Πορτογαλία – Γαλλία: 90 λεπτά δεν είναι αρκετά

Gazzetta team
Πορτογαλία – Γαλλία: 90 λεπτά δεν είναι αρκετά

bet365

Πορτογαλία και Γαλλία «ακονίζουν» τα ξίφη τους με μόνο στόχο την αναρρίχηση στο… Εβερεστ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – ΓΑΛΛΙΑ
ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΠΑΠ: 550
ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΟΠΑΠ: 4.25 – 2.95 – 1.80
ΩΡΑ/
TV:22:00/ ΕΡΤ 1
ΓΗΠΕΔΟ: Σταντ Ντε Φρανς (81.338), Παρίσι
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μαρκ Κλάτενμπουργκ (Αγγλία)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ: Εχουν τεθεί αντιμέτωπες σε 24 περιπτώσεις, ανεξαρτήτως διοργάνωσης και έδρας, με τους «τρικολόρ» να διατηρούν ρεκόρ 18-5-1.
* Οι Γάλλοι μετρούν δέκα διαδοχικές νίκες κόντρα στην Πορτογαλία. Τελευταία φορά που επικράτησαν οι Ιβηρες ήταν το 1975.
* Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν έχει σκοράρει κόντρα στη Γαλλία.
* Η Πορτογαλία είναι η ομάδα με τις περισσότερες προσπάθειες για γκολ στη διοργάνωση (112), η Γαλλία μετράει 103 προσπάθειες. Και οι δυο μετρούν από 36 σουτ εντός στόχου. Μόνο η Γερμανία έχει περισσότερα σουτ στον στόχο (37).
* Η Γαλλία θέλει ένα γκολ ώστε να ισοφαρίσει το ρεκόρ με τα περισσότερα γκολ σε μια διοργάνωση Euro (14), επίτευγμα που κατέχει η ίδια από το Εuro 1984.
* Αήττητη η Πορτογαλία υπό τις οδηγίες του Φερνάντο Σάντος σε σύνολο 13 αναμετρήσεων. Οι 8/9 νίκες ήταν με διαφορά ενός γκολ.
* Τα 5/9 γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έχουν σημειωθεί με κεφαλιά.
* Η Γαλλία έχει κερδίσει τους 3/4 τελευταίους τελικούς που έχει δώσει σε Euro ή Μουντιάλ.
* Τα 11/13 γκολ της Γαλλίας στο τουρνουά έχουν σημειωθεί μετά το 42’.
* Αήττητη η Γαλλία ούσα οικοδέσποινα σε μεγάλες διοργανώσεις εδώ και 18 παιχνίδια (16 νίκες, 2 ισοπαλίες).
Μετά το 2004 η Πορτογαλία συμμετέχει για πρώτη φορά σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με σκοπό να ανέβει για πρώτη φορά στο… Εβερεστ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τότε, τέλος στο όνειρο έβαλε η Εθνική Ελλάδος μέσα στο «Λουζ» της Λισσαβώνας. Aπόψε καλείται να χαλάσει το πάρτι, αντιμετωπίζοντας την διοργανώτρια. Στο ημιτελικό με την Ουαλία (2-0) απέδειξε ότι μπορεί να κερδίσει και στα 90 λεπτά. Εξαιρετική τακτική οργάνωση από τον Φερνάντο Σάντος, δεν άφησε πολλά περιθώρια στους Ουαλούς να απειλήσουν τα καρέ του. Μπορεί ο Πέπε –που κάνει σπουδαίο τουρνουά- να μην αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού, αλλά με την προσέγγιση του προπονητή των Ιβήρων η απουσία του στόπερ της Ρεάλ Μαδρίτης δεν έγινε αισθητή.
Οι Πορτογάλοι προηγήθηκαν στο 50’ με φοβερή κεφαλιά του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος αυτή τη φορά έκανε καλό ματς. Με αυτό το γκολ έγραψε ιστορία καθώς έφτασε στην κορυφή της λίστας των σκόρερ του Euro τον Μισέλ Πλατινί (9). Ο ημιτελικός κρίθηκε ουσιαστικά τρία λεπτά αργότερα, όταν ο Νάνι με προβολή διαμόρφωσε το τελικό 2-0. Επιστρέφει από την τιμωρία του ο Γουίλιαμ Καρβάλιο, ωστόσο αποτελεί ερώτημα εάν θα βρεθεί στο αρχικό σχήμα ή θα προτιμηθεί ο Ντανίλο. Προπονήθηκε τις προηγούμενες μέρες ο στόπερ Πέπε και δείχνει έτοιμος να αγωνιστεί στον μεγάλο τελικό.
Μετά το 2000 η Γαλλία επιστρέφει στον τελικό του Euro (2-1 την Ιταλία στην παράταση). Μπορεί κατά τη διάρκεια του τουρνουά να είχε θεωρητικά βατούς αντιπάλους να υπερκεράσει, ωστόσο η πίεση του γαλλικού κοινού αποτυπώθηκε σε πλείστα παιχνίδια της. Στον ημιτελικό με τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι άφησε χώρους στη «νάτσιοναλμανσαφτ», πήρε την πρόκριση αποδίδοντας κατά διαστήματα και καλό ποδόσφαιρο (2-0). Εξαιρετικός για άλλη μια φορά ο «δαιμονισμένος» Αντουάν Γκριζμάν, που σκόραρε δις και με έξι τέρματα στο τουρνουά, αποτελεί πλέον το μεγάλο φαβορί για να κατακτήσει το «Χρυσό Παπούτσι», ενώ δίχως αμφιβολία συνιστά το πολυτιμότερο «γρανάζι» στη μηχανή του Ντεσάμπ.
«Δεν έχουμε τη δύναμη να λύσουμε τα προβλήματα του γαλλικού λαού, αλλά μπορούμε να μειώσουμε τις ανησυχίες του» υπογράμμισε ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, ομοσπονδιακός τεχνικός της Γαλλίας σε μια προσπάθεια να αποδείξει πως μια ενδεχόμενη κατάκτηση μπορεί να επουλώσει κάπως τις πληγές του λαού από το τρομοκρατικό χτύπημα του Νοεμβρίου.
«Οταν βλέπεις το πάθος μέσα και έξω από το γήπεδο, αυτή η ομάδα διαθέτει τα πάντα για να την αγαπήσεις, οι παίκτες αποδίδουν καλά στο γήπεδο και είμαι υπερήφανος για αυτό» συμπλήρωσε στη συνέχεια. Το 4-2-3-1 που επιστράτευσε στα δυο τελευταία παιχνίδια ο Γάλλος εκλέκτορας λειτούργησε άψογα και ως συνέπεια δεν υπάρχει λόγος στον τελικό να αλλαξοπιστήσει. Δεν έχουν προκύψει αγωνιστικά προβλήματα.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ
Πορτογαλία (4-4-2): Ρουί Πατρίσιο – Σέντρικ, Πέπε, Φόντε, Γκερέιρο – Ζοάο Μάριο, Ντανίλο Περέιρα, Αντριέν Σίλβα, Ρενάτο Σάντσες – Νάνι, Κριστιάνο Ρονάλντο
Γαλλία (4-2-3-1): Γιορίς – Σανιά, Κονσιελνί, Ουμτιτί, Εβρά – Πογμπά, Ματουιντί – Σισοκό, Γκριεζμάν, Παγέ – Ζιρού
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Δίχως αμφιβολία και οι δυο βρίσκονται εδώ δίκαια, παρά τις όποιες δυσκολίες συνάντησαν στη διάρκεια του τουρνουά. Οι Γάλλοι έχουν το προβάδισμα, καθώς παίζουν στο γήπεδό τους, με τον κόσμο να τους «ντοπάρει» ενώ υπερτερούν ποιοτικά σε μονάδες. Από την άλλη όμως υπάρχει ο παράγοντας Σάντος, που είναι αήττητος στον πάγκο της Πορτογαλίας και αποδίδοντας ουσιαστικό ποδόσφαιρο οδήγησε την ομάδα του στον πολυπόθητο τελικό. Παρά των ενθουσιασμό των δυο ομάδων αναμένουμε ματς σκοπιμοτήτων, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, για αυτό και θα προτιμήσουμε το ενδεχόμενο να σημειωθεί το πρώτο γκολ μετά το 30’ που τιμάται στο 1.75 στο κουπόνι του ΟΠΑΠ, ένα ποντάρισμα που συνηγορούν οι αριθμοί και η συμπεριφορά των δυο μονομάχων. Από εκεί και πέρα αξίζει το ρίσκο η επιλογή να οδηγηθούν οι δύο ομάδες στην παράταση. Οι Γάλλοι παίζουν ελκυστικό ποδόσφαιρο, ωστόσο παρουσιάζουν «νεκρά» διαστήματα. Πιθανό να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς οι δυο αντίπαλοι μετά την κανονική διάρκεια, καθώς δεν αναμένουμε ιδιαίτερα ρίσκα από τις δυο πλευρές. Στο 2.95 η ισοπαλία στο κουπόνι του ΟΠΑΠ.
 

EURO Τελευταία Νέα