Βιλί Σανιόλ: Ο ελληνικός «εφιάλτης» που θέλει να διώξει μετά από 20 χρόνια (vid)

ελλαδα
Το Gazzetta σας μεταφέρει στο «ελληνικό» παρελθόν του Βιλί Σανιόλ που βρίσκεται στον πάγκο της Γεωργίας και ψάχνει τη δική του... ρεβάνς κόντρα στην Εθνική Ελλάδος για κάτι που συνέβη πριν από 20 χρόνια.

Το ημερολόγιο έδειχνε την 26η ημέρα του Ιουνίου πίσω στο καλοκαίρι του 2004. Το EURO 2004 βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά η συγκεκριμένη ημερομηνία, μπαίνει με... χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι άδικα.

«Το καλύτερο μέχρι το επόμενο» θα ήταν μία έκφραση που ταίριαζε στο τελευταίο σφύριγμα του Άντερς Φρισκ, όταν ο φωτεινός πίνακα έδειχνε την Ελλάδα να έχει νικήσει με 1-0 τη Γαλλία των Ζιντάν, Πιρές, Γκαλάς, Ανρί και άλλων κορυφαίων αστέρων της εποχής.

Μετά από 20 χρόνια από εκείνη την επιτυχία στα προημιτελικά της διοργάνωσης, η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ένα μέλος από εκείνη τη Γαλλία, να στέκεται απέναντι στην Εθνική Ελλάδος αλλά όχι με ποδοσφαιρικά παπούτσια.

Ο λόγος για τον Βιλί Σανιόλ ο οποίος βρίσκεται στην άκρη του πάγκου της Γεωργίας και το Gazzetta σας πάει πίσω, στο... ελληνικό παρελθόν του ως ποδοσφαιριστής, σε εκείνο το απόγευμα στην Πορτογαλία στο «Estádio José Alvalade» αλλά και στο τι έγινε το 2021.

Το ελληνικό έπος του EURO 2004 που γέμισε... εφιάλτες

Η επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος να προκριθεί από τη φάση των ομίλων του EURO στα προημιτελικά ήταν από μόνη της μία τεράστια επιτυχία. Ωστόσο όταν ως επόμενο εμπόδιο, εμφανίστηκε η Γαλλία, τότε τα πράγματα φάνηκε αρκετα δύσκολα.

«Μέχρι εδώ ήταν». Μία έκφραση που ακουγόταν στις περισσότερες παρέες βλέποντας το ρόστερ των αστέρων για τους «τρικολόρ», οι οποίοι ήταν ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Ανάμεσα σε αυτή την ομάδα υπήρχε και το όνομα του Βιλί Σανιόλ, ο οποίος παρότι είχε παίξει σε όλα τα παιχνίδια μέχρι εκείνη τη στιγμή ως αλλαγή, κόντρα στην Ελλάδα παρέμεινε στον πάγκο, με τον Σαντίνι να επιλέγει τον Γκαλάς στη θέση του δεξιού οπισθοφύλακα.

Το γκολ του Άγγελου Χαριστέα ύστερα από εξαιρετική ενέργεια και σέντρα του Ζαγοράκη στο 65', ήταν αυτό που έστειλε τους Γάλλους πίσω στη χώρα τους, στέλνοντας την Ελλάδα στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Αήττητος κόντρα σε ελληνικές ομάδες

Πέρα από επίπεδο εθνικών ομάδων, ο Βίλι Σανιόλ έχει αντιμετωπίσει τρεις φορές ελληνικό κλαμπ σε συλλογικό επίπεδο για το UEFA Cup και έχει παραμείνει αήττητος.

Αρχικά, ήταν τη σεζόν 1999/2000 όταν στον 3ο γύρο, συνάντησε την ΑΕΚ με τη φανέλα της Μονακό, υπό τις οδηγίες του Κλοντ Πιέλ και συμπαίκτες τους Γκιουλί, Γκαγιάρδο, Λαμουσί και Πάμπλο Κοντρέρας.

Στο πρώτο παιχνίδι, στην Αθήνα, ο Ντέμης Νικολαϊδης κράτησε ζωντανή την Ένωση για την πρόκριση καθώς πέτυχε δύο γκολ στο τελικό 2-2 μεταξύ των δύο ομάδων. Ωστόσο στη ρεβάνς, το γαλλικό κλαμπ έκανε το καθήκον του και με γκολ του Μάρκο Σιμεόνε, πήρε τη νίκη-πρόκριση με 1-0, με τον Σανιόλ να είναι βασικός και στα δύο ματς.

Η τρίτη φορά που έπαιξε κόντρα σε ελληνικό κλαμπ ήταν όταν βρισκόταν στην Μπάγερν Μονάχου και το 2007, βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με τον Άρη. Ο Γάλλος αμυντικός μπήκε ως αλλαγή στα τελευταία λεπτά, με τους Γερμανούς να επικρατούν με το ευρύ 6-0 (!).

Η άτυπη... ρεβάνς του 2006

Ήταν λίγους μήνες μετά τον χαμένο τελικό στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 όταν η Γαλλία ηττήθηκε στα πέναλτι από την Ιταλία στα γήπεδα της Γερμανίας. Η Γαλλία φιλοξένησε σε φιλική αναμέτρηση στο «Stade de France» στο Παρίσι, την Ελλάδα.

Η χώρα μας είχε ξεκινήσει να προετοιμάζεται για τα προκριματικά του EURO 2008 με τον Ρεχάγκελ να έχει αρκετά νέα πρόσωπα σε σχέση με το ματς στο EURO 2004.

Ο Βιλί Σανιόλ ήταν βασικός σε εκείνο το ματς και μάλιστα έχει κάνει την ασίστ στον Τιερί Ανρί για να νικήσει με το κεφάλι τον Νικοπολίδη και να κάνει το τελικό 1-0.

Το «μάθημα» του 2021 ως προπονητής

Λίγες ώρες μακριά από τον τελικό για την πρόκριση στα τελικά του EURO, ο Βιλί Σανιόλ έχει στο πίσω μέρος του... μυαλού του το «μάθημα» του 2021, όταν δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη σε κανένα από τα δύο παιχνίδια που αντιμετώπισε τη χώρα μας.

Στο πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα, το show του Κβίτσα Κβαρατσκέλια με το οποίο συστήθηκε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ήταν αυτό που έσωσε την ήττα με το τελικό 1-1. Όμως στο δεύτερο ματς, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ιδανικά για τον Γάλλο προπονητή.

Παρότι κρατούσε το 0-0 μέχρι το 90', εκεί εμφανίστηκε ο Τάσος Μπακασέτας που νίκησε τον Λόρια από τη λευκή βούλα για το 0-1 και ο Πέλκας υπέγραψε ένα σπουδαίο διπλό στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων για το τελικό 0-2.

@Photo credits: INTIME
 

EURO Τελευταία Νέα