Ο άγνωστος μέντορας του Κρόιφ που πέρασε από Ολυμπιακό και Εθνικό!

Ο άγνωστος μέντορας του Κρόιφ που πέρασε από Ολυμπιακό και Εθνικό!

bet365

To gazzetta.gr γράφει για τον Άγγλο πρώην προπονητή του Ολυμπιακού, Βικ Μπάκιγχαμ, ο οποίος θεωρείται μέντορας του Γιόχαν Κρόιφ εμπνέοντας όσο κανείς άλλος τον θρυλικό Ολλανδό! Όπως ο Κρόιφ, έτσι και ο Μπάκιγχαμ εργάστηκαν σε Μπαρτσελόνα και Άγιαξ!

100% Επιστροφή* χρημάτων Μάντσεστερ Σίτι - Λέστερ! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Η ποδοσφαιρική φιλοσοφία που διέπει τον Άγιαξ, αλλά και την Μπαρτσελόνα φέρει διαχρονικά την υπογραφή του Γιόχαν Κρόιφ.

Το Total Football του «Αίαντα» με το οποίο κατατρόπωσε Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους συνιστά ποδοσφαιρικό μοντέλο ολλανδικής προέλευσης, όμως λίγοι γνωρίζουν πως ένας πρώην προπονητής του Εθνικού και του Ολυμπιακού ήταν εκείνος που φύτεψε τους σπόρους της ποδοσφαιρικής επανάστασης.

Ο Άγγλος Βικ Μπάκιγχαμ ήταν ουσιαστικά ο μέντορας του Γιόχαν Κρόιφ, ο άνθρωπος, ο οποίος επηρέασε όσο κανείς άλλος τον θρύλο του ολλανδικού ποδοσφαίρου.

O άλλοτε μέσος της Τότεναμ εργάστηκε για πρώτη φορά στον Άγιαξ για μια διετία (1959-61), ενώ επέστρεψε για την δεύτερη θητεία του στον «Αίαντα» τρία χρόνια αργότερα (1964/65).

Ανακάλυψε τον Γιόχαν Κρόιφ σε ηλικία μόλις 12 ετών, ενώ πέντε χρόνια αργότερα ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» έκανε υπό τις οδηγίες του, το ντεμπούτο του με τον Άγιαξ.

Ο θρύλος λέει, πως η επιρροή του Μπάκιγχαμ στη ζωή και στη σταδιοδρομία του Κρόιφ ήταν τόσο ισχυρή, σε σημείο που ο Άγγλος προπονητής βάφτισε ένα από τα τρία παιδιά του!

Ο Μπάκιγχαμ κατέκτησε στην πρώτη του σεζόν με τον Άγιαξ το νταμπλ, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα δήλωνε πως οι παίκτες της ολλανδικής ομάδας είχαν αφομοιώσει την φιλοσοφία του και το μόνο που απέμενε είναι να εξελίξουν ακόμη περισσότερο το ποδόσφαιρο κατοχής. Παράλληλα υποστήριζε πως δεν έμαθαν κάτι από εκείνον, αλλά ήταν το συγκεκριμένο στιλ ποδοσφαίρου ταίριαζε στο dna τους.

Ο Άγιαξ του Μπάκιγχαμ, ήταν ουσιαστικά η ομάδα πρόδρομος των επιτυχιών που θα ακολουθούσαν στις αρχές της δεκαετίας του '70, όπου η ομάδα του Άμστερνταμ βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο Βρετανός ιδεολόγος του ποδοσφαίρου μετά τη νίκη της Ουγγαρίας στο «Γουέμπλεϊ» με 6-3 επί της Αγγλίας το 1953, αντιλήφθηκε πως οι μακρινές μπαλιές εμπεριέχουν ρίσκο και πως το σημαντικότερο ήταν όχι μόνο να μην χάνεις την μπάλα, αλλά να την διατηρείς στα πόδια σου παίζοντας όσο πιο ασφαλέστερα γίνεται.

Το 1965 παρέδωσε τα ηνία του Άγιαξ στον εμβληματικό Ρίνους Μίχελς, ο οποίος με την σειρά του μεγαλούργησε για μια εξαετία πατώντας πάνω στα χνάρια του, εφαρμόζοντας με απόλυτη επιτυχία το Total Football.

Ο Μπάκιγχαμ την ίδια εποχή και έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα από τον Εθνικό ανέλαβε την Μπαρτσελόνα (1979/71) κατακτώντας το Κύπελλο Ισπανίας. Είναι χαρακτηριστικό πως οι «μπλαουγκράνα» αρχικά ήταν μόλις τέσσερις βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη και κατάφερε να τους οδηγήσει στην τέταρτη θέση, αλλά και στην έξοδο στην Ευρώπη.

Αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω ενός προβλήματος στην πλάτη με τον Ρίνους Μίχελς να τον διαδέχεται ξανά.

Το 1972 καθοδήγησε την Σεβίλλη, ενώ τρία χρόνια αργότερα, στα 60 του και ενώ είχε μείνει χωρίς ομάδα δούλεψε στον Ολυμπιακό (1975/76).

Τον Ιανουάριο του 1976, έπειτα από μια βαριά εντός έδρας ήττα με 4-0 από τον ΠΑΟΚ, έλυσε το συμβόλαιο του.

Τέσσερα χρόνια αργότερα εργάστηκε στη Ρόδο με την ομώνυμη ομάδα να υποβιβάζεται το 1980, ενώ το 1982 καθοδήγησε την Ένωση Νέων Παραλιμνίου.

O Μπάκιγχαμ απεβίωσε το 1995 σε ηλικία 80 ετών, με τους οπαδούς του Άγιαξ και της Μπαρτσελόνα να αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του, την συμβολή του στο αγωνιστικό στιλ που καθιέρωσαν οι δύο ομάδες.

Ένας πιονέρος του ποδοσφαίρου, ο οποίος ήταν μπροστά από την εποχή του και εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αγνοείται στην πατρίδα του, την Αγγλία.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα