Ξεκινούν 48 και στο τέλος... το παίρνει η Σεβίλλη

Κώστας Ζάλιαρης
Ξεκινούν 48 και στο τέλος... το παίρνει η Σεβίλλη

bet365

Η Ευρώπη υποκλίθηκε για τρίτη διαδοχική φορά στη Σεβίλλη, η Λίβερπουλ εξέπληξε ευχάριστα χαρίζοντας μοναδικές βραδιές στο Άνφιλντ, Ίντερ και Παναθηναϊκός πίκραναν, γκολ που θα μείνουν στην ιστορία... Το FFT του gazzetta.gr παρουσιάζει την ανασκόπηση του 2016 στο Γιουρόπα Λιγκ!

Πείτε το... Sevilla League: Τρίτο διαδοχικό τρόπαιο! Το Γιουρόπα Λιγκ είναι διοργάνωση που όσα κι αν είναι τα φαβορί, ό,τι κι αν θέλουν και δοκιμάσουν να κάνουν τα αουτσάιντερ, στο τέλος θα το πάρει η ομάδα από την Ανδαλουσία! Το τρόπαιο (και) του 2016 κατέληξε στους Σεβιγιάνους, που στον μεγάλο τελικό της 18ης Μαΐου, έκαναν μεγάλη ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στη Λίβερπουλ και ανέβηκαν γι' ακόμα μια χρονιά στο πρώτο σκαλί του βάθρου της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Εκεί, «υποβιβάστηκε» έχοντας τερματίσει 3η σε όμιλο με τις Μάντσεστερ Σίτι, Γιουβέντους και Μπορούσια Γκλάντμπαχ στο Τσάμπιονς Λιγκ, για να ξεκινήσει η πορεία προς την κούπα με πρώτο αντίπαλο τη Μόλντε στους «32». Έπειτα από το 3-0 του πρώτου αγώνα, η ήττα με σκορ 1-0 στον επαναληπτικό ήταν... παντελώς αδιάφορη και στην επόμενη φάση η ομάδα του Έμερι αντιμετώπισε τη Βασιλεία. Οι Ελβετοί προέβαλαν αντίσταση μονάχα στο πρώτο ματς (0-0) και στη ρεβάνς οι μετέπειτα κατακτητές έφτασαν στο 3-0. Στον ισπανικό εμφύλιο με την Αθλέτικ Μπιλμπάο στους «8», χρειάστηκε η διαδικασία των πέναλτι έπειτα από τις εκατέρωθεν εκτός έδρας νίκες με το 2-1 και στα ημιτελικά η Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε ελαχιστοποιήσει τις ελπίδες της έπειτα από το ισόπαλο 2-2 στην Ουκρανία. Επαναληπτικός, 3-1 για τη Σεβίλλη, τελικός και κορυφή ξανά!

Καλύτερο ματς: Λίβερπουλ – Μπορούσια Ντόρτμουντ 4-3

Το έχει πει και ο Κλοπ και από αυτή τη δήλωση καταλαβαίνει κανείς τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ της 14ης Απρίλη του 2016 στο «Άνφιλντ». Όταν ακούς έναν άνθρωπο με την ένταση και το ποδοσφαιρικό μυαλό του Γερμανού κόουτς να λέει πως το τελευταίο ημίωρο εκείνης της αναμέτρησης βίωσε τέτοια ατμόσφαιρα σε ποδοσφαιρικό γήπεδο που όμοιά της δεν υπάρχει, τότε είναι απόλυτα σαφές πως επρόκειτο για μια σπάνια ευρωπαϊκή νύχτα. Και ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίχθηκε εκείνος ο επαναληπτικός της Λίβερπουλ με τη Μπορούσια Ντόρτμουντ, ήταν μαγικός...

Έπειτα από το 1-1 του πρώτου αγώνα στο «Signal Iduna Park», στη θεωρία, αλλά και σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς των εκτός έδρας γκολ, οι «κόκκινοι» είχαν ένα ελαφρύ προβάδισμα πρόκρισης. Ο κόσμος της Ντόρτμουντ ακολούθησε την ομάδα στο Μέρσεϊσαϊντ, έφτιαξε τη δική του κερκίδα, τίμησε τη μνήμη των 96 αδικοχαμένων φίλων της Λίβερπουλ μια μέρα πριν από την επέτειο της αποφράδας ημέρας του Χίλσμπορο και οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που στο 9ο λεπτό, με προβάδισμα δύο τερμάτων, πίστεψαν πως η βραδιά θα ήταν ένα... πάρτι για εκείνους. Το σύνολο του Κλοπ... κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου μέχρι το δεύτερο ημίχρονο κι εκεί, αναβίωσε ένα έπος που μπορεί να συγκριθεί μονάχα με την Πόλη, το 2005. Ο Λόβρεν στις καθυστερήσεις, γράφει το τελικό 4-3, με τους «κόκκινους» να επιστρέφουν από το εις βάρος τους 3-1 και... όλα κόλαση στο Άνφιλντ!

Καλύτερο γκολ: Κουτίνιο, Κόκε και Σο

Στη συγκεκριμένη κατηγορία δυσκολευτήκαμε αρκετά ν' αναδείξουμε κορυφαίο μονάχα ένα γκολ. Έτσι το... πήγαμε ένα βήμα παρακάτω και επιλέγουμε τρία, τα οποία πραγματικά δεν ξεχωρίζει το ένα απ' το άλλο. Και για να το πάρουμε με χρονολογική σειρά μέχρι και το τελευταίο γκολ που το είδαμε και μας έκανε να γουρλώσουμε τα μάτια από έκπληξη και από θαυμασμό, βρίσκουμε τον Φιλίπε Κουτίνιο στο «Ολντ Τράφορντ», τη 3η Μαρτίου του 2016. Στην πρώτη, στα χρονικά, μάχη της Λίβερπουλ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, οι «κόκκινοι» πήραν την πρόκριση στα προημιτελικά εις βάρος του συνόλου του Λουίς Φαν Χάαλ, εκείνες τις μέρες. Ο Βραζιλιάνος αστέρας της ομάδας του Κλοπ, κατάλαβε ότι.. είχε για πρωινό τον Βαρέλα, πέρασε από αριστερά, μπήκε στην περιοχή και απέναντι από τον Ντε Χέα πλάσαρε για το 1-1, που ήταν και το αποτέλεσμα της ρεβάνς στο Μάντσεστερ.

Σε αντίθεση με το γκολ του Κουτίνιο, αυτό του Κόκε πόνεσε πολύ τη Λίβερπουλ και τους οπαδούς της, στον μεγάλο τελικό του Γιουρόπα Λιγκ για το 2016, στη Βασιλεία, την 18η Μαΐου. Με τον Γκαμεϊρό να έχει ισοφαρίσει με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, απαντώντας στο γκολ με το οποίο ο Στάριτζ είχε βάλει μπροστά τους «κόκκινους» από το πρώτο μέρος, ο Κόκε με εκπληκτικό δεξί σουτ νίκησε τον Μινιολέ για να ολοκληρώσει την ανατροπή και να γράψει το 2-1, προτού ο ίδιος διαμορφώσει το αποτέλεσμα εκείνου του αγώνα. Βιτόλο και Μπανέγα συνδυάστηκαν άψογα για να φτάσει η μπάλα στο δρόμο του Κόκε κι εκείνος να «εκτελέσει»!

Και φτάνουμε στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, στη φάση των ομίλων... Η Γαλατασαράι υποδέχθηκε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Μούσα Σο... Στις 3 Νοεμβρίου, οι Τούρκοι πήραν σημαντική νίκη επί των «κόκκινων διαβόλων», με τον Σενεγαλέζο άσο να σκοράρει μόλις στο πρώτο λεπτό με ανάποδο ψαλίδι, δίχως να το σκεφτεί, δίχως κοντρόλ στη μπάλα, με απόλυτη επίγνωση της εστίας πίσω από την πλάτη του. Γύρισε το κορμί του, βρήκε τη μπάλα και άφησε τον Ντε Χέα να κουνάει απογοητευμένος το κεφάλι του έχοντας μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα του. Ο Σο, έχει αναγκάσει τη Φενέρμπαχτσε να φτάσει σε σημείο να... μεταδώσει συνέντευξή του ανάποδα, αφού κάνει πλέον συνήθειο το γκολ με «ψαλίδι»!

Η ευχάριστη έκπληξη: Χάποελ Μπερ Σεβά

Εδώ, από το gazzetta.gr, διαβάσατε για την... πρωτάρα με «όπλο» την ελπίδα, στην ανάλυση του προφίλ της Χάποελ Μπερ Σεβά, όταν αυτή κληρώθηκε με τον Ολυμπιακό στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Για την ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο στο Ισραήλ έπειτα από 40 ολόκληρα χρόνια για να εξασφαλίσει την παρουσία της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έστω και σε επίπεδο προκριματικής φάσης. Για την ομάδα με τον μόλις 36 ετών προπονητή, το γήπεδο στην... έρημο και ένα όνομα που άπαντες στην αρχή υποτίμησαν.

Την «έπαθε» η Σερίφ Τιρασπόλ πρώτη, την «έπαθε» ο Ολυμπιακός στη συνέχεια και η Σέλτικ γλίτωσε τεράστιο κάζο στα πλέι-οφ παρά το 5-2 του πρώτου αγώνα στη Γλασκώβη, από τη στιγμή που οι «καθολικοί» κινδύνευσαν στη ρεβάνς όπου και ηττήθηκαν 2-0, με τους Ισραηλινούς να πηγαίνουν απογοητευμένοι, αλλά με εμπειρίες και δύναμη στο Γιουρόπα Λιγκ. Εκεί, στο γκρουπ με τις Ίντερ, Σαουθάμπτον και Σπάρτα Πράγας, αν και ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ, πέρασαν στην επόμενη φάση! Ξεκινώντας με νίκη στο «Μεάτσα», με δύο βαθμούς στα ματς με τους «αγίους» και με τεράστια νίκη με ανατροπή απέναντι στους «νερατζούρι», για να τους αποκλείσει από τη συνέχεια του θεσμού και να περάσει με την ισοπαλία της τελευταίας αγωνιστικής κόντρα στη Σαουθάμπτον, η Μπερ Σεβά αποτέλεσε την έκπληξη του 2016...

Επιστροφή – καταστροφή: Παναθηναϊκός

Έπειτα από τη σεζόν 2014-2015, ο Παναθηναϊκός έκανε την προσπάθειά του και επέστρεψε σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Προσπαθώντας να ξεπεράσει το υπέρτατο σοκ του αποκλεισμού από την Καμπάλα, το 2015, οι «πράσινοι» ξεπέρασαν με σχετική ευκολία τα εμπόδια των ΑΪΚ Στοκχόλμης και Μπρόντμπι για να βρεθούν στα γκρουπ του Γιουρόπα Λιγκ και να σκορπίσουν ελπίδες στον κόσμο τους, δεδομένων των προσθηκών στο ρόστερ, του γενικότερου κλίματος και της εικόνας που έβγαλε η ομάδα του Αντρέα Στραματσόνι στα προκριματικά. Από Δεκέμβρη μήνα, εκτός διοργάνωσης, με μόλις έναν βαθμό (στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Σταντάρ Λιέγης όπου ο Παναθηναϊκός έχασε προβάδισμα δύο τερμάτων) και τέτοιες εμφανίσεις που γέμισαν απόγνωση και απογοήτευση τον κόσμο του «τριφυλλιού»...

Η απογοήτευση: Ίντερ

Η αλλοπρόσαλη Ίντερ του Φρανκ ντε Μπουρ (ο οποίος άντεξε στον πάγκο των «νερατζούρι» μόλις 84 ημέρες), ήταν σκέτη... πίκρα στη φάση των ομίλων του φετινού Γιουρόπα Λιγκ, τερματίζοντας τελευταία στο 11ο γκρουπ της διοργάνωσης. Με ομάδες όπως οι Σπάρτα Πράγας, Χάποελ Μπεερ Σεβά και Σαουθάμπτον, η ομάδα του Μιλάνου θα μπορούσε να έχει παλέψει πολύ περισσότερο για να διεκδικήσει την πρόκριση. Ίσως, βέβαια, να εμφανίστηκαν και οι αντίπαλοί της αρκετά πιο μαχητικοί, αλλά η Ίντερ είχε ήδη αποκλειστεί από την 5η αγωνιστική του ομίλου, με μόλις μια νίκη μέχρι τότε και ένα παντελώς αδιάφορο αποτέλεσμα στο τελευταίο ματς απέναντι στην αδιάφορη και πρωτοπόρο, Σπάρτα Πράγας. Στα εκτός έδρας ματς με τους «αγίους» αλλά και τους Ισραηλινούς, οι Ιταλοί έχασαν προβάδισμα ενός και δύο τερμάτων αντίστοιχα για να υποστούν ήττες με αρνητικότατο αντίκτυπο.

Ισπανική... επιδρομή!

Η Σεβίλλη κράτησε ψηλότερα από κάθε άλλη, τη σημαία της Ισπανίας την περασμένη αγωνιστική περίοδο, φτάνοντας στην τρίτη διαδοχική κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου με τρόπο που έδειξε ότι ήταν... το απόλυτο αφεντικό του θεσμού και για το 2016. Οι εκπρόσωποι της Ισπανίας έφτασαν ν' αποτελούν τους τρεις από τους από τους οχτώ διεκδικητές του περσινού τίτλου και να μειώνονται λόγω του «εμφυλίου» ανάμεσα στους μετέπειτα κατακτητές και την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Μάλιστα, είχε προηγηθεί κόντρα των Βάσκων με τη Βαλένθια στους «16»! Φέτος, συνεχίζουν όλοι, παντού. Τόσο στο Τσάμπιονς Λιγκ, όσο και στο Γιουρόπα Λιγκ, η ιβηρική χώρα διατηρεί... ακέραιες τις ομάδες που συμμετείχαν εξ αρχής στην τελική φάση των δύο μεγάλων διοργανώσεων.

Αυτή τη φορά, με τη Σεβίλλη να κάνει την προσπάθειά της στο Τσάμπιονς Λιγκ και να μην είναι πλέον παρούσα στον θεσμό που έχει κάνει δικό της, η Θέλτα είναι εκείνη που για πρώτη φορά στην ιστορία της πέρασε σε νοκ-άουτ φάση, εξασφαλίζοντας πρόκριση από το γκρουπ στο οποίο βρισκόταν και ο Παναθηναϊκός, ενώ Βιγιαρεάλ και Μπιλμπάο τερμάτισαν στη δεύτερη θέση των δικών τους ομίλων, για να πέσουν πάνω στις Ρόμα και Σαχτάρ Ντόνετσκ έπειτα από την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε για τους «32». Τον ΑΠΟΕΛ θα βρει τον μπροστά της, τον Φλεβάρη του 2017, η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Η τρέλα στο Τελ Αβίβ και η άπειρη, αλλά περήφανη Ντάνταλκ

Ανάμεσα στις πλέον αξιοσημείωτες στιγμές του Γιουρόπα Λιγκ για το 2016, δύο παιχνίδια που πραγματοποιήθηκαν στη φάση των ομίλων για την τρέχουσα σεζόν. Μια... απόλυτη τρέλα στο Τελ Αβίβ και μια ιστορική νίκη στην Ιρλανδία με «θύμα» πάλι την ισραηλινή ομάδα!

Στην πρώτη αγωνιστική των γκρουπ, τη 15η Σεπτεμβρίου, η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης ταξίδεψε στην έδρα της Μακάμπι, βρέθηκε πίσω στο σκορ με 3-0 και σε ένα παιχνίδια που έμοιαζε τελειωμένο για τους Ρώσους, όχι μόνο... επαναλήφθηκε ό,τι είχε πράξει η Λίβερπουλ στον τελικό του 2005 με τη Μίλαν στην Πόλη, αλλά γύρισε ολοκληρωτικά τούμπα το ματς! Η ομάδα του Λουτσέσκου, από το 76ο λεπτό, μέχρι και το 90' + 1', σκόραραν τέσσερις φορές για το τελικό 4-3 σε ένα από τα πιο δραματικά φινάλε στην ιστορία.

Ο σύλλογος από το Τελ Αβίβ, ήταν ο... κομπάρσος και στη βραδιά που θα μνημονεύουν αιώνια στη Ντάνταλκ! Η τελευταία, επικράτησε 1-0 των Ισραηλινών στη δεύτερη αγωνιστική, στις 29/9/2016 και πήρε την πρώτη νίκη ομάδας από την Ιρλανδία στην ιστορία τελικής φάσης διοργάνωσης της UEFA! Η Ντάνταλκ αποκλείστηκε τελευταία από τον όμιλό της, όμως, παρά τις τέσσερις νίκες στα ισάριθμα τελευταία ματς, ο κόσμος της ομάδας τη θαύμασε, τη χειροκρότησε και ήταν περήφανος από τη στιγμή που κάθε παιχνίδι της χανόταν στις λεπτομέρειες και στην απειρία...

Η συντριβή: Βαλένθια – Ραπίντ Βιέννης... 10-0

Καθαρό σκορ, επιβλητικό πέρασμα, μέρες... χαράς για τον Γκάρι Νέβιλ στον πάγκο της Βαλένθια. Ο νυν τηλεσχολιαστής του SkySports, όταν αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην προπονητική και ν' αποδεχθεί την πρόταση που του έκανε ο Πίτερ Λιμ ώστε να κρατήσει το «τιμόνι» των «νυχτερίδων», έχοντας για βοηθό τον αδελφό του, σίγουρα δεν φανταζόταν ότι τα πράγματα θα ήταν τόσο δύσκολα που θα τον ωθούσαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, στην πόρτα της εξόδου. Κι όμως, ανήμερα των 41ων γενεθλίων του, την 18η Φεβρουαρίου, είδε τους ποδοσφαιριστές του να φτάνουν στο ευρύ 6-0 επί της Ραπίντ Βιέννης, στο πρώτο παιχνίδι της φάσης των «32» απέναντι στους Αυστριακούς.

Μάλιστα, ισοφαρίστηκε και το ρεκόρ της μεγαλύτερης νίκης – όσον αφορά στη διαφορά – στο Γιουρόπα Λιγκ, κάτι στο οποίο βοήθησαν τρομερά τα πέντε τέρματα που σημειώθηκαν από το πρώτο ημίχρονο του αγώνα στο «Μεστάγια». Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης, με την οποία η Βαλένθια εξασφάλισε πολύ γρήγορα την πρόκριση στους «16», φροντίζοντας όμως να φτάσει σε... διψήφιο συνολικό σκορ με το 4-0 της ρεβάνς, ήταν ο 20χρονος Σάντι Μίνα. Σκόραρε δύο φορές και έφτιαξε τα υπόλοιπα τρία γκολ του πρώτου 45λέπτου, όπου ο ισπανικός σύλλογος ήταν καταιγιστικός. Το τελικό 6-0 διαμορφώθηκε στην επανάληψη χάρη σε τέρμα του Ροδρίγκο και με αυτό το σκορ, επαναλήφθηκε η επίδοση ρεκόρ, η οποία ανήκε στη Στεάουα Βουκουρεστίου από τον Σεπτέμβρη του 2014, όταν οι Ρουμάνοι είχαν διαλύσει με το τελικό 6-0 την Άαλμποργκ από τη Δανία.

Εκείνη η νίκη για τη Βαλένθια είχε έρθει πέντε μέρες μετά την πρώτη νίκη επί εποχής Γκάρι Νέβιλ στο πρωτάθλημα, με το τελικό 2-1. Το φινάλε της θητείας του Γκάρι Νέβιλ στην τεχνική ηγεσία της Βαλένθια και ενδεχομένως στην προπονητική γενικότερα, γράφτηκε την 30η Μαρτίου, λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά την πρόσληψή του, με τον ίδιο όμως να δηλώνει πως κατανοεί απόλυτα ότι δεν κατάφερε ν' ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας δουλειάς που δύσκολα προσφέρει χρόνο όταν τ' αποτελέσματα είναι αρνητικά...

 

Τελευταία Νέα