Νορβηγία – Ισπανία 0-1: Μαζί στο Euro, «μπουκάλα» ξανά ο Χάαλαντ

Gavi

bet365

Με γκολ του Γκάβι, η σοβαρή Ισπανία νίκησε τη Νορβηγία στο Όσλο (1-0) και σφράγισε το εισιτήριο για την τελική φάση του Euro2024, παίρνοντας μαζί της και την Σκωτία – Εκτός από μια ακόμα μεγάλη διοργάνωση σε εθνικό επίπεδο ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ - Πρώτη η Ρουμανία στον 9ο όμιλο, γλίτωσε από μεγαλύτερο κάζο η Ελβετία.

1ος Όμιλος

Για όγδοη διαδοχική φορά και δωδέκατη συνολικά, η Ισπανία θα δώσει το παρών σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οι Φούριας Ρόχας νίκησαν στο Όσλο τη Νορβηγία (1-0) και εξασφάλισαν μια από τις δύο πρώτες θέσεις του πρώτου ομίλου.

Ταυτόχρονα, όμως, τσέκαραν και το εισιτήριο της Σκωτίας η οποία, χωρίς να παίξει, πανηγύρισε την δεύτερη διαδοχική της παρουσία (και τέταρτη συνολικά), κάτι που είχε καταφέρει και την τετραετία 1992-1996.

Η Νορβηγία, αντίθετα, αποχαιρέτησε οριστικά το όνειρο της επιστροφής σε Euro ύστερα από 24 ολόκληρα χρόνια, αφού δεν έχει στην διάθεσή της ούτε τη δεύτερη ευκαιρία μέσω των πλέι οφ, με τον Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ να μένει και πάλι εκτός από μια μεγάλη διοργάνωση σε εθνικό επίπεδο.

Με αλλαγή διάταξης (από 4-3-3 σε 4-1-4-1) σε σχέση με το 4-0 επί της Κύπρου ο Στάαλε Σολμπάκεν, αφήνοντας μόνο του στην κορυφή της επίθεσης τον Χάαλαντ και εκτός ενδεκάδας τους Αλεξάντερ Σόρλοθ και Όλα Σολμπάκεν, με τους Πάτρικ Μπεργκ και Όσκαρ Μπομπ να τους αντικαθιστούν.

Με τρεις αλλαγές σε σχέση με το 2-0 επί της Σκωτίας ο Λουίς Ντε λα Φουέντε, με Φραν Γκαρθία, Φαμπιάν Ρουίθ και Ανσού Φατί να αντικαθιστούν Αλεχάντρο Μπάλντε (τραυματίας), Μίκελ Μερίνο και Μίκελ Ογιαρθάμπαλ αντίστοιχα.

Ο Μοράτα… ακύρωσε το 0-1!

Ανώτεροι στο πρώτο ημίωρο οι φιλοξενούμενοι, με ποσοστά κατοχής της μπάλας που έφταναν και ξεπερνούσαν το 75%, χωρίς όμως την μεγάλη ευκαιρία για να ανοίξουν το σκορ, με εξαίρεση το… μη γκολ στο 20ό λεπτό.

Ο Ντάνι Καρβαχάλ έψαξε με σέντρα τον Φατί, ο Στέφαν Στράντμπεργκ προσπάθησε να διώξει την μπάλα και αυτή είχε κατεύθυνση προς το βάθος της εστίας του Όριαν Νάιλαντ. Ο Άλβαρο Μοράτα, ο οποίος είχε ξεκινήσει την φάση από θέση οφσάιντ, θέλησε να πιστωθεί αυτός το γκολ, ακούμπησε την μπάλα, υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ μέσω του VAR και απέτρεψε το αυτογκόλ και το 1-0 υπέρ της ομάδας του.

Αφού Ρόδρι και Καρβαχάλ απείλησαν με μακρινά σουτ, οι γηπεδούχοι άρχισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, με τον Χάαλαντ να βρίσκει (περιορισμένο) χώρο δράσης, αλλά και τον πρώην συμπαίκτη του στη Μάντσεστερ Σίτι, Αϊμερίκ Λαπόρτ, να κάνει καθοριστικές επεμβάσεις για να αποτρέψει τον κίνδυνο για την εστία του Ουνάι Σιμόν.

Ο Γκάβι σφράγισε το εισιτήριο

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε ιδανικά για τους Ίβηρες, οι οποίοι άνοιξαν το σκορ, έστω και αν χρειάστηκε να περάσουν από την… αγωνία του VAR. Φάση διαρκείας στα νορβηγικά καρέ, σουτ του Φεράν Τόρες που σταματάει στον Μοράτα που πιθανόν να είναι (πάλι) οφσάιντ και, στη συνέχεια της φάσης, ο Γκάβι με κοντινό σουτ κάνει το 0-1 (49’), το οποίο κινδύνευσε και αυτό λόγω… Μοράτα!

Με αυτό το τέρμα ο μέσος της Μπαρτσελόνα, ο οποίος έπαιζε με γάντια λόγω του κρύου (όπως και ο Φαμπιάν Ρουίθ), έγινε ο νεαρότερος που φτάνει τα πέντε στην ιστορία των Φούριας Ρόχας (19 ετών και 71 ημερών), ξεπερνώντας τον Χουάν Εράθκιν, ο οποίος σημείωσε το πέμπτο του διεθνές γκολ, σε ηλικία είκοσι ετών και 180 ημερών, στις 19 Δεκεμβρίου του… 1926!

Η Νορβηγία έβλεπε πλέον κατάφατσα τον αποκλεισμό, ανέβασε γραμμές, η Ισπανία οπισθοχώρησε λίγο αλλά, με εξαίρεση μια ημιτελής προσπάθεια του Χάαλαντ, δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα και πήρε σχετικά άνετα τη νίκη – πρόκριση σε ένα ακόμα Euro, το οποίο άλλωστε έχει κατακτήσει τρεις φορές (1964, 2008 και 2012).

Νορβηγία (Στάαλε Σολμπάκεν): Νάιλαντ – Ρίερσον, Στράντμπεργκ (77’ Άγιερ), Όστιγκαρντ, Μέλινγκ – Μπεργκ (58’ Νούσα) – Μπομπ (58’ Σόρλοθ), Όντεγκααρντ, Μπέργκε, Άουρσνες (77’ Θόρστβεντ) – Χάαλαντ.

Ισπανία (Λουίς Ντε λα Φουέντε): Ουνάι Σιμόν – Ντάνι Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ (46’ Νταβίντ Γκαρθία), Λαπόρτ, Φραν Γκαρθία – Γκάβι (79’ Σανθέτ), Ρόδρι, Φαμπιάν Ρουίθ – Φεράν Τόρες (71’ Πεδράθα), Μοράτα (89’ Χοσέλου), Φατί (46’ Ογιαρθάμπαλ).

Αποτελέσματα

Γεωργία - Κύπρος 4-0
Νορβηγία - Ισπανία 0-1

Βαθμολογία

1. ΙΣΠΑΝΙΑ 6 (19-3) 15
2. ΣΚΩΤΙΑ 6 (12-3) 15
3. Νορβηγία 7 (11-9) 10
4. Γεωργία 6 (9-13) 7
5. Κύπρος 7 (2-25) 0

Επόμενη αγωνιστική (16/11)

Γεωργία - Σκωτία
Κύπρος - Ισπανία

5ος όμιλος

Πιο δύσκολη απ΄ ότι αναμενόταν αποδείχθηκε η νίκη της Τσεχίας, η οποία τελικά κατάφερε να λυγίσει με 1-0 τα αδιάφορα βαθμολογικά Νησιά Φερόε και να κάνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την παρουσία της στα γήπεδα της Γερμανίας. Οι φιλοξενούμενοι βέβαια δεν έκαναν εύκολο το έργο των Τσέχων, που για 75 λεπτά πάσχιζαν να βρουν το γκολ. Τη λύση τελικά έδωσε ο Σούτσεκ από το σημείο του πέναλτι που σφράγισε το τελικό 1-0, με τους Τσέχους να ανεβαίνουν στη δεύτερη θέση και στο -2 από την Αλβανία.

Στο άλλο ματς του ομίλου Πολωνία και Μολδαβία κόλλησαν στο 1-1, χάνοντας αμφότερες μια ευκαιρία να περάσουν στη δεύτερη θέση και να φουλάρουν για την τελική φάση του Euro. Οι φιλοξενούμενοι ευτύχησαν να προηγηθούν με τον Νικολαέσκου στο 26΄, όμως ο άλλοτε φορ του ΠΑΟΚ, Σφιντέρσκι, ισοφάρισε με τρομερό τελείωμα στο 53΄για το 1-1. Κάπως έτσι οι Πολωνοί επέτρεψαν στην Τσεχία να ανέβει δεύτερη, τη στιγμή που εκείνοι υποχώρησαν στην τρίτη θέση και στο +1 από τη Μολδαβία.

Αποτελέσματα

Τσεχία - Νησιά Φερόε 1-0
Πολωνία - Μολδαβία

Βαθμολόγια

  1. Αλβανία 6 (11-3) 13
  2. Τσεχία 6 (8-5) 11
  3. Πολωνία 7 (9-9) 10
  4. Μολδαβία 6 (6-6) 9
  5. Νησιά Φερόε 7 (2-13) 1

Επόμενη αγωνιστική (17/11)

Μολδαβία - Αλβανία
Πολωνία - Τσεχία

9ος Όμιλος

Γκέλα για την Ελβετία, η οποία αναδείχθηκε ισόπαλη 3-3 στη Λευκορωσία. Μάλιστα, έσωσε την παρτίδα με δυο γκολ στο τέλος. Έτσι, οι Ελβετοί έπεσαν στη 2η θέση, στο -1 από τη Ρουμανία, αλλά με ματς λιγότερο. Αντίθετα, είναι στο +4 από το Ισραήλ (με ματς παραπάνω).

Οι Ελβετοί άνοιξαν το σκορ με τον Σακίρι στο 28'. Ωστόσο, οι Λευκορώσοι αντεπιτέθηκαν, ισοφάρισαν με τον Εμπόνγκ στο 61', ενώ ο Πολιάκοβ στο 69' και ο Αντιλέβσκι στο 84' πέτυχαν το 3-1. Η Ελβετία αντέδρασε και σε δυο λεπτά έφερε το ματς στα ίσα με τους Ακάντζι (89') και Αμντουνί (90').

Η Ρουμανία δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, διέλυσε με 4-0 την Ανδόρα εντός έδρας και βρέθηκε στην κορυφή, έστω και με ματς περισσότερο. Οι Ρουμάνοι πέτυχαν την τέταρτη νίκη στον όμιλο και κόντρα στους Ισραηλινούς θα τα δώσουν όλα για την πρόκριση. Ο Στάντσιου στο 23' άνοιξε το σκορ, ο Χάτζι στο 28΄με τρομερή ενέργεια πέτυχε το 2-0. Ο Μάριν πέτυχε το 3-0 στο 44' με πέναλτι, ενώ ο Κομάν στο 50' διαμόρφωσε το 4-0. Oι φιλοξενούμενοι ολοκλήρωσαν το ματς με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Σαν Νίκολας.

Αποτελέσματα

Ελβετία - Λευκορωσία 3-3
Ρουμανία - Aνδόρα 4-0
Κόσοβο - Ισραήλ (Αναβλήθηκε)

Βαθμολογία

1. Ρουμανία 8 (13-4) 16
2. Ελβετία 7 (20-8)15
3. Ισραήλ 6 (7-7) 11
4. Κόσοβο 7 (8-8) 7
5. Λευκορωσία 8 (7-14) 6
6. Ανδόρα 8 (3-17) 2

Επόμενη αγωνιστική (18/11)

Λευκορωσία - Ανδόρα
Ελβετία - Κόσοβο
Ισραήλ - Ρουμανία

Οι ομάδες που έχουν προκριθεί στο Euro 2024

  • Γερμανία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Πορτογαλία
  • Ισπανία
  • Σκωτία
  • Τουρκία
@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO Τελευταία Νέα