Προκριματικά Euro: Πήρε το ντέρμπι κορυφής η Πορτογαλία, έσωσαν την πρωτιά στο... φινάλε οι Τούρκοι

Νίκος Κικίδης
Πορτογαλία

bet365

Με διπλό στη Σλοβακία που την έστειλε στην κορυφή συνέχισε η Πορτογαλία, όπως και η Σκωτία που άλωσε την Κύπρο και φούλαρε για πρόκριση. Πεντάρα οι Κροάτες, πρώτη στο... νήμα η Τουρκία!

1ος όμιλος

Έτοιμη να σφραγίσει την δεύτερη διαδοχική παρουσία της σε τελική φάση Euro, για δεύτερη φορά στην ιστορία της (είχαν προηγηθεί το 1992 και το 1996), είναι η Σκωτία. Η ομάδα του Στιβ Κλαρκ πέρασε από τη Λάρνακα, νίκησε την απογοητευτική ουραγό (και χωρίς βαθμό) Κύπρο με (6’ ΜακΤόμινεϊ, 16’ Πόρτιους, 30’ ΜακΓκίν) και έκανε αισίως το «5 στα 5». Είναι σταθερά πρώτη στον πρώτο όμιλο, στο +9 (με δύο παιχνίδια περισσότερα) από τη δεύτερη Ισπανία, η οποία νωρίτερα διέλυσε την Γεωργία στη Τιφλίδα (7-1), με ιστορικό (εις διπλούν) ντεμπούτο του Λαμίν Γιαμάλ.

5η αγωνιστική

Γεωργία – Ισπανία 1-7
Κύπρος – Σκωτία 0-3

Βαθμολογία

  1. Σκωτία 5 (12-1) 15
  2. Ισπανία 3 (10-3) 6
  3. Νορβηγία 4 (5-7) 4
  4. Γεωργία 4 (4-11) 4
  5. Κύπρος 4 (2-11) 0

Επόμενη αγωνιστική (12/9)

Ισπανία – Κύπρος
Νορβηγία – Γεωργία

4ος όμιλος

Περίπατος της Κροατίας. Η Χρβάτσκα στο ρελαντί συνέτριψε την Λετονία στη Ριέκα με 5-0 και συνεχίζει αήττης στον όμιλο έχοντας επτά βαθμούς μετά από τρία παιχνίδια. Αγωνίστηκε σε όλο το δεύτερο μέρος ο κεντρικός αμυντικός της ΑΕΚ, Ντομαγκόι Βίντα, ο οποίος αντικατέστησε τον Γιόσκο Γκβάρντιολ. Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς άνοιξε το σκορ μόλις στο 3' με φανταστική απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μπρούνο Πέτκοβιτς και δέκα λεπτά αργότερα ο Πέρισιτς έβγαλε τη σέντρα από τα αριστερά, αδράνεια του τερματοφύλακα της Λετονίας και ο Ιβάνουσετς εξ επαφής έκανε το 2-0.

Στο 44' ο Πέρισιτς έκανε εξαιρετική ατομική ενέργεια, «άδειασε» έναν αντίπαλο, έκανε την κούρσα από τα αριστερά, γύρισε την μπάλα, την πέρασε κάτω από τα πόδια αμυντικού της Λετονίας και ο Πέτκοβιτς εξ επαφής έκανε το 3-0, με το δεύτερο προσωπικό του γκολ. Στο 68' ο Μπάρισιτς εκτέλεσε φάουλ και ο... ξεχασμένος στο δεύτερο δοκάρι Κράμαριτς έστειλε την μπάλα κάτω από τα πόδια του τερματοφύλακα της Λετονίας για να δώσει «αέρα» τεσσάρων τερμάτων στην ομάδα του. Στο 78' μετά από λάθος της άμυνας της Λετονίας, ο Πάσαλιτς έκανε περίπατο, πάτησε περιοχή, εκτέλεσε και διαμόρφωσε το τελικό 5-0.

Η Αρμενία έφτασε κοντά στο «διπλό» στο Εσκισεχίρ, όμως η Τουρκία κατάφερε να ισοφαρίσει σε 1-1 και έσωσε τον βαθμό της ισοπαλίας. Οι γηπεδούχοι πίεσαν είχαν καλές ευκαιρίες για να ανοίξουν το σκορ, όμως τελικά τα κατάφεραν οι φιλοξενούμενοι. Στο 49' ο Τσελίκ στην προσπάθεια του να διώξει έκανε «τσαφ» και ο Ντασιάν εξ επαφής άνοιξε το σκορ. Στο 88' ο Γιλντιρίμ με το πρώτο του γκολ στην εθνική του έκανε το 1-1 που έμεινε μέχρι το φινάλε.

5η αγωνιστική

Τουρκία - Αρμενία 1-1
Κροατία - Λετονία 5-0

Βαθμολογία

  1. Τουρκία 5 (8-6) 10
  2. Κροατία 3 (8-1) 7
  3. Αρμενία 4 (8-6) 7
  4. Ουαλία 4 (4-7) 4
  5. Λετονία 4 (3-11) 0

Επόμενη αγωνιστική (11/09)

Αρμενία - Κροατία
Λετονία - Ουαλία

10ος όμιλος

Με φουλ τις μηχανές οδηγεί την κούρσα του ομίλου η Πορτογαλία, η οποία πήρε το ντέρμπι κορυφής με 1-0 απέναντι στη Σλοβακία και «φώλιασε» στην πρώτη θέση με τον τίτλο της απόλυτης! Πρόκειται πάντως για ένα ματς που κρίθηκε στις λεπτομέρειες και ουσιαστικά από τον Μπρούνο Φερνάντες. Στο 43΄ο Μπερνάρντο Σίλβα μοίρασε στον μεσοεπιθετικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κι ο τελευταίος νίκησε από δύσκολη γωνία τον αντίπαλο κίπερ για το 1-0. Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε του αγώνα, με τους Πορτογάλους να κάνουν το 5Χ5 και να ξεφεύγουν στο +5 από την αντίπαλό τους.

Σπουδαία νίκη πήρε το Λουξεμβούργο, που επικράτησε 3-1 εντός έδρας της Ισλανδίας και πιέζει για την πρώτη πρόκριση της ιστορίας του σε μεγάλη διοργάνωση. Βασικός ξεκίνησε για τους φιλοξενούμενος ο στόπερ του Παναθηναϊκού, Χόρντουρ Μάγκνουσον, ο οποίος ωστόσο άφησε με δέκα παίκτες την ομάδα του στο 73', βλέποντας τη δεύτερη κίτρινη. Στον πάγκο έμεινε ο αμυντικός του ΟΦΗ, Γκούντμουντουρ Θοράρινσον. Σανό (9'), Μπόργκες-Σάντσες (70') και Σινανί πέτυχαν τα γκολ του Λουξεμβούργου, είχε μειώσει προσωρινά για την Ισλανδία ο Χάραλντσον στο 88'.

Τρίποντο πανηγύρισε και η Βοσνία που επιβλήθηκε με 2-1 του Λιχτενστάιν κι έσπασε το αρνητικό σερί με τρεις ήττες. Ο Έντιν Τζέκο έβαλε το τρένο στις ράγες ανοίγοντας το σκορ στο 3΄, ενώ το αυτογκόλ του Λούσιντζερ στο 18΄διπλασίασε τα τέρματα των γηπεδούχων. Το ασύλληπτο βολέ του Βολφίνγκερ τρία λεπτά αργότερα για το 2-1 δήλωσε μεν υποψηφιότητα για το κορυφαίο των προκριματικών του Euro, όμως δεν ήταν ικανό για να αλλάξει τη μοίρα του ματς και την οικονομία του ομίλου.

5η αγωνιστική

Σλοβακία - Πορτογαλία 0-1
Λουξεμβούργο - Ισλανδία 3-1
Βοσνία - Λίχτενσταϊν 2-1

Βαθμολογία

  1. Πορτογαλία 5 (15-0) 15
  2. Σλοβακία 5 (5-2) 10
  3. Λουξεμβούργο 5 (7-7) 10
  4. Βοσνία 5 (5-8) 6
  5. Ισλανδία 5 (9-9) 3
  6. Λίχτενσταϊν 5 (1-16) 0

Επόμενη αγωνιστική (11/09)

Πορτογαλία - Λουξεμβούργο
Σλοβακία - Λιχτενστάιν
Ισλανδία - Βοσνία

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO Τελευταία Νέα