ρόλος του wing-back βγάζει τον καλύτερο εαυτό από τον Αλόνσο. Οι φιλοξενούμενοι έκαναν σπάνια επιθέσεις και εκείνος δεν χρειαζόταν να δείξει τις ικανότητές του στο αμυντικό κομμάτι. Αυτή η κατάσταση του επέτρεπε να βγει μπροστά στο 3-4-2-1 του Κόντε και συχνά να βρίσκεται τόσο μπροστά όσο ο Ντιέγο Κόστα. Αυτό επέτρεπε στον Φάμπρεγας και τους υπόλοιπους να του δίνουν συχνά την μπάλα και εκείνος να δημιουργεί τρομερά προβλήματα στην εστία του Γκούζαν.

Υστερα από μισή ώρα αγώνα, η Μίντλεσμπρο κάθισε τόσο πίσω σε σημείο που ο Αθπιλικουέτα είχε γίνει μέσος και βρισκόταν στην αντίπαλη περιοχή κάνοντας σέντρα για τον Μάρκος Αλόνσο ο οποίο σκόραρε. Ο ακραίος μπακ θα μπορούσε να έχει πετύχει και δεύτερο τέρμα στο δεύτερο μέρος αλλά δεν βρήκε στόχο με ένα από τα τέσσερα σουτ τα οποία επιχείρησε στο παιχνίδι. Αν και δεν ήταν man-of-the-match, η αγκαλιά που πήρε στο τέλος του ματς από τον Αντόνιο Κόντε έδειχνε τι ακριβώς σημαίνει ο Ισπανός για την ομάδα του Ιταλού...

 

Τελευταία Νέα