Βαλβέρδε: «Πάρτε τον Εμερι» (pics)

Βαλβέρδε: «Πάρτε τον Εμερι» (pics)

Βαλβέρδε: «Πάρτε τον Εμερι» (pics)

bet365

Το gazzetta.gr θυμάται την εποχή που ο Βαλβέρδε είχε προτείνει τον Ουνάι Έμερι ως διάδοχό του στον Ολυμπιακό, πριν ο νυν προπονητής της Σεβίλλης γράψει το όνομά του στην ευρωπαϊκή ιστορία!

Απρίλης του 2012. Ο Ολυμπιακός ίσως στην καλύτερή του σεζόν την τελευταία εξαετία είναι έτοιμος να κατακτήσει και το νταμπλ σε μια περίεργη χρονιά άλλα άκρως πετυχημένη. Οι «ερυθρόλευκοι» την περίοδο 2011-12 είχαν φτάσει ένα βήμα από τα προημιτελικά του Europa League (το γκολ του Ντέβιτς στις καθυστερήσεις έφεραν τον αποκλεισμό από την Μέταλιστ και μετά θ' ακολουθούσε η Σπόρτινγκ Λισαβώνας) και κατέκτησαν το πρωτάθλημα μ' ένα «πυρηνικό» για την εποχή ρόστερ.

Μέλμπεργκ, Αβραάμ (προ τραυματισμού), Τοροσίδης, Χολέμπας, Ορμπάιθ, Μιραλάς, Τζεμπούρ, Φουστέρ και από τον πάγκο να βοηθούν οι Μακούν, Πάντελιτς, Ιμπαγάσα, Μαρκάνο, Φέισα, Φετφατζίδης. Επόμενος στόχος της ομάδας του Βαλβέρδε ήταν το Κύπελλο Ελλάδας για να κλείσει με νταμπλ η σεζόν ωστόσο όλα έδειχναν ότι ο «Τσινγκούρι» θ' αποχαιρετούσε την χώρα μας και τον Ολυμπιακό.

Ο ίδιος ο Βαλβέρδε το είχε πει πρώτα στους ανθρώπους της ομάδας πως για σοβαρούς οικογενειακούς του λόγους θα έπρεπε να γυρίσει στην Ισπανία. Ούτε σίριαλ το έκανε, ούτε μπήκε σε διαδικασία πλειστηριασμού ώστε να βρει ένα καλύτερο συμβόλαιο από την διοίκηση του Ολυμπιακού. Αλλωστε αμοιβόταν αδρά. Κοντά στο 1,8 εκατ. ευρώ ήταν το συμβόλαιό του με τους «ερυθρόλευκους».

Μετά το Europa League... το Κύπελλο Ισπανίας! Θα καταφέρει να σηκώσει ακόμα μία κούπα η Σεβίλλη; Σε απόδοση 5.65 στην Novibet το συγκεκριμένο πιθανό σενάριο.

Στις 19 Απριλίου σε μια συγκινητική συνέντευξη Τύπου ο Ερνέστο Βαλβέρδε ανακοίνωσε το αντίο του από τον Ολυμπιακό. Πέρα από την εξαιρετική σχέση που είχε αναπτύξει με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους ανθρώπους της διοίκησης ο Ερνέστο ήταν διατεθειμένος να βοηθήσει τη νέα διοίκηση του Ολυμπιακού για τον αντικαταστάτη.

Ουσιαστικά αυτό ήταν το μεγάλο θέμα των «ερυθρόλευκων» και μια πρόκληση που συναντούσαν για πρώτη φορά. Τον Εβαλντ Λίνεν τον βρήκαν το καλοκαίρι του 2010 και τον Αύγουστο του ίδιου καλοκαιριού ο Μαρινάκης μπήκε στο αεροπλάνο για να φέρει ο ίδιος τον Βαλβέρδε. Για δύο χρόνια που ο «Τσινγκούρι» ήταν στον πάγκο του Ολυμπιακού η διοίκηση είχε το κεφάλι της ήσυχο. Μετά τον Βαλβέρδε όμως τι; Υψηλόβαθμο στέλεχος που ήταν στον σύλλογο εκείνη την εποχή είχε πει σε πηγαδάκια σε γιορτή για το πρωτάθλημα πως «εάν φύγει ο Βαλβέρδε, θα έχουμε πρόβλημα (σ.σ. το είπε πιο άκομψα) big time».

«ΠΑΡΤΕ ΤΟΝ ΕΜΕΡΙ»
Ουσιαστικά η αποχώρηση του Βαλβέρδε ήταν γνωστή σε όλους αρκετές μέρες πριν το ανακοινώσει ο ίδιος. Οι Ισπανοί τον είχαν μέσα στους υποψήφιους για την Σοσιεδάδ αλλά κυρίως για την αγαπημένη του Μπιλμπάο. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού όταν τον ρώτησαν ποιον θα διάλεγε ως ιδανικό αντικαταστάτη του στον πάγκο των «ερυθρολεύκων» αυτός δεν το σκέφτηκε. Ουνάι Εμερι.



Ο (πλέον) Mr. Europa League ήταν για πολλούς λόγους ο ιδανικός προπονητής για τον Ολυμπιακό σύμφωνα με τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Νέος, φιλόδοξος και πετυχημένος εκείνη την περίοδο. Ο Εμερι προερχόταν από μια άκρως πετυχημένη τετραετία με την Βαλένθια την οποία όχι μόνο επανέφερε στο προσκήνιο αλλά είχε καταφέρει να την μετατρέψει και σε «κότα με χρυσά αυγά». Πούλησε αρκετούς παίκτες (Βίγια, Μάτα, Σίλβα μεταξύ άλλων) και έβαλε στα ταμεία των «νυχτερίδων» πάνω από 200 εκατ. ευρώ.



Ταυτόχρονα εκείνη την εποχή είχε και τον ίδιο ατζέντη με τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Τον Ινιάκι Ιμπάνιεθ. Μάνατζερ με τον οποίο είχαν εξαιρετικές σχέσεις οι άνθρωποι του Ολυμπιακού. Ομως το πιο σημαντικό ήταν πως ο Εμερι αντιπροσώπευε απόλυτα το ισπανικό μοντέλο που έψαχνε ο Ολυμπιακός.

ΤΑ ΡΟΥΒΛΙΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ
Με το κονέ του Ιμπάνιεθ, την εξαιρετική σύσταση του Βαλβέρδε και το βιογραφικό που είχε φτιάξει ο Εμερι είχε γίνει ο νούμερο 1 στόχος του Ολυμπιακού. Ομως υπάρχει το μεγάλο «αλλά». Κι αυτό προέκυψε από την Ρωσία. Την εποχή που τα ρούβλια δίνονταν ασύστολα η Σπαρτάκ τίναξε την μπάνκα στον αέρα δίνοντας 2,5 εκατ. ευρώ στον Εμερι. Ποσό που δεν μπορούσαν να φτάσουν οι «ερυθρόλευκοι» αλλά και ο ίδιος ο Εμερι δεν μπορούσε ν' αρνηθει.

Οπως αποδείχθηκε αυτό ήταν και το μεγαλύτερο λάθος του Ισπανού προπονητή. Ανακοινώθηκε στις 13 Μαϊου (οπότε κι αυτό το σίριαλ) από την Σπαρτάκ και τον Νοέμβριο είχε απολυθεί. Ομως ευτυχώς για αυτόν υπήρχε ο Μίτσελ!

ΤΟ ΣΤΡΑΠΑΤΣΟ ΤΟΥ ΜΙΤΣΕΛ ΣΤΗΝ ΣΕΒΙΛΛΗ



Στις προτάσεις που έδωσε ο Ολυμπιακός στον Βαλβέρδε για να πει την άποψή του ο Τσινγκούρι υπήρχε και ο Μίτσελ (μέσα σε μια πολύ μεγάλη λίστα Ισπανών τεχνικών). Ομως ο Μίτσελ εξαργύρωνε τις καλές του σεζόν με την Χετάφε και ανέλαβε την Σεβίλλη. Κι αυτός όμως απολύθηκε για το πολύ κακό του ξεκίνημα και τον αντικατέστησε ο Εμερι. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Οσο για τον Ολυμπιακό; Εκείνο το καλοκαίρι πήγε στην επιλογή του Λεονάρντο Ζαρντίμ ο οποίος απολύθηκε και τον αντικατέστησε ο Μίτσελ! Ο οποίος είχε απολυθεί από την Σεβίλλη!

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα