Τουρκία – Κροατία: Δίκαιο φαβορί

Gazzetta team
Τουρκία – Κροατία: Δίκαιο φαβορί

bet365

Υστερα από τρεις διαδοχικές απουσίες από μεγάλες διοργανώσεις η Τουρκία επέστρεψε σε τελική φάση. Υψηλές οι βλέψεις των ποιοτικών Κροατών.
ΤΟΥΡΚΙΑ – ΚΡΟΑΤΙΑ
ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΠΑΠ: 504
ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΟΠΑΠ: 3.60 – 3.05 – 1.90
ΩΡΑ/TV: 16:00/ ΕΡΤ 1
ΓΗΠΕΔΟ: ΠΑΡΚ ΝΤΕ ΠΡΕΝΣ (81.338), ΠΑΡΙΣΙ
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γιόνας Ερικσον (Σουηδία)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ: Εξι οι μεταξύ τους αναμετρήσεις και οι Τούρκοι ακόμα αναζητούν την πρώτη τους νίκη σε 90λεπτο. Τέσσερα ματς έληξαν ισόπαλα και σε 2 επικράτησε η Κροατία. Βέβαια, οι Τούρκοι έχουν να θυμούνται την πρόκριση στα πέναλτι (0-0 κ.δ., 1-1 παρ., 3-1 πέναλτι) στον προημιτελικό του 2008.
Για τέταρτη φορά στην ιστορία της η Τουρκία συμμετέχει σε τελική φάση EURO και τρίτη με τον Τερίμ στον πάγκο (1996, 2008). Η πρόκρισή της στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008 λειτούργησε μάλλον ως κατάρα. Εκτοτε δεν συμμετείχε στις τρεις επόμενες διοργανώσεις (2 Μουντιάλ και 1 EURO). Ταξίδεψε στα γήπεδα της Γαλλίας με κρυφές ελπίδες το συγκρότημα του Φατίχ Τερίμ, ο οποίος στα φιλικά προετοιμασίας δεν έδειχνε κατασταλαγμένος στην τακτική του προσέγγιση.
Γνώρισε την ήττα από τους Αγγλους (2-1) στις 22 Μαΐου, όπου προβλημάτισε έντονα ανασταλτικά, αλλά εν συνεχεία στα δυο επόμενα φιλικά επέστρεψε στο 4-5-1 που μας έχει συνηθίσει. Υπέταξε τόσο το Μαυροβούνιο όσο τη Σλοβενία με το ίδιο σκορ (1-0). Οι τελευταίες του προπονήσεις βασίστηκαν κυρίως στο ανασταλτικό σκέλος, ενώ η έλλειψη που έχει στα στόπερ μεταφέρει τον πολύπειρο Μεχμέντ Τοπάλ σ’ αυτή τη θέση. Ο «ιμπαρατόρ» υποστήριξε ότι πρώτο μέλημα θα είναι ο έλεγχος του ρυθμού της αναμέτρησης και η μη ήττα, απέναντι στην άκρως ποιοτική ομάδα του Τσάτσιτς .
Στα γήπεδα της Γαλλίας έκανε τσεκ ιν με εντυπωσιακό τρόπο σε όμιλο με Τσέχους, Ισλανδούς, Κοζάκους, Ολλανδούς και Λετονούς. Ξεκίνησε απογοητευτικά τις τρεις πρώτες αγωνιστικές με μόλις ένα βαθμό (1-1 με τη Λετονία), πριν αλλάξει τακτική χτυπώντας περισσότερο στην κόντρα επίθεση. Στις επτά επόμενες αγωνιστικές έτρεξε αήττητο επτά αγώνων (5 νίκες, 2 ισοπαλίες) σκοράροντας ακατάπαυστα σε κάθε ματς. Πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης ούσα η καλύτερη τρίτη των προκριματικών, χάρη σε γκολ-φάουλ του Ινάν στο 89ο λεπτό στο τελευταίο ματς με την Ισλανδία (1-0).
Η Κροατία ταξίδεψε με μεγάλες προσδοκίες στη Γαλλία. Αναμενόμενα, καθώς διαθέτει, αν όχι το πληρέστερο, ένα από τα πιο «πλούσια» ρόστερ της ιστορίας της. Στο «οπλοστάσιό» του ο Αντε Τσάτσιτς έχει ταλαντούχους παίκτες εγνωσμένης αξίας σε κάθε γραμμή. Οι βλέψεις είναι υψηλές με τον Τύπο να συγκρίνει τη φετινή Κροατία με αυτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998, όπου οι Βαλκάνιοι τερμάτισαν τρίτοι και τότε στα γήπεδα της Γαλλίας. Παραμένει αήττητη εδώ και επτά ματς, επίσημα και φιλικά με ρεκόρ 6-1-0, αν και στην προετοιμασία αντιμετώπισε ασθενέστερους αντιπάλους.
Στα φιλικά πριν το EURO υπέταξε τη Μολδαβία (1-0) και το Σαν Μαρίνο (10-0) και κατά συνέπεια οι εμφανίσεις αυτές δεν προσφέρονται για ασφαλή συμπεράσματα. Ναι μεν ποιότητα υπάρχει και με το παραπάνω και οι παίκτες γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, ωστόσο οι δυο τελευταίες αποτυχίες σε EURO (2012) και Μουντιάλ (2014) τους έχουν υποχρεώσει να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους. Πρωταρχικός στόχος η πρόκριση στη νοκ άουτ φάση. Στα προκριματικά τερμάτισε δεύτερη πίσω από την Ιταλία με τέσσερις βαθμούς λιγότερους (20 β.), έναν παραπάνω από την τρίτη Νορβηγία και με ρεκόρ 6-3-1. Εχει βρει δίχτυα στα 12/14 τελευταία της ματς, φιλικά και επίσημα.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ
Τουρκία (4-5-1): Μπαμπατζάν - Γκιονούλ, Μπαλτά, Τοπάλ, Ερκίν - Τσαλχάνογλου, Τουφάν, Σεν, Ινάν, Τουράν – Γιλμάζ
Κροατία: (4-2-3-1): Σούμπασιτς - Σρνα, Τσόρλουκα, Βίντα, Στρίνιτς - Μπάντελι, Μπρόζοβιτς - Μόντριτς, Ράκιτιτς, Πέρισιτς – Μάντζουκιτς
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Αναμέτρηση για γερά νεύρα δεδομένα, ειδικά όταν γίνεται λόγος για ματς πρεμιέρας. Και οι δυο διαθέτουν πολύπειρους παίκτες, που γνωρίζονται καλά μεταξύ τους. Λάτρης της πειθαρχίας ο «αυτοκράτορας» Τερίμ, αλλά και ο Τσάτσιτς όταν χρειαστεί να αμυνθεί ξέρει να το κάνει σωστά. Ενώ μην παραβλέψουμε και το γεγονός ότι η αναμέτρηση διεξάγεται στις 15:00 τοπική ώρα, με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Αναμένουμε έστω στα σημεία πάντως να επικρατήσουν οι Κροάτες. Είναι μια καλοκουρδισμένη ομάδα με εμπειρία και ταλέντο που ξέρει να αποφεύγει…μπανανόφλουδες. Ανταγωνιστικοί οι λεγεωνάριοι του Τερίμ, ωστόσο στα προκριματικά έβγαλαν θέματα ανασταλτικά, ενώ ο επιθετικός Γιλμάζ είναι ντεφορμέ και έχει καιρό να αποδώσει καλό ποδόσφαιρο. Οκ στο 1.90 που τιμάται το διπλό στο κουπόνι του ΟΠΑΠ.

 

EURO Τελευταία Νέα