Η διαιτησία απόψε στο Καραϊσκάκη, θα είναι πάλι όπως στο Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός;…

Η διαιτησία απόψε στο Καραϊσκάκη, θα είναι πάλι όπως στο Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός;…

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Η διαιτησία απόψε στο Καραϊσκάκη, θα είναι πάλι όπως στο Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός;…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τη διαιτησία που είχε φέτος ο Ολυμπιακός σε όλη τη διαδρομή του στο Τσάμπιονς Λιγκ και ειδικότερα για την αποψινή ιταλική διαιτητική ομάδα.

Ολυμπιακός - Ερ. Αστέρας με σούπερ προσφορά* & Novi Specials (21+) | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Σε ένα 90λεπτο λοιπόν απόψε θα κριθεί ποιος από τον Ολυμπιακό η, τον Ερυθρό Αστέρα θα συνεχίσει στην Ευρώπη. Σε μία βραδιά που προβλέπεται κρύα, από την βροχή, αλλά και καυτή, από το ενδιαφέρον και την αγωνία της έκβασης της μάχης των δύο μεγαλύτερων συλλόγων της Ελλάδας και της Σερβίας.

Ο Ολυμπιακός έχει το αβαντάζ της έδρας και της πιο βαριάς φανέλας στην σύγχρονη ιστορία των Κυπέλλων Ευρώπης. Ο Ερυθρός Αστέρας έχει το πλεονέκτημα ότι πάει για δύο αποτελέσματα και ότι είναι πιο φρέσκος από το πρωτάθλημα του, στο οποίο ουσιαστικά παίζει μόνος του και το παίρνει κάθε χρόνο πλέον με περίπατο, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που είναι υπό πίεση από την χωρίς τίτλο προηγούμενη διετία του.

Σε ένα τέτοιο παιχνίδι, όλα μπορεί να γίνουν. Ο Ολυμπιακός φαντάζει σαφώς καλύτερη ομάδα από τον Ερυθρό Αστέρα τουλάχιστον απ΄ όσα είδαμε στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά όταν όλα αποφασίζονται σε μία παρτίδα, ποτέ δεν ξέρεις. Το πιο πιθανό είναι όλα να κριθούν σε κάποιες λεπτομέρειες. Μία από αυτές ενδέχεται να αφορά τη διαιτησία. Έτσι, άλλωστε, συμβαίνει συνήθως σε τέτοιο επίπεδο. Από το πού θα πάει από τον ρέφερι μία αμφισβητούμενη φάση, μπορεί να αναδειχθεί ο κερδισμένος της παρτίδας.

Ήδη, όμως, η UEFA είναι εκτεθειμένη σε αυτό το κομμάτι, με τον απαράδεκτα επιπόλαιο ορισμό του τραγικού Γάλλου διαιτητή Μπαστιέν στο πρώτο ματς, στο Βελιγράδι, όπου άφησε τον Ολυμπιακό άδικα με δέκα παίκτες από το 57’ κι ενώ κέρδιζε 1-0 βρέθηκε στο τέλος χαμένος 1-3. Και κάπως έτσι είχε τελειώσει γι΄ αυτόν από την 2η αγωνιστική άδοξα η υπόθεση πρόκριση στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, παρότι είχε δείξει και στην πρεμιέρα με την Τότεναμ (2-2), όπως έδειξε και στη ρεβάνς στο Λονδίνο, παρά το τελικό 2-4, ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει την δεύτερη θέση πίσω από την Μπάγερν, από την περσινή φιναλίστ της διοργάνωσης.

Θέλω να πιστεύω ότι ο ορισμός από την UEFA του Ιταλού Ορσάτο για το συγκεκριμένο παιχνίδι, δεν θα είναι συνέχεια του πρώτου αγώνα των δύο ομάδων στο Βελιγράδι. Μολονότι τελευταία φορά που ο έμπειρος ρέφερι σφύριξε ελληνική ομάδα, η διαιτησία του ήταν επιεικώς μη αποδεκτή. Απλά αν δει κάποιος τα πρώτα δευτερόλεπτα σε αυτό το βιντεάκι (https://www.youtube.com/watch?v=E_Fi9zsplrk) θα καταλάβει ότι στο Ατρόμητος-Φενέρμπαχτσε (0-1) το 2015 δεν έδωσε δύο πέναλτι στο 0-0 υπέρ του Περιστερίου και κατακύρωσε στο 89’ ως γκολ για τους Τούρκους ένα καθαρά επιθετικό φάουλ…

Ο Ορσάτο έχει παίξει τον Ερυθρό Αστέρα άλλη μία φορά, τον Αύγουστο του 2018, στο εντός έδρας 0-0 με τη Σάλτσμπουργκ στα πλέϊ οφς του Τσάμπιονς Λιγκ, αποτέλεσμα που βοήθησε τους Σέρβους να προκριθούν τελικά στη φάση των ομίλων. Ο ίδιος Ιταλός ρέφερι είχε παίξει άλλη μία φορά ομάδα της Σερβίας, το Παρτίζαν- Άλκμααρ 3-2 το Σεπτέμβριο του 2015, αφήνοντας τους Ολλανδούς με δέκα παίκτες λόγω αποβολής στο 78’ με το σκορ 2-1.

Γενικά οι μεγάλες ομάδες της Σερβίας δεν έχουν να…φοβούνται τίποτα από Ιταλούς διαιτητές. Ο Ερυθρός Αστέρας είχε πάρει 0-0 από την Άρσεναλ μέσα στο Λονδίνο το Νοέμβριο του 2017 στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με διαιτητή τον Μπάντι, που είχε σφυρίξει και το εντός έδρας παιχνίδι του τον Αύγουστο του 2016 με τη Λούντογκορετς στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι Σέρβοι μπορεί να έχασαν στην παράταση και να αποκλείστηκαν, αλλά πήγαν στην παράταση ισοφαρίζοντας 2-2 με ένα πέναλτι στο 62’. Η δε Παρτίζαν είχε κερδίσει 3-0 εντός έδρας την Ρούνταρ τον Ιούλιο του 2018 με διαιτητή τον Ντοβέρι, που απόψε είναι 4ος.

Διαιτητής VAR σήμερα έχει οριστεί από την UEFA ο Γκουίδα, ένας άλλος Ιταλός διαιτητής, με παρελθόν παιχνίδια από ομάδες της Σερβίας, καθώς μόλις πριν τρεις μήνες σφύριξε το Παρτίζαν ΑΖ 2-2, αποβάλλοντας από το 28’ ένα παίκτη των Ολλανδών με το σκορ 0-1 και δίνοντας στο 42’ και πέναλτι στους Σέρβους για την ισοφάριση (1-1). Τον Γκουίδα ξέρει, πάντως, κι ο Ολυμπιακός, από το 0-0 με την Βικτόρια Πλζεν στην Τσεχία τον περασμένο Ιούλιο, με μία διαιτησία έδρας στο α΄ ημίχρονο, που ευτυχώς έγινε 50-50 στο β΄.

Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, ο Ολυμπιακός γενικά είχε καλή διαιτησία στην προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για τη φάση των ομίλων. Όχι, κακή δεν ήταν-για την ακρίβεια ήταν καλύτερη για τον ίδιο από αυτή που έχει κάθε Κυριακή στα γήπεδα της ελληνικής Λίγκας! Αλλά εκείνη η απόφαση της αποβολής του Μπενζιά στο Βελιγράδι ήταν κομβική, ενώ και στα δύο παιχνίδια με την Μπάγερν τα κρίσιμα γκολ (το 1-1 εδώ και το 0-1 έξω) ήταν σε εντελώς οριακές για οφσάϊντ φάσεις που πήγαν όλες στους Γερμανούς, χωρίς ποτέ να τις δούμε με την γραμμή του VAR ώστε να σιγουρευτούμε ότι επρόκειτο για δίκαιες αποφάσεις, ενώ και στο Λονδίνο η φάση του 2-2 της Τότεναμ ήταν επιθετικό φάουλ πάνω στον Τσιμίκα.

Επαναλαμβάνω, ωστόσο, ότι με μεγαλύτερο σεβασμό αντιμετωπίζουν γενικά οι διαιτητές της UEFA τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ φέτος, μέχρι στιγμής, σε σχέση με τον σεβασμό που τυγχάνει ο Ολυμπιακός στο ελληνικό πρωτάθλημα (!) από τους διαιτητές που ορίζει η, φέρνει ο Μέλο Περέϊρα, παρέα με τον Ισπανό Μάριν...

Άσχετο: Αν τελικά παίξει απόψε ο Μεριά, έχει την ευκαιρία να αποδείξει πολλά. Και πρώτα απ΄ όλα ότι μετράει και σαν χαρακτήρας, ότι δηλαδή είναι δυνατός και μπορεί να ξεπερνάει τις δύσκολες στιγμές και να «γυρίζει»…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.