Μία ομάδα, ένας παίκτης

Μία ομάδα, ένας παίκτης

bet365

Η σεζόν βρίσκεται στα μισά της και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για τους ποδοσφαιριστές από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, που είναι μία ομάδα... μόνοι τους.

Χωρίς αμφιβολία, οι περιπτώσεις που ένας ποδοσφαιριστής έχει καταφέρει σχεδόν μόνος του να κερδίσει μία ολόκληρη ομάδα είναι ελάχιστες. Ακόμη και ο «θεός» Ντιέγκο Μαραντόνα, που ήταν όλη η εθνική Αργεντινής... μόνος του, κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1986 με τη βοήθεια των συμπαικτών του, αφού ο ίδιος δεν είχε σκοράρει στον τελικό. Φτάνοντας στο σήμερα, Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο δε θα ήταν οι ίδιοι ποδοσφαιριστές, αν δεν είχαν στην Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ Μαδρίτης, αντίστοιχα, έναν «γαλαξία» αστέρων από πίσω τους. Σε μία ομάδα μικρότερης δυναμικότητας είναι πιο εύκολο για έναν ποδοσφαιριστή να κάνει τη διαφορά, αφού το επίπεδο είναι πιο χαμηλό. Έτσι και οι παρακάτω ποδοσφαιριστές, που αγωνίζονται σε μικρομεσαίους συλλόγους των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και μέχρι στιγμής είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές των ομάδων τους.

Αντρέα Μπελότι (Τορίνο)
Από την εποχή των Πίπο Ινζάγκι και Κριστιάν Βιέρι, το ιταλικό ποδόσφαιρο έχει να βγάλει έναν επιθετικό, που να έχει στενή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα. Στο πρόσωπο του 23χρονου Αντρέα Μπελότι, οι Ιταλοί θεωρούν πως βρήκαν το next big thing της γραμμής κρούσης για την επόμενη δεκαετία. Και ενδεχομένως να μην έχουν άδικο. Για πρώτη φορά κλήθηκε στη «σκουάντρα ατζούρα» τον περασμένο Σεπτέμβριο και μέχρι στιγμής σε πέντε εμφανίσεις έχει πετύχει τρία γκολ. Όσο για τα επιτεύγματά του φέτος με την Τορίνο; Σε 18 συμμετοχές στη Serie A, έχει σημειώσει 14 τέρματα (από τα 38 συνολικά της ομάδας) και οδηγεί τους «γκρανάτα» στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας. Είναι δεύτερος σκόρερ του Καμπιονάτο πίσω από τον Ικάρντι (15 γκολ), όμως ο επιθετικός της Ίντερ έχει αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος, μέχρι στιγμής. Είναι χαρακτηριστικό πως πέρσι ο Μπελότι είχε πετύχει λιγότερα γκολ (12) σε 35 συμμετοχές με την Τορίνο.

Αντονί Μοντέστ (Κολωνία)
Από την εποχή του Λούκας Ποντόλσκι, τα «κριάρια» αναζητούν έναν επιθετικό, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς. Το καλοκαίρι του 2015, η Κολωνία απέκτησε από την Χοφενχάιμ τον Αντονί Μοντέστ, ο οποίος από την πρώτη του κιόλας σεζόν έδειξε πόσο σημαντικός είναι. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της νέας του ομάδας στην Μπουντεσλίγκα, με 15 τέρματα, από τα 38 συνολικά της Κολωνίας. Κι αν αυτή ήταν η επίδοσή του πέρσι σε 34 παιχνίδια, φέτος τα νούμερά του είναι πιο εντυπωσιακά. Σε 16 συμμετοχές έχει πετύχει τα 13 γκολ (από τα 21 της Κολωνίας) και είναι τρίτος σκόρερ του πρωταθλήματος, πίσω μόνο από τον Ομπαμεγιάνγκ της Ντόρτμουντ (16) και τον Λεβαντόφσκι της Μπάγερν (14). Οι επιδόσεις του Γάλλου φορ αποτελούν τον κύριο λόγο, που η Κολωνία βρίσκεται μέχρι στιγμής στην 7η θέση της βαθμολογίας.

Ζερμέν Ντεφόε (Σάντερλαντ)
Σχεδόν ολομόναχος παλεύει ο Άγγλος επιθετικός να κρατήσει τις «Μαύρες Γάτες» στην Πρέμιερ Λιγκ. Μετά το «διάλειμμα» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για λογαριασμό του Τορόντο, ο Ντεφόε επέστρεψε το 2015 στην πατρίδα του και φέτος είναι μία ομάδα... μόνος του. Η Σάντερλαντ βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, έχοντας σημειώσει μόλις 20 τέρματα στις 22 πρώτες αγωνιστικές. Πόσα από αυτά έχει πετύχει ο Ντεφόε; Τα 12, ενώ έχει στο ενεργητικό του και 2 ασίστ. Δηλαδή, τα 14 από τα 20 γκολ φέρουν την υπογραφή του. Αν οι «Μαύρες Γάτες» τελικά σωθούν, η παραμονή θα έχει ονοματεπώνυμο. Ζερμέν Ντεφόε. Κάτι, άλλωστε, που είχε συμβεί και πέρσι, όταν ο Άγγλος επιθετικός είχε πετύχει 15 τέρματα.

Ιάγκο Άσπας (Θέλτα)
Ο Νολίτο φέτος έχει τραβήξει για άλλες (αγγλικές) πολιτείες, με αποτέλεσμα το βάρος στο σκοράρισμα να έχει πέσει στον Ιάγκο Άσπας. Πέρσι, ο Νολίτο είχε σημειώσει 12 τέρματα στην Πριμέρα Ντιβιζιόν με την Θέλτα και ο Άσπας 14. Ο πρώτος, όμως, είναι πλέον ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι κι έτσι ο δεύτερος είναι μια ομάδα… μόνος του στο Βίγκο. Στις πρώτες 19 αγωνιστικές είναι τέταρτος σκόρερ του πρωταθλήματος, πίσω μόνο από τους Μέσι, Σουάρες και Ρονάλντο, έχοντας πετύχει 11 τέρματα. Συνολικά, στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, η Θέλτα έχει βρει δίχτυα 29 φορές, αριθμός που φανερώνει πόσο σημαντικός είναι ο Ιάγκο Άσπας στην επιθετική γραμμή της ομάδας του και πως η περιπλάνησή του σε Άνφιλντ και Σάντσεθ Πιθχουάν τη διετία 2013-2015 αποτέλεσε απλά μία κακή παρένθεση για τον Ισπανό, που είναι ένας παίκτης γέννημα-θρέμμα της Θέλτα.

 

Τελευταία Νέα