Βιτορούλ ή Φίτεσε στο δρόμο του ΠΑΟΚ εφόσον βρεθεί στο Europa League (vids)

Βιτορούλ ή Φίτεσε στο δρόμο του ΠΑΟΚ εφόσον βρεθεί στο Europa League (vids)

Gazzetta team
Βιτορούλ ή Φίτεσε στο δρόμο του ΠΑΟΚ εφόσον βρεθεί στο Europa League (vids)

bet365

Εάν συμβεί το αρνητικό σενάριο του αποκλεισμού του, ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο Europa League τον νικητή της μάχης των Ρουμάνων με τους Ολλανδούς και το gazzetta.gr παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά των δύο ομάδων.

Το ζητούμενο είναι να προσπεράσει τη Βασιλεία, αλλά εφόσον δεν τα καταφέρει, είναι πλέον γνωστό το ότι ο ΠΑΟΚ θα κατευθυνθεί βόρεια. Ο προορισμός του σε αυτό το σενάριο του 3ου προκριματικού γύρου του Europa League, θα είναι είτε η Ρουμανία, είτε η Ολλανδία...

Με το PulseBet*, νιώθεις το παλμό του Live στοιχήματος όπως ποτέ ξανά– Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Το να ταξιδέψει ο Δικέφαλος στο Αρνεμ θεωρείται αρκετά πιο πιθανό από το να παραμείνει στα Βαλκάνια. Η Φίτεσε που τερμάτισε πέρσι στην 6η θέση της Eredivisie, έχει τον 7ο μεγαλύτερο προϋπολογισμό της κατηγορίας και θεωρείται ιδιαίτερα επιθετική ομάδα, έχοντας σκοράρει 63 γκολ στο πρωτάθλημα. Οι νικητές του Κυπέλλου της προπέρσινης σεζόν (το μοναδικό τους ever) δεν έχουν καταφέρει ποτέ στην ιστορία τους να κατακτήσουν το πρωτάθλημα, όπου έχουν τερματίσει στη 2η θέση έξι φορές, με πιο πρόσφατη εκείνη του 1914-'15. Η Φίτεσε που βρέθηκε για πρώτη φορά εκτός συνόρων το 1978, έχει σχεδόν μόνιμη παρουσία στην Ευρώπη από το 2012 και έπειτα. Σημαντικότερες πορείες της εκείνες στο Κύπελλο UEFA του 1990-'91 και 1992-'93, όταν και αποκλείστηκε στα προημιτελικά από Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα, ενώ πέρσι δεν πέρασε από τον όμιλό της στην ίδια διοργάνωση.

Ο έμπειρος Σλούτσκι στον πάγκο
Με σοβαρές παραστάσεις με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (επτά χρόνια εκεί), αλλά και με παρουσία στον πάγκο της Εθνικής Ρωσίας και της Χαλ, ο Λενίντ Σλούτσκι καλείται να προσδώσει εμπειρία στο τιμόνι της ολλανδικής ομάδας, η οποία ουσιαστικά τον έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Μάριο, δείγμα της οργανωτικότητας που την διακρίνει. Ο 47χρονος Ρώσος τεχνικός έχει τη φήμη του καλού στησίματος στην άμυνα, κάτι που θεωρείται παράταιρο για την Eredivisie και έχει προκαλέσει απορία η πρόσληψή του.


Τα... κανόνια
Υπήρξε πέρσι μία εκπληκτική τριανδρία στην επίθεσή της, αλλά ο ένας αποχώρησε (σ.σ.: στο πιο κάτω κείμενο). Οι δύο που παρέμειναν υπόσχονται να συνεχίσουν να πυροβολούν. Σημαντικότερο όπλο στην επίθεση της Φίτεσε είναι ο Τιμ Μάταβζ. Ο 29χρονος Σλοβένος σέντερ φορ σημείωσε πέρσι 16 γκολ, ενώ ο μεσοεπιθετικός-εξτρέμ, Μπράιαν Λίνσεν έκανε τρομερή χρονιά τόσο στο σκοράρισμα (17 γκολ), όσο και στο σερβίρισμα (8 ασίστ). Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σίγουρα και ο Αλεξάντερ Μπίτνερ, ο οποίος ως δεξιός μπακ μοίρασε 8 ασίστ.

Η μεγάλη απώλεια
Το όνομά του δεν είναι γνωστό, αλλά ο εν λόγω πιτσιρικάς έκανε ωραίο θόρυβο στην Ολλανδία. Ο 19χρονος Τζέισον Μάουντ ερχόμενος από πίσω, βρήκε δίχτυα 14 φορές, μοίρασε 9 ασίστ και υποχρέωσε την Τσέλσι να ανακαλέσει τον δανεισμό του και να τον πάρει πίσω. Το κενό του είναι τεράστιο και δύσκολα θα καλυφθεί από τις αμφίβολες μεταγραφές. Μεταξύ πάντως όσων αποκτήθηκαν, βρίσκεται και ο πρώην του Παναθηναϊκού, Ράσμους Τελάντερ, που θα πρέπει να κλείσει τρύπες στο κέντρο της άμυνας.

Το συρτάκι για τον Μαχλά
Εκεί, λίγο πριν μπει ο 21ος αιώνας, ο Νίκος Μαχλάς μάθαινε τους οπαδούς της Φίτσεσε να χορεύουν συρτάκι. Εκείνος τα έβαζε ασταμάτητα κι εκείνοι κινούνταν αγκαλιά στις εξέδρες. Κορυφαία χρονιά του φυσικά το 1997-'98, όταν με τα 34 τέρματά του πήρε το «Χρυσό Παπούτσι» της Ευρώπης, ενώ την αμέσως επόμενη πρόσθεσε ακόμα 18 γκολ.


Το πρωτοποριακό «Χέλρεντομ»
Το γνωστό «Χέλρεντομ» υπήρξε ακραία πρωτοποριακό το 1997 όταν και άνοιξε τις πύλες του. Από τα πρώτα στην Ευρώπη με συρόμενη οροφή και με υπέροχες ανέσεις για 20 χρόνια πριν. Η χωρητικότητα του μπορεί να φτάσει τους 25.500 θεατές και παραμένει ένα από τα πιο όμορφα και... τακτοποιημένα γήπεδα που μπορείς να επισκεφτείς.

* Η Φίτεσε έχει κοντραριστεί μόνο μία φορά με ελληνική ομάδα. Ηταν το 1998-'99 για τον 10 γύρο του Κυπέλλου UEFA και πήρε την πρόκριση με νίκη 3-0 και ισοπαλία 3-3 στη ρεβάνς. Μάλιστα ο Νίκος Μαχλάς είχε βάλει τρία γκολ στα δύο ματς.


Βιτορούλ, η ομάδα του Χάτζι

Η παρουσία του Γκεόργκι Χάτζι είναι αυτή που δεσπόζει στην Βιτορούλ Κοστάντζα, την ομάδα που μακάρι να βρει στον δρόμο του ο ΠΑΟΚ, καθώς αν αυτό γίνει θα σημαίνει και τον αποκλεισμό του «δικεφάλου του βορρά» από το Champions League. Οι Ρουμάνοι έχουν έδρα το Οβίντιου, επαρχία της Κωνστάντζα, ωστόσο τα παιχνίδια τους τα δίνουν στο στάδιο Βιτορούλ που είναι λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης, μια έδρα που έχει χωρητικότητα 4.554 θεατών. Ο άνθρωπος που έρχεται στο μυαλό όλων όταν ακούνε την συγκεκριμένη ομάδα είναι ο Γκιόργκι Χάτζι.

Ο θρύλος του Ρουμάνικου ποδοσφαίρου εκτός από προπονητής της, είναι και ο ιδρυτής της. Συγκεκριμένα το 2009 αποφάσισε να κάνει αυτή την κίνηση και μέσα σε λίγα χρόνια έχουν γίνει άλματα προόδου. Άλματα όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και αναφορικά με την ανάδειξη ταλέντων, κάτι στο οποίο η Βιτορούλ δίνει σημαντικό βάρος.

Πέρσι οι Ρουμάνοι κατάφεραν να τερματίσουν στην 4η θέση και να πάρουν έτσι το εισιτήριο για το Europa League. Συνολικά συγκέντρωσε 44 βαθμούς, έχοντας 13 νίκες, 5 ισοπαλίες και 8 ήττες.

Το αστέρι

Το να ακολουθήσει τα βήματα του τεράστιου πατέρα του είναι εξαιρετικά δύσκολο, ωστόσο ο Γκεόργκε Χάτζι μόλις στα 19 του έχει καταφέρει να είναι ο αρχηγός και το αστέρι της Βιτορούλ, κάνοντας πολλές ομάδες να ενδιαφερθούν για την απόκτησή του. Ο μικρός μάλιστα είχε αγωνιστεί έστω και ελάχιστα στην Φιορεντίνα, πριν τον πάρει στην Βιτορούλ ο πατέρας του και μάλιστα με κανονική μεταγραφή και όχι με δανεισμό.

Ο προπονητής

Ως ποδοσφαιριστής είναι ό,τι καλύτερο έχει βγάλει το ποδόσφαιρο της Ρουμανίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως τον έλεγαν ο «Μαραντόνα των Βαλκανίων». Ο λόγος φυσικά για τον Γκιόργκι Χάτζι, ο οποίος εκτός από ιδρυτής της Βιτορούλ, είναι ο προπονητής της ομάδας. Στα χρόνια που βρίσκεται στο πάγκο της δείχνει πως το έχει και με την προπονητική. Βέβαια το να καταφέρει να πετύχει στους πάγκους, όσα πέτυχε ως ποδοσφαιριστής είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά σίγουρα θα το παλέψει και τα πρώτα δείγματα είναι θετικότατα.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα