Οι δέκα στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου για το 2022 (vids)

Δημήτρης Βέργος
Οι δέκα στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου για το 2022 (vids)

bet365

Το Gazzetta καταγράφει τα δέκα γεγονότα που ξεχώρισαν από το ελληνικό ποδόσφαιρο μέσα στη χρονιά που μας αφήνει.

Το 2022 περνάει στην ιστορία για να το διαδεχθεί το 2023. Μια ακόμα χρονιά γεμάτη από στιγμές στο ελληνικό ποδόσφαιρο μας αφήνει. Μέσα στον παλιό τον χρόνο που δίνει τη... θέση του στον νέο υπήρχαν γεγονότα τόσο εντός όσο και εκτός των γραμμών του γηπέδου που μας έμειναν χαραγμένα στη μνήμη μας.

Μέσα σε αυτές και μία μαύρη μέρα, όπως εκείνη της δολοφονίας του φίλου του Άρη, Άλκη Καμπανού που μας γέμισε θλίψη. Για να έρθει η όμορφη κίνηση του Σέρχιο Αραούχο πάνω σε αυτό το τραγικό περιστατικό και να μας θυμίσει ότι το ποδόσφαιρο είναι για να ενώνει και όχι για να χωρίζει.

Το ποδοσφαιρικό γεγονός της χρονιάς για το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν φυσικά η επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά από 19 χρόνια και η είσοδός της στην ολοκαίνουργια OPAP Arena. Σημαντική είδηση ήταν φυσικά και η επιστροφή του Παναθηναϊκού στην κατάκτηση τροπαίων με τους «πράσινους» να πανηγυρίζουν το Κύπελλο μετά από οκτώ χρόνια, όπως φυσικά ως είδηση ξεχώρισε και το τέλος του Πέδρο Μαρτίνς από τον Ολυμπιακό μετά από τέσσερα χρόνια στον πάγκο.

Επίσης υπήρξε και μια αλλαγή ιδιοκτησίας με τον Φώτη Κωστούλα να αποχωρεί μετά από 18 χρόνια από τον Παναιτωλικό και τον Μάτσιεκ Καμίνσκι να αναλαμβάνει τα ηνία του κλαμπ, ενώ πώληση είχαμε και στην ΑΕΛ με τον Αλέξη Κούγια να παραχωρεί τις μετοχές των «βυσσινί» στον Αχιλλέα Νταβέλη. Από τον ΟΦΗ σημαντικό ήταν το γεγονός της αποχώρησης του Γιάννη Σαμαρά και του Νίκου Νιόπλια από την ομάδα, όπως επίσης και η διάλυση του ιστορικού συλλόγου της Ξάνθης. Επίσης υπήρξαν δύο ιστορικά ρεκόρ από Λουκά Βύντρα και Κώστα Χατζή στη Super League και στη Super League 2 αντίστοιχα.

Πάμε να δούμε λοιπόν αναλυτικά και τις δέκα στιγμές του 2022 για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τοποθετημένες κατά χρονολογική σειρά...

Η αφιέρωση του Αραούχο στον Άλκη

Η αφιέρωση του Αραούχο στον Άλκη

Λουκάς Βύντρα, ο γηραιότερος παίκτης στην Α' Εθνική

Λουκάς Βύντρα, ο γηραιότερος παίκτης στην Α' Εθνική

Ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε τρόπαιο μετά από οκτώ χρόνια

Ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε τρόπαιο μετά από οκτώ χρόνια

Η πώληση της ΑΕΛ από τον Κούγια στον Νταβέλη

Η πώληση της ΑΕΛ από τον Κούγια στον Νταβέλη

Το τέλος του Μαρτίνς από τον Ολυμπιακό

Το τέλος του Μαρτίνς από τον Ολυμπιακό

Το τέλος των Σαμαρά και Νιόπλια από τον ΟΦΗ

Το τέλος των Σαμαρά και Νιόπλια από τον ΟΦΗ

Η διάλυση της Ξάνθης

Η διάλυση της Ξάνθης

Η OPAP Arena άνοιξε τις πύλες της

Η OPAP Arena άνοιξε τις πύλες της

Ο Κώστας Χατζής συμπλήρωσε 18 σερί χρόνια στη Β' Εθνική

Ο Κώστας Χατζής συμπλήρωσε 18 σερί χρόνια στη Β' Εθνική

Τέλος η εποχή Κωστούλα στον Παναιτωλικό μετά από 18 χρόνια

Τέλος η εποχή Κωστούλα στον Παναιτωλικό μετά από 18 χρόνια

Το κλίμα ήταν βαρύ στην αναμέτρηση Άρης – ΑΕΚ στις 2 Φεβρουαρίου μετά τη δολοφονία του φίλου των κίτρινων, Άλκη Καμπανού. Εκεί ο Σέρχιο Αραούχο απέδειξε ότι εκτός από σπουδαίος παίκτης είναι και ξεχωριστός άνθρωπος, όταν μετά το γκολ που σημείωσε, σχημάτισε με τα δάχτυλά του στην κάμερα το «Α» εις μνήμην του Άλκη. Μια κίνηση που συγκίνησε τους πάντες και για την οποία πήρε το βραβείο του Fair Play.

Στις 15 Μαΐου του 2022, στην αναμέτρηση της Λαμίας με τον Ατρόμητο που έληξε ισόπαλη χωρίς τέρματα, ο Λουκάς Βύντρα θα πραγματοποιούσε την τελευταία του -μέχρι σήμερα- συμμετοχή σε επαγγελματική κατηγορία μπαίνοντας ως αλλαγή στο 83'. Με αυτήν την εμφάνιση ο Βύντρα θα επέκτεινε το ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος ως ο γηραιότερος παίκτης που αγωνίζεται στην Α' Εθνική σε ηλικία 41 ετών, τριών μηνών και οκτώ ημερών.

Το 2014 ήταν η τελευταία φορά κατά την οποία ο Παναθηναϊκός είχε πανηγυρίσει κάποιο τρόπαιο, κατακτώντας τότε το Κύπελλο Ελλάδας. Οκτώ χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 21 Μαΐου του 2022, οι «πράσινοι» επέστρεψαν στην κατάκτηση του θεσμού επικρατώντας στον τελικό του ΠΑΟΚ με 1-0. Το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Αϊτόρ στο 34' ήταν αυτό που έκρινε το τρόπαιο για το «τριφύλλι».

Αλλαγή σελίδας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός ιστορικού συλλόγου, αυτού της ΑΕΛ έλαβε χώρα το καλοκαίρι καθώς ο Αλέξης Κούγιας έφτασε σε οριστική συμφωνία με τον Αχιλλέα Νταβέλη για την πώληση των «βυσσινί». Η ΑΕΛ άλλαξε χέρια την 1η Ιουλίου του 2022, με τον Κούγια που είχε αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών το καλοκαίρι του 2015 να αποχωρεί μετά από μία επταετία από τον προεδρικό θώκο της ομάδας.

Στις 27 Ιουλίου του 2022 ο Ολυμπιακός γνωρίζει τη βαριά εντός έδρας ήττα με 4-0 από τη Μακάμπι Χάιφα και τον αποκλεισμό από τα προκριματικά του Champions League. Μαζί έρχεται και το τέλος του Πέδρο Μαρτίνς λίγες ημέρες αργότερα, με τον Πορτογάλο να αποτελεί παρελθόν μετά από μια τετραετία στον ερυθρόλευκο πάγκο, έχοντας κοουτσάρει σε 221 ματς τους Πειραιώτες με απολογισμό 143 νικών, 41 ισοπαλιών και 37 ηττών.

Σημαντικές μέσα στο 2022 ήταν και οι αποχωρήσεις από τον ΟΦΗ. Αρχικά στις 11 Σεπτεμβρίου του 2022 μετά την ήττα από τον Παναιτωλικό και το κακό ξεκίνημα στη σεζόν ο Γιάννης Σαμαράς που αποτελούσε τον διευθυντή ποδοσφαίρου του κλαμπ στην εποχή Μπούση παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του, βάζοντας έτσι τέλος σε έναν τετραετή κύκλο της νεότερης ιστορίας του συλλόγου. Ένα μήνα πιο μετά, στις 21 Οκτωβρίου ήταν η σειρά του Νιόπλια να αποχωρήσει μετά από ενάμιση χρόνο στον πάγκο.

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2022 ξημέρωσε μια μαύρη μέρα για τον ιστορικό σύλλογο της Ξάνθης. Η θρακιώτικη ομάδα εξαιτίας των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που δεν μπόρεσε να ξεπεράσει, αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα της Super League 2. Η Ξάνθη οδηγήθηκε στην οικονομική ασφυξία και ουσιαστικά στη διάλυσή της και όλα αυτά 20 χρόνια μετά το πρώτο της ευρωπαϊκό παιχνίδι κόντρα στη Λάτσιο.

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2022 η ΑΕΚ επέστρεψε και με τη βούλα στο σπίτι της στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά από 19 χρόνια. Τα εγκαίνια της ολοκαίνουργιας OPAP Arena με μια λαμπρή τελετή ήταν γεγονός ενώ τρεις ημέρες αργότερα η Ένωση έδωσε τον πρώτο ιστορικό αγώνα στο νέο της γήπεδο επικρατώντας με 4-1 του Ιωνικού. Η συγκίνηση και η υπερηφάνεια των φίλων της ΑΕΚ και όλης της οικογένειας του συλλόγου ήταν έκδηλες.

Ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ στις τάξεις της δεύτερης κατηγορίας έπιασε ο αρχηγός του Απόλλωνα Λάρισας, Κώστας Χατζής τις 7 Νοεμβρίου του 2022 στην ήττα με 5-2 από τον Παναθηναϊκό Β' για το πρωτάθλημα της Super League 2. Ο 37χρονος αμυντικός χαφ με τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη αναμέτρηση αγωνιζόταν για 18 σερί χρόνια στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Ο Χατζής έχει αγωνιστεί στο παρελθόν σε Καστοριά, Καλαμάτα, Ιωνικό, Διαγόρα, Πιερικό, ΑΕΛ, Νίκη Βόλου, Αιγινιακό, Απόλλων Σμύρνης, Παναχαϊκή και Αγροτικό Αστέρα.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 2022 ο Παναιτωλικός άλλαξε χέρια μετά από 18 χρόνια. Ο Φώτης Κωστούλας αποχώρησε από τον διοικητικό θώκο της ομάδας του Αγρινίου κλείνοντας ένα χρυσό κεφάλαιο στον σύλλογο. Νέος ιδιοκτήτης, ο Αμερικανοπολωνός επιχειρηματίας Μάτσιεκ Καμίνσκι, ο οποίος το απόγευμα της ίδιας μέρας παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κωστούλα δηλώνοντας ενθουσιασμένος αποφασισμένος να πάει μπροστά τον σύλλογο.

@Photo credits: INTIME