Καντέ - Τσέλσι: Σαν να τον βλέπεις παντού στο γήπεδο...

Καντέ - Τσέλσι: Σαν να τον βλέπεις παντού στο γήπεδο...

Κώστας Ζάλιαρης
Καντέ - Τσέλσι: Σαν να τον βλέπεις παντού στο γήπεδο...

bet365

Ο Ενγκολό Καντέ έχει βελτιώσει σε απίστευτο βαθμό το παιχνίδι του, ήταν το απόλυτο αφεντικό στο Super Cup σε ό,τι είχε να κάνει με κάλυψη χώρων, κοψίματα, σπριντ, προσωπικές μονομαχίες και όλα αυτά... όντας αμφίβολος με πρόβλημα τραυματισμού!

Ο Γάλλος χαφ, αγωνίστηκε ελάχιστα στο ντέρμπι της περασμένης Κυριακής με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ», προπονήθηκε αλλά κρινόταν ανέτοιμος παραμονές του αγώνα για το Super Cup στην Κωνσταντινούπολη, βρήκε θέση στην αρχική 11άδα απέναντι στη Λίβερπουλ στο Vodafone Park και ήταν... πραγματική όαση.

Ο Φρανκ Λάμπαρντ, ο κόσμος της Τσέλσι αλλά και όσοι παρακολούθησαν το παιχνίδι της Τετάρτης αντίκρισαν έναν τρομερά βελτιωμένο Ενγκολό Καντέ, σε σύγκριση με τον ποδοσφαιριστή που είχαν μάθει όλοι από τη Λέστερ, όταν τότε ήταν απλά ο κορυφαίος «κόφτης» μπροστά από την άμυνα, καθαρίζοντας τα πάντα.

Δίχως να παραπονεθεί, δίχως να δείξει κουρασμένος, δίχως να σταματήσει οποιαδήποτε προσπάθειά του και να το ρίξει στις ενοχλήσεις που είχε αποκομίσει από το ντέρμπι του «Ολντ Τράφορντ» πριν από λίγα 24ωρα, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής και δις Πρωταθλητής της Premier League με διαφορές ομάδες (2015, 2016), έκανε τεράστια διαφορά στον αγωνιστικό χώρο.

Έπαιξε και στα 120 λεπτά που διήρκησε η αναμέτρηση για το Super Cup στην Κωνσταντινούπολη, προσπαθώντας να μη ρίξει την απόδοσή του και να μη σταματήσει να τρέχει, ακόμα και τη στιγμή που οι υπόλοιποι συμπαίκτες του και οι αντίπαλοί του άρχισαν να κάνουν λάθη κόπωσης πουλώντας μπάλες και χάνοντας την κατοχή.

Διαβάζοντας απλά τη στατιστική, είχε συνολικά 102 επαφές, είχε 84% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις του, είχε 69 πάσες προς τους συμπαίκτες του, προχώρησε σε 8 ατομικές ενέργειες και δημιούργησε 4 ευκαιρίες για γκολ.

Στην πιο βαθιά ανάγνωση της εμφάνισης του Ενγκολό Καντέ, οφείλει αρκετά στον Μαουρίτσιο Σάρι για τα νέα δεδομένα που του έβαλε στο μυαλό και τα οποία εφαρμόζει πλέον το παιχνίδι του παίρνοντας θάρρος ώστε ν' ανεβαίνει αρκετά μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, παίζοντας αρκετά πιο μπροστά από εκεί που είχε συνηθίσει μέχρι πριν λίγα χρόνια. Άλλωστε, στην τριάδα μαζί με τους Ζορζίνιο και Κόβασιτς, με συνεχείς αλληλοκαλύψεις, έδειξαν όλοι τους να έχουν μάθει να εκμεταλλεύονται τους χώρους είτε για να πιέσουν ψηλά, είτε για να συνεισφέρουν επιθετικά.

Ο Καντέ, ήταν πάντοτε παρών για να μαζεύει τα... σκουπίδια και τις χαμένες μπάλες κοντά στην περιοχή του Κέπα. Κουβαλούσε για να ανεβάσει την ομάδα του, όσο άντεχαν τα πόδια του, είτε βρίσκοντας χώρο προς τα πλάγια, είτε και με κάθετο παιχνίδι. Έχει μάθει να βρίσκεται κοντά στην περιοχή σε μια τεράστια αλλαγή του τρόπου παιχνιδιού του από την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Έμαθε να έχει θράσος και να δοκιμάσει ντρίμπλες, όπως αυτή που έκανε στον Μίλνερ κοντά στην πλάγια γραμμή για να ελευθερωθεί, περνώντας τη μπάλα ανάμεσα απ' τα πόδια του Άγγλου δίχως να χάσει την κατοχή.

Έφτασε να είναι εκείνος που μάρκαρε τον Βέρτζιλ Φαν Ντάιλ στα κόρνερ, παρά την τεράστια διαφορά ύψους και σωματοδομής, με τον Ολλανδό να έχει το αβαντάζ στο miss-match, αλλά τον βραχύσωμο χαφ της Τσέλσι να έχει τέτοια αυτοπεποίθηση και τέτοια υπακοή στις οδηγίες του προπονητή του, που αν έπρεπε, θα είχε την θέληση μέχρι και να γκρεμίσει τον καλύτερο αμυντικό της περασμένης Premier League!

Αμέσως φάνηκε η διαφορά με το ματς απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου σίγουρα ο Μπάρκλεϊ έμοιαζε έξω απ' τα νερά του καθώς δεν έχει συνηθίσει να παίζει με τον τρόπο που έπρεπε βάσει του αγωνιστικού σχεδίου του Λάμπαρντ που τον είχε εσωτερικό μέσο από αριστερά για να παίρνει χώρους. Αυτό, ξέρει να το κάνει με εξαιρετικό τρόπο ο Ενγκολό Καντέ, έχοντας μετατρέψει και βελτιώσει το παιχνίδι του τα τελευταία χρόνια, όντας ένας από τους κορυφαίους μέσους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Κάποτε, ο Κλαούντιο Ρανιέρι στη Λέστερ είχε πει πως «αυτό που περιμένω να δω κάποια στιγμή, είναι τον Καντέ να βγάζει σέντρα και να... παίρνει θέση στην περιοχή για να κάνει την κεφαλιά». Είναι παντού...

 

Τελευταία Νέα