Η (καλή) ζωή μετά τον Μπουφόν

Gazzetta team
Η (καλή) ζωή μετά τον Μπουφόν

bet365

Στο Ολλανδία-Ιταλία ο Τζιαμπιέρο Βεντούρα θα δώσει τόπο στα νιάτα και ο Παναγιώτης Παλλαντζάς μετράει αρκετά τέτοια για τους Ατζούρι.

Οι τελευταίες μέρες ήταν ευχάριστες για τους Ιταλούς. Γιόρτασαν το ματς Νο1000 του Τζανλουίτζι Μπουφόν, πήραν και τη νίκη επί της Αλβανίας στα προκριματικά του Μουντιάλ οπότε όλα καλά. Λόγος για να χαίρονται, πάντως, υπάρχει και ενόψει του φιλικού με την Ολλανδία στο Αμστερνταμ το βράδυ της Τρίτης. Αυτό, άλλωστε, φαινόταν και από την συνέντευξη Τύπου της Σκουάντρα Ατζούρα.

Σε αυτή, οι ποδοσφαιριστές εκπροσωπήθηκαν από τους Ντανιέλε Ρουγκάνι και Αλέσιο Ρομανιόλι. Αμφότεροι ενδέχεται να πάρουν μέρος το καλοκαίρι στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ελπίδων, το άφησαν άλλωστε ανοιχτό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αλλά ο Βεντούρα τους υπολογίζει πλέον κανονικά για την μεγάλη εθνική. Βασικός στη Μίλαν ο ένας, κερδίζει συνεχώς συμμετοχές στη Γιουβέντους ο άλλος, για τους Ιταλούς αποτελούν τις μεγαλύτερες ελπίδες για το κέντρο της άμυνας στην επόμενη 10ετία. Μαζί τους, προβάλει και ο Ματία Καλντάρα, ο οποίος εντυπωσιάζει με την Αταλάντα, στην οποία αγωνίζεται πλέον ως δανεικός από την Γιούβε. Αυτός, μαζί με τον Ρουγκάνι και τον Μπονούτσι, θα είναι που θα αναλάβουν την άμυνα των Τορινέζων τα προσεχή χρόνια.

Δίπλα στους Ρομανιόλι-Ρουγκάνι-Καλντάρα, ο Βεντούρα έχει αρκετές επιλογές. Ο 22χρονος πλάγιος μπακ της Τορίνο, Αντόνιο Μπαρέκα, κερδίζει συνεχώς πόντους και θεωρείται ιδιαίτερα εξελίξιμος, όπως και ο συμπαίκτης του στη Γκρανάτα και ήδη διεθνής, Ντάβιντε Τζαπακόστα. Σε αυτούς, σε ό,τι αφορά τα άκρα της άμυνας, προστίθενται ο 23χρονος Αντρέα Κόντι της Αταλάντα, ο οποίος απασχολεί τις Γιουβέντους και Νάπολι, ο 24χρονος Λεονάρντο Σπινατσόλα που με τις εμφανίσεις του στο Μπέργκαμο έχει πολλές πιθανότητες να επιστρέψει στη Γιούβε, στην οποία ανήκει, το καλοκαίρι ενώ οι Ιταλοί περιμένουν πώς και πώς την αγωνιστική έκρηξη του 19χρονου αριστερού μπακ Φεντερίκο Ντιμάρκο, ο οποίος αγωνίζεται στην Εμπολι δανεικός από την Ιντερ.

Η τελευταία φορά που η Ιταλία είχε τόσες νεαρές επιλογές για την άμυνα της, ήταν πριν πολλά χρόνια. Ειδικά για το κέντρο της άμυνας, οι γείτονες αισθάνονται σιγουριά αφού θεωρούν ότι το ταλέντο των Ρουγκάνι-Ρομανιόλι-Καλντάρα είναι τέτοιο ώστε να αποτελεί έκπληξη, προφανώς αρνητική, αν στραβώσει κάτι. Ολοι τους άλλωστε, άλλοι στο κλαμπ και άλλοι στην εθνική, έχουν την τύχη να μαθαίνουν από καλούς δασκάλους. «Οταν εγώ έκανα το ξεκίνημα μου στην εθνική, είχα μπροστά μου τους Καναβάρο και Νέστα. Αν, τώρα, καταφέρω να μάθω κάποια πράγματα στους επόμενους, θα είμαι χαρούμενος», είπε ο Αντρέα Μπαρτσάλι, ο οποίος μαζί με τον Τζόρτζιο Κιελίνι και Λεονάρντο Μπονούτσι έχουν αναλάβει τους μικρότερους. Ο «Λέο», άλλωστε, θα είναι ο συμπαίκτης τους τα επόμενα χρόνια αφού για τους άλλους δύο τα χρόνια έχουν αρχίσει να φαίνονται και γι' αυτό κάνουν... συντήρηση κατά τη διάρκεια της σεζόν με την Γιούβε.

«Οι παλιοί είναι το παράδειγμα μας, τους παρακολουθούμε πάντα, σε προπονήσεις και αγώνες, για να βελτιωνόμαστε αλλά εμείς είμαστε ο Αλέσιο και ο Ντανιέλε», είπε σχετικά ο Ρομανιόλι.

Αν οι πιτσιρικάδες της άμυνας χρειάζονται καθοδήγηση, στο κέντρο υπάρχει ένας νεαρός που έχει ήδη δείξει έτοιμος να καθοδηγήσει τους υπόλοιπους. Ο Μάρκο Βεράτι, στα 24 του, είναι από τους... παλιούς της Σκουάντρα Ατζούρα και αυτός που αποτελεί και θα αποτελεί για χρόνια τον κουμανταδόρο της. Ο μέσος της Παρί Σεν Ζερμέν, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει... μεταγραφικό πόλεμο το καλοκαίρι, είχε δείξει από νωρίς ότι είναι κάτι ξεχωριστό και είχαν αρχίσει οι παραλληλισμοί με τον Αντρέα Πίρλο. Τώρα, υπάρχουν δύο άλλοι πιτσιρικάδες που παρομοιάζονται με ένα από τα σπουδαιότερα χαφ στην ιστορία του Calcio, τον Μάρκο Ταρντέλι: Ρομπέρτο Γκαλιαρντίνι και Μάνουελ Λοκατέλι. Βασικοί σε Ιντερ και Μίλαν, είναι αυτοί από τους οποίους περιμένουν τα περισσότερα, σε ό,τι αφορά τη μεσαία γραμμή, οι Ιταλοί την επόμενη δεκαετία.

Αποτελεσματικοί στο ανασταλτικό αλλά και στο δημιουργικό κομμάτι, ο Βεντούρα προσπαθεί μέσω της εθνικής να τους φέρει πιο κοντά στον Κλαούντιο Μαρκίζιο. Ο Principino της Γιουβέντους, ο οποίος επίσης είχε χαρακτηριστεί «νέος Ταρντέλι» στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, έχει εξαιρετική τακτική αντίληψη και ο ομοσπονδιακός τεχνικός επανέλαβε πριν λίγες μέρες ότι περιμένει να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης ώστε να μπει ξανά στην εθνική ομάδα. Οπως μπορεί να μπει ξανά ο 24χρονος Στέφανο Στουράρο, ο οποίος δεν έχει κανένα πρόβλημα να καταπίνει χιλιόμετρα, να μαρκάρει και γενικά να προσπαθεί να χαλάσει το παιχνίδι του αντιπάλου. Για να φτιάξει αυτό της Ιταλίας, πάντως, υπάρχουν άλλοι.

Οχι μόνο ο Βεράτι ή οι Γκαλιαρντίνι-Λοκατέλι, αλλά και ο Φεντερίκο Μπερναρντέσκι. Ο 23χρονος επιθετικός μέσος της Φιορεντίνα, ο οποίος θα αποτελέσει ένα από τα hot ονόματα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου αν δεν ανανεώσει με τους Βιόλα ή αν καταφέρει να βάλει ρήτρα στο συμβόλαιο του, μπαίνει όλο και πιο δυνατά στο παιχνίδι και με δεδομένο ότι το ταλέντο υπάρχει, αυτό που χρειάζεται να είναι να νιώσει ότι αποκτά όλο και πιο κεντρικό ρόλο στο project.

