Κρατάει... αιώνια αυτή η κόντρα!

Gazzetta team
Κρατάει... αιώνια αυτή η κόντρα!

bet365

Ρεάλ vs Μπαρτσελόνα, ένα ντέρμπι… εκτός ορίων! Από το 1902 μέχρι σήμερα οι δυο τους… φροντίζουν να κρατούν την αγωνία στο κόκκινο!

Η αθλητική αντιπαλότητα ανάμεσα στις δυο ομάδες είναι η αντανάκλαση της αντιπαλότητας και σε άλλους τομείς: η Βιομηχανική πόλη που είναι η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη όπου έχει έδρα η κυβέρνηση. H πρώτη ήταν η πρωτεύουσα της νέας εποχής, των ρεπουμπλικάνων και των προοδευτικών πραγμάτων, η δεύτερη ήταν η έδρα της βασιλικής οικογένειας. Μία περιοχή βαθιά συντηρητική. Σπουδαίοι επιστήμονες ασχολήθηκαν με αυτή την κόντρα και μια από τις μελέτες δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Política y Sociedad».

Αυτή η μονομαχία επισκίασε τις αντιπαλότητες των άλλων ομάδων, παρά το γεγονός πως στη δεκαετία του 1920 κυριαρχούσαν οι Βάσκοι και η Αθλέτικ! Οι... ρίζες της μεγάλης διαμάχης ανάμεσα σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα είναι πραγματικά ένα αξιοθαύμαστο αντικείμενο μελέτης για την ποδοσφαιρική ιστορία στα μέσα του 20ού αιώνα.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου του 1902. Η Μπαρτσελόνα κέρδισε τον αγώνα με 3-1 χάρις στους… έξι ξένους, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ρεάλ. Μόλις είχε μπει η φωτιά στο φυτίλι...


Στις 15 Απριλίου του 1916 η Ρεάλ Μαδρίτης κερδίζει το τέταρτο και κρισιμότερο ματς κόντρα στη Μπαρτσελόνα με 4-2, με τους Καταλανούς να αποχωρούν από το γήπεδο, αφού υποστηρίζουν πως ο διαιτητής Μπεραόντο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα!Οι Μαδριλένοι αντιδρούν τονίζοντας πως ο Αρανγκουρέν πέτυχε γκολ από κανονική θέση και η... μάχη αρχίζει!

Στις 6 Ιουνίου του 1943 η Ρεάλ Μαδρίτης θα ηττηθεί 3-0 στη Βαρκελώνη στον ημιτελικό Κυπέλλου, με τους Μαδριλένους να έχουν... φρικτά παράπονα για την αντιμετώπιση της διαιτησίας, αλλά και την αντίδραση του κόσμου. Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα αποδοκίμασαν έντονα τους παίκτες της Ρεάλ, σε σημείο που οι Μαδριλένοι δεν κατάλαβαν τι συνέβη! Ο επαναληπτικός πέρασε στην ιστορία... Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα απέναντι σε ένα εχθρικό κενό και στο ημίχρονο το σκορ ήταν ήδη... 8-0 για τη Βασίλισσα. Οι Καταλανοί απείλησαν πως δεν θα επιστρέψουν, δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την... κόλαση. Οπως τονίζουν όμως αναγκάστηκαν να μπουν στο γήπεδο, αφού δέχθηκαν απειλές. Το 11-1 ήταν η μεγαλύτερη νίκη σε Clasico…

Ο ισπανικός εμφύλιος: Ο πόλεμος κράτησε από το 1936 έως το 1939. Αποδείχθηκε ως ένας καταλυτικός παράγοντας για να διαμορφωθεί η διαμάχη και η έχθρα όπως την ξέρουμε σήμερα. Ο στρατηγός Φρανσίσκο Φράνκο έκανε το πραξικόπημα με επιτυχία στην Μαδρίτη. Από την στιγμή που η Μπαρτσελόνα ήταν κάτι αντίθετο στις αρχές του και στην πολιτική του, είχε ένα επιπρόσθετο μίσος απέναντι στην περιοχή αυτή.

Οι βασανισμοί ατόμων από την Βαρκελώνη ήταν συχνό φαινόμενο στην περίοδο που είχε τα ηνία ο Φράνκο. Πλέον το ποδόσφαιρο γίνεται ως ένας τρόπος άλλης έκφρασης. Ως ένα διέξοδο για να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και τις θέσεις τους. Τότε η Μπαρτσελόνα έγινε “mes que un club”, δηλαδή κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος για τους Καταλανούς. Τα Clasico απέκτησαν άλλο νόημα…

Η υπογραφή του Ντι Στέφανο: Σαν να μην έφταναν όλα όσα είχαν γίνει, η... μάχη μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ έγινε πιο σκληρή με αφορμή την προσπάθεια για την απόκτηση του Αλφρέδο Ντι Στέφανο. Το 1953 ο Ντι Στέφανο έπαιζε στην Κολομβία για τους Μιγιονάριος και τον είχαν εντοπίσει και οι δύο ομάδες. Άνηκε στη Ρίβερ Πλέιτ, το οποίο σημαίνει πως ήταν δανεικός εκεί. Ο λόγος ήταν η απεργία των παικτών στην Αργεντινή. Τον ανάγκασε να πάει να παίξει αλλού.

Και οι δύο σύλλογοι έστειλαν εκπροσώπους τους για να τον κλείσουν. Μετά από σκληρές και μεγάλες σε διάρκεια διαπραγματεύσεις η FIFA αποφάσισε πως η Μπαρτσελόνα θα τον αποκτούσε. Ωστόσο, η Κυβέρνηση έβαλε stop στις μεταγραφές ξένων στη Βαρκελώνη. Έτσι η Ρεάλ μπήκε... σφήνα και υπέγραψε με τον παίκτη. Αυτό οδήγησε σε μία μεγάλη και μακρά αντιπάθεια της Ρεάλ. Στο τέλος αποφασίστηκε πως ο Ντι Στέφανο θα έπαιζε 4 χρόνια στην Ισπανία: δυο στη Ρεάλ και δυο στη Μπαρτσελόνα.

Η Μπαρτσελόνα έκανε πίσω για το deal αυτό. Έτσι, η Βασίλισσα έγινε η κάτοχος των δικαιωμάτων του Ντι Στέφανο. Τα άλλα - όπως λένε όλοι - έγιναν ιστορία καθώς η Ρεάλ πήρε οκτώ τίτλου με τον Ντι Στέφανο, που πέτυχε 216 γκολ σε 284 αγώνες. Πάνω απ' όλα όμως έβαλε τη σφραγίδα της στην Ευρώπη με πέντε διαδοχικά ευρωπαϊκά τρόπαια. Αυτό άφησε πολύ πικρή γεύση στους Καταλανούς και τον κόσμο τους. Η Ρεάλ κέρδισε χιλιάδες φιλάθλους σε όλη την Ευρώπη και στην Ισπανία έγινε η λαοφιλέστερη ομάδα.

Η συνέχιση της διαμάχης: Και οι δύο ομάδες έχουν σήμερα μεγάλα οικονομικά και όχι μόνο μέσα στην διάθεσή τους. Ετσι, η κόντρα τους βγαίνει εκτός συνόρων. Αυτό αύξησε την... ένταση και άλλο. Την ένταση που υπάρχει μεταξύ των δύο.


Η πολιτική ιστορία μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης κάνει το Clásico, πολύ περισσότερο από έναν αθλητικό ανταγωνισμό. Η αντιπαλότητα είναι ένα πολιτικό και ιδεολογικό γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς… αιχμαλωτίζει τις καρδιές και τα μυαλά όλων των ισπανών πολιτών.

Στις 5 Ιουλίου 1968, η Μπαρτσελόνα θα κερδίσει 1-0 τη Ρεάλ στο Μπερναμπέου για το Copa del Generalísimo! Το γήπεδο «κόλαση», με τους Μαδριλένους να περνούν στην αντεπίθεση και να τονίζουν πως αδικήθηκαν από τον διαιτητή. Για πολλές ημέρες το συγκεκριμένο ντέρμπι θα είναι πρώτο θέμα στα ισπανικά πρωτοσέλιδα, με τον Αντόνιο Ρίγο να τονίζει πως η Μπαρτσελόνα δεν τον δωροδόκησε…


Οι πολιτικές απόψεις έκαναν τη συμφιλίωση πρακτικά αδύνατη, ενώ κατά καιρούς οι πρόεδροι των ομάδων γνώριζαν πώς να εκμεταλλευτούν την αντιπαλότητα για την επίτευξη άλλων στόχων.... Τα χρόνια πέρασαν, η ένταση δεν αυξήθηκε, αλλά και οι οπαδών των δυο ομάδων δεν μαλάκωσαν.

Όλα αυτά μέχρι τη μεταγραφή του Φίγκο στη Βασίλισσα! Το αγαπημένο παιδί της Μπάρτσα δέχθηκε μια τρομερή πρόταση της Ρεάλ και φόρεσε τη φανέλα της. Αυτό εξόργισε για τα καλά την οικογένεια της Μπαρτσελόνα. Οι οπαδοί της δεν του το συγχώρησαν ποτέ αυτό και στην πρώτη συνάντησή τους μέχρι και γουρουνοκεφαλή του εκτόξευσαν όταν ετοιμαζόταν να εκτελέσει κόρνερ!

Το 2000 ο Φλορεντίνο Πέρεθ διαδέχθηκε στην προεδρία της Ρεάλ τον Λορένθο Σανθ και μια νέα εποχή είχε αρχίσει για τους Μαδριλένους. Στόχος του Πέρεθ ήταν η δημιουργία μιας... διαστημικής ομάδας! Η Βασίλισσα θα γράψει ιστορία με τις μεταγραφές της, θα βρεθεί ξανά στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ θα επισκιάσει κάθε προσπάθεια της Μπαρτσελόνα για διάκριση. «Ηταν ενοχλητικό να τους βλέπεις να παίζουν έτσι, επειδή είχαν μια ιδέα, ένα κόνσεπτ στο μυαλό τους. Ο Ζιντάν και οι άλλοι ήταν απίθανοι. Κυριαρχούσαν σε όλες τις πτυχές του παιχνιδιού, έπρεπε να το δεχθείς... ήταν καλύτεροι» θα πει ο τεράστιος, Τσάβι!


Οι δυο… αιώνιοι αντίπαλοι φροντίζουν να κλέβουν την παράσταση σε κάθε μεταγραφικό παζάρι και να θαμπώνουν τον πλανήτη με τις κινήσεις τους. Η Ρεάλ είναι η πλουσιότερη ομάδα, οι Καταλανοί ακολουθούν και τα Clasico μετατρέπονται σε μονομαχίες αστέρων! Είναι το πιο ακριβό ντέρμπι του Πλανήτη και κάθε τους συνάντηση καθηλώνει. Από τον Ντι Στέφανο στον Μπουτραγένιο και στον Κρόιφ και στους Μέσι, Κριστιάνο, το Clasico γοητεύει όσο κανένα άλλο ματς στον κόσμο.

Ακόμα και τώρα οι οπαδοί και οι δύο ομάδες βρίσκουν τρόπους να μη συμπαθούν περισσότερο ο ένας τον άλλον. Να διαφωνούν και να αντιτίθενται για την top ομάδα και τον τοp παίκτη. Κριστιάνο ή Μέσι; Το γεγονός πως η παρουσία των δύο αυτών σούπερ σταρ στις ομάδες έχει... γεννήσει νέα διαμάχη. Νέες εστίες... φωτιάς που δεν θα σβήσουν σύντομα…

 

LA LIGA Τελευταία Νέα