«Δικαιώθηκα που μετανάστευσα στη Σουηδία, με σέβονται από την πρώτη μέρα»

«Δικαιώθηκα που μετανάστευσα στη Σουηδία, με σέβονται από την πρώτη μέρα»

bet365

O προπονητής τερματοφυλάκων της πρωταθλήτριας Σουηδίας Τζουργκάρντεν, Νίκος Γκούλιος μιλάει στο gazzetta.gr για την επαγγελματική του δικαίωση μακριά από τον Ελλάδα, τον Γιάννη Ανέστη, τον Αϊντάρεβιτς, αλλά και γιατί δεν θα επαναπατριζόταν.

Το 2013 ο Νίκος Γκούλιος δίχως να το πολυσκεφτεί πήρε μια απόφαση ζωής. Έχοντας θητεύσει στο τοξικό περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, αρχικά ως γκολκίπερ και στη συνέχεια ως προπονητής τερματοφυλάκων, ήξερε πως έπρεπε να αναζητήσει νέες επαγγελματικές ευκαιρίες μακριά από την Ελλάδα.

Ο Κρις Κόλεμαν, ο οποίος είδε στο πρόσωπο του Έλληνα προπονητή τερματοφυλάκων, έναν άνθρωπο με απόλυτη προσήλωση και επαγγελματισμό, εισηγήθηκε την προαγωγή του στην πρώτη ομάδα της Λάρισας. Ο 42χρονος προπονητής, ο οποίος πίστεψε στον εαυτό του παράτησε μια καριέρα στην Ελλάδα και μετανάστευσε οικογενειακώς στη Σουηδία κάνοντας ένα restart όχι μόνο στην καριέρα του, αλλά στην ζωή του.

Αρχικά εργαζόταν ως συνοδός Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και οδηγός ταξί για ΑΜΕΑ, αναλαμβάνοντας παράλληλα χρέη προπονητή τερματοφυλάκων στην Φρέι, ομάδα Γ΄ κατηγορίας.

Ο σουηδικός σύλλογος προβιβάσθηκε στην Superettan (B΄ κατηγορία) και ο Γκούλιος, ο οποίος είχε ήδη χτίσει καλό όνομα στην σκανδιναβική χώρα δέχθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια πρόταση από την Τζουργκάρντεν. Μια από τις πλέον παραδοσιακές και κραταιές δυνάμεις του σουηδικού ποδοσφαίρου.

Η απόλυτη δικαίωση των κόπων και των προσπαθειών που κατέβαλλε ο Λαρισαίος προπονητής ήρθε πριν από λίγες μέρες, όταν η ομάδα του στέφθηκε και επίσημα έπειτα από 15 χρόνια πρωταθλήτρια Σουηδίας.

Μια καριέρα σαν παραμύθι, με τον Νίκο Γκούλιο να μιλάει στο gazzetta.gr για τον τίτλο με την Τζουργκάρντεν, τους στόχους που έχει θέσει, τις σκέψεις να μην επιστρέψει στην παρούσα φάση στην Ελλάδα, αλλά και τους Γιάννη Ανέστη και Αϊντάρεβιτς.

Μια πορεία σαν παραμύθι εδώ και έξι χρόνια στην Σουηδία. Αυτός, ο τίτλος τι σημαίνει για εσάς προσωπικά; Αποτελεί μια δικαίωση των κόπων σας και του ρίσκου που πήρατε εγκαταλείποντας την Ελλάδα;

«Σίγουρα αυτός ο τίτλος είναι το κερασάκι στην τούρτα και ελπίζω όχι το τελευταίο. Είναι το επιστέγασμα των κόπων και η δικαίωση της απόφασης που πήραμε να μεταναστεύσουμε οικογενειακώς πριν από έξι χρόνια».

Τι άλλαξε φέτος και κατάφερε η Τζουργκάρντεν έπειτα από 15 χρόνια να επιστρέψει στην κορυφή;

«Η Τζουργκάρντεν βρίσκεται σε ανοδική πορεία εδώ και τρία χρόνια. Το 2017 τερματίσαμε τρίτοι κερδίζοντας το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Το 2018 κερδίσαμε το Κύπελλο Σουηδίας και φέτος κατακτήσαμε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από το 2005 (12ο πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου).

Η διοίκηση ακολούθησε πιστά ένα πλάνο οικονομικής εξυγίανσης και παράλληλα χτισίματος μιας ανταγωνιστικής ομάδας και το πλάνο αυτό απέδωσε καρπούς».

Συμπληρώνετε τρία χρόνια στον σύλλογο. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το μέλλον; Θέλετε να συνεχίσετε ή είστε ανοικτός και σε άλλες προτάσεις;

«Αυτή την στιγμή που μιλάμε νιώθω απόλυτα ικανοποιημένος στον σύλλογο. Από την πρώτη μέρα έχουν δείξει πολύ σεβασμό στο πρόσωπο μου. Εξάλλου, πιστεύω ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας , μια ευρωπαϊκή πρόκληση είναι μέρος των σχεδίων μας ,οπότε θα ήθελα να είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας».

Σε παλαιότερη συνέντευξη σας είχατε αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιστρέψετε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτός ο τίτλος, ενδεχομένως να ανοίξει νέες πόρτες στην καριέρα σας. Εμμένετε στην ίδια άποψη αναφορικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Το είχα όντως δηλώσει πέρυσι. Δεν νομίζω ότι μέσα σε ένα χρόνο το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει να επιδείξει τόσο μεγάλη πρόοδο και αναφέρομαι κυρίως στις συνθήκες εργασίας, ώστε να με κάνει να αλλάξω γνώμη».

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες διαφορές που εντοπίζετε στο τρόπο λειτουργίας του συλλόγου και των επαγγελματικών συνθηκών που επικρατούν σε σχέση με το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Η μεγαλύτερη διαφορά η οποία είναι αμέσως αντιληπτή, είναι η μικρότερη πίεση που υπάρχει από την διοίκηση, από τα ΜΜΕ και τους φιλάθλους. Φυσικά και το αποτέλεσμα παίζει ρόλο αλλά η κρίση όλων εστιάζεται στο συνολικό σου έργο καθ'όλη την διάρκεια της εβδομάδας Οικονομικά υπάρχει μια αξιοζήλευτη συνέπεια. Ούτε λόγος ασφαλώς για καθυστερήσεις. Στους αγώνες η ατμόσφαιρα είναι κόσμια με την μετακίνηση των οπαδών να είναι νόμιμη».

Ενας άλλος Έλληνας, ο Γιάννης Ανέστης συνεχίζει την καριέρα του στην Γκέτεμποργκ με τον σύλλογο να του εμπιστεύεται θέση βασικού/ Πως κρίνετε την πρώτη του σεζόν;

«Ο Γιάννης έκανε μια εξαιρετική σεζόν και αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό από την αγωνιστική βελτίωση που έχει παρουσιάσει το Γκέτεμποργκ σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ο Γιάννης κέρδισε γρήγορα την εκτίμηση όλων, προσαρμόστηκε άμεσα και σίγουρα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τερματοφύλακες της Λίγκας. Νομίζω ότι του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτερος».

Στην Τζουργκάρντεν αγωνίζεται και ένας πρώην παίκτης της ΑΕΚ, ο Άστριτ Αϊντάρεβιτς. Έχετε επικοινωνία μαζί του και ποια η γνώμη σας για εκείνον;

«Ο Άστριτ είναι ένας σταρ για το σουηδικό ποδόσφαιρο και έτσι αντιμετωπίζεται από όλους . Η ποιότητα του είναι εμφανής και έπαιξε σημαντικό ρόλο με την προσωπικότητα του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Είμαστε αρκετά κοντά αφού η κοντινή μας καταγωγή, Βαλκάνιοι γαρ, συν το πέρασμα του από την Ελλάδα και τα λίγα ελληνικά του συντελούν στο να έρθουμε πιο κοντά».

«Η σουηδική Λίγκα είναι μια συνεχώς αναπτυσσόμενη λίγκα. Άρτια οργάνωση, οικονομικά είναι τα πάντα τακτοποιημένα. Είναι μια Λίγκα, όπου ο παίκτης θα αφοσιωθεί μόνο στο ποδόσφαιρο και στο πως θα βελτιωθεί.

Είναι ένα πολύ καλό ενδιάμεσο βήμα για μια μεταπήδηση σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης».

 

Τελευταία Νέα