Ups & downs το 2016-17

Ups & downs το 2016-17

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τις ομάδες από τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, που τη φετινή σεζόν δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν τους στόχους τους, αλλά και αυτές που αποτέλεσαν την ευχάριστη έκπληξη.

Η σεζόν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ολοκληρώνεται και σχεδόν όλα έχουν κριθεί. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις θέσεις γύρω από τη ζώνη του υποβιβασμού, αλλά και ποιες ομάδες θα αποκτήσουν τα τελευταία ευρωπαϊκά εισιτήρια. Οι πρωταθλήτριες ομάδες στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι ήδη γνωστές (μόνο η Ρεάλ στην Ισπανία και η Γιουβέντους στην Ιταλία δεν έχουν κατακτήσει μαθηματικά το πρωτάθλημα), όμως δεν είναι μόνο αυτές, που ξεχώρισαν μέσα στη σεζόν στη χώρα τους. Σε κάθε πρωτάθλημα υπήρχε η ευχάριστη έκπληξη, αλλά και η... δυσάρεστη. Το FourFourTwo του gazzetta.gr τις παρουσιάζει.

La Liga
(-) Όταν έχεις στις τάξεις σου Μέσι, Νεϊμάρ, Σουάρες και όλα τα υπόλοιπα αστέρια, τότε η μη κατάκτηση τίτλων συνιστά πλήρη αποτυχία. Και μπορεί η Μπαρτσελόνα να βρίσκεται στον τελικό του Copa Del Rey και να αποτελεί το φαβορί για την κατάκτηση του κυπέλλου, απέναντι στην Αλαβές, κανείς όμως στο Καμπ Νου δεν μπορεί να αρκεστεί σε αυτό. Η κατά 99% απώλεια του ισπανικού πρωταθλήματος από την Ρεάλ Μαδρίτης και ο αποκλεισμός στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ από την Γιουβέντους «πόνεσαν» πολύ φέτος τους Καταλανούς, που θέλουν γρήγορα να ξεχάσουν τη φετινή σεζόν.

(+) Είναι η ομάδα που έχει ταυτιστεί με το Γιουρόπα Λιγκ, αφού καμία άλλη δεν έχει στο παλμαρέ της πέντε τρόπαια στην ιστορία της διοργάνωσης. Φέτος, όμως, η Σεβίλλη ανέβηκε κατηγορία. Δεν... υποβιβάστηκε (ως συνήθως) στο Γιουρόπα Λιγκ, αλλά προκρίθηκε στα νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε από την Λέστερ. Σιγά-σιγά, οι Ανδαλουσιανοί βγάζουν από πάνω τους την «ταμπέλα» του Γιουρόπα, αφού τερμάτισαν στην 4η θέση της La Liga και θα του χρόνου θα συμμετάσχουν εκ νέου στο Τσάμπιονς Λιγκ, έστω και από τη φάση των προκριματικών.

Bundesliga
(-) Το να κατακτήσει η Μπάγερν το πρωτάθλημα στην Γερμανία είναι κάτι που σίγουρα δεν αποτελεί είδηση. Φέτος, έφτασε στον πέμπτο σερί τίτλο της, όμως αυτό από μόνο του δεν αποτελεί ιδιαίτερη επιτυχία για τους Βαυαρούς, δεδομένης και της διαφοράς δυναμικότητας με τους αντιπάλους τους. Ο μεγάλος στόχος κάθε χρόνο για την Μπάγερν είναι το Τσάμπιονς Λιγκ και φέτος αυτός, όχι μόνο δεν επετεύχθη, αλλά ούτε καν προσεγγίστηκε. Αποκλεισμός στα προημιτελικά από την Ρεάλ Μαδρίτης και... τέλος. Από του χρόνου πάλι. Εκτός αυτού, όμως, η ομάδα του Αντσελότι δεν τα κατάφερε ούτε στο Κύπελλο Γερμανίας, αφού αποκλείστηκε από την Ντόρτμουντ.

(+) Ποιος να το περίμενε πέρσι τέτοια εποχή ότι η Λειψία θα είχε κερδίσει ένα εισιτήριο για τους ομίλους του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ. Στις 15 Μαΐου 2016 πανηγύριζε την άνοδό της στην Μπουντεσλίγκα και ακριβώς ένα χρόνο μετά ετοιμάζεται για τα «αστέρια». Είναι οριστικά δεύτερη πίσω από την Μπάγερν, με τη νεοφώτιστη να είναι η μοναδική ομάδα, που μπόρεσε για μεγάλο διάστημα να κοντράρει τους Βαυαρούς στην κούρσα προς τον τίτλο. Μέχρι τη 14η αγωνιστική βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας, όμως στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η Μπάγερν. Ποτέ, όμως, η Λειψία δεν έπεσε κάτω από τη δεύτερη θέση. Μία ονειρεμένη σεζόν φτάνει στο τέλος της.

Premier League
(-) Τι κι αν απέκτησε τον Πογκμπά από την Γιουβέντους, έναντι 105 εκατομμυρίων ευρώ, πραγματοποιώντας μεταγραφικό ρεκόρ όλων των εποχών; Τι κι αν συνολικά ξόδεψε για μεταγραφές το περασμένο καλοκαίρι 185 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται ο ελεύθερος Ιμπραϊμοβιτς); Τι κι αν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ο Ζοσέ Μουρίνιο; Τίποτα από όλα αυτά δε στάθηκε αρκετό στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ώστε να επανέλθει στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου. Οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν κατάφεραν καν να μπουν στην πρώτη τετράδα της Πρέμιερ Λιγκ και μοιραία στρέφουν το βλέμμα τους στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Μόνο αν κατακτήσουν το τρόπαιο στον τελικό απέναντι στον Άγιαξ θα μπορέσουν του χρόνου να αγωνιστούν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ειδάλλως... πάλι Γιουρόπα.

(+) Σίγουρα η Τσέλσι είναι η μεγάλη κερδισμένη φέτος στην Αγγλία, με την κατάκτηση του τίτλου, όμως με τόσα μεγαθήρια στην Πρέμιερ Λιγκ ακόμη και η παρουσία στην πρώτη τετράδα συνιστά επιτυχία. Αν δεν «αυτοκτονήσει» την τελευταία αγωνιστική, η Λίβερπουλ θα τερματίσει στην τέταρτη θέση (έχει ελπίδες και για την τρίτη, με πιθανή γκέλα της Μάντσεστερ Σίτι) και θα επιστρέψει στο Τσάμπιονς Λιγκ. «Σιγά την επιτυχία», θα μπορούσε να πει κανείς, για μία ομάδα με το μέγεθος των «κόκκινων». Κι όμως, η ομάδα που έχει αναδειχθεί πέντε φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, έχει αγωνιστεί μόλις μία φορά τα τελευταία έξι χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο πολυπόθητος τίτλος μπορεί για μία ακόμη φορά να μην ήρθε, όμως έγινε μία αρχή, υπό τις οδηγίες του Γιούργκεν Κλοπ.

Serie A
(-) Η παρθενική χρονιά των Κινέζων επενδυτών στην ιδιοκτησία της Ίντερ ήταν τουλάχιστον καταστροφική. Παρά το γεγονός ότι στην πρώτη τους σεζόν στο τιμόνι του συλλόγου, οι νέοι ιδιοκτήτες δαπάνησαν το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ για μεταγραφές, οι «νερατζούρι» απέτυχαν παταγωδώς σε όλες τις διοργανώσεις. Στο Γιουρόπα Λιγκ, η Ίντερ έμεινε τελευταία στον όμιλο, απέναντι σε αντιπάλους όπως η Σπάρτα Πράγας, η Χάποελ Μπερ Σεβά και η Σαουθάμπτον. Στο Κύπελλο Ιταλίας αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Λάτσιο, ενώ στο πρωτάθλημα είναι όγδοη και θεωρείται απίθανο να προλάβει έστω και τη θέση, που οδηγεί στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Γιατί, για έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, ούτε λόγος.

(+) Η μεγάλη έκπληξη της φετινής Serie A δεν είναι άλλη από την Αταλάντα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μπήκε «σφήνα» στους μεγάλους και βρίσκεται στην πέμπτη θέση, που οδηγεί στο Γιουρόπα Λιγκ (βρίσκεται πάνω από Μίλαν, Φιορεντίνα και Ίντερ), αλλά και οι εντυπωσιακές εμφανίσεις της στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρωταθλήματος. Πολλά από τα μεγαθήρια του ιταλικού ποδοσφαίρου, όπως η Νάπολι, η Ρόμα, η Ίντερ, ηττήθηκαν από την εκπληκτική Αταλάντα, η επιστρέφει στην Ευρώπη για να ζήσει ξανά στιγμές δόξας, όπως στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές της δεκαετίας του ’90.

Ligue 1
(-) Ήταν η απόλυτη κυρίαρχος του γαλλικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια, με τέσσερις κατακτήσεις τίτλων, σε ισάριθμες σεζόν. Μάλιστα, πέρσι πανηγύρισε τον τίτλο με 31 (!) βαθμούς διαφορά από τις δεύτερες Λυών και Μονακό. Φέτος, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά για την Παρί Σεν Ζερμέν. Η αποχώρηση του Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς αποδυνάμωσε την ομάδα, με αποτέλεσμα να χάσει τον τίτλο από την Μονακό. Το... χάπι μπορεί να χρυσωθεί με την κατάκτηση του κυπέλλου (αντιμετωπίζει στον τελικό την Ανζέ), αφού και στην Ευρώπη η «σφαλιάρα» που δέχθηκε ήταν ισχυρή. Αποκλείστηκε στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ από την Μπαρτσελόνα, αν και είχε επικρατήσει με 4-0 στο πρώτο παιχνίδι.

(+) Μπορεί η Μονακό να επέστρεψε στους τίτλους, για πρώτη φορά έπειτα από το 2000, όμως μία άλλη ομάδα ήταν η έκπληξη της σεζόν στην Γαλλία. Μέχρι και την 19η αγωνιστική, η Νις οδηγούσε την κούρσα και έδειχνε ικανή να μπει «σφήνα» ανάμεσα στις δύο πλούσιες Μονακό και Παρί, κατακτώντας τον τίτλο. Τελικά, η ομάδα του Μάριο Μπαλοτέλι δεν μπόρεσε να κρατηθεί στην κορυφή, ωστόσο θα τερματίσει στην τρίτη θέση της Ligue 1 και θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τελευταία φορά που συμμετείχε στο κύπελλο πρωταθλητριών ήταν το 1960!

 

Τελευταία Νέα