«Η Παναχαϊκή αλλάζει τα δεδομένα»!

«Η Παναχαϊκή αλλάζει τα δεδομένα»!

Δημήτρης Τομαράς
«Η Παναχαϊκή αλλάζει τα δεδομένα»!

bet365

Ο Ηλίας Πολίμος και ο Γιάννης Σωτηράκος μιλούν στο Gazzetta.gr για την Παναχαϊκή και τον... άθλο της με τα πιτσιρίκια, τον ρόλο του Κώστα Κατσουράνη, τον φίλαθλο κόσμο των Πατρινών, τον κίνδυνο του GREXIT και τη νοοτροπία των ελληνικών ομάδων.
Ο 22χρονος ακραίος μπακ Ηλίας Πολίμος είναι ένα παιδί που στα 17 του γνώρισε την ποδοσφαιρική... ξενιτιά με την ένταξή του στις ομάδες υποδομών της Νότιγχαμ Φόρεστ, οπότε αυτομάτως και έχει άλλου τύπου παιδεία. Ο 23χρονος Γιάννης Σωτηράκος, επίσης παίκτης που αγωνίζεται στην άμυνα (σ.σ. κυρίως στόπερ) ξέρει καλά το τι σημαίνει πίεση και υψηλές απαιτήσεις, έχοντας θητεύσει στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού. Οι δύο άσοι των Πατρινών μιλούν στο Gazzetta.gr για την φετινή σεζόν της Παναχαϊκής, την διαφορετική της νοοτροπία, τον κομβικό ρόλο του Κώστα Κατσουράνη, τον κόσμο της και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα. Ας τους δώσουμε λοιπόν τον λόγο.
ΠΟΛΙΜΟΣ: «Ο ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ, Η ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΦΤΙΑΧΝΕΙ... ΣΧΟΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
Ο Πολίμος είχε να πει αρκετά και σημαντικά πράγματα για την Παναχαϊκή στο Gazzetta.gr. Ειδικότερα:
- Ηλία πως εισπράττεις αυτήν την προσπάθεια της Παναχαϊκής και πόσο κομβικός ήταν ο ρόλος του Κώστα Κατσουράνη; Θεωρείς ότι έχετε πετύχει;
Η ομάδα ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι μία προσπάθεια από μηδέν. Μία προσπάθεια να... αναγεννηθεί και να γυρίσει στις παλιές δόξες της. Ο Κώστας Κατσουράνης μαζί με τους ανθρώπους του συλλόγου είχαν ένα πλάνο με νεαρά παιδιά και κυρίως Έλληνες για την ομάδα. Ήθελαν να μας δώσουν την ευκαιρία και να πάρουμε εμπειρίες και να γεμίσουμε το βιογραφικό μας αλλά και να μεγαλώσουμε ξανά την ομάδα. Φυσικά και από μέρους μου θεωρώ ότι η ομάδα έχει πετύχει τους στόχους της. Το δείχνει με πράξεις και το δείχνει και το βλέπουμε στον αγωνιστικό χώρο. Ξέχωρα από την κατάκτηση πέρυσι του τίτλου στην Γ' Εθνική και την άνοδο, φέτος και ενώ είχε ένα ρόστερ νεανικό και άπειρο και με πολλή δουλειά έχει φτάσει στην 3η θέση και ούσα για έναν ολόκληρο γύρο 2η και στις προνομιούχες θέσεις για την άνοδο στην Super League. Αυτό λέει πολλά.
- Υπάρχει κάποια συμβουλή που να θυμάστε από τον Κατσουράνη;
Ο κ. Κατσουράνης δεν είναι ο συνηθισμένος τεχνικός διευθυντής μίας ομάδας. Είναι πιο πολύ μέλος της ομάδας και των αποδυτηρίων. Μας μιλάει συνέχεια, μας αναλύει και τα χαρακτηριστικά που έχουμε ως παίκτες και τι κάνει η ομάδα και μας λέει για τις εμπειρίες του. Πρέπει να δουλεύουμε συνέχεια και για να φτάσουμε στο πιο υψηλό επίπεδο. Αυτή είναι μία βασική συμβουλή που κρατάω. Μας έχει μιλήσει για την εμπειρία του στην Μπενφίκα και τις διαφορές που έχει με το ελληνικό ποδόσφαιρο και σε επίπεδο εγκαταστάσεων και σε πολλά. Εκτός από την διάθεση είναι η δουλειά και το καλό κλίμα στα αποδυτήρια, που συνιστούν τα μυστικά μας. Οι περισσότερες ελληνικές ομάδες δεν εμπιστεύονται νέους παίκτες και Έλληνες, κάτι που έχει κάνει από πέρυσι η Παναχαϊκή και της βγαίνει. Ο κ. Κατσουράνης είναι γνώστης του αθλήματος. Όλα πηγάζουν από την αγάπη που έχει για την ομάδα. Εάν δεν αγαπάς κάτι δεν θα πάει καλά. Αυτό είναι το κλειδί. Αγαπάει την ομάδα και αυτό που κάνει και θέλει πάντα το καλύτερο.
- Είμαστε σε μία δύσκολη περίοδο για το ελληνικό ποδόσφαιρο και με τον κίνδυνο του GREXIT να... πλανάται. Παρόλα αυτά γενικά οι ελληνικές ομάδες δεν πιστεύουν ακόμα και τώρα τόσο πολύ στον νεαρό Έλληνα παίκτη. Γιατί θεωρείς ότι συμβαίνει αυτό;
Το θέμα του GREXIT έχει έρθει στην επιφάνεια για πρώτη φορά τόσο έντονα. Το έχουμε δει πιο παλιά να συμβαίνει σε άλλες χώρες (σ.σ. να βγαίνουν εκτός FIFA / UEFA Ομοσπονδίες άλλων χωρών) και η γνώμη μου είναι πως τις ωφέλησε. Εμάς όμως θα μας καταστρέψει. Με εμάς δεν θα είναι το ίδιο. Εάν επιβληθεί GREXIT θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Οι ελληνικές ομάδες δεν είναι έτοιμες να δώσουν την ευκαιρία στα ελληνόπουλα. Στα νέα ταλέντα. Αυτό δείχνουν. Προτιμούν πιο έτοιμους και έμπειρους παίκτες για τους στόχους τους.
- Εάν έκανες μία μίνι... ανασκόπηση της χρονιάς σας - παρότι δεν έχει τελειώσει ακόμα - τι τίτλο θα έβαζες;
Θα έλεγα άθλος. Δεν μας περίμεναν. Πολλοί πίστευαν ότι ίσως να υποβιβαζόμασταν. Δεν υπάρχει πιο καλό συναίσθημα από το να τους διαψεύδεις και να πετυχαίνεις τους στόχους σου.
- Ένα σχόλιο για τον κόσμο σας και το κορεό που είχαν οι οργανωμένοι με τον Άρη;
Ο κόσμος είναι καταπληκτικός και τον ευχαριστούμε πολύ. Μας στήριζε συνέχεια. Απλά εξαιρετικός. Όσο για το κορεό εμείς ακούγαμε όλη την εβδομάδα ότι μας ετοιμάζουν κάτι πολύ ιδιαίτερο. Μόλις βγήκαμε στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας τα παιδιά και είδαμε όλο αυτό μας έπιασε ένα δέος. Ανατρίχιασα προσωπικά. Από τις πιο ωραίες ποδοσφαιρικές στιγμές που έχω ζήσει.
- Θεωρείς πως η λογική της Παναχαϊκής είναι σαν να φτιάχνει μία δική της... σχολή; Και από μεριάς στήριξης των νέων ταλέντων και των ελληνόπουλων αλλά και από την διαφορετική εικόνα που βγάζει ο κόσμος;
Η ομάδα έχει δώσει τεράστια βάση στις Ακαδημίες. Από την άλλη είναι αναγκαία η στήριξη του κόσμου και μας δίνει δύναμη. Ένας κόσμος που βγάζει άλλη παιδεία. Αυτό που γίνεται είναι εξωπραγματικό και πρωτοφανές για την Ελλάδα. Ναι για μένα η Παναχαϊκή φτιάχνει την δική της... σχολή με την χρησιμοποίηση νέων παιδιών. Αφήνει το στίγμα της. Αλλάζει τα δεδομένα και θα έρθουν και ακόμα πιο καλές στιγμές.
- Τι μεγάλο ποδοσφαιρικό όνειρο έχεις;
Το μεγάλο όνειρό μου δεν είναι για μένα. Είναι για το ποδόσφαιρό μας. Θέλω να εμπιστεύονται περισσότερους νέους και Έλληνες παίκτες οι ομάδες μας. Αυτή είναι η ελπίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου και αυτό θα βοηθήσει και την Εθνική. Θα ήθελα να δω επίσης και τους φιλάθλους να πάψουν να κοντράρονται και επιτέλους να δούμε ματς που να είναι στο γήπεδο φίλαθλοι και των 2 ομάδων. Ένα πιο υγιές περιβάλλον. Αυτά ονειρεύομαι...
- Τι σου έχει μείνει πιο έντονα στο μυαλό από την φετινή χρονιά;
Μου έχει μείνει εκτός από το κορεό στο ματς με τον Άρη και η υποδοχή που είχαμε από τους οπαδούς μας μετά το διπλό με τον ΟΦΗ. Μας περίμεναν έξω από το γήπεδό μας και φώναζαν συνθήματα και καπνογόνα. Μου έμεινε χαραγμένη στην μνήμη αυτή η εικόνα. Ήταν εξαιρετική εικόνα.

- Θα ήθελα να μοιραστείς λίγο μαζί μας αυτό που βίωσες παίζοντας μπάλα στο εξωτερικό. Θα ήθελες να πας ξανά να αγωνιστείς στην Ευρώπη;
Θεωρώ πως για οποιονδήποτε Έλληνα παίκτη είναι όνειρο το εξωτερικό. Θα έδινα τα πάντα για να γυρίσω. Στην Φόρεστ πήγα μετά από ένα δοκιμαστικό που είχα κάνει για μία εβδομάδα. Μου προσέφεραν συμβόλαιο και έμεινα για περίπου 3 χρόνια. Ήμουν 17 ετών όταν πήγα εκεί. Το εξωτερικό με βοήθησε πολύ και στο ποδοσφαιρικό κομμάτι αλλά και εκτός γηπέδου γιατί εκεί ασχολούνται πολύ με Ακαδημίες και με σεμινάρια και μαθήματα. Κάνουν δηλαδή πολλά πράγματα για το ποδόσφαιρο και εκτός των αγώνων και των προπονήσεων. Πρώτα κοιτούν να σε κάνουν καλό άνθρωπο και καλό παίκτη και αυτό θέλει να κάνει ο κ. Κατσουράνης στην Παναχαϊκή.
ΣΩΤΗΡΑΚΟΣ: «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ»
Ο Γιάννης Σωτηράκος από μέρους του στάθηκε στις δηλώσεις του στο Gazzetta.gr στο ότι θα ήθελε να ανεβάσει Super League την Παναχαϊκή αλλά και να παίξει Ευρώπη μαζί της. Πιο αναλυτικά:
- Γιάννη τι σημαίνει για σένα η φετινή χρονιά με μία ομάδα όπως είναι η Παναχαϊκή που εμπιστεύεται τόσα νέα ταλέντα και νεαρούς Έλληνες;
Από την αρχή της χρονιάς είχαμε παιδιά χωρίς πολλές παραστάσεις στα πόδια τους. Κανείς δεν το πίστευε. Σχεδόν κανείς δεν μας πίστεψε. Το εισπράξαμε αυτό με θετικό τρόπο. Όλη την αμφισβήτηση. Γινόμασταν πιο δυνατοί με αυτήν την αμφισβήτηση. Έτσι φτάσαμε στο να καταφέρουμε ότι έχουμε καταφέρει με την θέληση και το πάθος και μετά με το ταλέντο. Είναι κάτι που γίνεται επειδή το θέλουμε πολύ. Θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό στο ποδόσφαιρο. Η Παναχαϊκή αποδεικνύει πως είναι η πιο καλή ομάδα στο να προβάλλει και να στηρίξει νέους παίκτες. Πληρώσαμε την απειρία όταν ήμασταν 2οι. Κάναμε μία μικρή κοιλιά. Μετά όμως κάναμε ένα σερί και θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι μέχρι το τέλος.
- Ρώτησα και τον συμπαίκτη σου, τον Ηλία, σχετικά αλλά θα ρωτήσω και εσένα. Πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος του Κώστα Κατσουράνη;
Όταν έχεις παίκτη με τέτοια καριέρα σε βοηθάει πάρα πολύ με τις συμβουλές του. Εγώ θυμάμαι ένα περιστατικό στην προετοιμασία που μας εξηγούσε το γιατί έπρεπε να κάνουμε μία συγκεκριμένη κίνηση και πόσο είχε βοηθήσει έναν συμπαίκτη του στην Μπενφίκα. Εγώ σαν παίκτης όταν μου τα λέει ο Κατσουράνης που τα έχει βιώσει και τα ξέρει επηρεάζομαι θετικά. Είμαστε σαν σφουγγάρια και παίρνουμε την κάθε του λέξη. Ρουφάμε και βάζουμε στο μυαλό μας όσα λέει. Εγώ με τον Κατσουράνη παίρνω σιγουριά και αυτοπεποίθηση που δεν θα την έπαιρνα από αλλού. Δύναμη για να γίνω ακόμα πιο καλός. Δεν νομίζω ότι αυτό θα συνέβαινε αλλού.
- Τι έχεις να επισημάνεις για τον κόσμο σας;
Εκτός από την τρομερή στήριξη το πλέον σημαντικό ήταν πως ο κόσμος μας ήταν εκεί για εμάς και πραγματικά δίπλα μας και στα άσχημα αποτελέσματα. Χάσαμε στο ματς με τον ΟΦΗ και μας χειροκροτούσαν λες και είχαμε κερδίσει. Δίνουν το παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα. Αποτελούν παράδειγμα για όλους. Για το πως θα πρέπει να είναι η πραγματική στήριξη σε μία ομάδα. Όταν όλοι οι υπόλοιποι έχουν μάθει να αποδοκιμάζουν με ευκολία εμείς έχουμε μία εξέδρα που μας κάνει να θέλουμε να δίνουμε το 100%. Και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό.

- Τι βασική επιδίωξη έχεις ως Γιάννης;
Κοιτάξτε. Προσωπικά λειτουργώ με άλλη νοοτροπία. Εγώ δεν θέλω να κάνω μία καλή χρονιά στην Football League και να πάω σε άλλη ομάδα. Αυτό το λένε και το κάνουν οι πιο πολλοί. Εγώ θέλω να μείνω στην Παναχαϊκή, να την ανεβάσουμε στην Α' Εθνική και να παίξουμε μετά και Ευρώπη εάν γίνεται.
- Πόσο σπουδαίο για σένα είναι το πλάνο της διοίκησης της Παναχαϊκής με τα νέα παιδιά;
Είναι κάτι που όλοι οι Έλληνες θα επικροτούσαν και μία ευκαιρία να προβληθούμε εμείς οι Έλληνες παίκτες και να πάμε καλά. Θεωρώ είναι ότι θέμα εμπιστοσύνης.
- Γιατί κατά την γνώμη σου οι ελληνικές ομάδες δεν στηρίζουν τόσο τους νεαρούς Έλληνες;
Έχουν φοβία. Θεωρώ πως οι ελληνικές ομάδες έχουν φοβία ότι ο νεαρός Έλληνας παίκτης ή γενικότερα ο Έλληνας ποδοσφαιριστής δεν θα κάνει την δουλειά που θέλουν στο γήπεδο και παίρνουν έναν ξένο που συνήθως τα κάνει χειρότερα...
 

FOOTBALL LEAGUE Τελευταία Νέα