Παρόμοια περίπτωση με τον Μπερναρντέσκι, είναι ο Λορέντσο Ινσίνιε. Οταν είναι καλά, μπορεί να κάνει μαγικά πράγματα. Το θέμα είναι ότι μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί εύθραυστος ψυχολογικά αλλά στην εθνική ομάδα, όπως λέει, νιώθει πάντα ωραία. Συμπαίκτης με τους Βεράτι και Τσίρο Ιμόμπιλε στην Πεσκάρα κάποτε, ο Ινσίνιε... περιμένει τον 22χρονο Ντομένικο Μπεράρντι αλλά και τον 19χρονο Φεντερίκο Κιέζα της Φιορεντίνα για να αναλάβουν τα δύο άκρα της επίθεσης της Ιταλίας, στηρίζοντας τον σέντερ φορ. Και ο σέντερ φορ των Ατζούρι αυτή την στιγμή αλλά και για τα επόμενα χρόνια, όπως τουλάχιστον φαίνεται τώρα, δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Αντρέα Μπελότι, αν και υπάρχει πάντα και ο Μανόλο Γκαμπιαντίνι. Ο 23χρονος killer της Τορίνο παρουσιάζεται σαν «νέος Βιέρι» λόγω της δύναμης του και της εκτελεστικής δεινότητας, με αποτέλεσμα ο Ουρμπάνο Κάιρο να πιστεύει πως όντως θα πάρει, όταν έρθει η ώρα, τα 100 εκατ. ευρώ της ρήτρας που υπάρχει στο συμβόλαιο του.

Ολοι αυτοί, οι οποίοι μπορούν να κάνουν μια πολύ καλή ομάδα κρίνοντας από όσα έχουν δείξει ως τώρα και την προοπτική που υπάρχει, ξέρουν ότι θα έχουν αυτό που χρειάζεται μια ομάδα για να είναι σίγουρη: Μεγάλο τερματοφύλακα. Οσο η Ιταλία και όχι μόνο αποθέωνε τον Μπουφόν για το 1000ό παιχνίδι της καριέρας του, αυτός διασκέδαζε στις προπονήσεις του Κοβερτσιάνο με δύο... παιδιά του. Τον 18χρονο Τζίτζιο Ντοναρούμα και τον 20χρονο Αλεξ Μέρετ. Ο πρώτος, είναι βασικός στην Μίλαν και τον ξέρει όλος ο πλανήτης. Ο δεύτερος, είναι δανεικός στην Σπαλ (οδεύει προς την άνοδο στη Serie A) από την Ουντινέζε και φέρεται να είναι πολύ κοντά στην Γιουβέντους για να γίνει ο διάδοχος του Τζίτζι.

Προς το παρόν, απολαμβάνουν τις προπονήσεις μαζί του και τις συμβουλές του, την ίδια ώρα που ο αρχηγός της Σκουάντρα Ατζούρα χαίρεται να βλέπει αυτή τη νέα γενιά, για την οποία προβλέπει τα καλύτερα, αρκεί να πάρουν τη σωστή νοοτροπία από τώρα που είναι μικροί.

«Αναδύεται ένα σημαντικό... τσούρμο από παιδιά με το κεφάλι στη θέση του, με την αίσθηση του ανήκειν και με ευθύνες. Ελπίζω σε μια εθνική ομάδα με σπουδαίο επίπεδο άμεσα, αν και πιστεύω ότι από το 2020 ως το 2028 θα έχουμε μια από τις πιο δυνατές εθνικές ομάδες μας των τελευταίων 20 ετών. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι αυτούς τους νεαρούς να ωριμάσουν με τον σωστό τρόπο, χωρίς να μιλάμε για διαιτησία και χωρίς πολεμικές, δεν χρειάζονται να αλλοιωθεί η νοοτροπία τους. Να ασχολούνται μόνο με το γήπεδο».

 

Τελευταία Νέα