Περέιρα: «Μετά από 42 παιχνίδια είχαμε 34 παρεμβάσεις VAR»

Δημήτρης Τομαράς
Περέιρα: «Μετά από 42 παιχνίδια είχαμε 34 παρεμβάσεις VAR»

bet365

Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ. / Ε.Π.Ο., Βίτορ Μανουέλ Ντε Μέλο Περέιρα, καταπιάστηκε με τις φάσεις που εντόπισε το VAR στους αγώνες της Super League 1. Τι επισήμανε ο Πετρ Φούσεκ.
Με μεγάλη συμμετοχή διεξήχθη το εκπαιδευτικό σεμινάριο, που διοργανωσε η Ε.Π.Ο., με θέμα το πρωτόκολλο και την λειτουργία του συστήματος Video Assistant Referee. Στις εργασίες του σεμιναρίου μετείχαν εκπρόσωποι της Super League 1 και των Π.Α.Ε. που μετέχουν στο πρωτάθλημα, της αναδόχου εταιρείας παραγωγής του συστήματος, των τηλεοπτικών παρόχων των ΠΑΕ, καθώς και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, ενώ τα θέματα πρωτοκόλλου και εφαρμογών ανέπτυξαν ο ειδικός VAR της FIFA, Κάρλος Χεσούς Γκλος Γκόμεζ και το μέλος της ΚΕΔ / ΕΠΟ, Μιχάλης Κουκουλάκης.
Ο ειδικός εμπειρογνώμονας των FIFA και UEFA, Πετρ Φούσεκ σχολίασε: «Η FIFA γνωρίζει για αυτό το σεμινάριο και χαιρετίζει την απόφαση της ομοσπονδίας να το διοργανώσει. Έχουν γίνει προσπάθειες από πέρυσι, με την εφαρμογή του VAR στον τελικό Κυπέλλου, αλλά και μια σειρά από test με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση των διαιτητών και των λοιπών εμπλεκομένων. Είχαμε στα σεμινάρια τον κ. Βαν ντερ Ροστ και σήμερα τον κ. Γκλος Γκόμεζ, καθώς στην UEFA υπάρχει η εμπειρία και γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο θα στηρίξουν την Ε.Π.Ο. και την ΚΕΔ. Να θυμάστε ότι είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά, αυτήν του ποδοσφαίρου και όχι αντίπαλοι».
Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ., Βίτορ Μανουέλ Ντε Μέλο Περέιρα, υπογράμμισε: «Θα κάνω μία υπενθύμιση, ότι είναι μόνο τέσσερις οι περιπτώσεις παρέμβασης του VAR. Δε θέλουμε να αλλάξουμε το ποδόσφαιρο, θέλουμε να το βελτιώσουμε, ώστε να γίνει καλύτερο το θέαμα. Σε μια γρήγορη αναδρομή, θα σας πω ότι έχουν υπάρξει 688 ώρες εκπαίδευσης διαιτητών και 81 ώρες ενημέρωσης των άλλων πλευρών, ομάδων, δημοσιογράφων κλπ. Μετά από 42 παιχνίδια είχαμε 34 παρεμβάσεις VAR, 23 θεάσεις φάσεων από τους διαιτητές και 11 παρεμβάσεις πληροφόρησης των διαιτητών. Τα παραπάνω απέφεραν 28 αλλαγές απόφασης, κάτι πολύ ωφέλιμο για τη διαιτησία και το άθλημα, που μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους. Συνεχίζουμε ωστόσο να μαθαίνουμε».
Το σύστημα ανέλυσαν επίσης ο VAR Project manager της Ε.Π.Ο., Αλέξανδρος Χολέβας και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας Κώστας Ρούπτσος & ενώ στην συνέχεια ο υπεύθυνος εκπαίδευσης για το VAR Μιχάλης Κουκουλάκης έδωσε επιπλέον στοιχεία για την έως τώρα λειτουργία του VAR, αναφέροντας ότι έχουν λάβει ISO από τη FIFA 25 διαιτητές και 16 διαιτητές VAR, ενώ άλλοι 10 έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση και βρίσκονται σε αναμονή πιστοποίησης. Ο Γκλος Γκόμεζ, παρουσίασε και ανέλυσε στους παρευρισκόμενους 15 επιλεγμένα video-clips φάσεων, στις οποίες απαιτήθηκε η χρήση της υπηρεσίας VAR και απάντησε στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των ομάδων και των τηλεοπτικών σταθμών, εξηγώντας με λεπτομέρεια το αναλυτικό πρωτόκολλο χρήσης του συστήματος και τις περιπτώσεις που επιτρέπεται η προσφυγή σε αυτό, τον τρόπο συνεργασίας της διαιτητικής ομάδας και την διαδικασία λήψης της τελικής απόφασης για την εφαρμογή των κανονισμών.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα