Clasico: Οι δέκα ματσάρες στο «Μπερναμπέου» που έγραψαν ιστορία

Νίκος Κικίδης
Clasico: Οι δέκα ματσάρες στο «Μπερναμπέου» που έγραψαν ιστορία

bet365

Από την εκδίκηση του Ζαμοράνο, στην παράσταση του Ροναλντίνιο. Ρεάλ και Μπαρτσελόνα ετοιμάζονται για ακόμα ένα επεισόδιο στην «αιώνια» κόντρα και το Gazzetta απαριθμεί τα δέκα κορυφαία Clasico στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».

Χαρακτηρίζεται από μίσος. Ή μήπως από τους παικταράδες που την έχουν κοσμήσει διαχρονικά; Πολλοί την παρακολουθούν για το θέαμα, ακόμα περισσότεροι για την ισορροπημένη της ιστορία. Άλλοτε αποτελεί κοιτίδα ποδοσφαιρικού πολιτισμού και άλλοτε χάνει το κύρος της, βυθισμένη σε μια ενοχική ανυποληψία. Σε όποια κατάσταση όμως κι αν βρίσκονται, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα θα παρέχουν πάντα έναν λόγο για να παρακολουθήσεις την μεταξύ τους κόντρα.

Το δικό τους Clasico που έχει μετατραπεί πλέον σε όρο-συνώνυμο της ποδοσφαιρικής αντιπαλότητας. Και μπορεί τα τελευταία χρόνια η εικόνα τους να έχει φθαρεί λόγω της απουσίας των Μέσι - Ρονάλντο και του τέλους της εποχής των «χρυσών αγελάδων», όμως το ενδιαφέρον για την ισπανική τιτανομαχία είναι καταδικασμένο να παραμένει αναλλοίωτο. Ακόμα κι αν στην προκειμένη περίπτωση, το βαθμολογικό διακύβευμα στη La Liga είναι ισχνό.

Η Ρεάλ Μαδρίτης άλλωστε θα υποδεχθεί τη Μπαρτσελόνα με τη διαφορά τους να βρίσκεται στους 15 βαθμούς και όλα συνηγορούν πως ένα τέτοιο... χάος πολύ δύσκολα μπορεί να καλυφθεί. Το μεταξύ τους ντέρμπι ωστόσο δεν περιορίζεται σε καθαρά αγωνιστικά στεγανά και γι' αυτό εξάλλου ξεφεύγει από τα όρια μιας συνηθισμένης αναμέτρησης. Λίγες ώρες λοιπόν πριν από τη σέντρα (20/3, 22:00), το Gazzetta πιάνει τον παλμό και επιχειρεί μια αναδρομή στο χρόνο, απαριθμώντας τα δέκα κορυφαία Clasico στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».

Η «πεντάστερη» εκδίκηση και το χατ τρικ του Ζαμοράνο

Η «πεντάστερη» εκδίκηση και το χατ τρικ του Ζαμοράνο

Με την αύρα των Galacticos!

Με την αύρα των Galacticos!

Όταν το «Μπερναμπέου» υποκλίθηκε στον Ροναλντίνιο

Όταν το «Μπερναμπέου» υποκλίθηκε στον Ροναλντίνιο

«Πασίγιο» η Μπαρτσελόνα, τεσσάρα η Ρεάλ

«Πασίγιο» η Μπαρτσελόνα, τεσσάρα η Ρεάλ

Η εξάρα που διαμόρφωσε μια εποχή

Η εξάρα που διαμόρφωσε μια εποχή

Όταν ο Μέσι «άλωσε» το Μπερναμπέου

Όταν ο Μέσι «άλωσε» το Μπερναμπέου

Το τρόπαιο στη Βασίλισσα!

Το τρόπαιο στη Βασίλισσα!

Μπλαουγκράνα θρίαμβος με τον Μέσι στον πάγκο!

Μπλαουγκράνα θρίαμβος με τον Μέσι στον πάγκο!

Η «μαχαιριά» στην εκπνοή και η φανέλα με το «10»

Η «μαχαιριά» στην εκπνοή και η φανέλα με το «10»

Η δύση μιας εποχής

Η δύση μιας εποχής

Την σεζόν 1993-1994 η Dream Team του Γιόχαν Κρόιφ μάγεψε τα πλήθη στο «Καμπ Νόου» και υπέβαλε την Βασίλισσα σε μια ιστορική ήττα με 5-0. Την επόμενη σεζόν ωστόσο ήταν η σειρά της Ρεάλ να ξεπληρώσει τη μεγάλη της αντίπαλο με το ίδιο νόμισμα! Το σύνολο του Χόρχε Βαλντάνο έπιασε εξ αρχής από το λαιμό τη Μπαρτσελόνα και χάρη στο χατ τρικ του «ήρωα» της βραδιάς, Ιβάν Ζαμοράνο, συνέτριψε τους Μπλαουγκράνα με το εκκωφαντικό 5-0.

Ζιντάν, Ρονάλντο, Ραούλ, Όουεν! Όχι, δεν πρόκειται για κάποιου είδους Hall Of Fame ποδοσφαιρικών αστέρων, αλλά για τα ονόματα που αναγράφηκαν στον πίνακα των σκόρερ για τη Ρεάλ στην εντυπωσιακή της νίκη 4-2 στο Clasico πίσω στο 2005. Πέραν όμως από το σκορ, ήταν και η εικόνα των Galacticos που καθήλωσε το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», αφού χάρη σε στρωτό, άμεσο και κυριαρχικό ποδόσφαιρο κατάφεραν να υποτάξουν τους Μπλαουγκράνα.

Εικόνες χαραγμένες ανεξίτηλα στην ιστορία των Clasico, συναισθήματα που παραμένουν άφθαρτα στον χρόνο. Στις 19 Νοεμβρίου του 2005, ο Ροναλντίνιο παρέδωσε το μεγαλύτερο show. Μια επίδειξη ανόθευτης μαγείας με μοναδική συντροφιά μια μπάλα μέσα στο άντρο του εχθρού. Εκείνο το βράδυ, ο Βραζιλιάνος οδήγησε τη Μπαρτσελόνα σε μια άνετη επικράτηση 3-0 με δυο υπέροχα γκολ και ανάγκασε το «Μπερναμπέου» να υποκλιθεί. Το standing ovation από τους οπαδούς της Βασίλισσας αποτέλεσε τη σφραγίδα στην καθολική παράσταση, η οποία μέχρι και σήμερα παραμένει μια από τις πιο iconic στιγμές που καταγράφηκαν ποτέ σε Clasico.

Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν και μαθηματικά πρωταθλήτρια το 2008 και οι παίκτες της Μπαρτσελόνα ευθυγραμμίστηκαν στο χορτάρι του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» για να τους συγχαρούν με pasillo για την κατάκτηση της La Liga. Στο ραντεβού που ακολούθησε ωστόσο οι Μαδριλένοι δεν χαρίστηκαν στη Μπαρτσελόνα, αφού επικράτησαν με το βαρύ 4-1 και έκλεισαν ονειρικά τη σεζόν.

Γεωμετρικά σχήματα, σύνθετα συστήματα, passing game, positional play και δεκάδες ακόμα όρη ξεθάφτηκαν από την ποδοσφαιρική Βίβλο των Ολλανδών και παρουσιάστηκαν με απόλυτη αρμονία ένα μεσημέρι του 2009 στο χορτάρι του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Υπό τη μαεστρία του Πεπ Γκουαρδιόλα, η Μπαρτσελόνα παρουσίασε μαθήματα για το πως θα παίζεται το ποδόσφαιρο την επόμενη δεκαετία και με μια απίθανη παράσταση διέλυσε 6-2 τη Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Σε μια αναμέτρηση που μεταξύ άλλων έδωσε την ευκαιρία στον Πεπ να χρησιμοποιήσει για πρώτη τον Λιονέλ Μέσι ως «ψευτοεννιάρι», προσφέροντας έτσι την πρώτη από τις πολλές καινοτόμες ιδέες του στο άθλημα.

Η ημερομηνία έγραφε 27 Απριλίου του 2011. Η βραδιά που ο Λιονέλ Μέσι... οικειοποιήθηκε το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» στην κορυφαία σκηνή και έστειλε τη Μπαρτσελόνα με το 1,5 πόδι στον μεγάλο τελικό του Champions League. Χάρη σε δυο γκολ του Αργεντινού μάγου, οι Μπλαουγκράνα επικράτησαν 2-0 στην έδρα της Βασίλισσας, σε μια ακόμα επίδειξη ποδοσφαιρικού «ολοκληρωτισμού». Και το δεύτερο «χτύπημα» του Pulga παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα highlights της καριέρας του. Αφού παρέλαβε τη μπάλα στη μεσαία γραμμή, πέρασε όποιον αντίκρισε στο διάβα του με ένα υπέροχο σλάλομ και εμφάνισε τη μπάλα στα δίχτυα του Κασίγιας. Είχε προηγηθεί λίγο νωρίτερα ακόμα ένα γκολ από τον βραχύσωμο αστέρα που όπως αποδείχθηκε, ήταν ο καταλύτης για την πρόκριση των Καταλανών στον τελικό.

Το καλοκαίρι του 2012 η Ρεάλ Μαδρίτης του Ζοσέ Μουρίνιο υποδεχόταν τη Μπαρτσελόνα για τη ρεβάνς του ισπανικού Super Cup. Στην πρώτη αναμέτρηση στο «Καμπ Νόου» οι Μπλαουγκράνα είχαν πάρει «κεφάλι» χάρη στην επικράτηση με 3-2 και η Βασίλισσα ήθελε μόνο τη νίκη για να κάνει δικό της τρόπαιο. Και η αλήθεια είναι πως πριν καν προλάβει να συμπληρωθεί το πρώτο εικοσάλεπτο, οι Μερένγκες βρίσκονταν ήδη σε τροχιά... τίτλου. Το γκολ του Ιγκουαίν στο 11΄και το απίθανο τέρμα του Κριστιάνο (με ντρίμπλα - τακουνάκι στον Πικέ) οκτώ λεπτά αργότερα χάρισαν τελικά το Super Cup στη Ρεάλ, παρά το μαγικό φάουλ του Μέσι στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους (2-1).

Ο Λιονέλ Μέσι δεν ήταν ακόμα έτοιμος να ξεκινήσει βασικός και η Μπαρτσελόνα έπρεπε να στηριχθεί στα υπόλοιπα αστέρια της για να περάσει αλώβητη από το «φρούριο» της Ρεάλ. Ένα φρούριο που τον Νοέμβριο του 2015 έγινε βορά για τους Σουάρες, Νεϊμάρ και Ινιέστα, οι οποίοι ακόμα και χωρίς την βοήθεια του Pulga (που έμεινε στον πάγκο) διέλυσαν 4-0 τους Μαδριλένους και έβαλαν πλώρη για ακόμα ένα πρωτάθλημα. Στο τέλος της βραδιάς μάλιστα, ο Ινιέστα γνώρισε την καθολική αποθέωση από το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Ένα standing ovation και μια υπόκλιση στον αντίπαλο που στο παρελθόν μόνο οι Ροναλντίνιο και Μαραντόνα είχαν καταφέρει να αντικρίσουν.

Μια αντεπίθεση, μια επαφή και βουβαμάρα στην κερκίδα. Η φανέλα με το Νο.10 κυματίζει μπροστά στους αποσβολωμένους Μαδριλένους. Τον Απρίλιο του 2017, ο Λιονέλ Μέσι πέτυχε γκολ «μαχαιριά» στην εκπνοή του αγώνα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και προέβη σε έναν από τους πιο iconic πανηγυρισμούς. Και μπορεί τελικά η νίκη της Μπάρτσα 3-2 να μην της χάρισε το πρωτάθλημα στο τέλος της σεζόν, όμως η εικόνα με τον Αργεντινό να δείχνει... αλήτικα τη φανέλα του μπροστά στο πέταλο έμελλε να χαραχθεί ανεξίτηλα στην ιστορία.

Λίγους μήνες μετά τον μεγαλειώδη πανηγυρισμό του Μέσι, το έργο εν μέρει επαναλήφθηκε. Τον Δεκέμβριο του 2017, η Μπαρτσελόνα «άλωσε» ξανά το παλάτι της Βασίλισσας, αλλά αυτή τη φορά με το άνετο 3-0. Το αποτέλεσμα όμως του αγώνα ήταν καταδικασμένο από την ιστορία να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Διότι εκείνη τη στιγμή μπορεί να μην το γνώριζε κανείς, όμως ήταν η τελευταία φορά που οι δυο μύθοι του 21ου αιώνα θα διασταύρωναν τα ξίφη τους «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Στο φινάλε της σεζόν, ο Κριστιάνο Ρονάλντο ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τη Μαδρίτη και η θρυλική κόντρα με τον Μέσι που διήρκησε για εννιά χρόνια στην Ισπανία είχε πλέον ολοκληρωθεί.