Top-15: Οι κορυφαίοι Έλληνες στην Ευρώπη για τη σεζόν 2019-20 (infographics & poll)

Top-15: Οι κορυφαίοι Έλληνες στην Ευρώπη για τη σεζόν 2019-20 (infographics & poll)

bet365

Η ελληνική εκπροσώπηση είχε δυναμική παρουσία για άλλη μια χρονιά στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και το gazzetta.gr κατατάσσει τους 15 παίκτες που έκαναν τη διαφορά και σημάδεψαν τη σεζόν 2019-20 στην καριέρα τους.

Ψάχνοντας και ταξινομώντας τις πληροφορίες για να φτιάξεις μια λίστα με τους καλύτερους Έλληνες παίκτες του εξωτερικού τη φετινή σεζόν, συνειδητοποιείς ότι το εγχείρημα συνοδεύεται με πολλά διλήμματα και ακόμη περισσότερη σκέψη.

Για την αγωνιστική περίοδο 2019-20 υπήρξαν πάνω από 20 ποδοσφαιριστές με στέρεα επιχειρήματα για να συμπεριληφθούν στους τελικούς «φιναλίστ». Άλλοι βάσει της συνεισφοράς, άλλοι βάσει βελτίωσης από την προηγούμενη σεζόν κι άλλοι με γνώμονα την εντυπωσιακή επάνοδό τους μετά από μια απαιτητική, ψυχική ή σωματική δοκιμασία.

Εμείς στο gazzetta.gr επιλέξαμε τη φόρμα της 15αδας, ευρύτερη λίστα από ένα Top-10 που θα πολλαπλασίαζε τις τύψεις μας για τυχόν αδικίες, αλλά καταλλήλως περιορισμένη και συνεκτική, για να δώσει την αξία που πρέπει στους παίκτες που συμπεριλήφθηκαν.

Αυτό, όμως, δεν μπορεί να μειώσει ούτε στο ελάχιστο τα κατορθώματα του Άρη Σοϊλέδη, ο οποίος κέρδισε Κύπελλο Ρουμανίας με τη Στεάουα Βουκουρεστίου, κι ας μην αγωνίστηκε στον τελικό, στην πιο ψυχοφθόρο σεζόν της καριέρας του, έχοντας χάσει τον αδερφό του και τον πατέρα του σε διάστημα λίγων μηνών...

Δεν μπορεί να υποβαθμίσει τη μεγάλη επιστροφή του Ντίνου Μαυροπάνου, ο οποίος άφησε πίσω τα προβλήματα τραυματισμού και τις υποτροπές και «έλαμψε» ως δανεικός με τη Νυρεμβέργη, κερδίζοντας εν τέλει θέση στη Bundesligάτη, Στουτγκάρδη.

Ούτε φυσικά μπορεί να μετριάσει την κορυφαία σεζόν καριέρας τους Στέλιου Κίτσιου στην Ανκαραγκουτσού που υποβιβάστηκε, ή τη μεστή σεζόν του Μανώλη Σιώπη στην Αλάνιασπορ και του Τάσου Αυλωνίτη στη Στουρμ Γκρατς, ή ακόμα και την προσπάθεια του Ευθύμη Κουλούρη να ξεχωρίσει στη χειρότερη Τουλούζ των τελευταίων χρόνων.

Όλοι τους «χτύπησαν» την πόρτα του τελικού Top-15, ωστόσο, κάθε ένας που καταλαμβάνει τελικά θέση στη λίστα, έχει τους δικούς του, εξίσου ή και περισσότερο βάσιμους λόγους για να βρίσκεται εκεί.

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθούν τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν οι εν λόγω 15 παίκτες. Υπολογίζεται τόσο το επίπεδο του πρωταθλήματος, δευτερευόντως η κατάταξη της ομάδας στο ranking της UEFA, η θέση στην οποία τερμάτισε η ομάδα στο πρωτάθλημα της, η παρουσία και η πορεία στην Ευρώπη. Κι από κει και πέρα φυσικά, η απόδοση και οι επιδόσεις του παίκτη σε όλες τις διοργανώσεις (αριθμός εμφανίσεων/γκολ-ασίστ), ο βαθμός συμμετοχής στην ομάδα του, κατηγορία που αναπληρώνεται αν η χρονιά περιλάμβανε τίτλο.

Με αυτά τα δεδομένα, λάβετε θέση κι ας αρχίσει το countdown, με αντίστροφη μέτρηση από τον Νο15 ως το Νο1, των παικτών που έκαναν τη διαφορά και σημάδεψαν τη σεζόν 2019-20 στην επαγγελματική τους καριέρα. Τα αναλυτικά infographics από το SofaScore θα σας προσφέρουν μία πληρέστερη απεικόνιση των πεπραγμένων για τον καθένα τους.

Έπειτα, καλείστε εσείς να δώσετε την ψήφο σας, όχι σε έναν, αλλά σε τρεις μάξιμουμ παίκτες και να… διορθώσετε οποιαδήποτε «ανορθογραφία» τυχόν εντοπίσατε στη σειρά της λίστας, μέσω του poll που βρίσκεται στην τελευταία διαφάνεια.

Γιάννης Ανέστης

Γιάννης Ανέστης

Γιώργος Τζαβέλλας

Γιώργος Τζαβέλλας

Βασίλης Λαμπρόπουλος

Βασίλης Λαμπρόπουλος

Δημήτρης Διαμαντάκος

Δημήτρης Διαμαντάκος

Δημήτρης Σιόβας

Δημήτρης Σιόβας

Μπάμπης Λυκογιάννης

Μπάμπης Λυκογιάννης

Σεμπάστιαν Βασιλειάδης

Σεμπάστιαν Βασιλειάδης

Γιώργος Κυριακόπουλος

Γιώργος Κυριακόπουλος

Σωκράτης Παπασταθόπουλος

Σωκράτης Παπασταθόπουλος

Βαγγέλης Παυλίδης

Βαγγέλης Παυλίδης

Οδυσσέας Βλαχοδήμος

Οδυσσέας Βλαχοδήμος

Ζέκα

Ζέκα

Κώστας Μανωλάς

Κώστας Μανωλάς

Τάσος Μπακασέτας

Τάσος Μπακασέτας

Ταξιάρχης Φούντας

Ταξιάρχης Φούντας

Το πέρασμα από την Χάποελ Μπερ-Σεβά ήταν καταστροφικό (2 συμ.), όμως, στη Σουηδία ο Γιάννης Ανέστης βρήκε τον ρόλο και το περιβάλλον που του ταιριάζει, με τη φανέλα της ιστορικής Γκέτεμποργκ. Μπορεί η ομάδα να ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα τον περασμένο Νοέμβριο στη φτωχή, 7η θέση, όμως, ο 29χρονος Έλληνας κίπερ δεν έχασε ματς και μάλιστα, κράτησε το μηδέν στο 1/3 των αγώνων του. Το αποκορύφωμα, βέβαια, σημειώθηκε στο 2020, όταν στα τέλη Ιουλίου πανηγύρισε το Κύπελλο στον τελικό απέναντι στη Μάλμε και έγινε μόλις ένας από τους 19, πλέον, Έλληνες που σηκώνουν την κούπα σε χώρα του εξωτερικού.


(Credits: SofaScore)

Λιγότερες συμμετοχές φέτος στο πρωτάθλημα, καλούμενος να αντιμετωπίσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό για τη θέση. Ήταν, όμως, βασικό μέλος στην πορεία της Αλάνιασπορ μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου, αγωνιζόμενος στα 9 από τα 10 ματς (2 γκολ), φυσικά και στον τελικό, ενώ πήρε και το περιβραχιόνιο κόντρα στη Γαλατασαράι. Η κούπα δεν ήρθε, αλλά η 5η θέση στο πρωτάθλημα σε συνδυασμό με τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό της Τράμπζονσπορ θα του/της δώσει την ευκαιρία να διεκδικήσει την είσοδο στους ομίλους του Europa League από τον τρίτο προκριματικό γύρο.


(Credits: SofaScore)

Το κλίμα στην παραπαίουσα Λα Κορούνια έγινε «τοξικό» για τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, ο οποίος μετά την αλλαγή δεύτερου προπονητή πριν τα Χριστούγεννα, έμεινε στο περιθώριο. Η Ντέπορ εν τέλει υποβιβάστηκε μετά από 39 χρόνια στην 3η κατηγορία, ο πρώην στόπερ της ΑΕΚ, όμως, είδε την πορεία του να βελτιώνεται αισθητά και να συμπαρασύρει την άμυνα της Μπόχουμ, στην οποία και παραχωρήθηκε δανεικός στα τέλη Γενάρη. Από το ντεμπούτο στις αρχές Μαρτίου, δεν ξαναβγήκε από την ενδεκάδα μετά το restart και ήταν από τους βασικούς συντελεστές του αήττητου σερί των 9 αγώνων της Vfl με μόλις 4 τέρματα παθητικό, που την εκτόξευσε από τη 14η θέση του Δεκεμβρίου και το «φλερτ» με τον υποβιβασμό, στην 8η και την άνετη σωτηρία.


(Credits: SofaScore)

Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε το κεφάλαιο «Τσβάιτε Λίγκα» για τον Δημήτρη Διαμαντάκο. Στα 27 του χρόνια, ο άλλοτε φορ των Ολυμπιακού, Πανιωνίου και Άρη σημείωσε την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του, στον τρίτο χρόνο παρουσίας στη Ζανκτ Πάουλι. Με 11 γκολ, ολοκλήρωσε για πρώτη φορά χρονιά με διψήφιο αριθμό τερμάτων στο πρωτάθλημα, βοήθησε τους «Πειρατές» να μείνουν στην κατηγορία και εξαργύρωσε την πορεία του με μεταγραφή στη Χάιντουκ Σπλιτ, που θα παίξει στα προκριματικά του Europa League.


(Credits: SofaScore)

Συνολικά δύσκολη χρονιά για τη Λεγανές, η οποία βρήκε την πρώτη της νίκη στην 10η αγωνιστική και εν τέλει υποβιβάστηκε. Από το γενικό κάδρο δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και ο Δημήτρης Σιόβας, αν και το πρόβλημα της ομάδας του δεν αφορούσε ιδιαίτερα το αμυντικό κομμάτι (11η άμυνα στο πρωτάθλημα). Σταθερά βασικός όταν ήταν υγιής, έχασε, όμως, ένα δίμηνο λόγω τραυματισμού (επέστρεψε στις αρχές Φεβρουαρίου) και δεν μπόρεσε να πιάσει τις συμμετοχές της περσινής χρονιάς (34). Παρά τον υποβιβασμό της Λεγανές, ο έμπειρος Έλληνας σέντερ μπακ δεν θα μείνει εκτός La Liga, με τη Βιγιαρεάλ να έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτησή του.


(Credits: SofaScore)

Θετικότατη η τρίτη σεζόν του Μπάμπη Λυκογιάννη στο Campionato, ειδικά μετά την επανέναρξη. Παρά το γεγονός πως έπαιξε μόλις 8 ματς στο πρώτο μισό, ταλαιπωρήθηκε από πρόβλημα στον αχίλλειο και δεν πήρε λεπτό συμμετοχής από τον Ρολάντο Μαράν με το νέο έτος, η απομάκρυνση του τελευταίου και η πρόσληψη του Βάλτερ Τζένγκα τον Μάρτιο αποδείχθηκαν ευεργετικές συγκυρίες για τον Έλληνα αριστερό μπακ. Από το restart κι έπειτα, έπαιξε στα 12 από τα 13 ματς (8 ως βασικός) και ολοκλήρωσε τη χρονιά σε φουλ φόρμα.


(Credits: SofaScore)

Η Πάντερμπορν «αποχαιρέτησε» τη Bundesliga, ο ανερχόμενος Σεμπάστιαν Βασιλειάδης, όμως, ήταν ο πιο σταθερός και με διάρκεια συντελεστής της στη σεζόν, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να υποστηρίξει το επίπεδο της Λίγκας και με το παραπάνω. Δεύτερος σε συμμετοχές στο πρωτάθλημα (32/34), ακούραστος στη μεσαία γραμμή, η Σάλκε έχει ήδη ανάψει «σειρήνες» για την απόκτησή του και ο 22χρονος γεννημένος στη Γερμανία ανασταλτικός χαφ δείχνει πως έχει όλα τα φόντα για να… μείνει. Σταθερά στα «ραντάρ» του Τζον Φαν’τ Σχιπ και για την Εθνική Ομάδα.


(Credits: SofaScore)

Η Σασουόλο κινήθηκε ξαφνικά στο τέλος της περσινής μεταγραφικής περιόδου για τον δανεισμό του Γιώργου Κυριακόπουλου από τον Αστέρα Τρίπολης, με οψιόν αγοράς. Στις 22 Ιουνίου, με την επανέναρξη δηλαδή της Serie A, οι Νεροβέρντι ανακοίνωσαν πως καταβάλλουν τα 1,2 εκατ. ευρώ στους Αρκάδες για την απόκτησή του. Από μόνη της, αυτή η εξέλιξη λέει πολλά για τον 24χρονο μπακ, ο οποίος εντυπωσίασε με την ποιότητα και το ενεργητικό παιχνίδι του τον σύλλογο του Campionato, που τερμάτισε στην 8η θέση, με τον Έλληνα μπακ να χάνει μόλις 3 ματς από τις αρχές Νοεμβρίου όποτε και έκανε ντεμπούτο.


(Credits: SofaScore)

Με τον Έμερι έπαιζε, αλλά η Άρσεναλ πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Με τον Αρτέτα σταδιακά παραγκωνίστηκε από το αρχικό σχήμα, όμως, στο πιο κρίσιμο ματς της σεζόν, τον τελικό Κυπέλλου, πήρε λεπτά συμμετοχής και το κυριότερο; Κατέκτησε το τρόπαιο, όντας ο πρώτος Έλληνας που καταφέρνει κάτι τέτοιο στο Νησί. Η τελική έξοδος στην Ευρώπη συνόψισε με θετικό πρόσημο τη χρονιά για τους Κανονιέρηδες και τον Έλληνα σέντερ μπακ, για τον οποίο ο πρώτος του τίτλος στην Αγγλία (και συνολικά στο εξωτερικό) είναι ικανή αφορμή ώστε να θυμάται τη σεζόν 2019/20 για πάντα.


(Credits: SofaScore)

Εξαιρετική σεζόν, η καλύτερη της μέχρι τώρα καριέρας του και φυσική εξέλιξη όσων παρουσίασε στην περσινή χρονιά-αποκάλυψη με τη φανέλα της Βίλεμ. Με 11 γκολ (για πρώτη φορά διψήφιος σε πρωτάθλημα) σε μια «κουτσουρεμένη» περίοδο λόγω της οριστικής διακοπής της Eredivisie εν μέσω κορονοϊού, ο 24χρονος στράικερ βρέθηκε ανάμεσα στη 10αδα των κορυφαίων σκόρερ της Λίγκας, τερμάτισε στην 5η θέση με την ομάδα από το Τίλμπουργκ κι έτσι θα βγει στο Europa League. Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει και από τον Τζον Φαν’τ Σχιπ, ο οποίος τον συμπεριέλαβε σε κάθε αποστολή της Εθνικής για τα προκριματικά του Euro στα τέλη του 2019 και εκείνος φρόντισε να ανοίξει λογαριασμό απέναντι στη Βοσνία (5 συμ/1 γκολ).


(Credits: SofaScore)

Η ελεύθερη πτώση της Μπενφίκα μετά το restart και η απώλεια του τίτλου «πλήγωσε» την εικόνα της και κατά συνέπεια και του Οδυσσέα Βλαχοδήμου, ο οποίος μάζεψε την μπάλα από τα δίχτυα 12 φορές στα τελευταία 10 ματς (μόλις 14 στα πρώτα 22). Παρ’ όλα αυτά, αν υπάρχουν διασωθέντες από το «ναύαγιο» της ομάδας της Λισαβόνας, τότε ο Έλληνας κίπερ συγκαταλέγεται ανάμεσά τους. Το ακλόνητο «Νο1» της Μπενφίκα για δεύτερη σερί σεζόν, 2ος σε απαραβίαστες εστίες στο πρωτάθλημα (16 σε 33 ματς), σε μια υπέρ-γεμάτη χρονιά με Champions League και φινάλε στους «32» του Europa League.


(Credits: SofaScore)

Ο αρχηγός της Κοπεγχάγης, από τον οποίο αρχίζει και τελειώνει η ενδεκάδα (έχασε μόλις ένα ματς). Ηγετική παρουσία, ακατάπαυστα τρεξίματα, αγαπημένος της εξέδρας και Παίκτης της Χρονιάς για το κλαμπ, λίγους μήνες αφότου ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος παίκτης στη δανική ΣουπερΛίγκα για το 2019. Μπορεί φέτος το σύνολο να απογοήτευσε στο πρωτάθλημα, χάνοντας τον τίτλο με 14 βαθμούς διαφορά από τη Μίντιλαντ, όμως, η πρόκριση στους «8» του Europa League επί της Μπασάκσεχιρ, παρθενική σε ευρω-οκτάδα στην ιστορία της, χάρισε ένα μεγάλο ορόσημο για τον σύλλογο και την πορεία του διεθνούς χαφ. Όσο πιο μακριά φτάσει η Κοπεγχάγη στα γήπεδα της Γερμανίας (δύσκολη αποστολή κόντρα σε Μαν. Γιουνάιτεντ), τόσο πιο ψηλά αξίζει να βρίσκεται στην εν λόγω λίστα.


(Credits: SofaScore)

Αρκούντως ομαλά εξελίχθηκε η μετάβαση από τη Ρώμη στη Νάπολη για τον Κώστα Μανωλά. Ο Έλληνας σημείωσε την 6η του γεμάτη χρονιά στο Campionato και είχε από τις πιο σταθερές και αποδοτικές παρουσίες στην περίεργη σεζόν των Παρτενοπέι σε Ιταλία κι Ευρώπη. Βασικός και με Αντσελότι και με Γκατούζο, αν δεν είχαν προκύψει αρκετοί μικροτραυματισμοί θα είχε μαζέψει περισσότερες συμμετοχές και θα είχε αγωνιστεί και στον τελικό του Κυπέλλου, στον οποίο οι Ναπολιτάνοι πανηγύρισαν το τρόπαιο και ο Έλληνας στόπερ τον πρώτο του τίτλο σε ιταλικό έδαφος. Στα συν και τα 4 γκολ που πέτυχε στο πρωτάθλημα, στην πιο παραγωγική, επιθετικά, σεζόν της καριέρας του.


(Credits: SofaScore)

Χρονιά εκτόξευσης για τον Τάσο Μπακασέτα, στην πιο παραγωγική περίοδο της καριέρας του μετά την «αποκάλυψη» στον Πανιώνιο (2015/16). Καταλυτικός παράγοντας της Αλάνιασπορ για την καλύτερη πορεία της εντός συνόρων (5η θέση, έξοδος στο Europa League) με 10 γκολ και 5 ασίστ κι αν ο τελικός Κυπέλλου είχε στεφθεί με επιτυχία, θα είχε αποφέρει και τίτλο στη σεζόν, όπως και στους δύο ακόμη Έλληνες της ομάδας, Τζαβέλλα και Σιώπη. «Σειρήνες» από Λάτσιο, πιο κοντά στη Φενέρμπαχτσε για να συνεχίσει στην επόμενη σεζόν.


(Credits: SofaScore)

Δυόμισι χρόνια πριν έπαιζε στη Γ’ Γερμανίας. Πλέον, ετοιμάζεται για προκριματικά Champions League, όντας ο σταρ της Ραπίντ Βιέννης. Εκπληκτική χρονιά καριέρας για τον μόλις 24χρονο επιθετικό, ο οποίος βρήκε τον εαυτό του στους Πράσινους και έκανε ονειρικά πράγματα φέτος. Απολογισμός 19 γκολ στο πρωτάθλημα και 3ος σκόρερ, ισοφαρίζοντας τον Γιάννη Αναστασίου στην 4η καλύτερη επίδοση Έλληνα όλων των εποχών, (Μαχλάς, Γκέκας, Μήτρογλου οι μόνοι με 20+ γκολ σε μία σεζόν πρωταθλήματος.) Απολύτως φυσιολογικό το ενδιαφέρον της Στουτγκάρδης, αν και οι Βιεννέζοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να τον πουλήσουν με λιγότερα από 5 εκατ. ευρώ (έχει συμβόλαιο μέχρι το 2022). Δεδομένα, μία από τις επόμενες κλήσεις του Τζον Φαν’τ Σχιπ στην Εθνική.


(Credits: SofaScore)