Ο κόκορας με τα χρυσά αυγά

Ο κόκορας με τα χρυσά αυγά

Ο κόκορας με τα χρυσά αυγά

bet365

Ο Αντρέα Μπελότι είναι ο κορυφαίος Ιταλός επιθετικός και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον άσο της Τορίνο που έχει αλλάξει πλέον επίπεδο.

Είναι ο άνθρωπος που πέρυσι έσπασε το ρεκόρ απαραβίαστου εστίας όλων των εποχών του Τζίτζι Μπουφόν και ο Ιταλός επιθετικός που έχει σκοράρει περισσότερο μέσα στο 2016. Ο Αντρέα Μπελότι βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του και βλέπει έναν... χαμό να σχηματίζεται γύρω από το όνομά του. Στο φινάλε του φιλικού της Ιταλίας με την Γερμανία στο San Siro, πήρε την μπάλα μέσα στην περιοχή και αφού άφησε τον Σκόντραν Μουστάφι να τον ψάχνει, εκτέλεσε με διαγώνιο σουτ αλλά η μπάλα πήγε στο δοκάρι. «Ο Μπελότι είναι ένας εξαιρετικός επιθετικός που ξέρει τι να κάνει και ποια θέση να πάρει» είπε μετά το ματς ο στόπερ της Αρσεναλ για τον 22χρονο που για λίγα εκατοστά θα μπορούσε να βρεθεί πιο κοντά στην εκκίνηση που είχε κάνει με την Εθνική Ιταλίας ο μύθος, Τζουζέπε Μεάτσα. «Οι νεαροί παίκτες τα δίνουμε όλα, είναι όνειρο να παίζουμε για την Ιταλία και θέλουμε να μείνουμε εδώ».

Ξεκίνησε να πρωτοπαίζει μπάλα στις Γκορλάγκο και Γκρουμελέζε στις μικρές κατηγορίες της Ιταλίας και αποτέλεσε από τις σπάνιες περιπτώσεις ταλέντων που «έχασε» η φανταστική ακαδημία της Αταλάντα. Υστερα από αποτυχημένο trial στους Μπεργκαμάσκι, ο Μπελότι υπέγραψε στην Αλμπινολέφε και έπειτα από 12 γκολ σε 31 αγώνες στην Lega Pro, ο πρόεδρος, Αντρεολέτι, κράτησε την υπόσχεση που είχε δώσει στους ανθρώπους της Παλέρμο. «Οταν πήγα στην Σικελία πρόσεξα αυτό το παιδί, για το οποίο δεν περίμεναν πολλοί ότι μπορεί να φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο. Είδα μεγάλες δυνατότητες σε αυτόν και στον Ντιμπάλα και πιστεύω ότι το σήμερα δικαιώνει» είπε πρόσφατα ο τότε διευθυντής των Rosanero, Φράνκο Τσεράβολο.

Το 2013-14 βρήκε την Παλέρμο στην Serie B και με το άλλο μεγάλο αστέρι του κλαμπ, Πάουλο Ντιμπάλα, να είναι νοκ άουτ για 4 μήνες, ο Μπελότι βοήθησε με 10 γκολ σε 24 ματς την ομάδα του Μπέπε Ιακίνι που επέστρεψε τρένο στα σαλόνια του calcio 7 αγωνιστικές πριν το φινάλε και καταγράφοντας ρεκόρ βαθμών στην κατηγορία. Την επόμενη χρονιά, πλέον στην Serie A, οι Rosanero, με τους Ντιμπάλα και Φράνκο Βάσκες να πιάνουν διψήφιο αριθμό γκολ και ασίστ, εξασφάλισαν ίσως την πιο άνετη παραμονή στην ιστορία τους και ο Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι έτριβε τα χέρια του. Ο απίθανος πρόεδρος πούλησε αντί 40 εκατ. στην Γιουβέντους τον Ντιμπάλα, αποφάσισε να κρατήσει τον Μούδο Βάσκες και κάπου εκεί τα φώτα έπεσαν στο Παλέρμο χωρίς κανείς να δώσει ουσιαστικά σημασία στην πώληση του Μπελότι στην Τορίνο αντί 'μόλις' 8 εκατ. ευρώ.

Μετά το πρώτο κακό μισό στο 2015-16 το οποίο έφερε τους τιφόζι της Granata να ζητούν ουσιαστικά το κεφάλι του allenatore, Τζανπιέρο Βεντούρα, ο Μπελότι πήρε φωτία. Υστερα και από την έλευση στο Τορίνο του Τσίρο Ιμόμπιλε, σημερινού παρτενέρ του στην επίθεση της Εθνικής Ιταλίας, ο Μπελότι έκανε δυνατό φινάλε κλείνοντας με 12 γκολ σε 35 αγώνες. Ο προπονητής του έφτασε σε σημείο να πανηγυρίσει γκολ του με τον trademark τρόπο, παριστάνοντας τον κόκορα και παρότι στο τέλος της σεζόν έφυγε από την Τόρο, θα τον είχε ξανά υπο τις οδηγίες του. «Εδειξε τη σχέση που έχουμε, ήταν σαν να είχε βάλει εκείνος το γκολ. Πάντα πίστευε σε μένα ακόμα και όταν δεν σκόραρα».

Φέτος, καμία σχέση. Ο δεξιοπόδαρος στράικερ έχει ξεκινήσει φουριόζος και έχει μείνει... μόλις στα 8 γκολ σε 9 ματς βασικός στην στην Serie A αφού έχει χάσει και 2 πέναλτι. Ο Μπελότι έχει σκοράρει σε βάρος των μεγάλων, Μίλαν, Ιντερ, Ρόμα και έχει πετύχει χατ-τρικ στην Μπολόνια και dopietta στην Κάλιαρι. Τα γκολ του όχι μόνο έχουν κάνει την Τορίνο να έχει την καλύτερη επίθεση των τελευταίων 40 ετών αλλά φτιάχνουν φυσικά και τον ίδιο που είναι πίσω μόνο από τους Εντιν Τζέκο (10), Μάουρο Ικάρντι (10), Τσίρο Ιμόμπιλε (9) στη λίστα των capocannonieri της Serie A. Από τα 8 γκολ του, τα 5 ήταν τα πρώτα για την ομάδα του, ενώ βρίσκεται ψηλά και στη λίστα με τις ασίστ έχοντας 3 και είναι κάτω από τους Φελίπε Αντερσον, Ντε Σιλβέστρι, Σούσο, Ιλιτσιτς, Ινσίνιε, Σαλάχ (όλοι 4).

Το 2016 είναι η χρονιά του καθώς έχει πετύχει 3 γκολ με την Ιταλία και 19 με την Τορίνο. Για να γίνει περισσότερο κατανοητό το... μέγεθος της φόρμας του, στο έτος που διανύουμε, κανένας παίκτης κάτω των 23 ετών δεν έχει σημειώσει περισσότερα γκολ στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, με τον πρώην συμπαίκτη του στους Rosanero, Ντιμπάλα, να έχει 14 σε αυτό το διάστημα. Εκτός από τα τέρματα με την Granata που του χαρίζουν αυτή την πρωτιά, επίσης εκείνα με την Squadra Azzura του δίνουν μια εκκίνηση πολύ ξεχωριστή. Τόσο ξεχωριστή, που ανάλογο ξεκίνημα με τη φανέλα της Ιταλίας είχε μόνο ο Τζουζέπε Μεάτσα με 6 γκολ στα 4 πρώτα του ματς. Με 3 στα 5 πρώτα, ο Μπελότι είναι καλύτερος από παίκτες όπως οι Κριστιάν Βιέρι, Λούκα Τόνι, Αντόνιο Ντι Νατάλε και Πίπο Ιντζάγκι. Από τον τελευταίο μάλιστα, 'τσίμπησε' ένα μεγάλο παράσημο. «Βλέπω τον εαυτό μου στον Μπελότι. Εξακολουθεί να έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης».

Η έκρηξη στο επίπεδο του παιχνιδιού του, πέρα από τη μεγάλη κουβέντα που είπε ο Superpippo, έχει κάνει και άλλους ειδικούς του calcio να μιλήσουν για εκείνον με τα καλύτερα λόγια. «Ο Αντρέα είναι ο κορυφαίος Ιταλός επιθετικός τα τελευταία δύο χρόνια. Πάντα δούλευε σκληρά, είναι έξυπνος και σκοράρει συστηματικά. Κάποιες φορές διαβάζω για παίκτες που ανεβαίνουν χάρη στη δουλειά του προπονητή, όμως ο Μπελότι έχει δικό του όλο το credit» είπε ο προπονητής της Ιταλίας under-21, Τζίτζι Ντι Μπιάτζιο, ενώ για τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2006, Μαρτσέλο Λίπι, η Squadra Azzurra «έχει βρει τον επιθετικό της για το παρόν και το μέλλον».

Ο ίδιος πάντως θεωρεί ότι τα τελειώματά του είναι κάτι που πρέπει να βελτιώσει ακόμα περισσότερο και αποκάλυψε ποιον παίκτη είχε πρότυπο. «Σαν οπαδός της Μίλαν, είχα πρότυπο τον Αντρέι Σεβτσένκο. Ηταν δυνατός, ξεχωριστός, καθοριστικός αλλά παρέμενε ταπεινός. Τελευταία όμως προσπαθώ να μελετάω τον Σέρχιο Αγουέρο, ο οποίος είναι εκπληκτικός». Αν κάποιος από τους Rossoneri πάντως κάνει ήδη... όνειρα, ο πρόεδρος της Τορίνο, Ουρμπάνο Κάιρο, έχει πει ήδη προλάβει να κόψει τα φτερά. «Η αγορά είναι αυτή που καθορίζει την τιμή ενός παίκτη. Είναι 22χρονών και βλέπουμε ότι στο εξωτερικό δίνονται 50-60 εκατ. ευρώ για μια μεταγραφή. Η Τορίνο έχει στις τάξεις της ένα διαμάντι που αυξάνει συνεχώς την αξία του. Η Εθνική έχει βρει επιθετικό για τα επόμενα 10 χρόνια».

Ο Μπελότι είναι στενά δεμένος με την οικογένειά του και μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον πατέρα από τον οποίο «ποτέ δεν συνάντησα πιο ταπεινό άνθρωπο» και για τη μητέρα του, που «μου έμαθε να είμαι καλός με όλους». Μάλιστα, το καλύτερο γκολ της, μικρής ακόμα, καριέρας του είναι «ότι έχω καταφέρει να μην δουλεύει η μητέρα μου». Στην οικογένεια, οφείλει και σε κάποιο βαθμό το παρατσούκλι του, gallo (σ.σ. κόκορας), τον οποίο παριστάνει κάθε φορά που σκοράρει με Τορίνο και Εθνική Ιταλίας και από τα χρόνια του στην Παλέρμο έχει tattoo στην γάμπα. «Οταν ήμουν μικρός, κυνηγούσα τους κόκορες στο κοτέτσι της θείας μου. Και επειδή ο φίλος μου, Juri Gallo, μου είχε πει να κάνω αυτό τον πανηγυρισμό για πλάκα. Αμέσως μετά σκόραρα και δεν σταμάτησα ποτέ να το κάνω...».

Τορίνο: Σαν ταύρος!
Η καλύτερη επίθεση των τελευταίων 40 ετών

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης