Προτού ξετινάξει τα δίχτυα, ο Πελέ τα... φρόντιζε! (pics)

Προτού ξετινάξει τα δίχτυα, ο Πελέ τα... φρόντιζε! (pics)

Κώστας Ζάλιαρης
Προτού ξετινάξει τα δίχτυα, ο Πελέ τα... φρόντιζε! (pics)

bet365

Το gazzetta.gr τιμά τα 76α γενέθλια του μεγάλου, Πελέ, παρουσιάζοντας τη στιγμή που ενδεχομένως να... χάθηκε ένας καλός τερματοφύλακας, για να «γεννηθεί» ένας σκόρερ που άφησε εποχή!

Τι να γράψεις για τον Βραζιλιάνο θρύλο που ν' αντιστοιχεί στα κατορθώματά του στο χορτάρι και ν' ανταποκρίνονται πλήρως στην εικόνα που μπορεί ο καθένας να βρει στο διαδίκτυο και ν' αφιερώσει χρόνο χαζεύοντας τα γκολ, τις κινήσεις του, τον τρόπο με τον οποίο κάθε άμυνα «υποκλινόταν» σ' εκείνον...

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, κλείνει σήμερα, 23 Οκτώβρη, τα 76 του χρόνια, όλοι θα θυμούνται για πάντα πως έχει ξεπεράσει τα 1.000 γκολ στην καριέρα του (για την ακρίβεια τα 526 εκ των 1283 ήταν σε ανεπίσημα ματς), όμως, ίσως ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία στην οποία ο Πελέ, προτού γίνει ο... μεγάλος και τρανός στράικερ, είχε παίξει ως τερματοφύλακας!

Οι φωτογραφίες που εντοπίζονται στο διαδίκτυο, έχουν ημερομηνία το 1957 (χρονιά στην οποία αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 58 γκολ και είχε ήδη κερδίσει θέση βασικού, παρά το νεαρό της ηλικίας του), όταν ακόμα ο θρύλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου ήταν 17 ετών.

Ανήκε στη Σάντος και το παιχνίδι στο οποίο είχε κληθεί να υπερασπιστεί την εστία του, ήταν για το πρωτάθλημα Paulista, του Σάο Πάουλο.

Εκείνη την εποχή, οι αλλαγές δεν επιτρέπονταν ή σε ορισμένα τουρνουά κάθε ομάδα είχε το δικαίωμα ν' αλλάξει μονάχα έναν ποδοσφαιριστή σε περίπτωση ανάγκης.

Όπως ήταν λογικό, κάποιος από τους παίκτες της 11άδας γνώριζε πως θα έπρεπε να βάλει τα γάντια και να φροντίσει να μη δεχθεί τέρμα η ομάδα του, σε περίπτωση που ο γκολκίπερ δεν μπορούσε ν' αγωνιστεί ή αποκόμιζε κάποιον τραυματισμό κατά τη διάρκειας της αναμέτρησης.

Κάπως έτσι συνέβη και με τον Πελέ!

Κλήθηκε να καθίσει κάτω απ' τα δοκάρια της Σάντος, ωστόσο, δεν το θεώρησε αγγαρεία και επέδειξε προσήλωση και αποφασιστικότητα για να βγάλει εις πέρας την αποστολή που του είχε ανατεθεί. Μάλιστα, υπάρχει και φωτογραφικό στιγμιότυπο όπου αναλαμβάνει να εκτελέσει χρέη τερματοφύλακα το 1964, σε προπόνηση της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας!

Βέβαια, αυτό είναι μάλλον κάτι σύνηθες ή κάτι που συμβαίνει ούτως ή άλλως και στη σύγχρονη εποχή με αρκετούς ποδοσφαιριστές να... φορούν τα γάντια του τερματοφύλακα στα χαλαρά οικογενειακά διπλά, όμως ο Πελέ μάλλον ήθελε να γνωρίσει καλά τη θέση για να εφεύρει ακόμα περισσότερους τρόπους ώστε να νικάει κάθε φορά τους αντίπαλους πορτιέρο...

 

Τελευταία Νέα