«Αουτσάιντερ η Βίντι κόντρα στην ΑΕΚ, προσοχή στον ακούραστο Νεγκό»

«Αουτσάιντερ η Βίντι κόντρα στην ΑΕΚ, προσοχή στον ακούραστο Νεγκό»

«Αουτσάιντερ η Βίντι κόντρα στην ΑΕΚ, προσοχή στον ακούραστο Νεγκό»

bet365

Ο Ούγγρος football expert, Άμπελ Μέσαρος αναλύει στο gazzetta.gr την αντίπαλο της ΑΕΚ για τους ομίλους του Champions League, Βίντι. Η εύρωστη διοίκηση, η σφραγίδα του Νίκολιτς, η αμυντική φιλοσοφία και ο «βιονικός» Νεγκό.

Σκόραρε ο Λιβάγια το πρώτο γκολ του αγώνα ΜΟΛ Βίντι - ΑΕΚ; Στη Vistabet έχει επιστροφή στοιχήματος*! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Η ιστορική Βίντι (πρώην Βιντεότον) αποτελεί το τελευταίο εμπόδιο της ΑΕΚ πριν από την μεγάλη επιστροφή στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογική διοργάνωσης.

Ο Ούγγρος football expert του Sport TV Hungary, Άμπελ Μέσαρος, αφού πρώτα κάνει ένα μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν της ομάδας, αναλύοντας το background της, αλλά και την ισχυρή οικονομική και πολιτική στήριξη που παρέχεται από κορυφαία πρόσωπα της χώρας εξηγεί πως κατάφερε την τελευταία πενταετία να επιστρέψει και πάλι στην κορυφή του ποδοσφαίρου της χώρας.

Ο Μαγυάρος αναλυτής, επισημαίνει τον κομβικό ρόλο του αθλητικού διευθυντή Ζόλταν Κόβατς, αλλά και του προπονητή Μάρκο Νίκολιτς που κατάφερε μετά την αρχική αμφισβήτηση με ξεκάθαρο πλάνο να κερδίσει την εκτίμηση όλων.

Ο Μέσαρος, παράλληλα αναφέρεται στο σύστημα της Vidi, κάνοντας ειδική μνεία στον Γάλλο αμυντικό χαφ Νεγκό, αλλά και στους Μάρκο Στσέποβιτς, Ιστβάν Κόβατς και Ντάνκο Λάζοβιτς.

«Η Βιντεότον, η οποία πρόσφατα μετονομάστηκε σε MOL VIDI FC είναι αναμφισβήτητα η κορυφαία ομάδα της δεκαετίας στην Ουγγαρία.

Η αλλαγή ονόματος αποκαλύπτει τους ισχυρούς δεσμούς τους συλλόγους με ισχυρές επιχειρηματικές μονάδες στην Ουγγαρία.

Η Videoton είναι μια μεγάλη εταιρεία με ηλεκτρονικά είδη που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο, Γκάμπος Σέλες, ενώ o πετρελαϊκός όμιλος MOL, είναι ένας από τους σπουδαιότερους στην Κεντρική Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της ομάδας, Ιστβάν Γκάρασι είναι ένας από τους 10 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στην Ουγγαρία και στενός φίλος του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Από την θριαμβευτική επιστροφή του Πρωθυπουργού στην εξουσία το 2010, ο Όρμπαν ξεκίνησε μια προσπάθεια αναγέννησης του ουγγρικού ποδοσφαίρου και η Vidi βρισκόταν στην πρώτη γραμμή.

Με τρεις τίτλους σε 7 χρόνια και μια επιτυχημένη πορεία στο Europa League, η Βίντι είναι η μοναδική ομάδα της Ουγγαρίας αυτή τη δεκαετία που έχει φτάσει στους ομίλους τους Champions League (το 2012 με προπονητή τον Πορτογάλο πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού Πάουλο Σόουζα πάλεψαν για την πρόκριση αντιμετωπίζοντας, Σπόρτινγκ, Βασιλεία και Γκενκ). Ακόμη και αν αποκλειστεί έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον την συμμετοχή της στο Europa League.

H Vidi κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο μπάτζετ στο ουγγρικό πρωτάθλημα (πίσω από την Φερεντσβάρος), το οποίο υπολογίζεται σε 13 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης διατηρεί σημαντικό ρόλο στην κεντρική ευρωπαϊκή αγορά, καθώς θεωρείται ομάδα που αναδεικνύει ταλέντα. Με τους Ζοζέ Γκόμεζ και Μπερνάρ Καζονί να αποτυγχάνουν προπονητικά, ο σύλλογος υπέγραψε αρκετούς πολλά υποσχόμενους ποδοσφαιριστές από την εγχώρια αγορά επιπέδου εθνικής ομάδας. Απέτυχαν ωστόσο να φέρουν τίτλους μετά την σεζόν 2014/15 όπου κατέκτησαν το πρωτάθλημα.Με τον Ζόλταν Κόβατς ως αθλητικό διευθυντή (προσελήφθη το καλοκαίρι του 2015), η Βιντεότον ανέκαμψε επιστρέφοντας με αργά αλλά σταθερά βήματα στην κορυφή του ουγγρικού ποδοσφαίρου.

Δημιούργησε το καλύτερο τμήμα σκαόυτινγκ Ουγγαρία, βρήκε οικονομικούς πόρους και ξόδεψε χρήματα για παίκτες που έχουν καθιερωθεί όπως είναι ο Λάζοβιτς και οι αδερφοί Στσέποβιτς, ποδοσφαιριστές που δεν βρίσκονταν στον προσκήνιο (Στοπιρά, Νέγκο και πιο παλιά ο Χέντι) ή φέρνοντας πίσω Ούγγρους διεθνείς σταρ (Βάργκα, Χούζτι και Γιουχάζ).

Υπήρχε μεγάλη διχογνωμία στην περασμένη σεζόν όταν η Βιντεότον προσέλαβε στην τεχνική ηγεσία της, τον Μάρκο Νίκολιτς, ο οποίος την σεζόν 2016/17 βρισκόταν στον πάγκο της Παρτιζάν Βελιγραδίου.

Ο Νίκολιτς ήρθε στη θέση του άλλοτε παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Χένινγκ Μπέργκ, ο οποίος οδήγησε την Βιντεότον (2016/17) τρεις βαθμούς πίσω από την νεανική Χόνβεντ. Μια ομάδα που οι περισσότεροι ειδικοί δεν περίμεναν πως θα κατακτήσει τον τίτλο.

Η Βιντεότον προκρίθηκε στα Play-off του Europa όπου κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Παρτιζάν. Στο πρώτο ματς απέσπασε ισοπαλία 0-0 στο Βελιγράδι, όμως στη ρεβάνς διασύρθηκε χάνοντας με 4-0. Ο Νίκολις, ο οποίος έχει συμβόλαιο 800.000 ευρώ αμφισβητήθηκε όπως και ο Ντάνκο Λάζιιτς, ο οποίος έκανε ένα από τα πιο γελοία θέατρα σε ματς πρωταθλήματος, όπως μπορείτε να δείτε (https://www.youtube.com/watch?v=asBM_ejRUxw).

Λόγω των δυσκολιών που παρουσιάζει το πρόγραμμα του ουγγρικού πρωταθλήματος (ξεκινάει μέσα Ιουλίου και ολοκληρώνεται τέλη Μαϊου με διάλειμμα δύο μηνών), η Vidi, αλλά και άλλες ομάδες δυσκολεύονταν να ενισχυθούν το καλοκαίρι, ενώ στη χειμερινή περίοδος είναι πάντα πιο δύσκολο να διαπραγματευτείς.

Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι χρειάστηκε τουλάχιστον ένας χρόνος για να αξιοποιηθούν οι μεταγραφές του αθλητικού διευθυντή Ζόλταν Κόβατς και υπό την καθοδήγηση του Νίκολιτς να καταφέρει ο σύλλογος να ξεπεράσει την Φερεντσβάρος και να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Πρώτο εμπόδιο στην φετινή ευρωπαϊκή πορεία ήταν η Ντουντελάνζ από το Λουξεμβούργο την οποία απέκλεισαν με μια νίκη (2-1) και μια ισοπαλία (1-1). Ακολούθησε μια ηρωική εκτός έδρας ισοπαλία δίχως σκορ κόντρα στην Λουντογκόρετς, η οποία έχει 3-4 φορές παραπάνω μπάτζετ από την Βίντι. Σε αυτό το ματς η Vidi έπαιξε φουλ άμυνα! Στη ρεβάνς η πρωταθλήτρια Ουγγαρίας εκμεταλλεύτηκε την ανόητη αποβολή με δύο κίτρινες κάρτες του Ολλανδού, Βίρχιλ Μίσιντιαν και επικράτησαν με 1-0.

Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός πως στον Γ΄ Προκριματικό Γύρο κόντρα στη Μάλμε του Μάρκους Ρόζενμπεργκ δεν δέχθηκαν γκολ στην Ουγγαρία και προκρίθηκαν χάρη στο εκτός έδρας (1-1).

Σε ότι αφορά την τακτική, ο Νίκολιτς συνηθίζει να παρατάσσει την ομάδα του σε διάταξη 4-3-1-2 ή 4-3-2-1 με τον Μάρκο Στσέποβιτς να είναι ο μοναδικός προωθημένος φορ, αν και κάποιες φορές τον υποστηρίζει ο αδερφός του Στέφαν, η ο δαιμόνιος Ιστβάν Κόβατς.

Ο Κόβατς, ο οποίος στα 26 του είναι ο νεαρότερος βασικός της ομάδας, παίζει πίσω από τους επιθετικούς μαζί με τον βετεράνο της Bundesliga, Σάμπολτς Χούζτι, αλλά και τον πρώην άσο της PSV, Ντάνκο Λάζοβιτς που παραμένει ικανός για μερικές ασίστ αλλά και εκπλήξεις στο παιχνίδι του.

Επίσης στο αρχικό σχήμα βρίσκεται από τα αριστερά ο δουλευταράς αμυντικός χάφ Ανέλ Χάτζιτς, στο κέντρο αγωνίζονται ο Γιόζεφ Βάργκα ή ο Μπόμπαν Νικόλοφ, ενώ στη δεξιά πλευρά βρίσκεται ο Λοίς Νεγκό.

Πρόκειται για πρώην συμπαίκτη του Αντουάν Γκριζμάν στην εθνική Γαλλίας U20 που δεν τα κατάφερε στη Ρόμα. Αντίθετα ο Νεγκό στη Vidi είναι ο μεγάλος σταρ των προκρίσεων. Δεν σταματάει ποτέ να τρέχει, οπισθοχωρεί για να βοηθήσει, βγαίνει στην κόντρα και επίσης μπορεί να αγωνιστεί και ως δεξιός μπακ.

Η τετράδα της άμυνας παραμένει σταθερή με τον Στοπιρά από το Πράσινο Ακρωτήριο, αλλά και την έμπειρη τριπλέτα από την Ουγγαρία, Ρόλαντ Γιουχάς, Βινίσιους και Ατίλα Φιόλα. Η Βιντεότον έχει συγκεντρώσει οχτώ βαθμούς στα τέσσερα πρώτα ματς στο ουγγρικό πρωτάθλημα και είναι μάλλον το αουστάιντερ απέναντι στη δυνατή ΑΕΚ που είναι ενισχυμένη με παίκτες όπως οι Λιβάγια και Πόνσε.

Η Βιντεότον έχει πλέον την ευκαιρία να επαναλάβει μια πορεία ανάλογη με εκείνη του 2012, ωστόσο απέχει πολύ από τις ένδοξες ημέρες του 1985 όταν ηττήθηκε στον τελικό του Κυπέλλου UEFA από την Ρεάλ Μαδρίτης».

Δείτε στιγμιότυπα από την εκτός έδρας ισοπαλία της Vidi κόντρα στη Μάλμε (1-1).

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα