Λέστερ: Ένα παραμύθι που κατέληξε... σκληρή πραγματικότητα

Κώστας Ζάλιαρης
Λέστερ: Ένα παραμύθι που κατέληξε... σκληρή πραγματικότητα

bet365

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι αποτελεί παρελθόν από τη Λέστερ και το FourFourTwo του gazzetta.gr στέκεται στις δύο τρομερά διαφορετικές καταστάσεις που βίωσαν οι «αλεπούδες» αλλά και που αντικρίζει το ποδόσφαιρο με την τελευταία εξέλιξη... Γράφει ο Κώστας Ζάλιαρης

Ο Ταϊλανδός ιδιοκτήτης της Λέστερ, Βιχάι Σριβανταναπράμπα, πήρε την «πιο δύσκολη απόφαση», όπως τη χαρακτήρισε, της παρουσίας του στην κεφαλή του συλλόγου του Λέστερ, με την απομάκρυνση του Κλαούντιο Ρανιέρι, το βράδυ της Πέμπτης, 23 Φεβρουαρίου του 2017.

Μόλις εννέα μήνες έπειτα από το έπος που έγραψε η ομάδα με την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, σε μια χρονιά που όλα έδειχναν ιδανικά και το ποδόσφαιρο άφησε στην άκρη το απόλυτα επαγγελματικό του πρόσωπο, ώστε να παρουσιάσει μια ιστορία αθλητικού ρομαντισμού και συναισθημάτων, τα οποία ουδείς αρνήθηκε για τους ποδοσφαιριστές που όλοι ήθελαν να δουν να παίρνουν τον τίτλο.

Αν έχει κάτι κοινό η έναρξη και η λήξη της παρουσίας του Κλαούντιο Ρανιέρι στην τεχνική ηγεσία των «αλεπούδων», είναι η εναντίωση στις αποφάσεις που πήρε το μεγάλο αφεντικό της ομάδας. Ο κόσμος, εξέφρασε τις μεγάλες του αμφιβολίες και ενστάσεις για την πρόσληψη του Ιταλού, ο οποίος είχε φύγει τρομερά αποτυχημένος από την Εθνική Ελλάδας, όπως εκφράζεται και τις τελευταίες ώρες η έντονη δυσαρέσκεια οπαδών, παλαίμαχων παικτών, δημοσιογράφων και λοιπών ανθρώπων που σχετίζονται με το αγγλικό ποδόσφαιρο, για την απόλυση του Ιταλού κόουτς από τη Λέστερ.

Ναι, ο άνθρωπος που κόντρα σε όλους και σε όλα, αλλά με τη μοίρα, του ιδίου και της ομάδας του, να το έχει γραμμένο πως το 2016 θα έφτανε σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σύγχρονου ποδοσφαίρου, σε ένα θαύμα του αθλήματος, κατακτώντας την κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ, αυτός ο άνθρωπος που αναδείχθηκε μόλις πριν από λίγο καιρό κορυφαίος για το 2016 από τη FIFA στα βραβεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, αυτός ο άνθρωπος τον οποίο στις αρχές του τρέχοντος μήνα η διοίκηση τον στήριξε δημοσίως για να βάλει τέλος στα όποια σενάρια, αυτός έχασε τη δουλειά του γιατί... έτσι επιτάσσει το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Κανείς δεν θα ξεχάσει το εκπληκτικό 5.000/1 για την κατάκτηση του τίτλου από τη Λέστερ, στο ξεκίνημα της περασμένης αγωνιστικής περιόδου. Αυτή την εκτίμηση που τρέλανε τους bookmakers για τη Λέστερ του Ρανιέρι, την οποία δεν πίστευε κανείς και όλοι αντίκρισαν να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια τους ένα πανέμορφο ποδοσφαιρικό παραμύθι που όσα χρόνια κι αν περάσουν, πάντοτε θα μνημονεύεται και θα επανέρχεται στις συζητήσεις μέσα από μία και μόνον ατάκα. «Θυμάσαι τι έκανε η Λέστερ;» θα λέει οποιοσδήποτε και αμέσως όλα θα επιστρέφουν στο μυαλό.

Φέτος, όμως, όλα ήταν διαφορετικά. Η ομάδα... ξέχασε να νικάει. Όλη αυτή η γλύκα και το νέκταρ του περσινού θριάμβου, έδειχνε να έχει σβήσει από το... λογισμικό των ποδοσφαιριστών του Ρανιέρι, τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονταν μέσα στο γήπεδο για να πάρουν το αποτέλεσμα που ήθελαν. Ή τουλάχιστον αυτό που μπορούσαν. Και φέτος, δεν μπορούσαν καθόλου. Ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν πέρυσι, όπως το τρομερό δίδυμο Βάρντι/Μαχρέζ που έκανε σμπαράλια τις αντίπαλες άμυνες, η τετράδα στην άμυνα που ήξερε πως να υπερασπιστεί όσα έφτιαχναν από τη μέση και μπροστά οι συμπαίκτες τους, οι Ντρινκγουότερ και Ολμπράιτον που φέτος εξαφανίστηκαν και δεν είχαν συμβολή στη γενικότερη προσπάθεια, η έλλειψη του Ενγκολό Καντέ που πήρε μεταγραφή στην Τσέλσι και ενδεχομένως να άφησε ένα τεράστιο κενό στη «σύνδεση» άμυνας και επίθεσης. Πολλά είναι αυτά που δεν βοήθησαν. Δεν είναι τυχαίο το +1 από την επικίνδυνη ζώνη έπειτα από 25 αγωνιστικές στο τρέχον πρωτάθλημα.

Ο αποκλεισμός από το Κύπελλο Αγγλίας, έπειτα από το 1-0 της Μίλγουολ στο «Ντεν», πριν από μερικές μέρες, έκανε τον Κλαούντιο Ρανιέρι να θίξει τόσο σοβαρά και τόσο... ηχηρά, θέμα θέλησης, αφοσίωσης και υπακοής των παικτών του στα όσα τους ζητάει να κάνουν μέσα στο γήπεδο. Ζήτησε στρατιώτες έτοιμους για κάθε μάχη και ξεκαθάρισε πως θέλει να μιλήσει μαζί τους και να του πει ο καθένας ξεχωριστά αν είναι διατεθειμένος να φορτσάρει – όσο αργά κι αν ήταν πλέον – προκειμένου η ομάδα να καταφέρει τουλάχιστον να διορθώσει την κατάσταση στο πρωτάθλημα και να μην υποβιβαστεί. Πολυτέλεια και το Κύπελλο αυτή τη στιγμή, πολυτέλεια και το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά η αξιοπρέπεια σε αυτό που βγάζει η κάθε ομάδα στον αγωνιστικό χώρο, είναι η μεγαλύτερη πολυτέλεια που θα μπορούσε να έχει.

Και αυτό ζητούσε ο Ιταλός από τους ποδοσφαιριστές του τον τελευταίο καιρό.

Η Λέστερ, δεν είχε σκοράρει στο πρωτάθλημα μέσα στο 2017! Δεν είχε σκοράρει! Ο Βάρντι είχε να βρει δίχτυα από τον περασμένο Δεκέμβρη και το έκανε στο τελευταίο παιχνίδι του Ρανιέρι στον πάγκο, στην πρώτη αναμέτρηση με τη Σεβίλλη για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ στην Ανδαλουσία. Ένα παζλ που ήταν τόσο καλά διαμορφωμένο μέχρι και τον Μάιο του 2016, είχε αρχίσει να διαλύεται και τα κομμάτια να μη δένουν μεταξύ τους, όσο κι αν τα κουμπώματα ήταν ακριβώς τα ίδια. Οχτώ από τους 11 που παρατάχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο «Σάντσεθ Πιθχουάν», ήταν σημαντικότατα στελέχη της προσπάθειας επιβίωσης του συλλόγου στην Πρέμιερ Λιγκ, στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος, το 2015! Και δύο χρόνια αργότερα, είναι στα χαμένα...

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι μπορεί να είναι υπερήφανος. Μπορεί να περπατάει με το κεφάλι ψηλά. Ήταν ο πρωτεργάτης της μεγαλύτερης στιγμής στην ιστορία ύπαρξης της Λέστερ. Αυτός που έκανε μια ολόκληρη πόλη να γιορτάζει για το ποδόσφαιρο και έναν ολόκληρο κόσμο να πιαστεί από τη μπάλα και να ονειρευτεί για όσα θέλει. Και ήταν τόσο... ιδιαίτερος ο τρόπος που το κατάφερε. Με μια παρέα που ήθελε να παίζει ποδόσφαιρο. Με τον ίδιο να... υπόσχεται πίτσα και κρασί ώστε να καταφέρουν οι παίκτες του να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους. Με το περίφημο «dilly ding dilly dong» που λειτουργούσε ως αφύπνιση. Με τους χαμηλούς τόνους κάθε φορά που του ανέφεραν ότι η Λέστερ πάει για τίτλο κι εκείνος απαντούσε «και μόνο που είμαστε στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι υπέροχο».

Ακόμα κι όταν είδε τη γιαγιά με τη φανέλα της Λέστερ έξω από το «Σάντσεθ Πιθχουάν» πριν από το ματς με τη Σεβίλλη, είπε: «Είναι τρομερό πως έρχεται ο κόσμος από την Αγγλία απλά και μόνο για να μας δεί. Είναι εκπληκτικό...». Δυστυχώς για εκείνον, ούτε η καλοσύνη είναι το παν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, είτε ο ρομαντισμός. Αν και οι ρομαντικοί της υπόθεσης πάντα θα βλέπουν πράγματα που δεν αντικρίζουν οι άλλοι, ωστόσο, το παραμύθι, μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε σκληρή πραγματικότητα. Και υπάρχει και το σενάριο αυτή η πραγματικότητα να ήταν... αναγκαία για την ομάδα.

Στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ, από τον αριθμό 15 μέχρι και τον πάτο της βαθμολογίας, μονάχα οι Καράνκα και Μόγιες την έχουν... γλιτώσει μέχρι και αυτή τη στιγμή. Οι Μίντλεσμπρο και Σάντερλαντ συνεχίζουν με τον ίδιο κόουτς που ξεκίνησαν τη σεζόν, σε αντίθεση με τις Σουόνσι, Λέστερ, Χαλ και Κρίσταλ Πάλας. Στον βωμό των κερδών (αγωνιστικών και φυσικά οικονομικών) που προσφέρει η παραμονή στην κατηγορία, «θυσιάστηκε» η αφοσίωση και η πίστη σε έναν άνθρωπο που πρόσφερε το μέγιστο αγαθό της κατάκτησης της κορυφής.

«Ας ξεκινήσει αύριο κιόλας, η δημιουργία του αγάλματος του Ρανιέρι έξω από το γήπεδο της Λέστερ» έγραψε ο Τζέιμι Κάραγκερ το βράδυ της Πέμπτης, λίγο μετά την είδηση της απόλυσης του Ιταλού. Θα βρήκε πολλούς που θα συμφώνησαν μαζί του...

Οι αριθμοί της Λέστερ, είχαν να πουν πως:

Σε αυτό το σημείο της σεζόν, η ομάδα έχει 32 βαθμούς λιγότερους από αυτούς που είχε πέρυσι (53 – 21).

Από τα μόλις δύο παιχνίδια που είχαν χάσει οι «αλεπούδες» τη χρονιά που τερμάτισαν στο πρώτο σκαλί, φέτος έχουν ηττηθεί 14 φορές!

Έχουν μόλις πέντε νίκες, συγκριτικά με τις 15 στο ίδιο χρονικό σημείο της περσινής αγωνιστικής περιόδου.

Στα 25 φετινά ματς της Πρέμιερ Λιγκ, η ομάδα έχει 24 γκολ ενεργητικό, τα μισά δηλαδή, παρά ένα, από τα περσινά στον ίδιο αριθμό αγωνιστικών.

Εκτός έδρας, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Καμία νίκη μακριά από το «King Power Stadium», με τρεις βαθμούς από τα 13 παιχνίδια στα υπόλοιπα γήπεδα της Αγγλίας. Μονάχα η Μπέρνλι είναι χειρότερη που έχει μονάχα έναν βαθμό από τα 11 εκτός έδρας παιχνίδια της.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα στο κείμενο 0 γκολ μέσα στο 2017 επιδεικνύει η Λέστερ στα έξι ματς που έχει παίξει στο νέο έτος, με μόλις έναν πόντο συγκομιδή.

Έχει αποτύχει να σκοράρει 11 φορές στα 25 ματς που έχουν διεξαχθεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα, κάτι που πέρυσι συνέβη μονάχα σε τρία παιχνίδια.

Στο κομμάτι των σουτ προς την αντίπαλη εστία, η Λέστερ μέτρησε 3,2/ματς, κάτι που σημαίνει ότι έχει την τρίτη χειρότερη επίδοση στο πρωτάθλημα, ενώ πέρυσι είχε την 5η καλύτερη με το 4,8/αναμέτρηση.

Από τα 17 τέρματα και τις 11 ασίστ που κατέγραψε στην εκπληκτική του σεζόν ο Ριγιάντ Μαχρέζ, φέτος έχει σημειώσει τρία γκολ και δύο ασίστ. Ελάχιστη προσφορά...

Οι Ντάνιελ Αμαρτέι, Γουίλφριντ Εντιντί και Ναμπαλίς Μεντί, κλήθηκαν να ενισχύσουν το χώρο του κέντρου, από τη στιγμή που αποχώρησε για την Τσέλσι το... μηχανάκι, Ενγκολό Καντέ. Σε 24 εμφανίσεις με τους «μπλε» του Λονδίνου, ο άλλοτε άσος της Λέστερ έχει πραγματοποιήσει 86 μαρκαρίσματα. Οι τρεις προαναφερθέντες που βρίσκονται στο ρόστερ των Πρωταθλητών Αγγλίας, με συνολικό κόστος για την απόκτησή τους στα 40 εκατ.ευρώ, έχουν μόλις 50 μαρκαρίσματα σε σύνολο!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα