Το νέο Champions League είναι εδώ! (pics & vid)

Το νέο Champions League είναι εδώ! (pics & vid)

Αντώνης Σαούλης
Το νέο Champions League είναι εδώ! (pics & vid)

bet365

Η οριστική απόφαση που κλείδωσε στην Aθηνα, τα 2 δισεκατομμύρια που θα μοιράσει φέτος η UEFA και όλες οι αλλαγές της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης.

''Εδώ παίζεις στην έδρα σου και με Cash Out* '' *Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις

Ηταν το μεσημέρι της 27ης Μαρτίου του 2017. Στο Hilton της Αθήνας οι μεγαλύτεροι σύλλογοι της Ευρώπης «κλείδωναν» τις αλλαγές για την επόμενη τριετία σε Champions League και Europa League (2018-2021). Απέμενε το (τυπικό) OK της UEFA. Αλλαγές τις οποίες καταλάβαμε κάπως στα προκριματικά του Ιουλίου και του Αυγούστου και θα τις... νιώσουμε από την Τρίτη το βράδυ. Η καλύτερα να πούμε Τρίτη απόγευμα;

Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά που θα καταλάβει το κοινό. Το 21.45... πέθανε και πλέον οι φίλοι του Champions League θα στήνονται αρχικά στις τηλεοράσεις τους (ή θα πηγαίνουν γήπεδο) στις 19.55. Οσο για το βραδινό ματς; Αυτό θ' αρχίζει στις 22.00!

Αναλυτικά όπως βλέπετε και στην φωτογραφία δύο ματς την Τρίτη κι άλλα δύο την Τετάρτη θα γίνονται νωρίς. Τα υπόλοιπα έξι θα διεξάγονται το βράδυ κι αυτή η αλλαγή θα έχει να κάνει μόνο με την φάση των ομίλων. Γιατί με το που αρχίσει η Knock-Out φάση τότε όλοι οι αγώνες θ' αρχίζουν στις 22.00.

Το format του Champions League
Ναι η αλλαγή της ώρας είναι αυτή που μας θα ξενίσει περισσότερο. Ομως η σημαντικότερη αλλαγή στο Champions League είναι το format. Οι αλλαγές δηλαδή που αποφάσισαν οι... ισχυροί για να δημιουργήσουν ουσιαστικά ένα «κλειστό» τουρνουά τρομερά υψηλών απαιτήσεων.

Και λέμε «κλειστό» γιατί από φέτος και για την επόμενη πενταετία (υπήρξε ήδη συμφωνία και για την τριετία 2021-14) οι 26 από τις 32 θέσεις του Champions League θα είναι... καθορισμένες.

Για την ακρίβεια θα είναι:

  • Ο κάτοχος του Champions League
  • Ο κάτοχος του Europa League
  • Οι τέσσερις πρώτοι των πρώτων τεσσάρων ομοσπονδιών (Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία για φέτος)
  • Οι δύο πρώτοι των ομοσπονδιών που βρίσκονται στην 5η και 6η θέση (Γαλλία και Ρωσία για φέτος)
  • Οι πρωταθλητές από τις ομοσπονδίες που βρίσκονται από την 7η έως και την 10η θέση (Πορτογαλία, Ουκρανία, Βέλγιο, Τουρκία για φέτος)

Φέτος έβαλε και η Τσεχία απευθείας ομάδα στο Champions League (την Βικτόρια Πλζεν) κι αυτό γιατί η κάτοχος του Champions League, Ρεάλ Μαδρίτης είχε κερδίσει εισιτήριο και μέσω του πρωταθλήματος με αποτέλεσμα το ένα επιπλέον εισιτήριο να πάει στην ομοσπονδία που βρίσκεται στην 11η θέση.

Επίσης φέτος η 5η ομοσπονδία (Γαλλία) έβαλε απευθείας ακόμα έναν εκπρόσωπό της μιας και η κάτοχος του Europa League, Ατλέτικο Μαδρίτης επίσης είχε κερδίσει εισιτήριο από την La Liga.

Φυσικά η αλλαγή στην αυτόματη είσοδο των ομάδων στους ομίλους άλλαξε και την προκριματική φάση. Εκεί όπου πλέον δίνονται μόλις 6 εισιτήρια. Τέσσερα στο μονοπάτι των πρωταθλητών (φέτος η ΑΕΚ πήρε το ένα) και δύο από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών (ο ΠΑΟΚ έφτασε μέχρι τα play off).

Αυξηση επάθλων στις ομάδες με το συνολικό ποσό να φτάνει στα 1,95 διεσεκατομμύρια

Πως θα μοιραστεί το συνολικό ποσό της UEFA στο Champions League; Ενα ποσό που αυξήθηκε κι άλλο φέτος κι έφτασε στα 1,95 δισεκατομμύρια ευρώ! Δεν μιλάμε για εκατομμύρια αλλά για δισεκατομμύρια... Από φέτος λοιπόν η UEFA θα χωρίσει αυτό το ποσό σε 4 διαφορετικές κατηγορίες και όχι σε τρεις όπως ήταν τα προηγούμενα.

Οπως βλέπετε και στην φωτογραφία λοιπόν η... πίτα άλλαξε. Τα λεφτά αυξήθηκαν αλλά υπάρχει διαφορά στο πως μοιράζονται.

Για τις ομάδες των ομίλων θα δοθούν 1,95 δις εκατομμύρια (επιπλέον 30 εκατομμύρια πήγαν στις έξι ομάδες που αποκλείστηκαν από τα play off του Champions League. Πέντε εκατομμύρια για την κάθε μία).

Αυτές οι τέσσερις κατηγορίες είναι:

  • Το 25% των χρημάτων για την είσοδο στους ομίλους (488 εκατομμύρια)
  • Το 30% των χρημάτων θα δοθεί με βάση των απόδοση των ομάδων (585 εκατομμύρια)
  • Το 30% των χρημάτων θα δοθεί με βάση το 10ετές ranking των ομάδων (585 εκατομμύρια)
  • Το 15% των χρημάτων θα δοθεί με βάση το Market Pool (292 εκατομμύρια)

Η τεράστια διαφορά λοιπόν είναι η μείωση του Market Pool. Από το 40% στο 15%. (Στην φωτό το πως μοιράζεται το Market Pool στις ομάδες)

Για την είσοδο στους ομίλους τα πράγματα είναι απλά. Η κάθε ομάδα θα εισπράξει 15,25 εκατομμύρια ευρώ. Κάντε το πολλαπλασιασμό με τους 32 συλλόγους και θα βγάλετε το συνολικό ποσό των 488 εκατομμυρίων.

Για την απόδοση του κάθε συλλόγου επίσης δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση. Κάθε νίκη δίνει 2,7 εκατομμύρια και κάθε ισοπαλία 900.000 ευρώ.

  • Για πρόκριση στους 16: μπόνους 9,5 εκατομμύρια ευρώ
  • Για πρόκριση στους 8: μπόνους 10,5 εκατομμύρια ευρώ
  • Για την πρόκριση στους 4: μπόνους 12 εκατομμύρια ευρώ
  • Φιναλίστ: μπόνους 15 εκατομμύρια ευρώ
  • Νικητής: μπόνους 19 εκατομμύρια ευρώ
  • Υπάρχουν και τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ που πήρε ήδη η Ρεάλ ως φιναλίστ του UEFA Super Cup και τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ που πήρε η Ατλέτικο ως νικήτρια.

H νέα προσθήκη στο οικονομικό κομμάτι της UEFA είναι αυτή του ranking. Κι αυτή που αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η UEFA θα μοιράσει 585 εκατομμύρια ευρώ και η μοιρασιά θα είναι ως εξής. Η ομάδα με το χαμηλότερο ranking στην 10ετη βαθμολογία της UEFA (προσοχή όχι την τελευταία πενταετία αλλά δεκαετία) θα πάρει 1,108 εκατ. Η αμέσως επόμενη ομάδα θα πάρει το μερίδιο Χ2 και ούτε καθ' εξής. Η ομάδα με το μεγαλύτερο ranking (Ρεάλ Μαδρίτης) θα πάρει 35,46 εκατομμύρια ευρώ.

Aυτές είναι όλες οι αλλαγές που πρέπει να ξέρετε για το φετινό Champions League. Ηχεία στο τέρμα για ν' ακούσετε τον ύμνο, ετοιμάστε τα delivery και είστε έτοιμοι για την έναρξη της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργανώσης στον κόσμο.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα