Εθνική Ελλάδος: Από το «μπάχαλο» στην ελπίδα! (vids, pics & poll)

Εθνική Ελλάδος: Από το «μπάχαλο» στην ελπίδα! (vids, pics & poll)

Δημήτρης Τομαράς
Εθνική Ελλάδος: Από το «μπάχαλο» στην ελπίδα! (vids, pics & poll)

bet365

Η Εθνική Ελλάδας ταλαιπωρήθηκε ξανά το 2019, απέτυχε να βρεθεί σε μεγάλη διοργάνωση, βίωσε μεγάλη κρίση παικτών - προπονητή, άλλαξε ξανά τεχνικό επιτελείο και βρήκε στα τελευταία ματς των προκριματικών της την ελπίδα.

Άρσεναλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με αμέτρητες αγορές στη Vistabet.gr. (21+)

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήθελε το 2019 να το βρει σε μία μεγάλη διοργάνωση μετά από απουσία αρκετών ετών. Δεν συνέβη αυτό. Υπό αυτήν την έννοια το 2019 είναι αποτυχημένη χρονιά.

Γιατί ΔΕΝ πέτυχε τον αγωνιστικό του στόχο, ΔΕΝ συσπείρωσε τον κόσμο γύρω από την Εθνική, ΔΕΝ βρήκε κατάλληλη έδρα παίζοντας στο... κρύο, άψυχο και άδειο πολλές φορές ΟΑΚΑ και ΔΕΝ μπόρεσε έως έναν βαθμό να ξαναβρεί τον καλό της αγωνιστικό χαρακτήρα με δυνατή άμυνα, πίεση, πάθος και τα αποτελέσματα έστω του 1-0. Η επιλογή του Άγγελου Αναστασιάδη που ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα τον Νοέμβριο του 2018 για να διαδεχθεί τον Σκίμπε ήταν με εντελώς λανθασμένα κριτήρια και κυρίως δεν επεξεγήθηκε ώριμα και σωστά από την διοίκηση της ΕΠΟ γιατί επελέγη ένας προπονητής άλλης γενιάς και εποχής που είχε να δουλέψει πολύ καιρό.

Ο Αναστασιάδης εμφανιζόταν στις προπονήσεις με εικόνες της Παναγίας, μιλούσε διαρκώς για τον Θεό και την πίστη και δεν είχε σαφές πλάνο. Απόλυτα σεβαστή η πίστη στον Θεό όμως πολύ γρήγορα έχασε τους παίκτες. Τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος των ποδοσφαιριστών και ειδικά περιπτώσεων όπως του Σωκράτη και του Μανωλά που δεν είχαν δει με καλό μάτι την πρόσληψή του από την αρχή. Μάλιστα ο Σωκράτης είχε σκεφτεί από τότε την αποχώρησή του από την Εθνική λόγω του Αναστασιάδη. Ένας Αναστασιάδης που δεν έφυγε τελικά με καλό τρόπο και όπως τόνισε ο ίδιος μετά έκανε και προσφυγή.
Το 2-2 εκτός έδρας με τη Βοσνία με το come back της Εθνικής κάπως έσωσε τα προσχήματα αλλά ήρθε το ηχηρό 0-3 από την Ιταλία με τον έμπειρο τεχνικό να αναλαμβάνει τότε την ευθύνη. Ήρθε ο αγώνας με την Αρμενία και το... χαστούκι με το 2-3 και την ήττα για να γίνει το... μπάχαλο στην Εθνική. Ο Σωκράτης μίλησε έξω από τα δόντια δείχνοντας πως δεν πιστεύει ότι αυτή η Εθνική έτσι όπως ήταν μπορούσε να περάσει, ο Αναστασιάδης του απάντησε λέγοντας πως δεν έχει θέση στην Εθνική, οι τότε αρμόδιοι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος του απάντησαν και μετά έγινε το... σώσε. Σωκράτης και Μανωλάς εμφανίστηκαν μαζί με κάποιους άλλους παίκτες δυσαρεστημένοι με τον Έλληνα τεχνικό και να το δείχνουν γενικότερα και κάπως έτσι ήρθε η ώρα για αλλαγές.
Στις 31 Ιουλίου του 2019 ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Ολλανδού Τζον Φαν'τ Σιπ μαζί με τους Άαρον Βίντερ και Μιχάλη Βαλκάνη ενώ επέστρεψαν στην ομάδα οι Κωνσταντινίδης - Φύσσας σε κομβικές θέσεις. Ο Φαν'τ Σιπ ήταν πρόταση ενός μάνατζερ που συνεργαζόταν με μέλη της αρμόδιας Επιτροπής για την Εθνική.
Ο Φαν'τ Σιπ έδειξε εξαρχής άλλη λογική και προσέγγιση. Έκανε το ντεμπούτο του στην ήττα από την Φινλανδία αλλά μετά το άσχημο και σχεδόν ντροπιαστικό εντός έδρας 1-1 με το Λιχτενστάιν και την λανθασμένη τοποθέτηση του Μανωλά με τον Σωκράτη στην φάση του γκολ των αντιπάλων ο Ολλανδός εκλέκτορας επέλεξε να τα αλλάξει όλα. Ή σχεδόν όλα. Εκτός των κλήσεων τέθηκαν παίκτες όπως ο Μανωλάς, ο Σωκράτης, ο Σάμαρης ή ο Τοροσίδης. Για τους δύο πρώτους ειδικά ο Ολλανδός έλεγε και συνεχίζει να λέει πως ήθελε να δει άλλους στόπερ και ότι προσωρινό πως έχουν τεθεί εκτός Εθνικής. Ο Σωκράτης βέβαια μπορεί να επιλέξει και να σταματήσει, όπως ήθελε να κάνει ο Τοροσίδης. Πάντως ο Ολλανδός και σε δηλώσεις του στο Open τόνισε πως στο μέλλον οι Sokratis και Μανωλάς θα είναι διαθέσιμοι.
Η εμπιστοσύνη του σε νέα πρόσωπα και σε παιδιά από Ολλανδία όπως τους Παυλίδη, Βρουσάϊ και Χατζηδιάκο άλλαξε τα δεδομένα. Νίκη με Βοσνία με 2-1, νίκη εκτός με Αρμενία με 0-1 και επικράτηση στο τέλος με τους Φινλανδούς με 2-1. Η Εθνική έφτιαξε την εικόνα της, έσωσε λίγη από την περηφάνειά της και έδωσε την ελπίδα προς το τέλος των προκριματικών του Euro 2020 και ας μην πέρασε. Μπαίνοντας λοιπόν στο 2020 η Εθνική μας έχει μπει ξανά σε καλό αγωνιστικό δρόμο αλλά θα πρέπει να:
1. Βρει μία μόνιμη - σταθερή αλλά και ουσιαστική έδρα. Μία έδρα που θα είναι ποδοσφαιρικό γήπεδο και θα το νιώθουν οι παίκτες.
2. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το πως θα πορευτεί στην συνέχεια και με τι κορμό.
3. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί οριστικά το τι θα γίνει με συγκεκριμένους παίκτες και ειδικά με περιπτώσεις όπως των Σωκράτη και Μανωλά. Ο Ολλανδός είπε πάντως ότι για τους δύο αυτούς παίκτες συνεχίζει να υπάρχει μέλλον στην Εθνική.
4. Θα πρέπει να βρει λύση και για το προπονητικό κέντρο της.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Αναμφίβολα ο Φαν'τ Σιπ. Ο Ολλανδός προπονητής έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να επανέλθει η Εθνική σε καλές εμφανίσεις και θετικά αποτελέσματα με αλλαγές προσώπων, με πολλή δουλειά στην τακτική και την πειθαρχία και φτιάχνοντας ξανά το κλίμα.
Χαρακτηριστικά ο Φαν'τ Σιπ - που γενικά έκανε δηλώσεις που συζητήθηκαν - έλεγε στους παίκτες του για την Εθνική: «Παίζετε για την φανέλα και το εθνόσημο και όχι για να αγοράσετε νέο σπίτι ή για νέο συμβόλαιο»! Επέλεξε να δουλέψει με παίκτες που βάζουν την ομάδα πάνω από το εγώ τους ενώ περιμένει πως και πως την επιστροφή του Φορτούνη.
Η ΣΤΙΓΜΗ
Είναι σίγουρα η φάση που δεν κολακεύει δύο κατά τα άλλα κορυφαίους στόπερ μας. Η στιγμή του 1-1 από το Λιχτεσντάιν που Σωκράτης και Μανωλάς χάνουν τον αντίπαλό τους και ο Μανωλάς βάζει τις φωνές στον Σαλάνοβιτς για να... φοβηθεί. Υπάρχει βέβαια και η γκολάρα του Φορτούνη με την Αρμενία. Ένα από τα κορυφαία γκολ που έχει βάλει ποτέ Έλληνας διεθνής.
Η ΔΗΛΩΣΗ
Ξεκάθαρα ανήκει στον Σωκράτη. Είναι η δήλωση από την οποία μετά... έτρεξαν οι εξελίξεις σε πολλά επίπεδα στην Εθνική. Είχε πει μετά το 2-3 από την Αρμενία μεταξύ άλλων πως «το σημερινό αποτέλεσμα είναι σειρά λαθών που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Αναλαμβάνω την ευθύνη εκ μέρους όλων των παιδιών Εγώ είμαι ο υπεύθυνος. Τι να πω τώρα; Δεν υπάρχει το να κοιτάξουμε μπροστά. Δεν θα σας πω για θέματα προπονητικής. Δεν είναι η θέση μου να μπω σε αυτά τα θέματα. Γίνονται τραγικά λάθη από τους παίκτες τα οποία είναι δύσκολο να εξηγηθούν και από εμάς. Είναι γκολ για παιδική χαρά αυτά που δεχτήκαμε. Φέρουμε μεγάλη ευθύνη οι παίκτες, την οποία πρέπει να αναλάβουμε οι μεγαλύτεροι, με πρώτον εμένα. Την αναλαμβάνω όλη.
Είναι το μόνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μεγάλη πίεση, ίσως να μην υπάρχει η ανάλογη πίεση που πρέπει να έχουν οι παίκτες. Δεν εξηγείται, είναι δύσκολο. Έχω κουραστεί να έρχομαι στην κάμερα και να λέω τα ίδια και τα ίδια. Όσον αφορά το κομμάτι των παικτών, εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη. Υπάρχουν κάποια παιδιά που είναι μικρά και δεν έχουν εμπειρία. Ίσως και να μην υπάρχει το επίπεδο να είναι αυτοί οι παίκτες στην Εθνική, με πρώτον από όλους εμένα. Δεν είναι ώρα να πω κάτι παραπάνω. Δεν έχουμε τύχη, δεν αξίζαμε έτσι κι αλλιώς να πάμε στα τελικά.
Στα προηγούμενα προκριματικά έγινε καλή προσπάθεια. Χάσαμε στο μπαράζ από μια καλύτερη ομάδα. Τουλάχιστον παλέψαμε. Στα δύο τελευταία ματς χάσαμε με κάτω τα χέρια. Όταν παίζεις με την Αρμενία και πρέπει να φας άλλα δύο γκολ, δεν αξίζουμε να πάμε στο Euro. Στον Τύπο δεν έχω να πω κάτι. Εγώ είμαι υπεύθυνος για όλα. Θα υπάρχουν εξελίξεις και πρέπει να υπάρξουν για το καλό όλων. Δεν θέλω να επεκταθώ γιατί δεν είμαι αρμόδιος. Αν ο Παπασταθόπουλος πρέπει να μείνει έξω για να πάει καλά η Εθνική, να μείνει έξω».
- Δείτε πιο κάτω βίντεο από τις νίκες της Εθνικής μας στα τρία τελευταία της παιχνίδια στα προκριματικά. Στην Gallery δείτε τα αποτελέσματα της Εθνικής από το Transfermarkt αλλά και την... καρτέλα του Φαν'τ Σιπ στην Ελλάδα. Διαβάστε ξανά εδώ την συνέντευξη του Φύσσα ως αθλητικός διευθυντής της Εθνικής στο G-Weekend για το νέο ξεκίνημα. Επίσης ψηφίστε στο poll.

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO Τελευταία Νέα