Νάπολι-Γιουβέντους: Ο Βεζούβιος βράζει...

Νάπολι-Γιουβέντους: Ο Βεζούβιος βράζει...

bet365

Η ώρα για το πιο καυτό Νάπολι-Γιουβέντους των τελευταίων δεκαετιών έφτασε και ο Παναγιώτης Παλλαντζάς μπαίνει στο κλίμα.

Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, λίγες μέρες μετά την μεταγραφή του Γκονσάλο Ιγουαΐν στην Γιουβέντους, ο Μαουρίτσιο Σάρι μιλούσε στην Corriere dello Sport και έδινε μια υπόσχεση: «Δεν ξέρω αν θα πάρουν το πρωτάθλημα οι Μπιανκονέρι, πιθανότατα ναι γιατί είναι οι πιο δυνατοί, στο San Paolo όμως θα τους περιμένει ένα απαγορευτικό ματς». Η φράση που χρησιμοποίησε ο προπονητής της Νάπολι ήταν «partita proibitiva» και όταν οι Ιταλοί το γράφουν ή το λένε αυτό, θέλουν να τονίσουν ότι δεν σε περιμένει απλά ένα πολύ δύσκολο ματς αλλά ένα... μαρτύριο. Σαν κι αυτό που ένιωθαν οι Ναπολιτάνοι ότι ζούσαν στα δύο φετινά ματς στο Τορίνο, σε Serie A και Coppa Italia, όπου η Γιούβε νίκησε χάρη σε γκολ του Αργεντίνου φορ. Τώρα, ήρθε η ώρα να τα πουν στον νότο...

Πριν ένα μήνα και κάτι μέρες, μετά τον πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου και το 3-1 στο Juventus Stadium, για το οποίο οι Παρτενοπέι διαμαρτυρήθηκαν μάλλον περισσότερο από όσο έπρεπε, ο δήμαρχος της πόλης αποφάσισε να πάρει θέση. Με μια δήλωση του, ο Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, οπαδός της Ιντερ όπως έχει παραδεχθεί, καλούσε τους Ναπολιτάνους να ξεσηκωθούν εναντίον της Γιουβέντους όταν αυτή θα ερχόταν στην πόλη. Πλην του δημάρχου, δηλώσεις εναντίον των Τορινέζων έκανε ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, ο Πέπε Ρέινα, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της Νάπολι και φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε και τον βουλευτή Μαρτσέλο Ταλιαλατέλα, οπαδός των Παρτενοπέι, να δηλώνει σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι στο γήπεδο φωνάζει «Juve merda» και το απολαμβάνει.

Οχι ότι χρειάζονταν όλα αυτά για να περιμένουν πώς και πώς στην πρωτεύουσα της Καμπανίας τον μισητό εχθρό και τον προδότη Αργεντίνο, αλλά σίγουρα βοηθούν κι αυτά ώστε να επικρατεί ένα κλίμα... πολέμου. Κλίμα που περιγράφεται και από το γεγονός ότι τα δύο ματς με την Γιούβε, σε πρωτάθλημα και κύπελλο, έγιναν sold out σε χρόνο-ρεκόρ. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, ο Μαουρίτσιο Σάρι και οι παίκτες του ξέρουν ότι δεν μπορούν να αποτύχουν. Απαγορεύεται. Οπως ξέρουν ότι το αποτέλεσμα του κυριακάτικου αγώνα, ενδέχεται να παίξει ρόλο και στη ρεβάνς του κυπέλλου την Τετάρτη. Αν, για παράδειγμα, η Νάπολι ηττηθεί στο πρωτάθλημα, όλος ο ενθουσιασμός θα φύγει ενόψει κυπέλλου. Αν νικήσει, οι αμφιβολίες για την Τετάρτη θα μπουν στην απέναντι πλευρά. Κι ας είναι η πιο δυνατή της Ιταλίας.

«Είναι σαφές ότι όταν είσαι στη 2η ή 3η θέση, σκέφτεσαι διάφορες φάσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν και νιώθεις ότι θα μπορούσες να είσαι πιο κοντά στον πρωτοπόρο. Μετά, όμως, υπολογίζεις την κατάσταση με πιο καθαρό μυαλό και καταλαβαίνεις ότι η Γιουβέντους είναι πιο μπροστά επειδή είναι πιο δυνατή σε όλους τους τομείς. Ακόμη και σε θέματα πολιτικής. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι είναι η πιο δυνατή στο γήπεδο», είπε στη συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου ο Σάρι, αναγνωρίζοντας τον αντίπαλο αλλά ρίχνοντας και τα καρφιά του ταυτόχρονα. Σαν κι αυτά που θα ήθελαν να ρίξουν, αν μπορούσαν, οι τιφόζι στον Ιγουαΐν, για τον οποίο ο allenatore προσπάθησε να είναι διπλωματικός: «Δεν με ενδιαφέρει ποια θα είναι η υποδοχή στον Γκονσάλο, προσωπικά θέλω πάντα το καλύτερο για αυτόν και του χρωστάω πολλά αλλά αύριο θα είναι ένας αντίπαλος όπως οι άλλοι. Δυστυχώς πιο δυνατός από τους άλλους, αλλά αντίπαλος. Δεν με ενδιαφέρει να είναι μια κακή μέρα για τον Ιγουαΐν, με ενδιαφέρει να είναι μια κακή μέρα για την Γιουβέντους».

Για να είναι κακή η μέρα για τους Μπιανκονέρι, ο Σάρι άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο του 3-4-3. Ενδεχόμενο, πάντως, που κανείς δεν πιστεύει, όπως δεν θέλει και ο προπονητής να πιστέψει ότι δεν θα έχει στη διάθεση του τον Ρέινα. Ο Ισπανός τερματοφύλακας δεν προπονήθηκε κανονικά την Παρασκευή, εξακολουθεί να νιώθει ενοχλήσεις και η συμμετοχή του θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή και από τον ίδιο, όπως είπε ο προπονητής του. Από εκεί και πέρα, ο Σάρι δεν υπολογίζει τον Τονέλι ενώ οι ενοχλήσεις που νιώθει ο Τζακερίνι δεν τον... ενοχλούν και πολύ, με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως δεν είναι στις βασικές επιλογές του.

Στις βασικές επιλογές δεν ήταν ούτε ο Πιάτσα για την Γιουβέντους αλλά ο σοβαρός τραυματισμός του δημιουργεί πρόβλημα στον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Στο 4-2-3-1 που καθιέρωσε στους Μπιανκονέρι, με δεδομένο ότι οι Ιγουαΐν-Ντιμπάλα-Μάντζουκιτς-Κουαδράδο είναι στην 11άδα, ο Κροάτης ήταν η μοναδική καθαρή επιθετική εναλλακτική επιλογή. Με αυτόν νοκ-άουτ, ο Αλέγκρι θα πρέπει να αλλάξει σύστημα για το υπόλοιπο της σεζόν ή να προχωρήσει σε αλχημείες. Οπως, για παράδειγμα, να υπολογίζει και σαν αριστερό εξτρέμ τον ούτως ή άλλως επιθετικογενή Αλεξ Σάντρο, ο οποίος προσφέρθηκε να παίξει σε όποια θέση κρίνει ο προπονητής ότι πρέπει. Δεν είναι μόνο ο Πιάτσα όμως...

Ο Μάντζουκιτς έκανε ατομικό πρόγραμμα τις τελευταίες μέρες λόγω ενοχλήσεων στο γόνατο από την εθνική Κροατίας (και αυτός) ενώ ο Ντιμπάλα δεν είναι 100% έτοιμος για 90λεπτο και με δεδομένο ότι ακολουθεί η ρεβάνς του κυπέλλου, είναι αμφίβολο αν ο Αλέγκρι θα τον ρισκάρει. Στο Τορίνο δεν το λένε γιατί... απαγορεύεται να το πουν αλλά αν έπρεπε να επιλέξουν ένα από τα δύο ματς, θα προτιμούσαν να εξασφαλίσουν την πρόκριση στον τελικό του Coppa Italia. «Μέσα στον Απρίλιο παίζουμε ένα μεγάλο ποσοστό όλων των τίτλων που διεκδικούμε, ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολο αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι», είπε στη δική του συνέντευξη Τύπου ο Μαξ, ο οποίος φέρεται να ετοιμάζει μια... διαφορετική 11άδα για το βράδυ της Κυριακής. Μια 11άδα, στην οποία οι δύο μπροστά από την άμυνα θα είναι οι Μαρκίζιο-Κεντίρα και η τριάδα πίσω από τον Ιγουαΐν θα αποτελείται από Αλεξ Σάντρο-Πιάνιτς-Κουαδράδο. Αυτή είναι η μία εκδοχή. Η άλλη λέει ότι η τριάδα θα αποτελείται από... Λεμινά-Πιάνιτς-Μάντζουκιτς.

Οπως και να έχει, όποιος κι αν αγωνιστεί, οι Τορινέζοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Ο Τζανλουίτζι Μπουφόν, από την πλευρά του, εύχεται να ξέρουν όλοι τι να κάνουν μετά το τέλος του αγώνα. «Το θέμα δεν είναι το 90λεπτο, ξέρουμε τι υποδοχή θα μας περιμένει και ξέρουμε και ότι είναι ένα πολύ δύσκολο ματς. Το θέμα είναι το πώς θα διαχειριστούν όλοι το μετά, πώς θα συμπεριφερθούν μετά την λήξη, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να γυρίσουμε σελίδα ως Ιταλία», ήταν η άποψη του αρχηγού, με την οποία συμφώνησε και ο Αλέγκρι: «Στην πολεμική είμαστε πρώτοι ως ιταλικό ποδόσφαιρο. Θα ήταν καλύτερο αν κοιτούσαν όλοι περισσότερο το σπίτι τους αλλά πάντα φταίει ο άλλος. Επειδή αυτά τα δύο παιχνίδια, πάντως, θα τα δει όλος ο κόσμος, θα πρέπει να ξέρουμε όλοι μας ότι έχουμε την ευκαιρία να διαφημίσουμε το ποδόσφαιρο μας. Μακάρι να το κάνουμε».

Το γεγονός ότι αυτά τα ματς και ειδικά αυτό της Κυριακής θα το δει όλος ο κόσμος, το επιβεβαίωσε και η ανακοίνωση της Νάπολι. Σύμφωνα με αυτή, το ματς θα μεταδοθεί και σε χώρες όπως οι Συρία, Αίγυπτος, Λιβύη, Μάλι, Νιγηρία, Κονγκό, Σομαλία, Σουδάν, Ιράκ, Αφγανιστάν. Οι Παρτενοπέι υποστηρίζουν ότι το βράδυ της Κυριακής θα είναι στραμμένη στο San Paolo η προσοχή περισσότερων από... ενός δισ. πολιτών αυτού του κόσμου! Ακόμη κι αν είναι έτσι και δεν υπερβάλει ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, όλοι αυτοί μαζί, αποκλείεται να κάνουν περισσότερο θόρυβο από τους 60.000 Ναπολιτάνους που θα βρίσκονται στις εξέδρες. Και είναι τόσος ο θόρυβος που είναι αποφασισμένοι να κάνουν αυτές τις ημέρες, ώστε η Γιουβέντους να έχει αποφασίσει ότι δεν θα παραμείνει -όπως θα περίμενε κανείς- στην πόλη μέχρι και το ματς της Τετάρτης αλλά θα επιστρέψει στο Τορίνο ξημερώματα Δευτέρας για να ταξιδέψει ξανά για τον νότο την Τρίτη. Μέχρι τότε, άλλωστε, ενδέχεται να ξέρουν αν θα έχουν απέναντι τους μια πόλη που θα παραληρεί και θα απαιτεί και την πρόκριση στον τελικό του Coppa Italia ή μια πόλη που θα έχει χάσει τον ενθουσιασμό και θα έχει μείνει η απογοήτευση. Δηλαδή ο εκνευρισμός προς τους δικούς της...

 

Τελευταία Νέα