«Το Κόσοβο θα εκπλήξει πολλές ομάδες, περιμένουμε Κασάμι»

«Το Κόσοβο θα εκπλήξει πολλές ομάδες, περιμένουμε Κασάμι»

bet365

Ο Σουηδοτραφής τεχνικός του Κοσόβου, Άλμπερτ Μπουνιάκι στην πρώτη συνέντευξη στο gazzetta.gr μετά την αναγνώριση της ομοσπονδίας από την UEFΑ, υπόσχεται εκπλήξεις και αποκαλύπτει πως ο Κασάμι βρίσκεται στα πλάνα του!

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Κοσόβου εδώ και μία εβδομάδα αποτελεί και επίσημα το 55ο μέλος της UEFA σε μία απόφαση ιστορικού χαρακτήρα που ελήφθη στην Βουδαπέστη κατά την διάρκεια του Κογκρέσου της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το Κόσοβο αναμένει ανάλογη επικύρωση και από την FIFA σε συνέδριο που αναμένεται να λάβει χώρα στις 12 και 13 Μαΐου.

Έτσι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα λάβει μέρος στα προκριματικά για το Μουντιάλ 2018, συμμετέχοντας στον ίδιο όμιλο (9ος) με Κροατία, Ισλανδία, Ουκρανία, Τουρκία και Φινλανδία.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί με ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας με καταγωγή από το Κόσοβο όπως είναι οι Σακίρι, Τσάκα, Μπεχράμι, Τζεμάιλι, Μουστάφι ή ακόμα και ο Κασάμι του Ολυμπιακού.

Ο Σουηδοθρεμμένος τεχνικός της Εθνικής Κοσόβου, Άλμπερτ Μπουνιάκι μίλησε στο gazzetta.gr για την ιστορική απόφαση που ελήφθη από την UEFA, ανέλυσε το πλάνο του ενώ υποσχέθηκε εκπλήξεις!

Ο πρώην ασίσταντ της Κάλμαρ αναφέρθηκε επίσης στις συζητήσεις που γίνονται με Κοσοβάρους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι διαπρέπουν στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, ενώ τόνισε πως περιμένει και τον Παϊτίμ Κασάμι!

Ο 44χρονος προπονητής δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την απόφαση της UEFA να εντάξει το Κόσοβο στους κόλπους της.

«Ήταν μία σπουδαία νίκη τόσο για την χώρα, όσο και τον αθλητισμό της. Ήταν μια διαδικασία που διήρκεσε 25 χρόνια. Ήταν καιρός να συμβεί αυτό, καθώς το Κόσοβο είχε αναγνωριστεί απ'όλες τις αθλητικές επιτροπές εκτός από την ποδοσφαιρική. Πλέον πρέπει να δουλέψουμε σκληρά».

Μετά την UEFA σειρά παίρνει και η FIFA, η οποία αναμένεται να επικυρώσει την ένταξη του Κοσόβου.

«Ελπίζω να συμβεί αυτό σύντομα. Όλοι έχουν δικαίωμα να παίξουν ποδόσφαιρο και να εκπροσωπήσουν την πατρίδα τους σε διεθνές επίπεδο. Είμαι αισιόδοξος πως θα αναγνωριστούμε επίσημα και από την FIFA προκειμένου να πάρουμε μέρος στα προκριματικά του Μουντιάλ».

Ο Μπουνιάκι κάνει λόγο για μία ομάδα με ποιότητα, αλλά απειρία. Τούτος είναι και ο λόγος που υπόσχεται ένα ανταγωνιστικό σύνολο στα προκριματικά του Euro και όχι του Μουντιάλ που ξεκινούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

«Είναι δύσκολα τώρα γιατί δεν έχουμε διεθνή εμπειρία. Μπορεί να υπάρχει ποιότητα στο ρόστερ, όμως δεν έχουμε πάρει μέρος σε διεθνείς διοργανώσεις.

Το Κόσοβο διαθέτει ωστόσο ποδοσφαιριστές με παραστάσεις σε πρωταθλήματα όπως της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας και της Τουρκίας. Στο προπονητικό επιτελείο υπάρχει ο βοηθός μου, Τορντ Γκριπ έχει πάρει μέρος σε Μουντιάλ έχοντας δουλέψει στις Εθνικές Νορβηγίας, Ακτής Ελεφαντοστού, Αγγλίας και Μεξικού μεταξύ άλλων.

Πρέπει να δουλέψουμε ως ομάδα για να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Χρειαζόμαστε χρόνο για να συμβεί αυτό.

Πιστεύω θα έχουμε ένα καλό μέλλον στην ομάδα. Το πλάνο μας είναι να παρουσιάσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο στα προκριματικά του Euro και όχι στα προκριματικά του Μουντιάλ που θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Λογικά θα τεθούμε αντιμέτωποι με Φινλανδία, Κροατία, Ισλανδία, Ουκρανία και Τουρκία στον 9ο όμιλο. Όπως προείπα χρειαζόμαστε χρόνο. Είμαι βέβαιος στη συνέχεια πως θα προκαλέσουμε εκλήξεις».

Ο Κοσοβάρος ομοσπονδιακός προπονητής, ο οποίος εδώ και 25 χρόνια βρίσκεται στη Σουηδία εξηγεί στο gazzetta.gr τα σημεία όπου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα.

«Τα τελευταία 25 χρόνια βρίσκομαι στη Σουηδία. Έχω μάθει πολλά σε θέμα που αφορούν την ποδοσφαιρική εκπαίδευση, την οργάνωση αλλά και την πειθαρχία. Το πιο σημαντικό είναι να επιδείξουμε ομαδικό πνεύμα, να δουλέψουμε σκληρά και να έχουμε ρυθμό στο παιχνίδι μας».

Όπως αποκαλύπτει ο Μπουνιάκι, ήδη έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις με Κοσοβάρους ποδοσφαιριστές οι οποίοι όμως αγωνίζονται σε διαφορετικά εθνικά συγκροτήματα. Το βέβαιο είναι πως θα τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, προκειμένου να συγκεντρωθούν στις υποχρεώσεις τους και εν συνεχεία θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

«Δεν θα πρέπει να πιέσουμε τους Κοσοβάρους που αγωνίζονται σε άλλες εθνικές ομάδες όπως για παράδειγμα της Ελβετίας, της Γερμανίας ή της Σουηδίας. Θα πρέπει να τους αφήσουμε να επικεντρωθούν στις υποχρεώσεις τους και στη συνέχεια να αποφασίσουν μόνοι τους για το τι θέλουν.

Πρώτα θα πρέπει να διεξαχθεί το Euro και έπειτα θα ληφθούν αποφάσεις. Είναι μία δύσκολη κατάσταση και ασφαλώς δεν χρειάζεται βιασύνη».

Αναμφίβολα ποδοσφαιριστές όπως οι Σακίρι, Τσάκα, Μπεχράμι, Τζεμάιλι και Μουστάφι θα ισχυροποιούσαν σε μεγάλο βαθμό το Κόσοβο.

«Πράγματι με κάποιος έχουν γίνει ήδη συζητήσεις και έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να αγωνιστούν με την Εθνική Κοσόβου.

Υπάρχουν ποδοσφαιριστές όπως ο Ουικάνι που αγωνίζεται στην Ιταλία ή ο Σαντικού που παίζει στην Τουρκία, οι οποίοι έχουν επιλέξει ήδη το Κόσοβο.

Από εκεί και πέρα για παίκτες οι Σακίρι, Τσάκα, Μπεχράμι, Τζεμάιλι ή ακόμα και για τον Μουστάφι είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι ίδιοι αφού γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις».

Ο Μπουνιάκι έχει σημειωμένο στην ατζέντα του και το όνομα του Παϊτίμ Κασάμι, όμως όπως σπεύδει να τονίσει στο gazzetta.gr για την περίπτωση του ισχύει ότι για τους υπόλοιπους Κοσοβάρους.

«Φυσικά και θα θέλαμε τον Κασάμι. Είναι ένας δυνατός μέσος που θα μας ισχυροποιούσε ακόμη περισσότερο. Τον χρειαζόμαστε, αλλά και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται χρόνος. Στην παρούσα φάση πρέπει να μείνει συγκεντρωμένος με τις υποχρεώσεις του στο Euro με την Εθνική Ελβετίας».

 

Τελευταία Νέα