Ελλάδα - Ολλανδία 0-1: Δεν αρκούσε ο Οδυσσέας για να φτάσει στην «Ιθάκη» της

Δημήτρης Τομαράς
Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος πανηγυρίζει στο ματς με την Ολλανδία

bet365

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος απέκρουσε πέναλτι του Βέγκχορστ, έκανε πολλές εντυπωσιακές επεμβάσεις, αλλά η αναιμική δημιουργικά, Ελλάδα, που ισορρόπησε εντυπωσιακά μετά το 60' δεν βρήκε το γκολ που χρειαζόταν και οι ανώτεροι Ολλανδοί με πέναλτι στο 93' πήραν τη νίκη - πρόκριση στο Euro 2024.

Σε μία βραδιά που η Εθνική μας ομάδα έδωσε ότι είχε και δεν είχε και ότι μπορούσε στην OPAP Arena ηττήθηκε με 1-0 από την Ολλανδία με την εκτέλεση πέναλτι του Φαν Ντάικ στις καθυστερήσεις. Έτσι έχασε τις όποιες ελπίδες της για πρόκριση μέσω του προκριματικού ομίλου της.

Δύο πέναλτι υπέρ των Ολλανδών στον αγώνα, εκ των οποίων το ένα το έπιασε ο Βλαχοδήμος. Πολλά τα παράπονα από μέρους των διεθνών μας και των ανθρώπων της Εθνικής για τη διαιτησία.

Ελλάδα - Ολλανδία: Πώς ξεκίνησαν οι 2 ομάδες

Ο Γκουστάβο Πογιέτ ξεκίνησε για την Ελλάδα τον αγώνα με Βλαχοδήμο τέρμα, στόπερ τους Ρέτσο, Μαυροπάνο και Κουλιεράκη, έξω αριστερά και έξω δεξιά τους Τσιμίκα και Ρότα, κέντρο με Κουρμπέλη, Μάνταλο και Μπακασέτα και μπροστά τους Μασούρα και Ιωαννίδη.

Οι Ολλανδοί από την άλλη είχαν γκολκίπερ τον Φερμπρούγκεν, άμυνα με Ακε, Φαν Ντάικ και Γκεερντουίντα, κέντρο με Χάρτμαν, Ράιντερς, Βιέφερ και Ντάμφρις και μπροστά τους Μπεργκβάιν, Σίμονς και Βέγκχορστ.

Ο τεράστιος Βλαχοδήμος κράτησε όρθια την Ελλάδα για το 0-0

Οι δύο ομάδες στην αρχή ήταν αρκετά προσεκτικές. Η πρώτη απειλή από πλευράς Ελλάδας ήρθε στο 14' με μία κεφαλιά του Ρέτσου έπειτα από φάουλ του Τσιμίκα και ενώ η μπάλα έμεινε στην περιοχή των Ολλανδών. Η Ολλανδία είχε τη φάση της με τον Ράιντερς και ένα δυνατό σουτ του λίγο έξω στο 19ο λεπτό. Ο ίδιος παίκτης περίπου ένα λεπτό μετά είχε σουτ με τον Βλαχοδήμο να αποκρούει με δυσκολία.

Στο 25ο λεπτό η Ολλανδία κέρδισε πέναλτι από τράβηγμα του Κουλιεράκη στον Φαν Ντάικ. Ένα πέναλτι που αμφισβητήθηκε έντονα από τους διεθνείς μας. Στο 28ο λεπτό όμως ο Βλαχοδήμος έπεσε εξαιρετικά και απέκρουσε την εκτέλεση του Βέγκχορστ. Στο 34' ο Σίμονς έγινε κάτοχος της μπάλας αλλά το σουτ του ήταν για τα καλά άστοχο. Στο 38' ο Ράιντερς δοκίμασε ξανά ένα σουτ αλλά κόπηκε εύκολα από την ελληνική άμυνα. Στο 44' ο Βλαχοδήμος έκανε μία ακόμα σπουδαία απόκρουση πάνω στον Μπεργκβάιν και ενώ τον είχε χάσει ο Ρότα.

Λίγο πριν το τέλος του α' μέρους ο Κουλιεράκης είχε μία κεφαλιά πολύ έξω. Η φάση βγήκε μετά από ένα φάουλ του Τσμίκα. Στη διάρκεια του πρώτου 45λεπτου συμπλήρωσαν κάρτες οι Κουρμπέλης και Μάνταλος και έτσι χάνουν τον επόμενο αγώνα με την Γαλλία.

Αλλαγές στη διάταξη και... 3 φορ ο Πογιέτ, σκόρερ ο Φαν Ντάικ από το σημείο του πέναλτι για το 0-1

Στο β' μέρος οι Ολλανδοί μπήκαν ξανά πιεστικά στον αγώνα. Στο 47' ο Βλαχοδήμος θα έκανε μία ακόμα μεγάλη επέμβαση. Λάθος του Μαυροπάνου με τον Μπεργκβάιν να σουτάρει ξανά και τον Έλληνα γκολκίπερ να του αρνείται το γκολ. Στο 51' ο Ιωαννίδης άφησε πίσω του τον Ακέ και βγήκε απέναντι στο τέρμα των Ολλανδών για να σουτάρει έξω.

Στο 52ο λεπτό οι Ολλανδοί είχαν διπλή φάση. Πρώτη με νέα επέμβαση του Βλαχοδήμου πάνω στον Ράιντερς και μετά σουτ του Σίμονς έξω. Στο 59ο λεπτό ο Μάνταλος ήταν εκείνος που πήρε την κεφαλιά αλλά η μπάλα έφυγε εκτός στόχου.

Λίγο μετά το 60' ο Πογιέτ βγάζοντας έξω τον Κουλιεράκη γύρισε το σχήμα του σε τετράδα. Σε 4-2-3-1 ενώ πήγαν στον πάγκο και οι Μπακασέτας (που είχε χτυπήσει) και Κουρμπέλης. Στο 64' ο Μπουχαλάκης θα έκανε την προσπάθειά του με ένα γύρισμα άουτ. Στα τελευταία λεπτά του αγώνα ο Πογιέτ έβαλε και 3ο επιθετικό στο ματς. Είχε μαζί Παυλίδη, Γιακουμάκη και Ιωαννίδη με τον Ιωαννίδη να έχει κεφαλιά έξω στο 84'. Στο 88' το σουτ του Φούντα δεν ανησύχησε τον γκολκίπερ των Ολλανδών.

Στο 89ο λεπτό ο Ντάμφρις πήρε πέναλτι μετά από μαρκάρισμα του Παυλίδη στην περιοχή της Ελλάδας. Μετά από τον έλεγχο στο VAR ο αρχηγός των Ολλανδών, Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, εκτέλεσε την εσχάτη των ποινών στις καθυστερήσεις του αγώνα για το 0-1. Αυτό ήταν και ο τελικό σκορ.

MVP: Ο Βλαχοδήμος. Τι να πρωτογράψεις για αυτήν την τερματοφυλακάρα; Έβγαλε ένα πέναλτι και είχε φοβερές επεμβάσεις στον αγώνα με την Ολλανδία. Κράτησε όρθια την Ελλάδα όπου και όποτε χρειάστηκε για να... νικηθεί στο τέλος από ένα 2ο πέναλτι των Ολλανδών.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥΣ: Ο Φαν Ντάικ φυσικά ως σκόρερ των Ολλανδών. Από εκεί και πέρα για την Ολλανδία ο Ράιντερς έβγαλε πολλή 'δουλειά' οργανωτικά και επιθετικά ενώ και ο Σίμονς υπήρξε αρκετά απειλητικός. Καλές κινήσεις και από τον Μπεργκβάιν.

Ο Ρέτσος έχει κάνει ένα πολύ καλό παιχνίδι και σε τριάδα πίσω αλλά και σε τετράδα. Μεσοεπιθετικά ο Ιωαννίδης ήταν εκείνος που πάλεψε περισσότερο και είχε και τη μεγάλη φάση του ματς για την Ελλάδα. Μεγάλη και η προσπάθεια του Τσιμίκα.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Η εικόνα της Εθνικής μας στο μεσοεπιθετικό σκέλος όσο το σχήμα ήταν με 3 στόπερ. Αμυντικά και τακτικά προσπάθησαν πολύ οι διεθνείς μας αλλά στην επίθεση δεν ήταν απειλητικοί. Γενικά αυτό το πειραματικό πλάνο που υπήρξε και στο α' μέρος και κατά διαστήματα δεν... περπάτησε σε σχέση με τη δημιουργία και την επίθεση.

Η ΓΚΑΦΑ: Τα δύο πέναλτι της Εθνικής μας ομάδας. Και εάν δεν ήταν ο Βλαχοδήμος η Ελλάδα θα είχε μείνει από νωρίς πίσω στο σκορ.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Τα λάθη στο διαιτητικό σκέλος είχαν να κάνουν κυρίως με το πειθαρχικό σκέλος αλλά και τα φάουλ. Πιθανότατα ορισμένα φάουλ υπέρ των Ολλανδών να ήταν και τραβηγμένα. Γενικά σε κάποιες στιγμές ο Ισπανός Ερνάντεθ δεν διαχειρίστηκε καθόλου καλά το ματς.

Η υπόδειξη του πέναλτι υπέρ του Φαν Ντάικ φάνηκε να είναι σωστή απόφαση (που αμφισβητήθηκε βέβαια από τους διεθνείς μας, όπως και το 2ο πέναλτι που δόθηκε, με το 1ο να φάνηκε γενικότερα πιο ξεκάθαρη παράβαση από αυτή του Παυλίδη). Το 2ο πέναλτι δόθηκε μετά από VAR Check ενώ μετά από τσεκάρισμα δεν δόθηκε πέναλτι σε βάρος του Ρέτσου. Η αποβολή του Πογιέτ προέκυψε μετά τις διαμαρτυρίες του για τη φάση του Ρέτσου.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Εθνική μας ομάδα πάλεψε όσο περισσότερο μπορούσε με έναν ιδιαίτερα δυνατό και ποιοτικό αντίπαλο. Με κάθε τρόπο, κάθε προσέγγιση και κάθε διάταξη. Έμεινε δε μέσα στο ματς μέχρι και λίγο μετά το 80' ακόμα και με αυτό το 0-0. Αυτό βέβαια συνέβη κατά έναν μεγάλο βαθμό λόγω του Βλαχοδήμου. Οι Ολλανδοί υπήρχαν διαστήματα που έδειχναν ξεκάθαρα ανώτερη ομάδα και είχαν αρκετές χαμένες φάσεις, ωστόσο το γκολ τους το βρήκαν από το 2ο πέναλτι των διεθνών μας.

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Ρότα, Μαυροπάνος, Ρέτσος, Κουλιεράκης (60' Σιώπης), Τσιμίκας, Κουρμπέλης (60' Μπουχαλάκης), Μάνταλος (81' Παυλίδης), Μπακασέτας (60' Φούντας), Μασούρας (77' Γιακουμάκης) και Ιωαννίδης.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Φερμπρούγκεν, Ακε, Φαν Ντάικ, Γκεερντουίντα (46' Μάλεν), Χάρτμαν (74' Φαν Ντε Βεν), Ράιντερς, Βιέφερ (81' λ.τρ. Ντε Ρουν), Ντάμφρις, Μπέργκβαιν, Σίμονς (62' Μπρόμπει) και Βέγκχορστ (62' Βέερμαν).

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO Τελευταία Νέα