Σαχτάρ Ντόνετσκ - Μπαρτσελόνα 1-0: Οι ηρωικοί Ουκρανοί ανέβαλαν την πρόκριση και μπήκαν στο «κόλπο»! (vid)

Shakhtar Donetsk

bet365

Εξαιρετικά στημένη και πολύ πιο ουσιαστική, η Σαχτάρ Ντόνετσκ νίκησε δικαίως μια κακή Μπαρτσελόνα στο Αμβούργο (1-0), δεν της επέτρεψε να σφραγίσει μαθηματικά την πρόκριση στους «16» του Champions League και μπήκε γερά και η ίδια στο «κόλπο». της πρώτης δυάδας του όγδοου ομίλου.

Παίζει μονίμως εξόριστη τα ευρωπαϊκά της παιχνίδια, η χώρα της βρίσκεται σε πόλεμο εδώ και πάνω από έναν χρόνο, σχεδόν όλοι οι ξένοι και οι καλύτεροι Ουκρανοί της έφυγαν για άλλες πολιτείες, αλλά ακόμα και έτσι η Σαχτάρ Ντόνετσκ βρίσκει δυνάμεις που ίσως δεν ήξερε ότι έχει.

Η πρωταθλήτρια Ουκρανίας ήταν εξαιρετικά στημένη, πολύ πιο ουσιαστική και στο «Volksparkstadion» του Αμβούργου πέτυχε τεράστια νίκη επί της Μπαρτσελόνα (1-0), μπαίνοντας γερά στην μάχη πρόκρισης στους «16» του Champions League και αναβάλλοντας το μαθηματικό εισιτήριο των κάκιστων (για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι) Καταλανών.

Εκτός λόγω τιμωρίας ο δεξιός μπακ Γιουκίμ Κονόπλια και λόγω τραυματισμού ο πολύτιμος μέσος Αρτέμ Μπονταρένκο, με τον Μαρίνο Πούσιτς στο επίσημο ντεμπούτο του με την ομάδα στο Champions League να επιλέγει διάταξη 4-1-4-1.

Με σταθερά απόντες τους Φρένκι Ντε Γιονγκ και Σέρτζι Ρομπέρτο, ο Τσάβι έκανε μερικό ροτέισον με τον Μάρκος Αλόνσο στο αριστερό άκρο της άμυνας και τον Φεράν Τόρες να παίρνει την θέση του Ζοάο Φέλιξ στην τριάδα της επίθεσης.

Γκολάρα του Σικάν και 1-0!

Οι Μπλαουγκράνα ξεκίνησαν με πίεση ψηλά, αλλά χωρίς την χαρακτηριστική καλή και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, απειλώντας σχετικά για πρώτη φορά με σουτ του Ιλκάι Γκιντογκάν που έφυγε άουτ.

Οι Ουκρανοί περίμεναν κλεισμένοι στην άμυνά τους και ψάχνοντας τις αντεπιθέσεις, χωρίς πάντως ιδιαίτερο αποτέλεσμα μέχρι το 15λεπτο, όταν άγγιξαν το 1-0 σε τετ - α - τετ του Μίκολα Ματβιγιένκο αφού πρώτα ξεπέρασε τον Ζοάο Κανσέλο, με τον Μαρκ - Αντρέ Τερ Στέγκεν να αποσοβεί το γκολ με μια από τις κλασικές αποκρούσεις του.

Η Μπάρτσα «απειλούσε» μόνο με μακρινά σουτ, όπως ένα ακόμα του Ραφίνια, αλλά δεν έκανε το παιχνίδι της (κάθε άλλο μάλιστα...), κόντρα σε μια Σαχτάρ που έψαχνε συνεχώς την πλάτη της καταλανικής άμυνας και έδειχνε να πατάει πιο γερά στο (αρκετά γλιστερό) γήπεδο.

Και αυτό επιβεβαιώθηκε στο 40ό λεπτό, όταν ο Γκιόργκι Γκοχολεϊσβίλι, ο οποίος πήρε την θέση του τιμωρημένου Κονόπλια, σέντραρε άψογα από τα δεξιά και ο Ντανίλο Σικάν, με εξαιρετική κεφαλιά, νίκησε τον Τερ Στέγκεν και έβαλε μπροστά στο σκορ τους (τυπικά) γηπεδούχους.

Πιο κοντά το 2-0 απ' ότι το 1-1

Οι κάκιστοι στο πρώτο ημίχρονο Καταλανοί προσπάθησαν να μπουν δυνατά στο δεύτερο, χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα, με τους Ουκρανούς μάλιστα να αγγίζουν το 2-0 με ευκαιρίες των Γκοχολεϊσβίλι και Σικάν, με τον Τερ Στέγκεν να απαντάει και στις δύο με αποκρούσεις που κράτησαν «ζωντανή» την ομάδα του.

Ενοχλημένος με την εικόνα της Μπάρτσα ο Τσάβι, έκανε μαζεμένες τέσσερις (!) αλλαγές, βάζοντας Αλεχάντρο Μπάλντε, Πέδρι, Λαμίν Γιαμάλ και Ζοάο Φέλιξ αντί Αλόνσο, Οριόλ Ρομέου, Ραφίνια και Φεράν Τόρες.

Άμεσα οι φιλοξενούμενοι αύξησαν την πίεση στα καρέ της Σαχτάρ, από την οποία αποχώρησε λόγω ενοχλήσεων ο σκόρερ Σικάν, χωρίς αυτό να την εμποδίσει να χάσει ακόμα μια ευκαιρία με τον Νεβέρτον μετά από αντεπίθεση.

Μια κεφαλιά άουτ του Γιαμάλ, μια ακόμα αποχώρηση λόγω τραυματισμού στην Σαχτάρ (Τάρας Στεπανένκο) και τα λεπτά να περνούν αγωνιωδώς για μια ομάδα που ήθελε νίκη για να σφραγίσει την πρόκριση στους «16», αλλά το σενάριο του αγώνα ήταν εντελώς διαφορετικό.

Οι Ουκρανοί ήταν εξουθενωμένοι, αλλά έψαχναν συνεχώς τις αντεπιθέσεις όταν είχαν την ευκαιρία και, σε μια από αυτές, σημείωσαν γκολ με τον Νεβέρτον, το οποίο όμως ακυρώθηκε για (οριακό) οφσάιντ.

Η Μπάρτσα έπαιζε περισσότερο με καρδιά απ’ ότι με μυαλό, δεν απείλησε ποτέ επί της ουσίας τον Ντμίτρο Ρίζνκι και περιορίστηκε στο να φωνάζει για πέναλτι, όταν δεν υπήρξαν. Και τώρα, βεβαίως, αν δεν προσέξει, μπορεί το κάζο να είναι ιστορικών διαστάσεων...

Σαχτάρ Ντόνετσκ (Μαρίνο Πούσιτς): Ρίζνκι - Γκοχολεϊσβίλι, Μπόνταρ, Ρακίτσκι, Ματβιένκο - Στεπανένκο (73’ λ. τρ. Ναζαρίνα) - Ζούμπκοφ, Κρίσκιφ, Σουντάκοφ, Νεβέρτον (90’+6’ Σβεντ) - Σικάν (62’ λ. τρ. Κέλσι).

Μπαρτσελόνα (Τσάβι): Τερ Στέγκεν - Ζοάο Κανσέλο, Αραούχο, Κρίστενσεν, Μάρκος Αλόνσο (60’ Μπάλντε) - Γκάβι (81’ Φερμίν Λόπεθ), Ρομέου (60’ Πέδρι), Γκιντογκάν - Ραφίνια (60’ Γιαμάλ), Λεβαντόφσκι, Φεράν Τόρες (60’ Ζοάο Φέλιξ).

8ος Όμιλος - Βαθμολογία
1. Μπαρτσελόνα 4 (8-2) 9
2. Πόρτο 3 (7-3) 6
3. Σαχτάρ Ντόνετσκ 4 (6-7) 6
4. Αντβέρπ 3 (3-12) 0

Αποτελέσματα
Σαχτάρ Ντόνετσκ - Μπαρτσελόνα 1-0
Πόρτο – Αντβέρπ (22:00)

Επόμενη αγωνιστική
Σαχτάρ Ντόνετσκ - Αντβέρπ (28/11, 19:45)
Μπαρτσελόνα - Πόρτο (28/11, 22:00)

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα