Το Κόσοβο πάει... Champions League!

Gazzetta team
Το Κόσοβο πάει... Champions League!

bet365

Μετά τα προκριματικά του Μουντιάλ, οι Κοσοβάροι θέλουν να κουνήσουν και σεντόνι! Σε πρώτη φάση η Μitrovica Trepça '89 θα βρεθεί στον α' προκριματικό γύρο του Champions League, αφού πήρε το «ok» της UEFA!

Το ταξίδι για τα γήπεδα της Ρωσίας άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβρη και στον μαραθώνιο της Ευρώπης! Σε αυτόν βρίσκεται κι ένα 55ο μέλος, το Κοσσυφοπέδιο! Το Κόσοβο διαθέτει ποδοσφαιριστές με παραστάσεις σε πρωταθλήματα όπως της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας και της Τουρκίας. Στο προπονητικό επιτελείο ξεχωρίζει ο εξαιρετικός, Αλμπερτ Μπουνιάκι με ρίζες από τη Σουηδία όπως και ο βοηθός του, Τορντ Γκριπ που έχει πάρει μέρος σε Μουντιάλ έχοντας δουλέψει στις Εθνικές Νορβηγίας, Ακτής Ελεφαντοστού, Αγγλίας και Μεξικού. Ηταν το πρώτο μεγάλο βήμα κι από τότε μπήκε για τους Κοσοβάρους το νερό στ’ αυλάκι.

Πλέον, πανηγυρίζουν την πρώτη της συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η Mitrovica Trepça '89 ξεπέρασε το εμπόδιο της Μπέσα Πέγε στην Μιτροβίτσα με 2-0 και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της Λίγκας. Η UEFA άναψε το πράσινο φως για την παρουσία της στις διοργανώσεις και η Trepça '89 θα εκπροσωπήσει το Κόσοβο στο Champions League ξεκινώντας από τον πρώτο γύρο. Δεν έχει κριθεί ακόμα η εκπρόσωπος για το Europa, όπου θα είναι η Κυπελλούχος. Ο τελικός θα γίνει στις 31 Μαΐου στο Ολυμπιακό στάδιο Αντέμ Γιασχάρι στην Μιτρόβιτσα με την Llapi Podujevo και την Besa Pejë.

Κάπου εδώ όμως αρχίζουν οι… πονοκέφαλοι για την UEFA, αφού η πρώτη εκπρόσωπος από το Κόσοβο στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι από τη Μιτρόβιτσα. Μία περιοχή με έντονο to εθνικιστικό στοιχείο. Προς το ένα μέρος της το οποίο χωρίζει ο ποταμός Ιμπάρ το 96% είναι αλβανικής καταγωγής. Στην άλλη πλευρά το 93% είναι Σέρβοι.

Το ίδιο θέμα υπάρχει και με το δημογραφικό σχετικά με την περιοχή όπου εδρεύει η ομάδα της Trepça '89. Στην περιοχή της Μιτρόβιτσα υπάρχουν τρεις ομάδες με το ίδιο όνομα. Δύο αλβανικές και μία σερβική!!! Η πρώτη χρονολογικά είναι η Rudar Kosovska Mitrovica. Έτσι ιδρύθηκε το 1932. Όπως και η Trepça '89 έτσι και Rudar ταλανίστηκε από δημογραφικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που είχαν θέμα ακόμα και με μεταλλωρυχεία. Η τρίτη ομάδα, η Trepça, πηγαίνει πίσω το 1999 πριν τον πόλεμο της Σερβίας με το Κόσοβο και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι.

Σε ένα σημείο είχε αποσυρθεί τελείως από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της. Το Ολυμπιακό Στάδιο πάντως που φέρει την ονομασία του Αντέμ Γιασχάρι που συνδέεται με τον UÇK. Και αυτό διότι ήταν εκ των ιδρυτών του.

Λίγους μήνες νωρίτερα η Μιτρόβιτσα είχε απασχολήσει την Ευρώπη! Η νέα κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι ξέσπασε με αφορμή σερβικό τρένο που έφερε την επιγραφή «Το Κόσοβο είναι Σερβικό», και ακινητοποιήθηκε από τις κοσοβάρικες Αρχές στα σύνορα. Ο συρμός θα συνέδεε το Βελιγράδι με την σερβική μειονότητα στη Μιτρόβιτσα…

kosovo-2.jpg

Η Trepça '89 θα μπει στα γήπεδα στα τέλη Ιουνίου και όπως τονίζει η διοίκηση δε θέλει να είναι ο… φτωχός συγγενής της διοργάνωσης. Η ομάδα ανακοίνωσε πως σύναψε συμφωνίες με χορηγούς από Λουξεμβούργο, Ελβετία, Ντουμπάι και Νέα Υόρκη. Υποψήφιοι αντίπαλοι για τον β’ προκριματικό θα είναι η Νιου Σεντς από την Ουαλία, η Λίνφιλντ από τη Β. Ιρλανδία και η Βικινγκούρ από τη Ν. Φερόε!

 

Τελευταία Νέα