Οι «μικρομεσαίοι» στην Ευρώπη (vid)

Γιώργος Ντυμένος
Οι «μικρομεσαίοι» στην Ευρώπη (vid)

bet365

Ο Αστέρας μπορεί να αποκλείστηκε πρόωρα από το Γιουρόπα Λιγκ, παραμένει όμως την τελευταία δεκαετία ο πιο αξιόπιστος εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρώπη, πλην των κατά τεκμήριο «μεγάλων».
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Ελλάδα το φαινόμενο αρκετές ομάδες, πλην των παραδοσιακά «μεγάλων» της χώρας, να πλασαρίζονται ψηλά και να συμμετέχουν στο Γιουρόπα Λιγκ. Οπως συνέβη φέτος με Ατρόμητο και Αστέρα, που όμως έμειναν εκτός από τον δεύτερο κιόλας προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.
Ο υποβιβασμό της ΑΕΚ – κατά πρώτο λόγο – και του Αρη, σε συνάρτηση με την αγωνιστική «καθίζηση» του Παναθηναϊκού, αλλά και η «επανάσταση» πολλών θεωρητικά «μικρομεσαίων», είναι οι λόγοι που τους στέλνουν στις εκτός συνόρων διοργανώσεις.
Ας δούμε τι έχουν κάνει όσοι αυτό το διάστημα πλασαρίστηκαν στην πεντάδα, από το 2010 και μετά, όπου συμμετείχαν στη δεύτερη κατά τεκμήριο ευρωπαϊκή διοργάνωση ο Αστέρας, ο Ατρόμητος, ο Πανιώνιος, ο ΠΑΣ, η Ξάνθη και ο Ολυμπιακός Βόλου. Από τους παραπάνω οι Αρκάδες είναι μακράν οι πιο πετυχημένοι, καθώς δύο φορές, σε αυτό το διάστημα, συμμετείχαν σε ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
Στο Περιστέρι αντίθετα παρότι παίρνουν μέρος και εκείνοι συχνά στον θεσμό, μόνο μία φορά πανηγύρισαν κάποια πρόκριση, καθώς κακά τα ψέμματα τους «πληγώνει» ο παράγοντας έδρα. Οπου μαζί με το φετινό κόντρα στην Ντιναμό Μπρεστ έχουν κερδίσει μόνο σε ένα από τα επτά εκεί παιχνίδια τους. Αντίθετα εκτός πήραν τρεις νίκες σε αντίστοιχες εξόδους τους.
Από μία πρόκριση μετρούν ακόμη ΠΑΣ, Πανιώνιος και Ξάνθη, ενώ ο Μιχάλης Γρηγορίου είναι ο μόνος τεχνικός που έχει πάει το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση με δύο διαφορετικές (Πανιώνιος, Ατρόμητος), ενώ ο Χάβι Γκαρθία πανηγύρισε ισάριθμες με τον Ολυμπιακό Βόλου. Ο Στάικος Βεργέτης από την πλευρά του είναι εκείνος με τα περισσότερα ματς (18), τις περισσότερες προκρίσεις (3) και την παρουσία δύο φορές σε ομίλους, αμφότερες με τους Αρκάδες.
Συνολικά από το 2010 και μετά οι «μικρομεσαίοι» έχουν δώσει 54 ευρωπαϊκά ματς, με ρεκόρ 16-14-24 και 10 προκρίσεις (Αστέρας 4, Ολυμπιακός Βόλου 2, Πανιώνιος, Ατρόμητος, ΠΑΣ, Ξάνθη).
ΣΕΖΟΝ 2018/19
Αδοξα και γρήγορα ολοκληρώθηκε η φετινή ευρωπαϊκή παρουσία του Ατρόμητου και του Αστέρα. Ο πρώτος ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις από την Ντιναμό Μπρεστ στο Περιστέρι και σε συνάρτηση με το 4-3 του πρώτο αγώνα έμεινε εκτός, ενώ οι Αρκάδες στάθηκαν άτυχοι κόντρα στη Χιμπέρνιαν, που της παραχώρησαν επίσης ισοπαλία 1-1, αλλά στη Σκωτία είχαν ηττηθεί 3-2.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΝΙΚΕΣ: 0 ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ: 2 ΗΤΤΕΣ: 2
ΣΕΖΟΝ 2017/18
Ο Πανιώνιος του Μιχάλη Γρηγορίου «εκπροσωπεί» τους «μικρομεσαίους» στο Γιουρόπα Λιγκ. Στον δεύτερο προκριματικό ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Γκόριτσα με δύο νίκες (2-0, 3-2), αλλά μετά... έπεσε πάνω στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Το «πάλεψε» αλλά έχασε με 1-0 και στα δύο ματς.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΝΙΚΕΣ: 2 ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ: 0 ΗΤΤΕΣ: 2
ΣΕΖΟΝ 2016/17
Ο ΠΑΣ Γιάννινα κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και για πρώτη φορά στην ιστορία του συμμετείχε σε μία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η Οντ από τη Νορβηγία είναι η αντίπαλός του και στο «παρθενικό» του ματς σε εκτός συνόρων θεσμό, την κέρδισε με 3-0. Στη ρεβάνς «καρδιοχτύπησε», αλλά πήρε την πρόκριση στην παράταση (ήττα με 3-1). Στην επόμενη φάση η Αλκμααρ της Ολλανδίας αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους παίκτες του Γιάννη Πετράκη, οι οποίοι έμειναν εκτός με δύο ήττες, αν και θα μπορούσαν να πάρουν κάτι παραπάνω (0-1 στην Ολλανδία, 1-2 στο Περιστέρι).
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΝΙΚΕΣ: 1 ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ: 0 ΗΤΤΕΣ: 3
ΣΕΖΟΝ 2015/16
Εκείνη τη σεζόν ο Αστέρας Τρίπολης συμμετείχε απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Εκανε μία νίκη (επί του ΑΠΟΕΛ εντός με 2-0), αλλά έχασε σε Λευκωσία (2-1), Πράγα από την Σπάρτα (1-0) και Γκελζενκίρχεν από τη Σάλκε (4-0), ενώ οι Γερμανοί τον κέρδισαν και στην Τρίπολη (4-0). Αντίθετα στους Τσέχους παραχώρησε ισοπαλία 1-1.
Το καλοκαίρι του 2015 ήταν σημαδιακό για τον Ατρόμητο, καθώς τότε πανηγύρισε τη μοναδική – ως τώρα – ευρωπαϊκή του πρόκριση. Στον 3ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ κληρώθηκε τότε με την ΑΪΚ Στοκχόλμης και με τον Μιχάλη Γρηγορίου στον πάγκο έκανε δύο νίκες (3-1 εκτός, 1-0 εντός). Στα πλέι οφ... έπεσε πάνω στη Φενέρμπαχτσε, από την οποία έχασε με τα χίλια ζόρια στο Περιστέρι (1-0 στις καθυστερήσεις), κάτι που μετέτρεψε σε τυπική διαδικασία τη ρεβάνς της Κωνσταντινούπολης (3-0).
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΝΙΚΕΣ: 3 ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ: 1 ΗΤΤΕΣ: 6
ΣΕΖΟΝ 2014/15
Η χρονιά 2014/15 είναι ίσως πιο πετυχημένη κάποιου «μικρομεσαίου» στην Ευρώπη στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς ο Αστέρας του Στάικου Βεργέτη τότε, ξεκίνησε από τον δεύτερο προκριματικό του Γιουρόπα και έφτασε μέχρι τους ομίλους του θεσμού. Αρχικά απέκλεισε την Ροβανιέμι (4-2 εντός, 1-1 εκτός), μετά την Μάιντς (3-1 εντός, 0-1 εκτός) και στα πλέι οφ την Μακάμπι Τελ Αβίβ (2-0 εντός, ήττα 3-1 εκτός). Στο γκρουπ μάλιστα ήταν πάρα πολύ καλός, καθώς δεν έχασε τόσο από την Μπεσίκτας (2-2 εντός, 1-1 εκτός), όσο και από την Παρτιζάν (2-0 εντός,0-0 εκτός), παρά μόνο από την Τότεναμ (1-2 εντός, 1-5 εκτός).
Ο Ατρόμητος από την πλευρά του συμμετείχε στον 3ο προκριματικό, όπου ναι μεν κέρδισε στο Σεράγεβο με 2-1 την ομώνυμη ομάδα, αλλά έχασε στο Περιστέρι στην παράταση με 3-1 και αποκλείστηκε.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΝΙΚΕΣ: 5 ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ: 4 ΗΤΤΕΣ: 5
ΣΕΖΟΝ 2013/14
Το καλοκαίρι του 2013 συμμετείχαν τρεις «μικρομεσαίοι» στον θεσμό. Η Ξάνθη του Νίκου Καραγεωργίου στον δεύτερο προκριματικό απέκλεισε την Λίνφιλντ (1-0 εντός, ήττα 2-1 εκτός στην παράταση), αλλά στην επόμενη φάση αποκλείστηκε από την Σταντάρ Λιέγης με δύο ήττες 2-1. Στον 3ο προκριματικό ο Αστέρας Τρίπολης έμεινε εκτός από την Ραπίντ Βιέννης (1-1 εντός, ήττα 3-1 εκτός) και ο Ατρόμητος από την Αλκμααρ (ήττα 3-1 εντός, νίκη 2-0 εκτός).
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΝΙΚΕΣ: 2 ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ: 1 ΗΤΤΕΣ: 5
ΣΕΖΟΝ 2012/13
Ιδιαίτερο ήταν για τον Αστέρα εκείνο το καλοκαίρι. Οι Αρκάδες με τον Σάκη Τσιώλη στον πάγκο τους, αν και έμειναν αήττητοι στη διοργάνωση, κατάφεραν να περάσουν μόνο έναν γύρο! Στον δεύτερο προκριματικό απέκλεισαν την Ιντερ Μπακού στα πέναλτι (ισοπαλίες 1-1 εντός και εκτός), ενώ στον 3ο έμειναν εκτός από την Μαρίτιμο λόγω του εκτός έδρας γκολ (1-1 εντός, 0-0 εκτός). Ο Ατρόμητος που συμμετείχε στα πλέι οφ της διοργάνωσης το «πάλεψε» κόντρα στη Νιούκαστλ, αλλά το 1-1 του Περιστερίου σε συνδυασμό με το 1-0 που έχασε στο Σεντ Τζέιμς Παρκ, δεν του επέτρεψε να προχωρήσει.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΝΙΚΕΣ: 0 ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ: 5 ΗΤΤΕΣ: 1
ΣΕΖΟΝ 2011/12
«Περίεργο» καλοκαίρι ήταν εκείνο του 2011, καθώς ο Ολυμπιακός Βόλου του Χάβι Γκαρθία αποβλήθηκε από τη διοργάνωση για εξωαγωνιστικούς λόγους, Μέχρι να συμβεί αυτό ήταν αήττητος, καθώς στον δεύτερο προκριματικό είχε περάσει την Ραντ (1-1 εντός, 1-0 εκτός) και στον 3ο την Ντιφερντάνζ (3-0 εντός, 3-0 εκτός).
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΝΙΚΕΣ: 3 ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ: 1 ΗΤΤΕΣ: 0
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΝΙΚΕΣ: 16 ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ: 14 ΗΤΤΕΣ: 24
ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ: 10
 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα