Η αγορά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 25 δισ. ευρώ

Gazzetta team
Η αγορά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 25 δισ. ευρώ

bet365

Η Deloitte εξέδωσε την καθιερωμένη ετήσια έκθεσή της για τα οικονομικά δεδομένα στο ποδόσφαιρο και διαπίστωσε πολλά νέα ρεκόρ.

Τα έσοδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ξεπέρασαν τα €25 δισ. για πρώτη φορά, σύμφωνα με την 27η έκθεση «Annual Review of Football Finance» που διεξάγει ετησίως το Sports Business Group της Deloitte. Η αύξηση του 4% από την περίοδο 2015/16 οφείλεται κυρίως στα 5 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, των οποίων τα συνολικά έσοδα σημείωσαν αύξηση κατά €1,3 δισ. (9%) φτάνοντας τα €14,7 δισ. την περίοδο 2016/17. Η συνολική αυτή αύξηση, βέβαια, δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτά τα πρωταθλήματα, αλλά και στα μικρότερα που είδαν επίσης αύξηση των εσόδων τους, με χαμηλότερο, ωστόσο, ρυθμό συγκριτικά με αυτά που παρατηρήθηκαν στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η La Liga είναι, πλέον, το δεύτερο μεγαλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο από πλευράς εσόδων μετά τη συλλογική συμφωνία πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, η οποία είχε σημαντική επίδραση στα έσοδα, ξεπερνώντας τη Bundesliga. Επιπλέον, η Deloitte διαπίστωσε ότι η αύξηση των εσόδων των 5 κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των επιπέδων κερδοφορίας με την Premier League, τη Bundesliga και τη La Liga να ανακοινώνουν συνολικά λειτουργικά κέρδη άνω των €300 εκατ. για πρώτη φορά.

Η Premier League παρέμεινε πολύ πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό από πλευράς εσόδων, έχοντας συγκεντρώσει συνολικά έσοδα ύψους €5,3 δισ. το 2016/17, από €4,9 δισ. το 2015/16. Η Premier League είναι πλέον 86% μεγαλύτερη από την La Liga, ενώ ο νέος κύκλος για τα τηλεοπτικά δικαιώματα βοήθησε όλους τους συλλόγους της να καταγράψουν έσοδα ρεκόρ.

Αν και η Bundesliga έχει πέσει κάτω από τη La Liga από πλευράς εσόδων, η πολυετής εντυπωσιακή εμπορική απόδοση των γερμανικών συλλόγων της δίνει τη δυνατότητα να ανακτήσει τη δεύτερη θέση στο κοντινό μέλλον. Οι βελτιωμένες συμφωνίες ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, θα οδηγήσουν σε αύξηση €1,4 δισ. κατά μέσο όρο των εσόδων για τις δύο πρώτες κατηγορίες της Γερμανίας το 2017/18.

Οι ομάδες της Serie A ξεπέρασαν τα €2 δισ. σε συνολικά έσοδα για πρώτη φορά, αυξημένα κατά 8% σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εσόδων μιας και μόνο ομάδας, της Ίντερ. Οι ιταλικοί σύλλογοι θα είναι εκείνοι που θα ωφεληθούν περισσότερο από τις αλλαγές των κριτηρίων για τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA. Με 4 συλλόγους να εξασφαλίζουν θέση στους ομίλους του Champions League από το 2018/19 και με βελτιωμένες τις συμφωνίες ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων από την ίδια σεζόν, οι ιταλικοί σύλλογοι περιμένουν αυξημένα έσοδα.

Παρά το γεγονός ότι η Ligue 1 παραμένει το πρωτάθλημα με τα πιο χαμηλά έσοδα μεταξύ των 5 κορυφαίων πρωταθλημάτων, τα έσοδα των γαλλικών συλλόγων αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ότι τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως χάρη στην έναρξη νέων εγχώριων συμφωνιών ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων. Τα πρόσφατα νέα για τη συμφωνία με την Mediapro για την περίοδο 2020/21 έως 2023/24 στηρίζουν τη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Ligue 1.

Εκτός των 5 κορυφαίων πρωταθλημάτων, η Süper Lig της Τουρκίας (€734 εκατ.) και η Premier League της Ρωσίας (€701 εκατ.) είναι τα αμέσως επόμενα μεγαλύτερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία πιθανότατα θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου τα επόμενα δύο χρόνια, αρχικά μέσω των εσόδων που συνδέονται άμεσα με την ίδια τη διοργάνωση και σε μικρότερο βαθμό με την έμμεση ανάταση του ρωσικού ποδοσφαίρου.

 

Τελευταία Νέα